noiembrie_2022

leftclickghinea.ro este site-ul lui Marius Ghinea

Moderator: Marius Ghinea

Post Reply
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

noiembrie_2022

Post by Marius Ghinea »

Daca tot il avem aici pe onorabilul Jaunty, probabil ca nu sint singurul obsedat de Shadow Man, despre care am scris inca o data, sub pretextul aparitiei versiunii sale Remaster, anul trecut. :)
User avatar
Jaunty
Site Admin
Posts: 1808
Joined: 1 Mar 2014, 17:46
Contact:

Re: noiembrie_2022

Post by Jaunty »

Marius Ghinea wrote: 25 Nov 2022, 13:36 Daca tot il avem aici pe onorabilul Jaunty, probabil ca nu sint singurul obsedat de Shadow Man
Cam așa-i. Mulțumesc, a fost o plăcere să explorez jocul din perspectiva ta. Nu am jucat remaster-ul, doar am salivat uitându-mă la o parte de playthrough. Arată superb.

Și eu am început cu o piraterie, dar una completă, cutscenes and all... CD cu copertă... cea mai bună versiune la care puteam spera pe atunci. Am primit-o de la taică-meu de ziua mea, pe criteriul „coperta arată cul” (am avut noroc, pe același criteriu am primit și Redguard). Pe atunci pirateriile astea dichisite se vindeau la un magazin central, de unde ne-am luat și calculatorul (care a venit cu Win95 - pirat, desigur). Cred că jocul original nici nu se găsea în România. Oricum ar fi fost aberant de scump pentru standardele de atunci.

Despre joc în sine, am să mă rezum la un detaliu. Când ajungi prima dată în Deadside și te trezești într-un lac de sânge din care răsar femei cadaverice, chinuite... cum să spun... în general jocurile încearcă să-ți dea satisfacție atunci când îți omori inamicii. Dar pe acele femei mă strângea în spate să le aud cum jelesc și cum urlă în timp ce erau rupte în bucăți de împușcăturile mele. Îmi era milă de ele. Într-un târziu mi-am dat seama că le omoram numai din obișuința pe care mi-au creat-o alte jocuri. Puteam pur și simplu să trec pe lângă ele. Am impresia că unele nici nu atacă, iar pișcăturile celor care o fac sunt neglijabile. Oare, totuși, le făceam un bine omorându-le? Le opream suferința? Atunci când esența aceea roșiatică le lăsa carnea în urmă aveam un pic senzația că le-am eliberat. Ce înseamnă să omori pe cineva în Deadside? Și ce înseamnă să-i absorbi acea esență, sau să o lași să se disipeze? După un timp reveneam și le găseam tot acolo, gemând și plângând ca înainte. Deci nu înseamnă nimic, din Deadside nu scapă nimeni. Twisted fucking game.

Jocul are la bază banda desenată Shadowman, pe care dacă o privești în ansamblu aș zice că faci o greșeală, nefiind tocmai coezivă. Pentru cine e curios, întregul borș (1992-prezent) e rezumat aici într-un stil la fel de dezlânat ca revistele în sine:

Shadow Man history Jack Boniface & Mike LeRoi

Deci este o înșiruire de povești scrise și desenate în stiluri foarte diferite, în general după toate șabloanele super-eroilor de benzi desenate și badass-ilor de filme de acțiune, plus diverse crossovers cu alți super-eroi din repertoriul Valiant și alte asemenea rahaturi comerciale, inclusiv bastardizări ale sărmanului Michael LeRoi. Dar putem separa ce e mai bun de tot restul, cum au făcut și Acclaim în 2016 când au publicat colecția următoare:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shadowman_(comics)#Acclaim_Comics wrote: The 1997 series from Acclaim Comics was collected by Valiant Entertainment in July 2016, reprinting Shadowman Vol. 2 issues #1–4 by writer Garth Ennis & artist Ashley Wood, and the unfinished 4-part limited series Shadowman: Deadside (1999) issues #1-3 by writer Paul Jenkins, with art by Wood and Dennis Calero.
Adică au republicat primele patru reviste din Shadowman Vol. 2, cele mai relevante pentru povestea jocului - chit că au mai mult iz de bătaie de cartier decât de luptă împotriva răului etern. Cât despre mini-seria din '99... arată sublim, explorează ideea de Deadside și este de coșmar, pe bune. De exemplu, prima poveste e despre un individ răpit și torturat ani de zile, dezmembrat puțin câte puțin, până când în sfârșit moare. După un timp se întâlnește cu torționarul în Deadside. Nu știu dacă pot să recomand așa ceva, dar... am să las aici câteva imagini mai safe for life, ca să vă ajut să decideți:

https://imgur.com/a/gyJgOPH

Cele trei reviste Deadside să zicem că dau lumii morților mai mult contur, dar celelalte reviste n-aș spune că îmbogățesc sesizabil povestea jocului. Într-un fel e mai bine fără ele, backstory-ul din manual e suficient și un pic de mister lasă loc imaginației. Iar jocul Shadow Man 2... pardon, nu merită menționat.

Legiune nu știu dacă e chiar diavolul. E un personaj straniu dintr-o poveste biblică în care Iisus exorcizează un om și nenorocește vreo două mii de porci. Din Marcu 5 citire:
https://biblia.dervent.ro/#NT-Mc-05 wrote: 1 Și au venit în cealaltă parte a mării, în ținutul Gadarenilor.
2 Și de'ndată ce El a ieșit din corabie, L-a întâmpinat din morminte un om cu duh necurat
3 care își avea locuința în morminte; și nimeni nu putea să-l lege nici cu lanțuri,
4 pentru că de multe ori, fiind legat în obezi și în lanțuri, el rupea lanțurile și obezile, le sfărâma și nimeni nu putea să-l potolească;
5 și neîncetat, noaptea și ziua, era prin morminte și prin munți, strigând și tăindu-se cu pietre.
6 Iar văzându-L de departe pe Iisus, a alergat și I s'a închinat.
7 Și strigând cu glas puternic, I-a zis: „Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu-Cel-Preaînalt? Te jur pe Dumnezeu să nu mă chinuiești!...“.
8 Că îi zicea: „Duh necurat, ieși afară din om!“
9 Și l-a întrebat: „Care-ți este numele?“ Și I-a răspuns: „Numele meu este Legiune, că suntem mulți“.
10 Și mult Îl rugau să nu-i trimită afară din acel ținut.
11 Iar acolo, lângă munte, era o turmă mare de porci care păștea.
12 Și L-au rugat, zicând: „Trimite-ne în porci, ca să intrăm în ei“.
13 Și El le-a dat voie. Și ieșind duhurile necurate, au intrat în porci, și turma s'a repezit de pe stâncă'n mare. Și erau ca la două mii și se înăbușeau în mare.
14 Iar cei care-i păzeau au fugit și au dat de veste în oraș și prin sate. Și au venit să vadă ce s'a întâmplat.
15 Și s'au dus la Iisus; și l-au văzut pe cel demonizat șezând jos, îmbrăcat și întreg la minte, pe el, care avusese legiune de demoni; și s'au înfricoșat.
16 Iar cei care au văzut le-au povestit ce s'a făcut cu demonizatul și despre porci.
17 Și ei au prins a-L ruga să plece din hotarele lor.
18 Iar când intra El în corabie, cel ce fusese demonizat Îl ruga să-l ia cu Dânsul.
19 Și Iisus nu i-a îngăduit, ci i-a zis: „Mergi la casa ta, la ai tăi, și spune-le cât a făcut Domnul pentru tine și cum te-a miluit“.
20 Iar el a plecat și a început să vestească în Decapole câte a făcut Iisus pentru el; și toți se minunau.
Povestea apare și în celelalte evanghelii în versiuni ușor diferite.

"This is the end, beautiful friend..." Probabil că ați sesizat, în echipă erau fani The Doors. De exemplu aici inspirația e clară:

ShadowMan Soundtrack - Milton's Death
The Doors - The End

Unul din criminali își zicea Lizard King:
The Doors - Celebration Of The Lizard

;)

PS: The Asylum / Turnul Babel (Bruegel bătrânul):

Image
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 14558
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Malta

Re: noiembrie_2022

Post by ola small dickie »

"Legiune nu știu dacă e chiar diavolul. E un personaj straniu dintr-o poveste biblică în care Iisus exorcizează un om și nenorocește vreo două mii de porci."

ia uite domnule, pana si isus mai gresea. a gresi este divin
Currently playing: Broken Sword 5: The Serpent's Curse
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

Re: noiembrie_2022

Post by Marius Ghinea »

Jaunty, asta e fain la un joc bun, ca aduce spatiu de evocare si exploarare a subiectului si „tărîmurilor” sale conexe. Eu am fost nevoit să mă cenzurez drastic ca să nu fac un articol și mai mare despre Remaster :lol:
Nu știu, poate textul tău de aici ar merge un pic dezvoltat și publicat pe „Cînd apare revista”, ca să adaug și eu link-ul la articolul meu ca trimterea la un fel de addendum personal al lui Jaunty.

Despre Legiune... subiectul este unul răsdiscutat în teologie, inclusiv în cea islamică - este o poveste comună a celor două religii. Concluzia cea mai puțin complicată ar fi că este vorba despre un aspect al Diavolului, una dintre manifestările lui. Dar, după observația mea și mai simplă: cîte minți, atîția Diavoli - și de aceea Legiune. ;)
Multe dintre pildele și faptele lui Iisus sînt considerate ca făcînd referire la o comunitate, la Omenire în întregul ei, la credincioși, echivalentul Ummei din Islam. Din aceasta perspectivă hiperbolică, Iisus alungă, de fapt, demonii - toate posibilele aspecte și potențialități ale Diavolului - din întreaga Ummah, curățindu-ne simbolic pe toți. Cîte minți, atîția Diavoli, repet, așa poate fi înțeles Legiune foarte ușor.
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

Re: noiembrie_2022

Post by Marius Ghinea »

ola small dickie wrote: 28 Nov 2022, 11:10 "Legiune nu știu dacă e chiar diavolul. E un personaj straniu dintr-o poveste biblică în care Iisus exorcizează un om și nenorocește vreo două mii de porci."

ia uite domnule, pana si isus mai gresea. a gresi este divin
iar porcii ar zice „a greși este de porc” :-)
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 14558
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Malta

Re: noiembrie_2022

Post by ola small dickie »

:lol:
Currently playing: Broken Sword 5: The Serpent's Curse
Post Reply

Return to “left click Ghinea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests