Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Ce muzica mai ascultați, ce filme ați mai văzut și ce cărți ați mai citit.
Post Reply
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by Mahdi »

Mânat de o curiozitate mai veche, dar și de priveliștea unei stive crescânde de cărți primite cadou, m-am hotărât anul ăsta să văd care mai e treaba prin literatura fantasy. Impresia mea până acum era că genul fantasy pare să se limiteze la zona călduță a literaturii de consum, în vreme ce SF-ul a mai avut exponenți provocatori, care nu se feresc de teme „serioase”. Nimic greșit cu asta, nu mă feresc de ficțiuni pulp, dar sunt curios cum mai arată peisajul din ultimele două decenii de pe nișa asta, dincolo de Game of Thrones.

O să las aici impresii în săptămânile ce urmează - am pe listă câteva titluri populare, dar și câțiva outliers promițători. Dacă aveți recomandări sau ați citit vreo carte SF / fantasy interesantă în ultimul timp, simțiți-vă liberi să postați.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by Mahdi »

Brandon Sanderson - The Final Empire (Mistborn #1)

Despre Brandon Sanderson a mai zis joonior pe aici. E un autor al cărui nume apare frecvent pe locuri fruntașe în topuri de gen, alături de G.R.R. Martin, Robert Jordan, Patrick Rothfuss și alții. Ultima ispravă a lui a fost cea mai de succes campanie de kickstarter din istoria platformei.

Primul volum din Mistborn debutează în forță - prologul ne aruncă într-o lume în care singurele constante sunt ploaia cu cenușă vulcanică și inegalitatea socială perpetuată de domnia unui supranatural Lord Ruler. Impresia inițială e de grimdark fantasy, dar după câteva capitole devine evident că avem de a face cu un fantasy mai convențional, cu iz de literatură young adult. Romanul urmărește aventurile unei copile a străzii, care e ajutată să își descopere superputerile magice de către un rogue carismatic și echipa sa de interlopi cu suflet nobil. În scurt timp intriga escaladează spre un complot cu miză uriașă, care o să schimbe soarta întregii lumi.

Stilistic nu iese în evidență, dar e o carte care se citește ușor. Mi s-a părut interesant sistemul de magie - Sanderson e adeptul unei abordări de tip hard magic, în care abilitățile magice funcționează după o logică transparentă. Lumea descrisă este și ea una interesantă la prima vedere; sunt introduse suficiente elemente misterioase care să te facă să vrei să vezi ce o să se mai întâmple.

În același timp, pe cât e de atent să captiveze cititorul cu elementele magice, Sanderson o cam dă în bară la capitolul suspension of disbelief (nu știu cum se traduce în română). Personajele „bune”, din pătura oropsiților, sunt aproape mereu overpowered, iar cei care dețin puterea sunt niște incompetenți depășiți de situație. Cine se așteaptă la nuanțe cinice în stil A Song of Ice and Fire, o să fie complet dezamăgit aici. Mai mult de atât, intriga e presărată cu câteva răsturnări de situație puțin scoase din fund, iar majoritatea situațiilor problemă se rezolvă prin dezvăluiri de bucăți de lore ținute în mod convenabil secrete până atunci.

În concluzie, avem de-a face cu un roman fantasy cât se poate de mediu, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Din inerție, o să duc lectura trilogiei până la capăt, dar mă așteptam la ceva mai mult de la un autor atât de lăudat.
REMEMBER CITADEL
User avatar
joonior_bmf
Gravity e un film misto
Posts: 6539
Joined: 3 Mar 2014, 18:32
Contact:

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by joonior_bmf »

Nici pe mine nu m-a impresionat primul din seria Mistborn, desi sistemul de magie e inedit. Ma asteptam ca "hotomanul" sa fie la centrul evenimentelor, dar cand devine evident ca Vin e cea pe care se axeaza povestea, m-am dezumflat putin. In general ma feresc de young adult, dar pentru un autor atat de laudat eram dispus sa rezist pana la final. Nu voi dezvalui ce se intampla pe parcurs, in caz ca nu ti-ai pierdut cheful sa duci seria pana la capat. Dar tot ce pot spune e ca se imbunatateste (imho). Ba chiar, in a doua era is leapada izul young adult, si devine mai "matura". Pentru mine, personal, seria Stormlight e principala atractie dintre romanele lui, si cea in care se observa ca "joaca un joc lung". Si da, si Mistborn face parte din jocul asta, desi nu e evident la inceput ( si nici pe parcurs nu prea). Dar cu timpul, incep sa se lege itele. Sper ca aceasta prima experienta nu te-a descurajat din a incerca si altceva de-al lui. Si daca nu ai dispozitia sa astepti inca 2 carti ca sa vezi o imbunatatire, ti-as recomanda primul din seria Stormlight: The Way Of Kings. Si daca nici aia nu-ti va placea, va trebui sa ne intalnim faccia a faccia ca sa-ti explic de ce trebuie sa-ti placa.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by Mahdi »

joonior_bmf wrote: 19 Apr 2022, 00:08Si daca nu ai dispozitia sa astepti inca 2 carti ca sa vezi o imbunatatire, ti-as recomanda primul din seria Stormlight: The Way Of Kings.
O să ajung și la The Way of Kings într-o bună zi, dar nu pot să zic că mă încântă gândul prea mult, după ce am văzut deja din The Well of Ascension. Dar... să nu anticipăm.

Între timp, dacă erați curioși ce se mai aude despre Winds of Winter: https://georgerrmartin.com/notablog/202 ... s-of-june/
REMEMBER CITADEL
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by Mahdi »

R. Scott Bakker - The Darkness That Comes Before (The Prince of Nothing #1)

Cu Bakker ajungem la polul opus lui Sanderson - este mai puțin popular, dar cu ceva cult following, iar cărțile sale sunt descrise ca fiind filosofice (?) și grimdark.

După primele pagini din The Darkness That Comes Before, îmi creasem deja impresia că Bakker vine de la școala de deepfried Morrowind lore a lui Michael Kirkbride. Are un stil mai greoi, mai „ca din carte”, diferit de abordarea succintă și cinematică a autorilor mai populari. Cititorul e aruncat printre toponime dubioase și trimiteri la evenimente din trecutul îndepărtat, fără prea multe explicații. În scurt timp însă lucrurile se mai limpezesc și romanul se dezvăluie a fi practic o repovestire a Cruciadelor în context fantasy. Cititorului care a mai pus mâna pe cărțile lui Steven Runciman nu-i va fi greu să identifice care e Imperiul Bizantin, care-i papa de la Roma, care-s arabii și care-s bulgarii. Pe acest fundal de tumult politic și războinic, acțiunea urmărește un mag care noapte de noapte e vizitat de viziuni ale apocalipsului, iar pe zi descoperă cu groază tot mai multe semne că sfârșitul e într-adevăr aproape.

Este o carte atmosferică, pulpy, ușor cheesy pe alocuri. Punctul forte e world building-ul, făcut fără mură-n gură și fără a da prea multe cărți pe față, întreținând cu grijă sentimentul vag sugerat al unei orori de nedescris care urmează să se întâmple în orice moment. Cât despre filosofie, se jonglează cu niște concepte pe ici pe colo, dar să zicem că nu trebuie să începi cu grecii ca să le poți înțelege lal. Overall, chiar dacă nu pot spune că m-a dat pe spate, mi-a plăcut ce am văzut și voi citi și restul trilogiei.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by Mahdi »

Joe Abercrombie - The Blade Itself (The First Law #1)

Probabil cea mai plăcută surpriză din cărțile fantasy citite anul ăsta (sunt mai multe, n-am apucat să scriu despre toate). Avem aici o mostră de fantasy relativ low magic, undeva în zona Game of Thrones a spectrului. Nimic peste măsură de epic, e o carte lentă, care se concentrează mai mult pe dezvoltarea personajelor. Dincolo de simpaticii antieroi care îi populează paginile, am apreciat felul în care se joacă cu clișeele genului, fără să se transforme neapărat într-o parodie.

Sunt surprins că nu s-a făcut deja un serial pornind de la seria asta, mai ales că nu ar necesita un buget foarte mare pentru CGI (dar asta s-ar putea să se schimbe de la volumele următoare, rămâne de văzut).
REMEMBER CITADEL
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by Mahdi »

Iar acum e timpul pentru o curiozitate din SF-ul românesc:

Image

Poate vă amintiți unii dintre voi de această carte apărută în anii '90. Și poate unii dintre voi s-au prins că este un Dune fake - nu a existat un volum 7 al lui Dune sau vreun autor Patrick Herbert (deși, to be fair, pe Brian Herbert îl mai cheamă și Patrick). În vremurile fără wikipedie și internet larg accesibil, Nemira a mai făcut un ban publicând acest roman scris de fapt de Florin Chirculescu, care apare ca traducător al cărții, sub pseudonimul Sebastian A. Corn.

N-o să o citesc prea curând și nici nu am așteptări foarte mari, dar e o relicvă interesantă care îmi aduce aminte de perioada „pulpy” a sf-ului american, cu ficțiuni senzaționaliste trase pe hârtie de maculatură. Până și autorul mi-a mărturisit că „de cartea asta mi-e greață”, când i-am adus-o la o lansare de carte.

Spoiler for autograf:
Image
REMEMBER CITADEL
User avatar
Magicake
Global Belit
Posts: 4657
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by Magicake »

TIL mersi pentru acest trivia, o sa pice bine in momentul bun :lol:
User avatar
juve3332
Hammer Haunt
Posts: 2015
Joined: 3 Mar 2014, 11:06
Location: Terra Nova

Re: Topicul cu cărți fantasy (și sci-fi)

Post by juve3332 »

Misto din partea lui.
Post Reply

Return to “Cărți/Muzică/Filme”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests