Nu voi mai apuca sa termin nimic inainte de sfarsitul anului, so might as well.
1. Expedition 33. Un joc de calitate, de la un studio relativ mic. Desi am probleme cu gameplay-ul, si felul in care a fost incadrat fara disputa in nisa RPG, coloana sonora si stilul artistic il eleva peste alte jocuri lansate in 2025, pentru mine.
2. Promise Mascot Agency. Un joculet comfy. Protagonistul e un "recuperator/rezolvator de probleme" pentru un clan yakuza. Dar o afacere se deraiaza, si e fortat sa se retraga intr-un orasel pustiu, in care opereaza o agentie de mascote. Trebuie sa salveze agentia de la ruina, si in acelasi timp sa curete orasul. Si la propriu, si metaforic. E inspirat din filme clasice de gen, si in general de mijlocul erei showa. Vocea protagonistului e acelasi actor care il interpreteaza pe Kiryu in seria RGG.
3. Easy Delivery Co. Inca un joc comfy. Esti curier pentru o companie de transport, intr-un orasel de munte. Trebuie sa faci livrari si upgrades graduale la masina, pentru a putea ajunge eventual la originea problemelor din oras. Soundtrack surprinzator de chill.
Alte titluri din 2025 pe are nu le-am terminat, sau la care nu am ajuns inca. Si nu stiu cand voi ajunge la ele, dar asta e ncsf:
-Deadeye Deepfake Simulacrum. un immersive sim minimalist, dar cu mecanici complexe. poti hack-ui de toate. inclusiv proiectile in zbor. dar poti rezolva misiunile si guns blazing, sau stealth.
-Skin Deep. inca un imsim smecher. l-am luat recent, dar inca nu am intrat in el. e mai goofy decat un System Shock sau Prey, dar are mecanici istete.
-KCD 2. candva. nu am jucat nici primul inca. l-am inceput, dar sistemul de salvare nu mi-a priit, si mi-am zis ca il voi relua cand voi avea rabdarea adecvata. nu ajuta nici faptul ca as fi fortat sa-l joc pe consola, so no mods for me.
-Pirate Yakuza in Hawaii. e Yakuza. dar cu pirati. si batalii navale. in Hawaii.
-Routine. daca s-ar fi lansat in urma cu un deceniu, poate l-as fi cumparat. acum nu ma mai impresioneaza. meh, eventual.
-Tempest Rising. RTS single player. cu base building. in anul curent.
-The Hundred Line. JRPG cu scene VN, si autism de Danganronpa. am jucat demo-ul, e ok.
-Tainted Grail. arata bine csz.
-Silksong. poate daca voi termina vreodata primul.
-Hell is Us si Cronos. la ambele ma atrag stilul vizual si atmosfera scifi/weird fiction//horror. Desi par janky.
-Hades 2. simt ca am jucat ce era de jucat in primul. dar poate are si asta destule aditii pentru a-mi reaprinde scanteia. vom vedea.
-Silent Hill f. poate nu foarte Silent Hill, dar indeajuns de.
+o mana de alte indies care mi-au facut cu ochiul: Slender Threads, Clover pit, Troleu, Ball x Pit, Absolum, Kingdoms of the Dump, Stray Children, Silly Polly Beast, Effulgence, Terminator No Fate. si poate altele de care am uitat.
Pentru anul viitor, sper sa apuc: Judas, Clockwork Revolution, Dawnwalker, Mewgenics.
Mentiune speciala:
Umamusume Pretty Derby.
Singurul motiv pentru care nu l-am inclus in podium, si nu i-am acordat titlul de jocul anului, e pentru ca tehnic vorbind, s-a lansat in 2021. In Japonia. Si de abia in 2025 la nivel global. Altfel, surclaseaza orice altceva din anul asta. Mai mult decat un mobile gacha, a devenit un fenomen mondial. Ba chiar, a reusit sa introduca o noua generatie de fani in cursele de cai. Si publisherul se numara acum printre sponsorii unor curse de prestigiu, ca Breeders Cup si Kentucky Derby. Dar efectele culturale s-au extins peste mediul anime/manga. A avut si un crossover oficial cu filmul Top Gun Maverick

In fine, e "cute girls doing cute things", dar e si serie sportiva. si e wholesome.