S3F3 - La Jetee

Moderator: RaptoR

Post Reply
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

S3F3 - La Jetee

Post by Mahdi »

Un film sensibil la spoilere. Ar fi bine să nu intraţi pe imdb sau să citiţi recenzii.

La Jetee este un scurtmetraj distopian al regizorului Chris Marker, apărut în 1962. Este, după cum o să vedeţi, foarte neconvenţional ca realizare. Dacă nu o să vă placă ideea, măcar o să se termine repede - durează doar vreo 30 de minute.

Am avut parte de două surprize destul de plăcute aici, de-aceea vă îndemn să vă feriţi de spoilere. Dar despre asta, după ce o să-l vedeţi.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Fular
Barbugiu înrăit
Posts: 1377
Joined: 14 Mar 2014, 23:13

Re: S3F3 - La Jetee

Post by Fular »

Well, this was fast.
Spoiler for thoughts:
Am văzut La Jetee acum ceva timp, cred că după ce citisem că 12 Monkeys a lui Gilliam ar fi fost inspirat după el. Mi-a plăcut mult, un pic greu de urmărit(cred că l-am văzut fără subtitrare) dar ideea din spatele călătoriilor în timp ce urmează complexul Cassandrei/ Principiul autoconsistenţei lui Novikov mă gâdilă în mod plăcut; pot spune că aproape intru în rezonanţă când sunt aduse în discuţie. Dar cum nu l-am mai văzut deja de câţiva ani îl voi revedea cu siguranţă.
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
User avatar
Michilangelo
Headless Kamikaze
Posts: 330
Joined: 2 Mar 2014, 19:24

Re: S3F3 - La Jetee

Post by Michilangelo »

M-a nimerit la fix Mahdi cu alegerea asta, o data pentru ca aveam Jetee in watchlist de ceva timp si apoi pentru ca a fost scurt si am avut timp sa il vad in seara asta. De maine, timp de vreo doua saptamani o sa am acces scazut la laptop / internet. Mentionez ca am apucat sa imi bag Harlan County pe telefon si o sa am timp destul sa il ascult :)
Spoiler:
A fost draguta prezentarea, nu stiu daca am mai vazut-o pe undeva, insa a functionat aici si cred ca ar mai functiona si in alte situatii. Imaginile statice sunt uneori cele mai expresive. Spre deosebire de Fular l-am vazut cu subtitrare, insa a fost complet desincronizata si chiar diferita de audio. Am tot incercat sa urmaresc pe parcursul filmului si textul si vocea, crezand ca poate face parte din prezentare (l-am luat de pe Karagarga si stiind cate atentie e acordata acolo acestor detalii m-am gandit ca nu are cum sa fie atat de rau decat in mod intentionat). Ma gandeam ca poate asta e una dintre surprizele de care vorbea Mahdi. Apropo, una banuiesc ca e finalul, dar de a doua nu am dat. Total pe langa subiect, trebuie sa spun ca teh woman are niste ochi superbi.

Am citit un pic despre principiul lui Novikov si mi se pare o idee foarte interesanta, chit ca, asa cum spuneam si cand am vorbit de Primer, calatoria in trecut mi se pare imposibila. O idee care mi-a venit citind pagina de Wiki legata de Novikov e ca, lasand la o parte paradoxurile si alte lucruri de genul, daca time travel-ul in trecut ar fi posibil, s-ar fi intamplat pana acum. Ma rog, asta daca nu luam in calcul universurile paralele - e lunga discutia asta.
Also, care e legatura cu Sans Soleil? ca vad ca sunt la pachet.
User avatar
Stokkolm
Dremora Lord
Posts: 2555
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S3F3 - La Jetee

Post by Stokkolm »

Cealalta surpriza era
Spoiler:
scena in timp real. Saw it coming.
La cum a inceput ma asteptam la mai mult. M-a lasat derutat, nu din cauza prezentarii, ci din cauza povestii. Adica, that's all? Iar dupa titlurile foarte creative la nivel vizual pe care le-am vazut pana acum la Movie Club, imaginile lui Chris Marker nu m-au dat pe spate.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S3F3 - La Jetee

Post by Mahdi »

Michilangelo » Sun Mar 01, 2015 11:06 pm wrote: Also, care e legatura cu Sans Soleil? ca vad ca sunt la pachet.
Nu cred că există altă legătură în afară de faptul că sunt ambele de Chris Marker. La Jetee e un film scurt şi a putut fi folosit ca bonus content.

Stokkolm a ghicit al doilea lucru. Mi s-a părut o chestie de efect, pentru că rupe ritmul natural al filmului şi pentru că nu s-a abuzat de asta. E ca şi cum un personaj 2D s-ar îndrăgosti şi lucrurile ar trece în 3D pentru o vreme.
Stokkolm wrote:Adica, that's all?
Yep. Mie mi s-a părut suficient de creativ, mai ales punându-l în contextul anului în care a apărut. Iar în ce priveşte povestea, ai putea pune aceeaşi întrebare fiecărui scurtmetraj ever.
REMEMBER CITADEL
Post Reply

Return to “Movie Club”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests