Stiri interesante
Re: Stiri interesante
aparent e ceva automatizare deja implementată. intri pe chatgbt și-ți restricționează accesul la internet. cum anume au făcut-o, habar n-am (probabil pe baza user-ului, pentru că am mai avut colegi cărora li s-a tăiat pentru diverse abateri). oricum e ciudat din mai multe puncte de vedere: dacă erau site-uri cu "probleme" nu se puteau accesa oricum așa că nu are sens să se treacă la o măsură așa drastică. oricum ar fi, foarte straniu 
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
Credeam ca va taie netul de tot, permanent
Si daca intri pe chatgpt si-ti taie netul ce faci, te duci la IT si-ti ceri scuze? 
Păi tot ce ține de intranet/rețea internă și tool-uri specifice sunt neafectate. Cred că majoritatea ne putem face treaba și fără internet. Cu o excepție: pentru vreo câteva proiecte trebuie să ne logăm pe ceva servere de la client din motive de securitate. Oricum eu suspectez local IT-ul de câteva mânării revanșarde din cauza unor restructurări subite de acum ceva vreme.
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
Drept care vorbim despre o treabă de făcut la nivelul UE: soft liber pentru tot ce au nevoie instituțiile, cu traduceri, suport tehnic, tot ce trebuie. Și comunicat foarte clar statelor membre (și nu numai) că acest soft există și că nu e nevoie să plătească licențe și să-și sacrifice din independență pentru același lucru. Apoi, ca stat îți dezvolți cu timpul competențe în folosirea, depanarea și dezvoltarea acelor programe. Așa ajungi după o vreme, chiar stat mic fiind, să nu depinzi nici de UE pentru cel puțin o parte din acele softuri. E cu totul altceva față de relația cu softul neliber. Citisem că a început să se adopte într-o măsură abordarea asta, dar mno, the world is messy.TG wrote: 18 May 2026, 19:17 Sunt totuși niște resurse necesare acolo, una e Germania, care poate întreține și dezvolta astfel soluții, alta e (spre exemplu) Malta.
Ideea e că vor ști că există așa ceva, vor ști de unde să le apuce, vor ști cum le pot antrena să fie cât mai aproape de nevoile lor și că nu trimit date nicăieri. Asta, pe lângă utilitatea cunoștințelor în sine, le va stimula unora creativitatea tehnică și/sau antreprenorială.TG wrote: 18 May 2026, 19:17 Legat de LLM-uri, aceeași situație. Efortul de a schimba/implementa ceva vs. conturi gratis. Apropo de idealuri, tu crezi că în scenariul ăsta ipotetic în care îi înveți la școală să folosească LLM-uri locale, ei cum vor proceda? La primul obstacol vor deschide telefonul și vor întreba pe GPT sau Gemini ce să facă.![]()
Nu știu, oamenii din spatele Software Heritage parcă au făcut niște studii demografice. Ce țin minte e că de mulți ani se observă o rată de creștere tot mai mare a codului open source publicat. Și din ce întrezăresc din discuțiile din acest spațiu, e mult fresh blood în zona softului liber. Sunt destui care își făuresc identitatea și își găsesc refugiul aici. Dar nu am să încerc să fac previziuni sau să-mi dau cu părerea despre o generație întreagă.TG wrote: 18 May 2026, 19:17 Apropo, Jaunty, cam care crezi e că e media de vârstă a celor care aduc contribuții open-source, în general? Not making a point, te întreb pentru că sunt curios cum vezi viitorul și ce părere ai despre generația următoare, având în vedere că vor fi clar ciuntiți de LLM-uri.
Deschide topic, înviorează forumul!TG wrote: 18 May 2026, 19:17 Acum că stau și mă gândesc, s-a abordat subiectul LLM-urilor pe forum? Aș fi curios care sunt părerile, dar probabil că nu mai intră destulă lume să posteze. Avem thread cu extratereștrii în schimb, 4 oameni aici și unul crede în extratereștrii. Să-mi fut una.