S4F7 - Vredens Dag

Moderator: RaptoR

Post Reply
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3445
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

S4F7 - Vredens Dag

Post by Mahdi » 25 Nov 2017, 13:37

Am încercat să mă gândesc la o comedie bună. Nu mi-a venit nimic în minte. Cel puțin nimic care să nu fi fost deja văzut de majoritatea. Să cotim atunci în direcția opusă și să apăsăm pedala - o dramă istorică daneză alb-negru din anii '40.

Nu l-am văzut nici eu, deci vom suferi împreună în săptămâna care urmează. Au trecut 3 ani de când am văzut Ordet, un alt film de C.Th. Dreyer, și încă mă mai doare când mă gândesc la el. După ce am văzut și Vampyr și La passion de Jeanne d'Arc, pot spune că Dreyer a devenit unul dintre regizorii mei preferați. Să sperăm că nu o să dezamăgească nici de această dată.
Image
REMEMBER CITADEL
User avatar
Cristan
Hammer Haunt
Posts: 2488
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Cristan » 25 Nov 2017, 13:52

Cred ca o sa am nevoie de inca un Cianing Tatum inainte de asta.
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3445
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Mahdi » 25 Nov 2017, 22:31

Hai că-i ok, cred că merge și fără Cianing Tatum de data asta. Crisis averted.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Iavo
Headless Kamikaze
Posts: 338
Joined: 8 Apr 2016, 11:17

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Iavo » 1 Dec 2017, 18:11

Ordet a fost unul din nenumaratele episoade în care mi s-a dovedit că nu sunt un cinefil adevărat...filmul (și Dreyer în general) e foarte lăudat dar țin minte că atunci când l-am văzut nu m-a impresionat prea tare și între timp mi s-a șters cu totul din memorie (exceptând finalul, evident, ăla nu se uită). Acum, după Day of Wrath încep să cred că poate l-am văzut prea devreme. Filmul (ăsta) e excelent dar să știți că Mahdi a mințit atunci când a spus că nu e nevoie de Tatum înainte de/după el. În Day of Wrath avem parte de o atmosferă bolnăvicioasă, sinistră și apăsătoare...chiar dacă se manifestă mai subtil și mai auster (vezi lookul de vrajitoare al Annei în noaptea furtunii și) decât în scenele explicite de violență din Pieta, de exemplu :P (da, da, l-am văzut și pe ăla și urmează și Câinii "imediat"). Singurul lucru care m-a deranjat a fost schimbul de dulcegării dintre Anne și Martin, sună tare naiv pentru un spectator din secolul ăsta deși nu e vina filmului că acum avem texte de agățat mult mai cool (cred...). Dar și aici filmul are un moment de grație (scena cu salcia și schimbul scurt de replici care spune atât de multe despre cât de diferit își percep cei doi relația) iar în rest it rocks. (poate ar trebui să spun ceva și despre imagine dar nu ma pricep la aspecte tehnice deși e foarte clar că Dreyer e un meseriaș când vine vorba de aspectul ăsta).

Sort of a spoiler:

What’s the weather – thunder or ice?
Here, the windows are all boarded shut.
I examine your face and your eyes
Have the look of a sly cautious cat.

Oh, what sadness I’m feeling inside!
Am I waiting for death’s solemn bell?
And that girl, who’s been dancing all night, -
She will surely end up in hell.
User avatar
Fular
Barbugiu înrăit
Posts: 833
Joined: 14 Mar 2014, 23:13

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Fular » 2 Dec 2017, 22:41

Huh, mi-a luat-o Iavo înainte. L-am văzut și eu abia seara trecută, dar am fost cuprins de o lentoare mai tare ca Zîua furiei. Mi s-a părut că ritmul lent, apăsat al filmului e întărit în mare măsură și de limbă, asta contribuind mai mult la atmosfera gravă. Veridică mi s-a părut și dihotomia relației așa cum o văd Anna și Martin, ea idealizând viața lor împreună, el văzând imposibilitatea împlinirii alături de ea.

Cumva, relația asta, mi-a adus aminte de două lucruri destul de disparate. Prima ar fi o scenă din "Rusoaica" lui Mihăiescu, în care personajul principal, locotenent la granția estică a țării e refuzat de duduia la care mergea pentru nevoile de copulare după ce află că el fusese și la cumnata ei, replicându-i că n-ar trebui să se comporte precum câinii.

Cea de-a doua chestie e porcoasă și o păstrez pentru mine.

Anyway, cu Day of the Wrath mi-am mai crescut încă puțin orizonturile cinematografice. Mă păstrez umil pentru că ăsta a fost primul film de Dreyer pe care l-am văzut.
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
User avatar
Stokkolm
Hammer Haunt
Posts: 2362
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Stokkolm » 8 Dec 2017, 01:52

Voi ce ati inteles din film? Mi se pare fascinant ca din ce am citit in review-uri e caracterizat ca o capodopera feminsta si o critica dura asupra institutiilor religioase, pe cand eu am vazut practic opusul. De fapt as zice ca filmul ofera o caracterizare nuantata a personajelor si lasa o interpretare destul de deschisa a evenimentelor.

Parerea mea: Anne e o vrajitoare si e antagonistul filmului. Un antagonist tragic, care a suferit nedreptati in viata sa, si nu isi doreste altceva decat o viata fericita, dar totusi recurge la adulter si crima pentru a-si atinge scopurile. Cum se explica puterile supranaturale? O varianta ar fi ca in universul filmului diavolul e real si influenta sa asupra lumii e palpabila. Alta varianta e ca nimic nu e supranatural, ci sunt o serie de coincidente simbolice. Intr-un final, mama lui Absalon, desi are are o prezenta fizica infioratoare, se dovedeste a fi personajul cel mai corect moral.

Mi s-a facut chef de Hexen.
they connected my ribs the wrong way and they short-circuit for you
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3445
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Mahdi » 8 Dec 2017, 08:08

Foarte fin trollat, Stokk. :lol:
REMEMBER CITADEL
User avatar
Stokkolm
Hammer Haunt
Posts: 2362
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Stokkolm » 8 Dec 2017, 11:23

Nu chiar, filmul la inceput pare sa fie eterna poveste despre crestinismul malefic si victimele sale inocente acuzate de erezie si vrajitorie. Si intr-o oarecare masura e si asta. Vedem cum determina preotii vinovatia unei persoane acuzate de vrajitorie, daca nu recunosti, te tortureaza pana recunosti. E o situatie fara scapare. Macabru. Dar povestea vine cu un twist. Ne face sa ne intrebam daca victima nu chiar poseda puterile diavolului si ceilalti membri ai comunitatii au dreptate sa se teama. Cand Anne pomenteste ca s-a gandit cum ar fi sa moara Absalon, acesta fara sa fie in aceasi incapare, de la distanta mare, simte un fior ca si cum ar fi in pragul morti. E o coincidenta prea mare ca sa fie intamplatoare, filmul e atat de meticulos realizat, incat e imposibil ca regizorul sa fi pus scena aia acole doar asa, de filler. Mi se pare clar ca intr-un fel sau altul intentia e sa vedem o legatura intre moartea lui Absalon si dorinta Annei de a-l vedea mort.
they connected my ribs the wrong way and they short-circuit for you
User avatar
Iavo
Headless Kamikaze
Posts: 338
Joined: 8 Apr 2016, 11:17

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Iavo » 8 Dec 2017, 13:48

Nu, scena aia nu e pusă de filler și sunt o mulțime de alte indicii care sugerează că vrăjitoarele sunt "for real" și Anne e una din ele (bătrâna aia era implicată în niște tranzacții suspecte la începutul filmului, preotul blestemat de ea moare, mama Annei era vrăjitoare, Martin e vrăjit de "focul din ochii ei", pe măsură ce Anne se lasă tot mai mult în voia pasiunii are un look tot mai demonic etc.). Cred că ideea e că dacă alegi să interpretezi evenimentele din film din unghiul ăsta "you take the easy way out", la fel ca Martin care se lasă convins că a fost posedat de forțe dincolo de controlul lui și nu are nici o vină pentru ce s-a întâmplat- o sacrifică pe Anne pt. a scăpa de responsabilitatea acțiunilor sale.
Mama lui Absalon e cel mai consecvent personaj și are motive bine întemeiate pt. ura față de Anne care are oarecum un caracter impersonal (știe că situația în sine-"for youth cannot mate with age..."- o să aibă consecințe nefaste, ar fi avut aceeași reacție față de orice altă soție mult mai tânără decât Absalon).
În fine, sunt multe de comentat, cred că e filmul preferat de până acum, chiar nu mă așteptam.

Why not Haxan? :P

phpBB [video]
User avatar
Stokkolm
Hammer Haunt
Posts: 2362
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Stokkolm » 8 Dec 2017, 14:41

Haxan pare interesant, sper sa-l vad candva. Dar deocamdata in ce priveste filmele despre witchcraft, tot Frozen ramane cel mai bun.
they connected my ribs the wrong way and they short-circuit for you
User avatar
juve3332
Hammer Haunt
Posts: 1135
Joined: 3 Mar 2014, 11:06
Location: Terra Nova

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by juve3332 » 8 Dec 2017, 15:11

Disney's Frozen? :D
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 10623
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Constanta
Contact:

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by ola small dickie » 8 Dec 2017, 15:31

a si cumparat vreo 5 figurine
http://cu-mausul-in-lanul-de-secara.blogspot.ro/

Toto, aici nu pare sa fie Constanta.

MUIE PSD!

Currently playing: Beyond the Sky
User avatar
Michilangelo
Headless Kamikaze
Posts: 330
Joined: 2 Mar 2014, 19:24

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Michilangelo » 3 Jan 2018, 19:28

Am apucat să-l văd în vacanță și nu prea m-a impresionat, fără să mă lase rece. Un pic previzibil mi s-a părut; parcă era tot timpul clar ce urmează să se întâmple și în ce direcție o să evolueze personajele. Nu cred că a fost vreun moment în care să fiu surprins de ce se întâmpla. Cum parca zicea cineva în posturile anterioare, audio-vizual sta foarte bine, iar actorii sunt buni + un subiect poate mai puțin vizibil în filme.

Apropo de ce s-a discutat mai sus legat de prezența elementelor supranaturale, aș zice că sunt simple coincidențe. Toată credința că acele femei și altele ca ele erau vrăjitoare era bazată pe superstiții. Astfel, îmi pare că intenționat ne este sugerată conexiunea nenaturală între diferite evenimente, pentru a ne testa propria viziune asupra witchcraft-ului. În alte cuvinte, dacă și noi ca spectatori moderni suntem susceptibili la superstiții.
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 10623
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Constanta
Contact:

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by ola small dickie » 3 Jan 2018, 19:45

Hmmm.... Nu imi suna prea bine ce ai scris la final. Daca vad un film cu vampiri si cred ca personajele din film chiar sunt vampiri asta nu inseamna ca eu cred in existenta vampirilor in realitate
http://cu-mausul-in-lanul-de-secara.blogspot.ro/

Toto, aici nu pare sa fie Constanta.

MUIE PSD!

Currently playing: Beyond the Sky
User avatar
Michilangelo
Headless Kamikaze
Posts: 330
Joined: 2 Mar 2014, 19:24

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Michilangelo » 3 Jan 2018, 20:01

Înțeleg ce zici, dar mă gândeam doar la interpretarea pe care o dăm acțiunilor din film, nu la credința generală în vrăjitorie. Cum zicea și Iavo, dacă dai vina pe vrăjitorie alegi calea ușoară de a explica ce s-a întâmplat, la fel ca și oamenii din acea perioadă. Cred că asta vrea să facă filmul: să ne pună în aceeași postură în care ar fi o persoană din secolul 17 și să vedem cum am pune cap la cap o serie de evenimente.
User avatar
Stokkolm
Hammer Haunt
Posts: 2362
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S4F7 - Vredens Dag

Post by Stokkolm » 4 Jan 2018, 13:08

Nu doar ca e vrajitoare, dar are puteri de la Satan! How metal is that? Nici macar protagonistul din Doom nu e atat de metal.
they connected my ribs the wrong way and they short-circuit for you
Post Reply

Return to “Movie Club”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest