Reviste si ziare

Ce muzica mai ascultați, ce filme ați mai văzut și ce cărți ați mai citit.
marvas
vrășmaș mârșav

Re: Reviste si ziare

Post by marvas »

"fun" fact despre biblioteca din Cluj. E in renovare si cu putin timp in urma a avut loc o inundatie care cica a afectat o gama larga de ziare si reviste din colectia istorica. Au cam incercat sa musamalizeze evenimentul, dar tot s-a aflat pe plan local.
Vlad Dracul
Zergling

Post by Vlad Dracul »

Cristan wrote: 27 Nov 2025, 21:51 Se pare că revista Știință și Tehnică își varsă ultima cerneală. RIP :(
God damn.

Încă din copilărie, aflat în vacanțe la bunici, răsfoiam câteodată numerele mai vechi (din anii '70 - '80) ale revistei Știință și Tehnică, întotdeauna găseam câte un articol interesant.

Mare păcat că dispare și asta, alături de Magazin Istoric era una dintre publicațiile care trebuiau să dăinuască mereu, în opinia mea.

Dar deh, dacă în vremurile woke-iste pe care le trăim nu mai citește nimeni, toți fiind preocupați doar de miștocăreală ieftină și anumite părți ale anatomiei umane (exclus creierașul)... la ce să te aștepți.

Altfel, pentru puținii care mai sunt interesați de lecturarea buchiilor și incursiuni în trecut, din fericire există un site făcut de niște oameni inimoși, o inițiativă extraordinară pe care doream de multă vreme s-o văd devenind realitate:

https://adt.arcanum.com/ro/
Image
Dacicus Geometricus
Space Invader

Post by Dacicus Geometricus »

Vlad Dracul wrote: 16 Feb 2026, 17:10
Cristan wrote: 27 Nov 2025, 21:51 Se pare că revista Știință și Tehnică își varsă ultima cerneală. RIP :(
God damn.

Încă din copilărie, aflat în vacanțe la bunici, răsfoiam câteodată numerele mai vechi (din anii '70 - '80) ale revistei Știință și Tehnică, întotdeauna găseam câte un articol interesant.

Mare păcat că dispare și asta, alături de Magazin Istoric era una dintre publicațiile care trebuiau să dăinuască mereu, în opinia mea.

Dar deh, dacă în vremurile woke-iste pe care le trăim nu mai citește nimeni, toți fiind preocupați doar de miștocăreală ieftină și anumite părți ale anatomiei umane (exclus creierașul)... la ce să te aștepți.

Altfel, pentru puținii care mai sunt interesați de lecturarea buchiilor și incursiuni în trecut, din fericire există un site făcut de niște oameni inimoși, o inițiativă extraordinară pe care doream de multă vreme s-o văd devenind realitate:

Vad ca cei de la arcanum au cele mai vechi reviste romanesti precum Albina Romaneasca din Iasi (1838) sau Gazeta Transilvania tot din 1838. Aceste doua reviste sunt scrise cu alfabetul chirilic roman vechi (47 de litere). Eu stiu sa citesc destul de bine cu alfabetul chirilic rus modern (parca 33 de litere) sau chirilic moldovean, dar nu sunt asa bun cu alfabetul chirilic roman vechi. Ar fi fain daca cineva ar face transliteratia in alfabetul roman modern . In Albina Romaneasca parca sectiunea franceza e scrisa deja cu litere latine.

Cred ca o sa ma abonez si pentru reviste matematice. Eu citesc carti sau reviste matematice vechi fiindca contribui din cand in cand la OEIS ( On-Line Encyclopedia of Integer Sequences). Am eu siruri, formule sau comentarii originale, dar uneori pun siruri sau formule din carti sau reviste vechi. Cei de la OEIS sunt interesati de siruri sau formule din surse istorice. Din sursele astea vechi am descoperit informatii obscure despre metoda lui Lill sau formula lui Whittaker care m-au ajutat sa fac descoperiri noi si originale.

Vad ca arcanum e din Ungaria. In Ungaria au mai multe initiative asemanatoare. Eu sunt mare fan al website-ului de arta The Web Gallery of Art, care tot din Ungaria e. Cand intri pe WGA e un buton care iti da la nimereala 20 de imagini cu picturi, sculpturi, arhitectura sau alte tipuri de arte . E un site unde poti sa faci terapie cu arta usor si pe telefon :)
Dacicus Geometricus
Space Invader

Vlad Dracul wrote: 16 Feb 2026, 17:10
God damn.

Trebuie sa recunoastem ca telefonul a distrus atentia si la cei nascuti inainte de 2000. Vezi si la emisiuni TV precum MTV Cribs unde secventele se schimba dupa cateva secunde. Secvente sau videoclipuri la foc automat pe TikTok sau Youtube shorts.

Sunt curios cum o sa iasa niste initiative interactive fiction precum Homer's Odyssey (developer "Another Circus" si publisher "Leonardo Interactive"). Eu am 39 Steps pe Steam, dar nu am jucat aceasta adaptare interactive fiction ( am vazut filmul din anii 30). Asta ar fi o introducere mai usoara si interactiva la literatura.

O alta metoda de introducere usoara si interactiva la literatura ar fi jocuri sau benzi desenate. De exemplu, Salammbô de Gustave Flaubert are o adaptare de benzi desenate facuta de Philippe Druillet care e science fiction. Salammbo: Battle for Carthage e un joc din 2002 care se foloseste de arta lui Druillet dar nu este science fiction, e joc de tip fictiune istorica ca si romanul lui Flaubert.

Deus Ex (OG-ul din 2000) are citate din diferite carti precum The Man Who Was Thursday de Chesterton. Ar fi fain daca mai multe jocuri ar face la fel. Poate ar trebui sa facem un thread cu arta sau carti care apar in jocuri :) .
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

What a moment to be alive, Vlad Dracul dialogand cu Dacicus Geometricus
Vlad Dracul
Zergling

Post by Vlad Dracul »

Dacicus Geometricus wrote: 16 Feb 2026, 20:48
Trebuie sa recunoastem ca telefonul a distrus atentia si la cei nascuti inainte de 2000. [...] Secvente sau videoclipuri la foc automat pe TikTok sau Youtube shorts.
Mmmm, să știi că în ultima vreme cam începeam să-mi pun întrebări existențiale de genu' ”Oul sau găina?” :lol: , adică oare generația ADHD să fi determinat moda asta cu short clips (pentru cei cu intelectul pe măsură) sau invers?

Putem dezbate, da' nu aci, că suntem off-topic.
Dacicus Geometricus wrote: 16 Feb 2026, 20:48 O alta metoda de introducere usoara si interactiva la literatura ar fi jocuri sau benzi desenate. De exemplu, Salammbô de Gustave Flaubert are o adaptare de benzi desenate facuta de Philippe Druillet care e science fiction. Salammbo: Battle for Carthage e un joc din 2002 care se foloseste de arta lui Druillet dar nu este science fiction, e joc de tip fictiune istorica ca si romanul lui Flaubert.

Deus Ex (OG-ul din 2000) are citate din diferite carti precum The Man Who Was Thursday de Chesterton. Ar fi fain daca mai multe jocuri ar face la fel.
Sunt de acord, dar asta presupune și interesul tinerei generații de a ”săpa mai adânc”, de a nu se mulțumi cu lucruri de suprafață, superficiale. Oare mai sunt capabili tinerii de așa ceva, să înoate împotriva curentului ”instant gratification”?
Dacicus Geometricus wrote: 16 Feb 2026, 20:48 Poate ar trebui sa facem un thread cu arta sau carti care apar in jocuri :) .
Da, ca să nu fim prea off-topic aci ar trebui să faci unul, măcar de amorul artei (pun intended).
:D

ola small dickie wrote: 16 Feb 2026, 21:57 What a moment to be alive, Vlad Dracul dialogand cu Dacicus Geometricus
Dacă nu ne provoci la un duel în Diablo 2, tot de pomană, Ola.

Ba mai rău, dacă n-o faci o să-ți pierzi toată credibilitatea în ochii mari și uimiți ai tuturor colegilor forumiști, să știi că niciodată nu te vor mai privi la fel. Nu, nu te vor mai privi niciodată cu aceiași ochi, ci cu unii albaștri. Cu unii albaștri de Dead Walkers. Ochii albaștri de Dead Walkers sunt deja ațintiți asupra ta, dragă Ola. Cine dreaq te-a pus să nu stai potol și să...

Oh shit, acu' îmi dau seama că lucrurile-n viață cam sunt ca o sabie cu două tăișuri, așa că pentru a nu-mi pierde la rândul meu întreaga credibilitate în ochii albaștri de Dead Walkers ai colegilor forumiști (ale căror guri încep să se mute către urechi la citirea acestor rânduri - desigur, mă refer la cei dotați cu simțul umorului :lol: ), realizez că-s obligat la rândul meu să te provoc la ceva, mai concret la un Trial by Combat, iar ca arme îmi aleg fie F1 2019, fie F1 2020.

Mănușa e aruncată, Ola, ridic-o cu grijă și cu toate vârfurile degetelor, e o mănușă din zale făcută de urmașii unor faimoși fierari medievali, nu-i di șagî cu lucrurili aistia, uăi.

Image
Image
Dacicus Geometricus
Space Invader

ola small dickie wrote: 16 Feb 2026, 21:57 What a moment to be alive, Vlad Dracul dialogand cu Dacicus Geometricus
Vlad Dracul are momentan timp sa stea la discutii pana la lansarea jocului Order of Wallachia sau poate Castlevania: Belmont's Curse :)
Vlad Dracul
Zergling

Post by Vlad Dracul »

Dacicus Geometricus wrote: 17 Feb 2026, 08:08
Vlad Dracul are momentan timp sa stea la discutii pana la lansarea jocului Order of Wallachia sau poate Castlevania: Belmont's Curse :)
:lol:

Nici măcar, pentru că mi-am dat seama într-un târziu că în loc să scriu mort de oboseală reply-uri șugubețe pline de typo-uri (sper ca moderatorii să facă acele corecții necesare) ar trebui să-mi văd de treabă, că am destulă (în antiteză cu cantitatea de timp disponibil) și să-mi concentrez toată atenția să continui ce-am început în SnowRunner (care-i un joc atât de vast încât ai nevoie de mult peste o mie de ore ca fii capabil să-l termini în Hard Mode sau New Game+ cu setări asemănătoare, și înzecit pe-atâta ca să-ți mai și povestești cu ceva detalii aventurile respective, să rămână dreaq posterității în speranța că va veni un moment când people will read again :lol: ).

Știu, e lovitură pentru cei care înșfăcaseră deja popcornu’, da’ asta e, viața oferă tot felu’ de dezamăgiri de destule ori.

csf nai csf

:lol:
Image
Post Reply

Return to “Cărți/Muzică/Filme”