Stokkolm wrote:Nu am de unde sa stiu, dar ce stiu e ca in contextul prezentului, faptul ca cineva castiga niste alegeri nu mai e demult o dovada ca e agreat de populatie.
Spune-i asta lui Putin, care se indreapta furtunos spre al patrulea mandat de presedinte, plus hiatul de prim-ministru.
Eu inteleg ca da bine, ca este omenesc, ca este politically correct sa dai vina pe o clica de acoliti/fanatici/tampiti pentru un rau imens decat sa dai vina pe o majoritate din care, intr-un alt timp, intr-un alt context, puteai face si tu parte. Dar... asta este mantia uitarii si vindecarii. Menita sa te faca sa te simti mai bine de faptul ca, intr-un context, intr-un timp, ai ales X, iar mai tarziu s-a dovedit ca X este o mare balega/un mare rau. Insa nu tu, om normal si irelevant, esti vinovat; doar ALA, din varf, este vinovat.
Asa cum unii, acum nu multi ani, se felicitau ca l-au ales pe Basescu. Iar acum... sa nu-l mai recunoasca.
Sunt multe carti, de mai multi indivizi, din mai multi ani, care subliniaza evidentul ce inca nu este evident pentru multi - anume ca germanii l-au votat pe Hitler si pe NSDAP de buna voie, de mai multe ori, cu scoruri din ce in ce mai mari. Insa dupa razboi, dupa pace, tot mai multi germani NU recunoasteau ce s-a intamplat. Raul nazist era ceva... SF, nu real. Nazistii erau... AIA, nu noi. Raul facut altora s-a intamplat... ACOLO, nu aici. Noi (poporul german) suntem nevinovati! A fost nevoie de ani, ZECI de ani, ca poporul german sa constientizeze si sa accepte ca RAUL l-au facut si EI, nu doar Hitler, Goebbels, Himmler etc. Nu poti sa te ascunzi dupa "mi s-a dat ordin, asa ca am executat".
Nemtii au vrut nazismul in viata lor. Sigur, este de discutat daca aveau de unde sa stie ce final va avea acea poveste. Insa Hitler nu le-a fost impus nemtilor, ci nemtii l-au vrut pe austriac. L-au vrut sa le fie, pe rand, cetatean german, soldat, politician, cancelar, Fuhrer. Asa si ungurii il vor pe Viktor Orban in viata lor. Asa si rusii il vor pe Vladimir Putin in viata lor. Asa si yankeii il vor pe Donald Trump in viata lor. Asa si noi vrem PSD-ul in viata noastra. Asa si polonezii vor capcaunii de pe-acolo in viata lor.
Stii mitul ala cu strigoiul care nu iti poate intra in casa decat daca il inviti? Oricat ar vrea sa te minta "istoria" ca este altfel, ca sa te simti mai bine despre tine si despre trecut, pe toti i-am invitat in casa. Si acum... "Cum s-a ajuns aici?", "De ce ni se intampla asta?" etc.