Game of the Year 2022 - Forum edition

Tot ce se poate spune despre boala noastră cea mai gravă.
Post Reply
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by Mahdi »

E timpul pentru threadul anual în care trecem în revistă ( ;) ) bucuriile și dezamăgirile pe plan gameristic de anul ăsta.

Topicurile din anii trecuți: Trebuie să mărturisesc că eu m-am jucat mult mai puține noutăți în 2022 în comparație cu ultimii ani, dar încerc să mai recuperez puțin pe ultima sută de metri, ca să fac un top mai reprezentativ.

Și voi? Ce v-a plăcut dintre jocurile din 2022? Ce v-a dezamăgit, ce n-ați apucat încă să butonați? Ce clasici ați revizitat? Ce așteptări aveți de la noul an?
REMEMBER CITADEL
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 4947
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by TG »

Thread-ul se poate intitula doar "Vampire Survivors".



Sau "Elden Ring", depinde dacă e de râs sau de plâns.



(doar pe astea 2 le-am jucat)
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
joonior_bmf
Gravity e un film misto
Posts: 6539
Joined: 3 Mar 2014, 18:32
Contact:

Re: Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by joonior_bmf »

1. Entropy Zero 2
...e, tehnic vorbind, un MOD total conversion pentru Half Life 2. Dar prin ceea ce ofera, e mai complet si jucabil decat multe titluri pe care le-am jucat de-a lungul anilor. Daca ati incerca doar primul EZ, poate nu ati fi impresionati. Joci cu un soldat Combine, vanezi membri ai "Rezistentei", te infrunti cu un vortigaunt mai "rezilient", lucrurile o iau pe aratura. Nimic prea ciudat. In a doua parte, insa, povestea protagonistului e completata cu un backstory, si motivatie, conflict interior etc. Amatorii jocurilor HL care inca asteapta continuarea iluzorie a seriei poate vor stramba din nas la ideea de a intercala Portal in poveste. Desi fac parte din acelasi univers, diferenta de ton le fac aproape incompatibile. Si daca Valve nu ar fi deschis usa pentru a incorpora Portal in acest univers, prin mentiunea numelui "Aperture" in Episode 2, poate conexiunea dintre cele 2 s-ar fi rezumat strict la cateva "easter eggs". Insa va asigur ca "intruziunea" lui Portal in EZ2 nu e aruncata ca vopseaua pe un Jackson Pollock, si are sens in context. Bineinteles, naratiunea nu e scrisa de o echipa intreaga de scriitori de la Valve, si daca cautati hibe, le veti gasi :P . Insa pentru o echipa restransa de amatori, efortul e admirabil. Ca gameplay, nu va va surprinde similaritatea cu jocurile principale. Dar am observat ca armele au impact mai puternic. Poate mi se pare, dar va invit sa comparati. Daca nu v-a placut in mod special HL, sau daca nu sunteti amatori ai genului, ma indoiesc ca veti avea chef sa-l incercati. Dar poate va vor convinge cei 12K+ ahtiati care l-au dus la un rating pozitiv de 98% pe Steam :mrgreen:
Bonus: youtuber-ul Leadhead are un rol scurt in voice cast. Mentionez asta pentru ca a facut mai demult un eseu interesant pertinent pentru subiect.

2. Stray
Epopeea unei pisicute intr-un oras scufundat in ruina si uitare, ce cauta sa se reuneasca cu familia de care s-a despartit in mod accidental. Ai un buton dedicat pentru mieunat. I will now play your game.

3. Prodeus
Concubinul ludic al lui Fular nu e chiar a doua venire a Doom-ului indepenedent, insa se apropie vertiginos. Mai ales daca comunitatea adunata in jurul titlului va crea campanii si moduri de joc pentru a-l sustine. Grozav.
User avatar
Magicake
Global Belit
Posts: 4657
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by Magicake »

Ioi, anul asta am jucat si eu doua chestii: Elden Ring si Pokemon Legends.

Ma gandesc sa scriu un articol despre Pokemon pentru site, mi-a placut chiar mult. Inca imi place, dupa 60 de ore inca nu am terminat ce am de facut prin el, nici story nici collecting.

Si Elden mi-a "placut" (a fost un placut mai degraba gen nu ma pot opri din jucat dar nu-s convins ca-mi place neaparat) dar nu mai vreau sa intru in el, nici dupa ce primeste DLC. Poate alta data.
User avatar
MC
Dremora Lord
Posts: 3048
Joined: 3 Mar 2014, 00:11

Re: Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by MC »

Recunosc ca anul acesta n-am jucat chiar toate noutatile pe care mi le-am propus, asa ca topul meu arata cam asa:

1. Dying Light 2.

Probabil ca lista mea e singura in care jocul asta prinde locul I, dar personal "mi-a gadilat" mai mult puncte care imi provoaca entuziasm in jocuri.
In primul rand e open world, chiar daca devine asa mai mult dupa a doua jumatate a jocului. Apoi, are parkour implementat demential. Si asta ar fi de ajuns pentru mine, dar mai bifeaza si la categoria meele combat si ranged combat cu arcul. In plus are o gramada de sisteme peste sisteme de skill-uri, perk-uri si loot cat vrei. A da, mai are si un mod coop foarte misto care te lasa sa parcurgi campania sau orice parte din ea alaturi de un alt player. Am prins de cateva ori niste randoms cu care m-am distrat pe cinste ore intregi si am facut o gramada de progres intr-un timp relativ scurt.

2. Prodeus

Cel mai bun shooter pe care l-am jucat in ultimii cativa ani, probabil de la Doom 2016 incoace. In plus mi-a facut o pofta nebuna de a incerca si alte boomere pe care le-am ignorat de-a lungul timpului.

3. Stray

E genul acela de joc cozy sau "joc de comfort" cum imi place mie sa le mai numesc. Un alt exemplu de joc din categoria asta, pentru mine, e Mirror's Edge. Il voi relua ori de cate ori voi simti nevoia sa butonez ceva cozy. In plus jocul a reusit sa imi transmita si niste idei mai subtile despre societatea in care traim, dar poate ca totul s-a petrecut doar in mintea mea, iar producatorii nu au intentionat sa transmita ceva atat de "deep".

4. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge pe Nintendo Switch

Jocul se potriveste de minune pe consola asta, mai ales ca e foarte comod de jucat si in modul handheld. Nu prea am ce sa zic decat ca e beat'em up-ul aproape perfect. Emana nostalgie prin toti porii, dar mai ales prin grafica si muzica.

5. Itorah

Un side scroller - platformer cat se poate de clasic. Grafica e superba insa jocul e macinat de un back-tracking destul de enervant si devine plictisitor dupa o vreme. Inca nu l-am terminat si l-am pus pe pauza de ceva vreme.


Ce as fi vrut sa mai joc anul acesta si nu am apucat:
Pai, in primul rand, Elden Ring pe care l-am cumparat day 1 si inca n-am intrat in el.
Altele ar mai fi Vampire Survivors, Signalis, Entropy Zero 2 si Gloomwood. As ma fi vrut sa joc si The Callisto Protocol, dar m-am dezumflat destul de tare dupa ce am vazut review-urile si parerile jucatorilor

Jocuri vechi revizitate:
Dishonored 1, pe care il joc cel mai mult in ultima perioada si care imi place mult mai mult decat la primul playthrough in anul 2013.
GTA IV pe care l-am terminat a doua oara si pe care nu l-am mai jucat fix din anul 2009.
In rest am mai jucat jocuri Need for Speed mai vechi precum Porche, Hot pursuit 2, Underground si Most Wanted 2005.
Am reluat Quake 1 si bag constant World of Warcraft Wotlk Classic

Pentru 2023 astept urmatoarele:
Atomic Heart
Stalker 2
Starfield
Company of Heroes 3
REPLACED
Phantom Fury

Bineinteles vreau sa joc si restantele din 2022 in special Elden Ring, Vampire Survivors si sa reiau Cyberpunk 2077 ca sa vad stadiul in care e acum. A da si poate ma reapuc de The Witcher 3 ca tot a primit patch-ul next gen.
Saptamana viitoare imi vine si PS5-ul pe care vreau sa il pun la treaba in 2023 nu ca PS4-le pe care s-a pus praful de ceva vreme.
User avatar
marvas
vrășmaș mârșav
Posts: 3661
Joined: 3 Mar 2014, 01:21

Re: Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by marvas »

anul acesta cred ca m-am jucat cel mai putin fata de oricare alt an si majoritatea jocurilor prin care am trecut sunt mai vechi. Am vrut sa adaug pe lista Psychonauts 2, dar vad ca si ala e de anul trecut, pfff.

Ne vedem in topicul de la anu'!
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by Mahdi »

2022 a fost un an în care m-am jucat foarte puțin, pentru că m-am ambiționat să citesc mai mult și să reduc timpul de belit ochii în ecran înainte de culcare. Nu vă lăsați păcăliți de numărul titlurilor de mai jos. Majoritatea sunt indie-uri scurte, jumătate din ele jucate luna asta, când am avut mai mult timp liber.

La fel ca anul trecut, voi folosi cele trei căprării în care împărțeau pe vremuri cei de la muzicisifaze.com topul albumelor românești. Cred că se înțelege de la sine semnificația fiecărei categorii.
 

Oxigen
 
1. Elden Ring
Singurul blockbuster de pe listă. Un joc imperfect, dar care merită locul întâi, în opinia mea. E adevărat că suferă de carențele oricărui joc open world triple A, dar dincolo de repetiție și straturi de umplutură se ascunde un soulslike solid, care demonstrează că încă poți face un joc extrem de popular fără handholding și cu o poveste complet ezoterică.

2. The Case of the Golden Idol
Un bizar joc detectivistic, care împrumută mecanicile din Obra Dinn și le aplică unor scene burlești, izvorâte parcă din visul unui extraterestru care a adormit la jumătatea unui film de epocă despre conspirații din secolul al XVIII-lea. Mi-a plăcut, mai vreau.

3. Pentiment
Poate că unii nu vor aprecia caracterul deschis al misterelor din joc, ori aglomerarea de trimiteri culturale din Evul Mediu sau Renaștere, însă mie mi-a plăcut joculețul ăsta de la Obsidian. Aș vrea să fie mai mulți oameni talentați precum Josh Sawyer care să-și ia răgaz să facă un „joc sabatic” după placul lor, fără prea multe pretenții.

4. Roadwarden
La ora la care postez acest top, încă sunt pe la începutul jocului, dar mi-a plăcut felul în care e scris și atmosfera de aventură în necunoscut. Cel mai text heavy joc de pe listă, nerecomandat celor care n-au răbdare cu cititul.

5. Citizen Sleeper
Chiar dacă povestea sa cyberpunk nu m-a dat pe spate, mi-au plăcut mecanicile lui de joc pe ture, care au făcut din el cel mai adictiv joc „cu poveste” de anul ăsta.

 
Azot

6. NORCO
Un adventure simplu și atmosferic, care mustește de hauntologie mai ceva ca Kentucky Route Zero. Mi s-a părut totuși că îi lipsește o încheiere mai satisfăcătoare.

7. Vampire Survivors
Sunt fericit că l-am făcut 100% și că nu mai trebuie să mai intru în el (până la următorul dlc).

8. Dome Keeper
Un roguelite cinstit, dar care nu pare să ofere prea multe după ce treci de 15 ore jucate. Aștept cu interes update-ul care va aduce mai mult conținut și un mod co-op.

9. Strange Horticulture
Un joc plăcut și relaxant, în care identifici felurite plante mai mult sau mai puțin periculoase. Nu foarte memorabil sau remarcabil dincolo de asta.


Alte gaze

10. Stacklands
L-am jucat o oră, dar nu m-a prins deloc. Combinație de roguelite cu strategie/resource management. Stilul minimalist, animațiile și sunetele sunt drăguțe, dar gameplay-ul mi s-a părut destul de monoton și avea potențialul să devină un coșmar logistic după o vreme.


Se reportează pentru la anul: Return to Monkey Island, Cult of the Lamb, Tunic, Know By Heart, Dorfromantik, Dread Delusion, Bear & Breakfast, Songs of Conquest, Stray, Signalis

Jocurile pe care le aștept cel mai mult în 2023:
- Hades 2 (probabil nu va apărea la anul)
- Silksong (tot nu i-au anunțat încă data de lansare)
- Baldur's Gate 3 (tot n-am jucat Divinity Original Sin 1 & 2)

Trofeul "Duda Anului" nu se acordă anul ăsta.

Cam atât, v-am pupat. Ne vedem la anul!
REMEMBER CITADEL
User avatar
Cristan
Dremora Lord
Posts: 3696
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: Game of the Year 2022 - Forum edition

Post by Cristan »

Din jocurile apărute anul acesta, am reușit să joc un frumos total de... un singur titlu, căruia îi acord și premiul GOTY: God of War. Și asta doar prin voia lui Sony care au adus jocul ăsta și pe PC acum, altfel n-aș fi bifat niciunul. N-a câștigat degeaba toate laudele pe care le-a luat, m-a impresionat la toate capitolele: acțiune, grafică, poveste, interpretare actoricească. Poate puțin cam lung pentru gustul meu și puțin cam grind-y, dar sunt critici minore.

Iar dacă e să exindem puțin definiția jocurilor apărute anul acesta, am mai jucat și Into the Breach după recentul update la Advanced Edition. Pe lângă cele 100 de ore pe care le aveam deja cu originalul, am mai băgat acum aproape 30, m-a prins din nou. Și aș mai fi jucat, dacă nu ar fi trebuit să mai joc și altceva.

Pe lângă acestea, am mai dovedit câteva jocuri din anii recenți:
  • The Forgotten City din 2021, un adventure time-loop cu iz de Roma Antică. Mi-a plăcut
  • Alex Kidd in Miracle World DX din 2021, remake-ul modern al unui platformer de SEGA din anii 90 de care mă leagă niște amintiri din copilărie. Un remake foarte reușit și plăcut
  • Seria de adventure-uri Blackwell. Mi-a plăcut, bine scris, dar n-o să rămână în lista jocurilor preferate.
  • A Plague Tale: Innocence - alt action-adventure pe lângă GoW. Mi-a plăcut mult setting-ul, pe lângă restul jocului. Probabil o să încerc și sequel-ul cândva.
  • Deliver Us The Moon - un alt titlu pe care l-am încercat în principal pentru setting - e un first-person adventure plasat pe Lună. Destul de reușit, povestea nu e rea, iar setting-ul merită, mai ales că sunt și secțiuni zero-G sau de condus cu mașinuța pe suprafața lunii.
  • Câteva puzzle-platformere mai scurte și mai plăcute ochiului: Inside, GRIS și FAR: Lone Sails. Mi-au plăcut toate trei în moduri diferite, dar dacă ar fi sa aleg doar unul dintre ele, aș alege FAR: Lone Sails.
Și, în final, am alte două jocuri începute - Desperados 3, în care sunt la jumătate, și Diablo 2 Resurrected, după care m-a apucat o neșteptată nostalgie și cu care mi-am petrecut mare parte a (scurtului) concediu.

Pentru anul care vine, nu știu ce așteptări am, nici nu știu sigur ce apare. Starfield e primul care-mi vine în minte și o să vreau să joc și The Last of Us când apare pe PC. În rest, am un backlog destul de plin, timp să fie.
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
Post Reply

Return to “Jocuri”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests