[Review] My Brother Rabbit

Recenzii sau articole care abordează un anumit subiect legat de games/media/hardware/lifestyle, scrise de către userii forumului.

Moderator: Mahdi

Post Reply
User avatar
Azad
Adventurer Extraordinaire
Posts: 706
Joined: 8 Mar 2014, 20:53

[Review] My Brother Rabbit

Post by Azad » 28 Feb 2019, 20:42

Image

Ce s-ar întâmpla dacă un joc și-ar plasa fundamentul poveștii pe traumele psihologice ale unui copil? Pe mecanismele de coping și construirea unei lumi fantastice unde respectivul copil poate schimba mersul lucrurilor?

Jocul începe cu un slide show de picturi în care este expusă premisa: sora mai mică a personajului principal se îmbolnăvește de ceva grav, nu ni se spune ce, și asistăm neputincioși la perindări cu ambulanța, prin spitale și clinici, în timp ce ea este dată pe mâinile doctorilor. Sau doar în aparență suntem neputincioși? Puși în pielea unui copil vom lupta cu boala într-un mod original, creând o lume alegorică centrată pe două personaje. Un iepure de pluș, fratele cel mare, pe care îl vom ghida prin niveluri și reprezentarea surorii sub forma unei flori pe cale să se ofilească din cauza bolii. Nu controlăm direct acțiunile fratelui, mai degrabă rezolvăm puzzle-uri pentru a elibera calea celor doi. De aceea jocul nu este un point & click tradițional, mai degrabă un hibrid de point & click și hidden object game, în care trebuie să scrutăm fiecare scenă pentru obiectele necesare progresului.

Nu există un inventar în sensul clasic, mai degrabă mici chenare în partea superioară a ecranului unde ne sunt înșiruite imagini cu obiectele de care avem nevoie și numărul lor. Acele chenare devin albastre atunci când obiectele se află pe scena actuală, cenușii atunci când nu sunt, lucru care ne ușurează mult viața. Jocul nu este neapărat casual, având în vedere că nu oferă posibilitatea apăsării unui buton pentru afișarea hint-urilo iar puzzle-urile nu devin frustrante sau repetitive. De obicei se bazează pe mici joculețe de memorie, puzzle-uri tip jigsaw, de îndemânare cu mouse-ul, de potrivire a culorilor, etc.

Suntem puși în situații în care trebuie să strângem numărul X de stele de mare, numărul Y de gândaci șamd fără alt raționament decât acela de a prelungi durata, de altfel scurtă, a jocului. Unele dintre ele sunt pitite în locuri evidente, altele ascunse bine prin nivel iar pentru unele trebuie să rezolvăm puzzle-uri. Nu putem lua ultima pană dacă nu strângem o cantitate de flori pentru a realiza un progres în scena respectivă și a avea acces la interacțiuni noi. Interacțiuni, în mare parte, limitate. Putem da click pe diferite elemente de mediu, pasări etc., dar fără a obține mai mult de o banală reacție. Sunt de părere, totuși, că asta adaugă viață nivelurilor și nu trecem doar prin niște locuri statice.

My Brother Rabbit este împărțit în cinci capitole, fiecare cu vreo 4-5 scene, toate pictate și încărcate cu simbolism profund. Primul capitol are loc într-o gradină îmbogățită cu diferite elemente ce îi dau viață: fluturi, albine, o stropitoare antropomorfizată etc., doar că deja încep să apară primele elemente ale unui întuneric corupător, simbol pentru boală. Buruieni sau, mai bine zis, spini care încolăcesc floarea surorii. Mai târziu ne vom perinda prin restul capitolelor încununate cu seringi, elemente marine, ajungând la ultimul nivel, preferatul meu de altfel, cu ceasuri topite inspirate din Dali.

Image

Image

Predomină o melancolie în lumea jocului, dată de muzica ambientală ce reunește naivitatea copilăriei cu tristețea cauzată de boală. Povestea nu este dezvoltată mai mult, doar urmărim cursul bolii, dialoguri vorbite nu există, mai degrabă o cacofonie a utilajelor pe care le asamblăm din loc în loc. Totul abundă în sensibilitate.

Cam asta este esența jocului. Sensibilitate. Boala surorii nu este prezentată într-un mod kitschos, ci finuț și elegant. Recomand My Brother Rabbit pentru jucătorii de toate vârstele care vor o experiență pură și umanizantă, cu note de tristețe. Deși ține doar trei ore, aș spune ca e suficient. Din măldarul de jocuri hidden object, My Brother Rabbit este o bijuterie.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3543
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: [Review] My Brother Rabbit

Post by Mahdi » 10 Mar 2019, 21:17

Pretty good, congrats. Scurtuț, dar bănuiesc că nu erau foarte multe de spus la un joc de lungimea asta.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Azad
Adventurer Extraordinaire
Posts: 706
Joined: 8 Mar 2014, 20:53

Re: [Review] My Brother Rabbit

Post by Azad » 14 Mar 2019, 17:00

Thanks, Mahdi! De acord ca a iesit cam scurtut, dar nu prea aveam multe lucruri despre care sa vorbesc. Review-ul pentru Obra Dinn o sa fie ceva mai lung, though.
Post Reply

Return to “Articolele comunității”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests