Kingdom Come: Deliverance 2

Discuții axate pe jocurile RPG.
DreadWing
Headless Kamikaze

Re: Kingdom Come: Deliverance 2

Post by DreadWing »

Pentru mine este jocul anului, deși sîntem în februarie :)
Aștept și Avowed, dar în ciuda faptului că e Obsidian, nu cred că o să-mi placă mai mult.

MC a descris foarte bine partea cu "click-ul".
Vag îmi aduc aminte de o frustrare inițială cu mecanicile în KCD 1.
Deci înțeleg și punctul lui rdo.
Poțiunea de la început ar trebui să fie ușor de făcut. Poate ai folosit burduful (the bellows)? Nu trebuie să-l folosești dacă nu apare explicit în rețetă.
Legat de antrenorul de săbii, dacă e vorba de combo-ul inițial (ex: stînga, dreapta, stînga), nu trebuie să miști mouse-ul pentru a repoziționa sabia. Eu mă joc pe PS5, deci poate e mai simplu cu un controller.

În rest, precum Pentiment, are o atmosferă medievală de neegalat.
Este o adevărată plăcere să parcurgi harta, să te aperi de bandiți, sau să descoperi comunitățile cu bîrfele și problemele lor.
Pentru cine a petrecut timp la țară prin anii '90, cred că poate remarca cît de similară era viața cu 600 de ani în urmă.
MC
Dremora Lord

Post by MC »

DreadWing wrote: 17 Feb 2025, 09:48 În rest, precum Pentiment, are o atmosferă medievală de neegalat.
Este o adevărată plăcere să parcurgi harta, să te aperi de bandiți, sau să descoperi comunitățile cu bîrfele și problemele lor.
Pentru cine a petrecut timp la țară prin anii '90, cred că poate remarca cît de similară era viața cu 600 de ani în urmă.
Exact!
Pentru ca am copilarit la tara si chiar am participat la munca campului alaturi de bunici (cosit, strâns de fân etc) cand ma plimb prin KC.D2 creierul meu reuseste cumva sa imi dea si senzatia aceea ce miros de iarba sau de fân incins de soare.

Clar GOTY si pentru mine. Nu are ce sa apara sa imi placa mai mult. De fapt sunt si trist pentru ca nu cred ca voi mai putea juca un RPG first person la fel dupa ce voi fi parcurs KC.D2.
Bai da sunt si niste personaje....precum baciul Obram (sper ca bine am retinut numele) care din cauza lipsei danturii vorbeste intr-un mod aproape inteligibil, dar si haios.
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Bai cat de misto sunt questele secundare in jocul asta.
Exemplu de quest secundar:

!!!!SPOILER!!!
Spoiler:
O batrana te salveaza de la moarte si iti ingrijeste ranile la inceputul jocului.
Dupa ce iti revii si discuti cu ea, o mai ajuti cu una alta pe langa gospodarie, iti povesteste cum ca fiica ei (Pavlena) a plecat sa vanda cosuri de nuiele in sat si nu s-a mai intors. Te roaga daca ajungi prin sat sa intrebi pe unul altul daca au vazut-o.

Ajungi in sat si intrebi pe la taverna sau prin sat daca au vazut-o pe fata asta. Majoritatea zic ca da dar ca habar n-au unde este.
La un moment dat afli ca ar avea un iubit pe nume Roman in sat si ca ar fi bine sa vorbesti cu el.
Te duci la Roman acasa dar acolo dai peste un satean care il striga prin curte. Intrebi daca il cauta pe Roman. Iti raspunde ca e un prieten bun de-al lui, dar ca nu l-a mai vazut de cateva zile. E aproape sigur ca a plecat cu o fata pe nume Pavlena si ca are o banuia ca se afla intr-un loc al lor secret (un fel de cuibusor de nebunii). Iti indica drumul pana acolo, sa urmezi un parau pana ajungi la doua pietre mari si apoi faci stanga si dai intr-un luminis.

Urmezi drumul indicat si ajungi in acel luminis, insa la o privire mai atenta observi urme de sange precum si un bolovan plin de sange. Urmezi petele si ajungi ca dupa cateva tufisuri sa dai nas in nas cu un porc domestic care zgurma de zor la un cadavru pe jumate ingropat. Dupa semnalmente iti dai seama ca e Roman pe care il cauti, dar nici urma de Pavlena.

In departare auzi un flacau care fluiera si pare ca ar cauta ceva sau pe cineva. Te duci la el si iti raspunde ca isi cauta porcul pe care il mai lasa la pascut de ghinde prin padure. II raspunzi ca tocmai ce l-ai gasit dar ca zgurma la un cadavru. Flacaului i se face rau, dar dupa ce ii spui cine e cadavrul si pe cine cauti te indruma spre doi frati muncitori cu ziua la gospodaria unui fermier instarit din sat.

Ajuns acolo dai peste unul dintre frati care dupa o munca de convingere iti marturiseste ca el si cu frate-su l-au omorat pe Roman din greseala intrucat incercau doar sa o rapeasca pe Pavlena. Au facut asta intrucat Pavlena este fiica moasei din sat (batrana care te-a ingrijit la inceput), iar fermierul pentru care lucreaza vrea sa se razbune pe ea omorandu-i fiica deoarece o crede vinovata de moartea la nastere a sotiei sale si a baietelului nou nascut, si le-a promis ca le da lor cele doua fete sa se marite cu tot cu zestre, daca il ajuta in planul de razbunare.
Zilierul mai marturisete ca nu aveau de gand sa o omoare pe fata ci doar sa o rapeasca si sa o convinga sa dispara din sat. Insa in timp ce incercau sa o rapeasca au fost surprinsi de Roman care i-a atacat si astfel au ajuns sa-l omoare. in final de frica sa nu afle cineva te ataca si pe tine, iar dupa ce il bati pana aproape de moarte iti cere sa-l cruti. Ai de ales intre mai multe variante, printre care sa-l predai capeteniei din sat sau sa-l lasi liber or sa-l minti daca iti spune unde o tine frate-su pe Pavlena.

il convingi sa iti spuna, si te duci dupa fata. Odata ajuns in locatie dai peste rapitor care o tine ostatica pe fata si aici ai iar de ales intre mai multe variante. Eu l-am convins sa o lase libera, iar dupa ce a lasat-o fata a luat sabia si i-a infipt-o in spate omorandu-l.

Long story short...te duci la batrana sa-l zici ca i-ai gasit fata, ea se bucura in prima faza, dar apoi te roaga sa-l omori pe fermierul razbunator pentru ca acesta nu se va opri pana nu o va omora pe Pavlena. Ai mai multe variante, eu le-am promis ca o sa-l conving sa revina la sentimente mai bune fata de ele. Si povestea continua...

Acesta este doar un exemplu de quest secundar din acest joc. TOATE sunt asa, mai lungi sau mai scurte.. Sunt uimit de jocul asta.
DreadWing
Headless Kamikaze

Post by DreadWing »

Da, nuvelă de Liviu Rebreanu :)
MC
Dremora Lord

Post by MC »

DreadWing wrote: 18 Feb 2025, 08:47 Da, nuvelă de Liviu Rebreanu :)
Si cand te gandesti ca asta e doar un „banal” quest secundar
tnt
Hammer Haunt

Post by tnt »

Din pacate m-a prins intr-o perioada ocupata, am jucat doar introul deocamdata. Mie imi place ca mecanicile nu-s simplificate, iar cand am facut potiunea aia, de care vorbea Rdo, mi s-a parut mai slefuit decat in KCD1, se vede ca au imbunatatit si partea de alchemie. Pana la urma e un RPG in care te specializezi pe ce vrei, in primul am stat departe de alchemie si n-au fost probleme.
Mi se pare ca punctul forte la jocul asta tocmai in asta consta, thanks dog pentru un RPG in care nu ma dau de-a rastogolul ca un tembel ca sa evit un atac. E si foarte imersiv, dar trebuie sa ai rabdare cu el sa te obisnuiesti putin. Combatul nu e chiar la nivel de Chivalry 2 sa zicem, dar e cu mult peste orice alt RPG real time out there. Si again e si stats based, mai incolo cu level up manuiesti armele mai bine.
TG
Cyberdemon

Post by TG »

https://www.thegamer.com/kingdom-come-d ... core-mode/

Să înțeleg că nu e de la lansare în joc? Păcat, stupid intitulatul "hardcore" mode crea un joc open world foarte acaparant (cu câteva MOD-uri, după preferințe). Am jucat vreo 30 de ore din primul fără nici un element de navigație/hud și a fost o experiență foarte faină, deși eu sunt complet pe lângă cu orientarea. Și acum îmi amintesc când umblam noaptea căutând să aud sunetul apei și astfel să găsesc câte un râu după care să mă ghidez.

Ulterior a trebuit totuși să cedez și să introduc compasul măcar, pentru că acțiunea devenea mai rapidă și nu mai puteam păstra evidența locului în care sunt.

Oricum aștept să iasă și DLC-urile și abia după mă bag la el, până atunci poate vin și băieții cu MOD-urile, dacă tot e așa popular. L-am criticat destul de mult pe primul, dar între timp am ajuns să-i apreciez foarte mult părțile bune. Mă bucur să văd că sequelul are succes, mai ales că eram destul de pesimist, mă așteptam sincer să intre în dev hell jocul ăsta.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

Ce MOD-uri recomanzi pt KCD 1?
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Sequelul face ca primul joc sa para un demo sau ceva Early Acces. S-a lucrat la nivel de detaliu in acest sequel nu doar la a-l face mai mare si mai shiny.
Mărar wrote: 6 Mar 2025, 09:58 Ce MOD-uri recomanzi pt KCD 1?
Personal doar doua am folosit. Unul care iti permite sa salvezi cand vrei fara sa consume potiunile de salvare (asta dupa ce am pierdut 1 ora si ceva de progres dintr-o prostie). Si unul care iti pune un pointer atunci cand tragi cu arcul. Nu face ca trasul cu arcul sa fie mult mai usor ci doar iti da o idee vaga cam unde tintesti.
TG wrote: 6 Mar 2025, 08:43
Oricum aștept să iasă și DLC-urile și abia după mă bag la el, până atunci poate vin și băieții cu MOD-urile, dacă tot e așa popular. L-am criticat destul de mult pe primul, dar între timp am ajuns să-i apreciez foarte mult părțile bune. Mă bucur să văd că sequelul are succes, mai ales că eram destul de pesimist, mă așteptam sincer să intre în dev hell jocul ăsta.
Eu am mers pe ideea ca la cat e de mare, fata de primul, pana termin tot ce e de facut in el apar si toate DLC-urile :lol: Nu mai am timpul de joaca pe care il aveam candva. Am peste 40 de ore in si n-am facut nimic din main quest.

Cu siguranta va exista si un KCD3 care cel mai probabil ne va purta prin Praga. Se vorbeste mult in joc despre acest oras fabulos.
Last edited by MC on 6 Mar 2025, 10:04, edited 1 time in total.
TG
Cyberdemon

Post by TG »

Mărar wrote: 6 Mar 2025, 09:58 Ce MOD-uri recomanzi pt KCD 1?
Au trecut vreo 3 ani așa că merg pe amintiri, dar să știi că depinde mult de cum îți impui să joci. Eu după diferite experimente mă hotărâsem la hardcore mode și atunci am folosit până la urmă un MOD care să-mi adauge un compas simplu.

Esențiale însă, după părerea mea, ar fi cel pentru salvare și cel de organizare al inventarului (https://www.nexusmods.com/kingdomcomede ... e/mods/290). Modul de salvare default din joc rupea constat imersiunea pentru mine, fiindcă abandonam modul meu de joc (no steal, de exemplu) doar pentru a profita și a căpăta poțiuni. Făcea tot jocul să se învârtă în jurul acestui fapt, ceea ce mi se părea că până la urmă corupe experiența.

La vremea respectivă țin minte că aveam o listă mai mare, dar multe erau fix-uri sau chestii vizuale.
MC wrote: 6 Mar 2025, 10:01 Eu am mers pe ideea ca la cat e de mare, fata de primul, pana termin tot ce e de facut in el apar si toate DLC-urile :lol: Nu mai am timpul de joaca pe care il aveam candva. Am peste 40 de ore in si n-am facut nimic din main quest.
E bine atunci că se prezintă într-un stadiu ok și poți face asta. Nu știu dacă ai apucat să le joci, dar câteva DLC-uri din primul au fost excepționale. Cel puțin comparativ cu jocul de bază.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
juve3332
Hammer Haunt

Post by juve3332 »

Terminati-va cu compasu, e busola.
TG
Cyberdemon

Post by TG »

:lol:

Image
Magicake
Global Belit

Post by Magicake »

Milioane de romani au auzit piesa asta la radio care incepe cu "fara harta fara compas"

https://genius.com/The-motans-poem-lyrics

The damage is done :lol:

Dar da, compas e chestia folosita sa desenezi cercuri, aveam toti in trusele alea chinezesti de 5 lei din generala.
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

TG wrote: 6 Mar 2025, 10:17 Modul de salvare default din joc rupea constat imersiunea pentru mine, fiindcă abandonam modul meu de joc (no steal, de exemplu) doar pentru a profita și a căpăta poțiuni. Făcea tot jocul să se învârtă în jurul acestui fapt, ceea ce mi se părea că până la urmă corupe experiența.
Interesant, ma gandeam ca ar face fix opusul, sa inteleg ca e greu sa craftezi acele potiuni in mod normal, si altfel jocul nu iti da suficiente save-uri?

Am terminat o buna parte din seria Hitman pe Master sau cum se numea modul ala unde aveai un save / misiune, incerc sa-mi dau seama cat m-ar deranja asta in KCD 1, ca in RPG-uri deobicei o dau in save scumming
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Mărar wrote: 6 Mar 2025, 11:46
TG wrote: 6 Mar 2025, 10:17 Modul de salvare default din joc rupea constat imersiunea pentru mine, fiindcă abandonam modul meu de joc (no steal, de exemplu) doar pentru a profita și a căpăta poțiuni. Făcea tot jocul să se învârtă în jurul acestui fapt, ceea ce mi se părea că până la urmă corupe experiența.
Interesant, ma gandeam ca ar face fix opusul, sa inteleg ca e greu sa craftezi acele potiuni in mod normal, si altfel jocul nu iti da suficiente save-uri?
Pai oricum jocul salveaza si cand dormi sau cand dai quit. Doar ca acele potiuni de salvare se simt ca ceva fortat introdus in lumea jocului, care de altfel merge pe realism. In plus e enervant cand de exemplu faci mult trade, vorbesti cu NPC-uri, iei questuri etc (petreci juma de ora/ o ora prin oras), te pui la drum si la un moment dat dai peste niste banditi care iti rup capul si tre sa iei de la capat tot ce ai facut inainte prin oras. Prefer sa arunc cate un F5 cand am chef fara sa stau cu ochii pe potiuni. Devine la un moment dat o chestiune repetitiva si o corvoada sa tot stai sa cauti potiuni de salvare sau sa le craftezi.
Se simte ca ceva artificial, fortat, în lumea jocului, care e de altfel extrem de immersive.
TG wrote: 6 Mar 2025, 10:17 E bine atunci că se prezintă într-un stadiu ok și poți face asta. Nu știu dacă ai apucat să le joci, dar câteva DLC-uri din primul au fost excepționale. Cel puțin comparativ cu jocul de bază.
Chiar e foarte bine optimizat si finisat in stadiul actual. Nu e precum majoritatea jocurilor AAA lansate in prezent.
Din pacate nu am apucat sa fac DLC-uri la primul pentru ca l-am terminat doar cu vreo cateva zile ianainte sa se lansaze 2-ul si n-am mai avut rabdare.
Dar e reconfortant sa stiu ca inca mai am continut de explorat in Kindome Come Deliverance universe.

Apropo, stiu ca n-ar nici o legatura, dar KCD e primul joc care mi-a dat vibe-ul acela de inceput de Gothic de la Gothic II incoace.
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

Defapt, daca iti salveaza cand dai quit to main menu e cam tampit, ca poti sa faci asta mereu inainte sa pleci din oras.
TG
Cyberdemon

Post by TG »

Da, e cam tâmpit per total cu salvările, chiar i-am dat o șansă și așa dar în esență exact cum zice și MC, introduce un element super gamey într-un joc care pune accent pe realism. Nu prea merge în tipul ăsta de joc, în Hitman (sau altele) mi se pare altă mâncare de pește.

Poți face save scumming dar totuși din câte îmi amintesc foloseam un MOD care îmi permitea să salvez doar în situațiile în care e permis în mod normal. Nu sunt complet sigur dar țin minte că nu puteai salva în mijlocul luptelor importante.

Image
Post Reply

Return to “Role Playing Games”