Deschid acum subiectul fiindcă pregătesc o curățire a sistemului de acasă și am de gând să-l fac dual-boot: Windows 7 + o distribuție GNU/Linux. Dar ce distribuție?
Dilema: Debian Jesse sau Ubuntu 14.04?
Trilema: KDE, GNOME 3.x sau Xfce?
Le-am pus în ordinea preferințelor mele în momentul de față. Mă tentează să merg pe Debian Jesse + KDE și/sau GNOME 3 (GNOME 3 e numa' bun pentru productivitate, iar KDE e customizabil în draci și arată superb). În general nu-mi place să jonglez cu sistemele de operare, prefer să-mi fac un cuib trainic în care să rămân cu anii. Știu că avem printre noi cel puțin un user care va citi acest post de pe Iceweasel, așa că postez aici în ideea că poate cineva cu mai multă experiență mă va păzi de o decizie proastă.

Până acum am folosit Fedora + GNOME 3, Ubuntu + Unity și Linux Mint (mai multe variante bazate pe Ubuntu). Deci sunt bine familiarizat cu Ubuntu. Dacă ar fi să-l aleg, ar fi pentru ease of use și pentru că țin să fiu la curent cu soft-urile, iar Debian cu repo-urile standard rămâne în urmă (din motive întemeiate, dar tot nu-mi prea surâde). Și aș alege varianta Kubuntu, fiindcă KDE rocks, pe când Unity a luat-o binișor pe arătură (când am văzut că-ți servește produse Amazon când cauți ceva în dashboard... am rămas mască, m-au convins pe veci să nu-mi instalez mizeria aia).
Pe de altă parte, aș alege Debian fiindcă este miezul, proiectul din care pleacă atâtea altele. Deci pentru vestita-i stabilitate și din respect. Jessie fiindcă, repet, vreau să fiu la curent cu soft-ul, așa că m-aș ține de ramura testing sau unstable. Chestia e că nu-mi dau seama practic cât de mare e diferența între Debian testing/unstable și Ubuntu. Poate mă lămurește cineva. Și poate-mi spuneți și ce desktop environment preferați și de ce.