S1F6 - Breathless

Moderator: RaptoR

Post Reply
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 4947
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

S1F6 - Breathless

Post by TG »

Image

https://www.imdb.com/title/tt1373120/?ref_=nv_sr_5

Actual Coreea de Sud cred că are cea mai mare concentrație de talent pe metru pătrat, mă refer aici la valul de noi regizori relativ tineri din ultimul deceniu. Ddongpari e regizat și scris de actorul principal, l-am văzut acum câteva săptămâni și mi-a plăcut destul de mult.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S1F6 - Breathless

Post by Mahdi »

A fost ok. Doar ok pentru că nu mi s-a părut că se abate prea mult de la convenţiile dramelor asiatice. Deşi eram pregătit duminică seara să mă culc zdrobit de această slice of life, previzibilitatea finalului m-a lăsat cu o senzaţie de "ok, gata, l-am văzut şi pe ăsta".

Altfel, a fost drăguţ, m-am ataşat de personaje. A fost interesant şi să văd un pic mai reliefată chestia pe care o au ei cu respectul faţă de elders. Nu am remarcat asta în cele câteva filme coreene pe care le-am văzut; aici se vede mai degrabă absenţa acestui respect. Atitudinea protagonistului e menită să fie mai şocantă în contextul ăsta.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Michilangelo
Headless Kamikaze
Posts: 330
Joined: 2 Mar 2014, 19:24

Re: S1F6 - Breathless

Post by Michilangelo »

L-am vazut si eu mai devreme si mi-a placut. In general cred ca as putea sa ma uit continuu la drame/slice of life-uri asiatice fara sa ma plictisesc. O poveste spusa bine si un joc actoricesc solid sunt cam tot ce-mi trebuie, iar Breathless le are pe amandoua. In cazul asta am putut sa trec peste usoarele stangacii. Am remarcat totusi muzica, mi-a adus aminte de Mono, fiind interpretata de The Invisible Fish (am ascultat cateva melodii, suna bine).

Ah, si Mahdi, imi plac castroanele :)
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: S1F6 - Breathless

Post by Mărar »

Uitasem complet sa ma mai uit la film pana ati dat bump la thread.

Meh... cam slabut daca e sa fiu complet sincer, filmul nu prea sta bine la capitolul subtilitati si incearca constant sa-si vare frustarile pe gatul tau. Adaugam o serie de coincidente tipice ca-n filme (pentru o tara de 50 mil locuitori, e naibii de mica) un cutit a lui Chekhov care ramane nefolosit (flashback-ul in care apare Man-Sik) si o poveste cam seaca rezulta un sentiment de goliciune dupa cele doua ore petrecute in fata lui.

Dar e ok, acum pot sa zic ca am vazut si eu un film despre daddy issues :P.

@Mahdi: Nu stiu daca trebuia sa para socanta atitudinea lui, mai degraba curioasa, dupa aceea fireasca (ma rog, de inteles) avand in vedere trauma prin care a trecut. Sau poate nu am vazut destule filme asiatice ca sa-mi dau seama cum trebuie.


edit: Ha, acum am vazut tagline-ul de pe imdb
A bitter and abusive debt collector finds some relief when he meets a high school girl.
:lol:
User avatar
Stokkolm
Dremora Lord
Posts: 2555
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S1F6 - Breathless

Post by Stokkolm »

Holy crap man, mindblowing stuff right here. De departe cel mai bun film ales pana acum la Movie Club.

Iar, Marar, am impresia ca ai chiulit de la limba is literatura romana, sau ai ramas corigent. Ai auzit de Padurea Spanzuratilor? E o creatie apartinand curentului realist, care a pornit tocmai de la premisa de a evita conventiile consacrate de construire a unui fir narativ. Asa ca nu te mai uita dupa ce nu este. Cat despre coincidente, mi-a sarit si mie in ochi prima data, dar apoi mi-am dat seama ca 1. actiunea are loc probabil intr-un singur cartier, 2. nu era neaparat ca protagonistul sa o intalneasca pe fata respectiva, ar fi putut intalni orice alta fata cu probleme in familie si povestea ar fi decurs la fel.
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: S1F6 - Breathless

Post by Mărar »

Ce treaba are faptul ca e realist cu faptul ca nu mi-a placut povestea si tematica?

Aia cu coincidenta era pe mai multe planuri; una la mana ca s-a imprietenit fix cu fata a carei mama a omorat din greseala Man-Sik. Apoi ca fra-su era prieten tot din intamplare cu o alta persoana care lucra fix in acelasi loc. Iar apoi ca fra-su a lucrat fix cu persoana cu care se impretinise sor-sa. Deci e la puterea a 3-a, intelegi?

Da, inteleg scopul acestor fabricatii, violenta naste violenta, abuzul naste abuz, dar putea sa fie putin mai subtil ca am inteles despre ce era vorba din primele 10 minute si tot asteptam sa dezvolte mai mult subiectul sau sa-l schimbe.
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 4947
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: S1F6 - Breathless

Post by TG »

Nu prea înțeleg criticile lui Mărar să fiu sincer, e kind of the point. Tocmai asta îl face diferit de convențiile dramelor coreene, ca să-i răspund și lui Mahdi. De obicei există un simbolism extrem și mult prea multe subtilități, chiar și în filme care nu se vor neapărat arthouse, Breathless e printre cele mai down to earth pe care le-am văzut. Păstrând desigur stilul care poate părea puțin dubios, gen coincidențele ce-l deranjează pe Mărar.

Deși aici ține și de context, e vorba de o zonă restrânsă în care Man-Sik era p. much boss. Asta se și sugera, tinerii de la școala respectivă care nu reușeau să scape din zonă, ajungeau ori să lucreze pentru el ori pentru altcineva care se ocupa cu același lucru. Nu e vorba neapărat de ”daddy issues”, ci de violență și abuz, iar povestea mi s-a părut că scoate foarte bine în evidență asta, venind cu ceva scenarii menite să ofere o perspectivă ceva mai amănunțită asupra protagonistului (devine un tată surogat pentru nepotul din partea surorii vitrege, relația din care a rezultat fiind chiar motivul tragediei de la început). Iar interacțiunea cu Yeon-Hue te face să-ți pese de soarta personajelor, sau mă rog, pe mine.

Însă sunt de acord cu privire la final, nu mă deranjează neapărat că a fost previzibil, cât lipsa de originalitate și inspirație. Până acolo filmul se desfășoară superb, dar pare că nu a știut exact cum să-l încheie. Oricum, luați în considerare că e în esență vorba despre un regizor/scenarist amator.

Ca o alternativă, puteți încerca Pieta, nu au multe în comun, dar se suprapun pe undeva. E însă vorba de un cu totul alt stil și un regizor de referință în cinematografia asiatică.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
Stokkolm
Dremora Lord
Posts: 2555
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S1F6 - Breathless

Post by Stokkolm »

Nu cred ca are mai multe coincidente decat... Romeo si Julieta a lui Shakespeare. Ok, aia nu e tocmai o creatie apartinand stilului realist, asa ca pe undeva Marar prinde ceva. De acord si ca finalul a fost putin underwhelming comparativ cu restul filmului.

Totusi nu mi s-a parut ca forteaza o concluzie morala. Mi s-a parut mai degraba ca e o reprezentare realista a vietii de zi cu zi a unei anumite clase sociale dintr-un anumit colt de lume. Si ce e impresionant ca am avut de-a face cu tipologiile personajelor in real life. Oameni care se aratau timizi si calmi in public si erau Kim Il Sung la ei in familie. Sau persoane impulsive care la nervi iau la bataie pe oricine le sta in cale, ca e fiul primarului sau seful de post nu conteaza. Cred ca in orice sat din Romania poti gasi un Sang-Hoon. Si se pare, si un Korea de Sud. Dar e probabil prima data cand un film afiseaza un astfel de personaj atat de credibil.

Mi s-a parut excelent portretizata si Yeon-Hue. Intr-un film de hollywood, sau chiar si un arthouse european, daca un personaj trece prin ceva tramuatizant isi activeaza modul bosumflat si alt tip de emotie nu mai stie sa afiseze. In schimb Yeon-Hue e mai credibila, a trecut prin prea mutle ca sa mai fie impresionata de amenintarile constante ale fratelui sau, si in acelasi timp poate sa lase greutatile familiale acasa si sa se bucure de o plimbare in oras cu Sang-Hoon si nepotul sau.

Dunno man, dialogul, actingul si construirea personajelor in filmul asta sunt geniale. Chiar si neajunsurile lucreaza in favoarea sa. Filmat cu o camera de filmat ieftina tinuta de cineva cu parkinson, dar asta face experienta sa para mai raw, mai intima.
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 14558
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Malta

Re: S1F6 - Breathless

Post by ola small dickie »

Stokkolm » Thu Sep 18, 2014 9:55 am wrote: Dar e probabil prima data cand un film afiseaza un astfel de personaj atat de credibil.
pentru prima oara cum? in istoria cinematografiei mondiale? in istoria coreei de sud? in istoria filmelor vazute la pranz dupa masa?
Stokkolm » Thu Sep 18, 2014 9:55 am wrote:Mi s-a parut excelent portretizata si Yeon-Hue. Intr-un film de hollywood, sau chiar si un arthouse european, daca un personaj trece prin ceva tramuatizant isi activeaza modul bosumflat si alt tip de emotie nu mai stie sa afiseze.
ce generalizare barbara
Currently playing: Broken Sword 5: The Serpent's Curse
User avatar
Stokkolm
Dremora Lord
Posts: 2555
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S1F6 - Breathless

Post by Stokkolm »

Pentru prima oara in istoria filmelor vazute la pranz dupa masa, in ultimele luni. Dar ca sa nu generalizez, pot sa dau niste exemple concrete: Oldboy, Clockwork Orange. Protagnonisti anti-eroi violenti si aparent lipsiti de compasiune. Nustiu de ce dar parca Sang-Hoon a fost mai uman. Sau stai, vormim de tipa? Acolo nu imi vine in minte ceva comparabil. Asa ca scuze de generalizarea barbara.
Post Reply

Return to “Movie Club”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests