Mici intrebari Software/Hardware

Rezolvarea problemelor tehnice, ultimele știri din domeniu și cele mai interesante site-uri.
User avatar
Pătrunjelu'
Global Belit
Posts: 3162
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Pătrunjelu' » 13 Jan 2019, 16:01

Suna la microsoft si zi-le sa-ti dea log-urile :lol:

Boom!
User avatar
Ferrrrrrrrrdinand
Hammer Haunt
Posts: 2238
Joined: 18 Sep 2016, 22:09

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Ferrrrrrrrrdinand » 16 Jan 2019, 18:52

Vreau sa creez o tabela in mysql cu doua referinte foreign keys la alte tabele si restrictii la celelalte coloane. E vorba de o baza de date simpla:
produs[idp, denumire, stoc, data primire]
client[idc, ...
vanzare[idp, idc, cantitate, data vanzarii]

Am reusit sa creez foreign keys insa nu-mi dau seama cum sa adaug conditiile vanzare.cantitate <= produs.stoc si data vanzarii > data primire. Nu-mi dau seama cum sa fac ca sa-mi verifice la comanda insert into acele conditii. Am incercat urmatoarele:
Spoiler:
#create table vanzare(id_client int not null, id_produs int not null, cant numeric(5), datav date, foreign key(id_client) references client(id_client), foreign key(id_produs) references prod(id_produs));
#alter table vanzare add check(vanzare.cant<=prod.stoc);
#alter table vanzare add check(vanzare.datav>prod.primire);
#Nu a functionat. Trebuie incluse conditiile de la crearea tabelei.

#create table vanzare(id_client int not null, id_produs int not null, cant numeric(5) check(cant<=prod.stoc), datav date check(datav>prod.primire));
mysql> create table vanzare(
-> id_client int not null,
-> id_produs int not null,
-> cant numeric(5),
-> datav date,
-> check (cant<=stoc),
-> check(datav>primire),
-> constraint valid_cant check(cant<=stoc),
-> constraint valid_datav check(datav>primire)
-> );
L-am verificat cu un insert incorect dar nu-mi spune nimic si-l include. Alte surse de care m-am folosit si nu a mers: https://stackoverflow.com/questions/478 ... lause?rq=1

Dupa trebuie sa-l bag in netbeans si sa-i creez cu java gui o interfata grafica si o functie de cautare. Trebuie sa predau proiectul maine. Cum fac cu tabela buclucasa?
Last edited by Ferrrrrrrrrdinand on 16 Jan 2019, 18:56, edited 1 time in total.
User avatar
Pătrunjelu'
Global Belit
Posts: 3162
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Pătrunjelu' » 16 Jan 2019, 18:56

Poti folosi triggers pentru conditii de validare https://cvuorinen.net/2013/05/validatin ... -in-mysql/

Ai grija cand cauti lucruri pentru mysql si gasesti rezultate sql server, sunt diferite.
User avatar
Jaunty
Site Admin
Posts: 1314
Joined: 1 Mar 2014, 17:46
Contact:

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Jaunty » 16 Jan 2019, 20:34

https://stackoverflow.com/a/2115641
The MySQL Reference Manual says:

The CHECK clause is parsed but ignored by all storage engines.
:lol:

Parcă în PostgreSQL n-aveam problema asta.
User avatar
Pătrunjelu'
Global Belit
Posts: 3162
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Pătrunjelu' » 16 Jan 2019, 20:45

Nu e mega-utila, in functie de use case. In general preferi ca storage-ul sa fie dumb, validarea/business logic e la nivel de aplicatie. Nu e confortabil sa ai o parte din validare in baza de date, si inca niste validare in aplicatie, si de asemenea cand trebuie sa schimbi baza de date din diverse motive (gen ca mysql nu mai e bun, treci pe sql server, sau ceva total diferit precum mongo), nu vrei sa te apuci sa rescrii validarea. Nici nu vreau sa ma gandesc la cazuri exotice gen baza de date SQL in tandem cu redis cand ai validarea sau o parte din ea in sql :lol:

Cred ca la facultate a fost singura situatie in care am vazut business logic in baza de date, dar nu am iterat prin toate proiectele de pe planeta, sunt sigur ca exista si dubiosenii out there.
User avatar
Jaunty
Site Admin
Posts: 1314
Joined: 1 Mar 2014, 17:46
Contact:

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Jaunty » 17 Jan 2019, 18:55

Pătrunjelu' wrote:
16 Jan 2019, 20:45
In general preferi ca storage-ul sa fie dumb, validarea/business logic e la nivel de aplicatie.
Da, dar mie-mi place să am (sanity) checks în baza de date, ca să nu apară inconsistențe dacă programatorilor le scapă ceva.
User avatar
Ferrrrrrrrrdinand
Hammer Haunt
Posts: 2238
Joined: 18 Sep 2016, 22:09

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Ferrrrrrrrrdinand » 26 Jan 2019, 14:52

Am observat asta în specificațiile laptop-ului meu:
Image
Deci cu LAN 10/100 mbps înseamnă că viteza mea de internet nu poate să treacă de 100mbps, nu? Eu stau pe internet din router wifi (de la digi) ceea ce e suficient pentru mine, dacă am nevoie pot să conectez cablul ethernet. Ca idee, prin qbittorrent trag cu 5MB/s prin wifi și cu 10MB/s prin cablu ceea ce ar corespunde cu 50mbps prin wifi și 100mbps prin cablu.
Router-ul wifi este zte gpon ont, conform task manager este o conexiune 802.11n.
User avatar
DANiel
Hammer Haunt
Posts: 1305
Joined: 4 Mar 2014, 00:20
Location: Bucuresti

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by DANiel » 26 Jan 2019, 16:03

Poate am uitat eu din lucruri sau le incurc, dar din cate apare acolo placa ta nu este Gigabit (nu suporta 1Gb). Again, poate gresesc.
User avatar
Ferrrrrrrrrdinand
Hammer Haunt
Posts: 2238
Joined: 18 Sep 2016, 22:09

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Ferrrrrrrrrdinand » 26 Jan 2019, 19:34

Da pai asta cred si eu. De aceea intreb.
User avatar
Ferrrrrrrrrdinand
Hammer Haunt
Posts: 2238
Joined: 18 Sep 2016, 22:09

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Ferrrrrrrrrdinand » 27 Jan 2019, 22:39

Dacă ecranul meu de la laptop are o rezoluție nativă de 1366x768 atunci nu are rost să downloadez un film în 1080p fiindcă nu se poate vedea mai bine decât versiunea 720p a aceluiași film, nu?
User avatar
Pătrunjelu'
Global Belit
Posts: 3162
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Pătrunjelu' » 27 Jan 2019, 22:45

De ce nu incerci si sa judeci daca se vede mai bine sau nu? :-D Sunt chestii gen downscaling care influenteaza, dar nu m-as stresa. Daca iti zic ca e diferenta, tu o observi sau cauti sa confirmi ce zic? Adica, ai observa-o fara sa o mentioneze cineva?

Obisnuiam sa iau mereu 720p movies pe 24" 1080p screen deoarece ori nu ma deranja diferenta ori nu merita spatiul ocupat extra (sau ambele), dar acum pe 1080p ultrawide mi se pare mult mai evidenta, deoarece nu sunt black bars si un 720p intins pe atata ecran arata ceva mai rau ca un 1080p.
User avatar
Ferrrrrrrrrdinand
Hammer Haunt
Posts: 2238
Joined: 18 Sep 2016, 22:09

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Ferrrrrrrrrdinand » 27 Jan 2019, 23:25

Prefer 720p fiindcă ocupă mai puțin spațiu așa că în funcție de unde îl iau nu mă încurc cu rația și nici nu rămân fără spațiu în calculator. Eram curios dacă pierd mult. Dacă mă iau după jocuri, rezoluțiile mari arată mai detaliat cumva dar nici acolo nu am văzut pe viu prea multe.
Până la urmă, cum ai spus și tu, experiența e influențată mai mult de mărimea ecranului. Multe filme sunt făcute să fie văzute la cinema unde acasă la tine, dacă nu ești bogat, singura experiență apropiată ar fi un televizor mare curbat home cinema pentru sufragerie, apoi un ecran bun la calculator iar cel din urmă și cel mai pricăjit fiind ecranul de laptop. :D
În cazul acesta e vorba de un film horror (Suspiria) deci s-ar putea să fie mai bun vizionat așa.
User avatar
MC
Hammer Haunt
Posts: 2009
Joined: 3 Mar 2014, 00:11

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by MC » 28 Jan 2019, 08:05

De ieri patesc niste chestii super ciudate la PC.

In timp ce jucam FarCry3 PC-ul s-a stins brusc ca si cum l-ar fi scos cineva din priza. Fara nici un sunet ciudat, fara miros de ars, fara eroare. Initial am crezut ca s-a luat curentul, dar imediat am observat ca led-ul de la monitor nu se stinsese.
Am incercat sa-l repornesc imediat dar fara rezultat. L-am scos din priza si l-am lasat asa circa 10 min dupa care am incercat din nou sa-l pornesc si a mers ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Am stat pe el fara sa mai joc ceva circa 2 ore, timp in care nu a avut nici o problema dupa care am zis sa incerc iar FarCry 3 si din nou, dupa 25-30 min, s-a oprit brusc. Am urmat aceeasi procedura cu scosul din priza 10 min si dupa ce a pornit am intrat in Witcher 3 sa vad daca face la fel. Din nou dupa aprox 20 de min s-a oprit brusc.

Habar nu am ce 'mnezo are?!
Am facut un stres test de procesor in timp ce verificam temperaturile si in aprox 15-20 de min nu au trecut de 41 de grade. Alte teste nu am reusit sa fac ca era tarziu.
Are cineva ideea ce ar putea fi? Sincer eu suspectez sursa, un Zalman de 600W. Dar apoi ma gandesc ca nu are decat maxim 2 ani sursa. In plus daca fac orice altceva pe PC in afara de joaca nu se opreste random
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 4033
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by TG » 28 Jan 2019, 09:38

Sursa cel mai probabil, Zalman nu sunt chiar top shelf. Problema pare să apară în full load, când se cunsumă cel mai mult, rulează deodată stress test pe procesor și pe placa video și vezi dacă se întâmplă. Cu ocazia asta vezi și temperaturile prin restul sistemului, poate e de la altceva.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
MC
Hammer Haunt
Posts: 2009
Joined: 3 Mar 2014, 00:11

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by MC » 28 Jan 2019, 09:44

O sa mai incerc spre seara si alte teste de stress eventual chiar concomitent.
Da stiu...ca Zalman e cam meh, dar a fost luata de nevoie cand am luat placa video si mi-am dat seama ca sursa veche nu avea suficienti conectori 6+2. :P La bugetul de atunci cam de asta mi-au ajuns banii....

Din ce am mai gasit pe net sunt o gramada cu problema asta de random shut off while gaming. Dar si solutiile par sa fie tot atatea.
Unii au rezolvat cu un registry clean, altii au modifcat nush ce valori in control panel la power settings...
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 4033
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by TG » 28 Jan 2019, 09:47

Doar să fii atent ca ce ai găsit să nu fie despre laptop-uri, pentru că multe au problema asta.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
DANiel
Hammer Haunt
Posts: 1305
Joined: 4 Mar 2014, 00:20
Location: Bucuresti

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by DANiel » 28 Jan 2019, 11:07

Si eu merg pe sursa, Zalman de 600W nu este wow.
Also, ce configuratie ai? Also again, este certificata macar bronze?
User avatar
Ferrrrrrrrrdinand
Hammer Haunt
Posts: 2238
Joined: 18 Sep 2016, 22:09

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by Ferrrrrrrrrdinand » 28 Jan 2019, 11:13

Dacă nu trece procesorul de maximum operating temperature atunci și eu cred că sursa este de vină. Dacă procesorul are temperatură pe la 90C atunci și jocul ar trebui să sacadeze iar dacă GPU se supraîncălzește probabil ar apărea graphical artifacts.
Vezi dacă nu poți împrumuta vreo sursă de la cineva să-l testezi așa.
User avatar
cg1700
Hammer Haunt
Posts: 2116
Joined: 27 Apr 2014, 12:54

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by cg1700 » 28 Jan 2019, 11:27

Also incearca si sa deschizi carcasa PC-ului si sa impingi componente gen placa video si ram ca sa fii sigur ca sunt varate bine in slot-uri. Eu am avut probleme in trecut cand m-am chinuit o gramada sa imi dau seama ce probleme avea PC-ul si dupa ce am incercat asta problemele s-au rezolvat.
Image
User avatar
MC
Hammer Haunt
Posts: 2009
Joined: 3 Mar 2014, 00:11

Re: Mici intrebari Software/Hardware

Post by MC » 28 Jan 2019, 21:36

Hmm...
Am găsit astea desprinse si căzute pe placa de baza...
Habar n-am cum s-au desprins de pe una din plăcuțele ram. Pc-ul nu a fost miscat de 2-3 ani.
Image
Post Reply

Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests