LEVEL - 20+ ani!

Artefacte de pe vechiul site si forum - poze, threaduri, citate, conversatii etc. Acceptam donatii.
User avatar
marvas
vrășmaș mârșav
Posts: 3661
Joined: 3 Mar 2014, 01:21

LEVEL - 20+ ani!

Post by marvas »

1997

Populatia Romaniei era de aproximativ 22,5 milioane de locuitori. Tara parea ca se indreapta spre un viitor luminos dupa ce la finalul lui '96 democratii au reusit in sfarsit sa castige si parlamentul si presedintia. Emil Constantinescu declara la inceputul anului razboi deschis coruptiei si crimei organizate. Pentru prima data puteam sa ne mandrim cu un prim-ministru fotomodel in persoana lui Victor Ciorbea.

Discotecile erau luate cu asalt de muzica revolutionara a doua noi trupe autohtone, 3 Sud Est si Genius. Copiii se uitau pe TVR1 la Sailor Moon, Grendizer si Animaniacs. Clasamentul Mondial FIFA plasa echipa nationala de fotbal a Romaniei pe locul 3 in lume in luna septembrie.

Dar nici unul din cele de mai sus nu au reusit sa eclipseze ceea ce avea sa fie considerat evenimentul anului: Lansarea primului numar al revistei noastre preferate: LEVEL. Era doar o coperta si un CD, dar toate lucrurile marete au un inceput umil urmat apoi de un parcurs epopeic.

Se poate ca in zilele ce urmeaza sa fiti martori pe forum la anumite manifestari in cinstea acestei aniversari. Nu promitem nimic, dar daca se intampla ceva speram sa va placa.


Va las pe voi in continuare sa aruncati cu amintiri si nostalgii.


LA MULTI ANI, LEVEL!
User avatar
Cristan
Dremora Lord
Posts: 3696
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Cristan »

I'll drink to that!

Image
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Mahdi »

Dacă micul periplu al lui marvas în trecut nu v-a făcut să vă simțiți destul de bătrâni, ei bine, food for thought:
- Avem useri pe forum care încă nu se născuseră pe vremea când ieșise primul număr din Level.
- Media de vârstă a forumului este probabil mai mare decât media de vârstă a redacției de la primele numere.

La mulți ani, Level!
REMEMBER CITADEL
User avatar
DANiel
Hammer Haunt
Posts: 1798
Joined: 4 Mar 2014, 00:20
Location: Bucuresti

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by DANiel »

Salut, sunt Dan, si mereu cand imi luam revista level imi actualizam driverele si programele cu update-urile de acolo. Bagam CD-ul, ma distram putin cu ce era acolo, nu instalam jocurile inca. Citeam toata revista (ca sa ma pregatesc) si salivam la jocurile din ea. Nu aveam internet acasa, asa ca era tangenta cea mai buna cu noul. Jucam jocul full cu pofta din scoarta in scoarta, gandind ca paote nu e cel mai bun joc, dar in banii aia sigura oamenii care scriu despre jocuri stiau ce jocuri sa puna acolo. Si nu am regretat niciodata.
St4rL1gH7
Space Invader
Posts: 18
Joined: 17 May 2016, 18:27

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by St4rL1gH7 »

Nu erau prea multe exemplare la chiosc, vorbeam cu tanti de la chioșcul de ziare să îmi păstreze revista, mă duceam la 6 dimineață să o iau :( îmi plăceau la nebunie jocurile (mai ales cele demo) și utilitarele ... memories...
User avatar
Jaunty
Site Admin
Posts: 1808
Joined: 1 Mar 2014, 17:46
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Jaunty »

Am început să cumpăr Level la începutul anului 2000, după ce mă săturasem să aștept Game Over (ușoară fie-i țărâna). Față de GO, ce-am citit în Level mi s-a părut fad, lipsit de personalitate și cam pueril. Dar rămăsese singura revistă de profil.

După o vreme a apărut PC Games, din care am luat doar două numere, fiind prea scumpă și având scriitura chiar mai searbădă - o traducere slabă a revistei nemțești. Tot în vremea aia am pus mâna pe un PC Zone britanic, cu articole absolut delicioase scrise de Charlie Brooker & company, care mi-au ridicat și mai mult pretențiile.

Presa românească de joace nu mă entuziasma cum o făcuse Game Over, dar mă informa. Nu aveam acces la internet, iar CD-urile cu demo-uri și DLH erau binevenite și îndelung circulate printre prieteni. Cu timpul, a căpătat și Level consistență. Mike, Mitza, cioLAN, Marius Ghinea, Locke, Lara, ncv și alții au transformat-o într-o revistă cu zvâc, interesantă, suculentă, pe care o citeam cap-coadă. Câteva articole mi-au mers la inimă - încă mi se aprinde în minte „SOS... LOS”, de exemplu.

Mulțumiri sincere și osanale șotioase celor care și-au pus sufletele în revistă. La mulți ani!
User avatar
Magicake
Global Belit
Posts: 4657
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Magicake »

LMA guys, primul meu numar a fost martie 2004. The memories: https://archive.org/stream/Level78mar-2 ... 0/mode/2up
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Mahdi »

Al meu a fost august 1998. Avea Dune 2000 pe copertă, iar în preview-ul din revistă nu era aproape nimic despre joc - doar povestea Sergio pe patru pagini ce se petrecea în cărți.

Aveam un pentium 1 (166 Mhz, dacă îmi amintesc bine) și mă uitam ca la SF-uri la jocurile descrise în revistă. Țin minte și acum deziluzia provocată de CD-ul revistei. Era cool... dar nu chiar atât de cool. Așa am învățat că screenshots înseamnă doar poze și nu o să pot instala de pe CD jocurile cool pe care le înfățișau. La fel și patch-urile, erau inutile fără jocul full preinstalat. Iar demo-urile, ei bine, ori nu-mi mergeau ori erau prea incomplete ca să mă pot bucura de ele. Dar mint de fapt, de pe acel CD am instalat demo-ul la Warlords 3: Darklords Rising, un fel de Heroes-ul săracului - un demo pe care l-am frecat cu orele pe toate părțile. De atunci nu cred că am mai jucat niciun demo așa de mult.
REMEMBER CITADEL
User avatar
McWilliams
Self-righteous bastard
Posts: 4601
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by McWilliams »

Mai, la review-ul ala despre Dune, s-a insistat vreo doua paragrafe despre cat de misto sunt pungile de melanj si cu apare viermele atunci cand exista miscare. Dezamagirea a fost 200% atunci cand am reusit sa pun mana pe joc. Daca se intampla asa acum, ai fi zis ca articolul a fost reclama platita de catre publisher. :lol:
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
DarthZombie
Dremora Lord
Posts: 4183
Joined: 2 Mar 2014, 15:25

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by DarthZombie »

Primul meu numar Level a fost in septembrie 1998, asta in timp ce fratele meu adunase o colectie destul de faina de Game Over-uri. Cu ceva vreme inainte pusesem mana si pe un numar PC Games [ala cu review la Quake 2], factorul care m-a atras cel mai mult a fost in fapt CD-ul plin cu joace de butonat in raport cu ce aveam la indemana pana atunci. Recunosc ca Game Over mi-a placut cel mai mult ca stil de scris si-mi paruse rau cand a dat ortul popii. De PC Games nu m-am mai atins pentru ca adevarul e ca avea un stil atat de sec de scris si chiar si prezentarea revistei in sine mi se parea deranjanta din cine stie ce motiv, asa ca am ramas la cumparat Level-uri. Uitandu-ma pe arhiva pot sa recunosc fiecare revista Level pe care o am dupa coperta, faptul ca tot reciteam numerele cand mergeam la buda ca un fan adevarat cred ca a contribuit la imprimarea in memorie a acestei colectii.

Dar vai de mine, rasfoiam editorialul din numarul 10 [iulie 1998] facut de Sergio si imi trag palme-n fata la logica exemplara pe care o foloseste, ai ai ai!
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Mahdi »

Image

:lol:
REMEMBER CITADEL
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 14558
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Malta

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by ola small dickie »

In 1999 inca mai aveam bunici. Asa ca intr-o vara urma sa plec la o bunica la tara intr-un sat din Dobrogea denumit Vartop. Inainte sa plec am trecut pe langa un magazin de ziare din Constanta si am observat lipita de geam revista LEVEL iunie parca cu ditamai necromancerul atragator pe coperta, era coperta cu jocul RAGE OF MAGES 2 (super joc by the way, l-am terminat de cateva ori, recomand, jucati cu domnisoara mage). Inca mai am revista la ai mei, inca mai am pe la ai mei teancul de reviste level achizitioante de atunci si pana acum cativa ani. Oricum, de atunci a inceput o relatie speciala si foarte importanta din viata mea, relatie care continua si acum, relatia mea cu tot ce inseamna entitatea LEVEL. Pe forum am intrat prin 2003. La multi ani LEVEL!
Currently playing: Broken Sword 5: The Serpent's Curse
User avatar
sebas
Hammer Haunt
Posts: 1581
Joined: 2 Mar 2014, 15:50

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by sebas »

Primul meu numar a fost in Martie 1999. Eram deja de multi ani absorbit de jocuri si petrecusem sute de ore prin salile de jocuri. Atunci, in martie, reusisera ai mei sa-mi ia un Pentium3 care sa imi inlocuiasca HCul. In Noiembrie deja scriam lui Wild Snake o lunga scrisoare despre M&MVII si cat de mult iubeam jocul. Daca tin bine minte detaliam in ea si felul in care incercasem sa experimentez daca mersul pe drum avea acelasi bonus de movement speed ca in HOM&M3. Nu am trimis niciodata scrisoarea la posta.

La Multi Ani, LEVEL!
dump CHA
User avatar
Fular
Barbugiu înrăit
Posts: 1377
Joined: 14 Mar 2014, 23:13

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Fular »

Primul meu Level a fost cel din februarie 2003, cel cu Hegemonia pe copertă și Jagged Alliance 2 ca joc full. Pe vremea aia încă aveam un Pentium I la 166MHz și 64MB RAM cu HDD de 1.52GB și Win95 din care mai bine de 1GB îmi era deja ocupat, iar în afară de câteva platformere nu aveam nimic pe el și nici nu putem să joc mare lucru. JA2 venea cu o chestie de genul - joc pentru toată lumea, lucru care ar fi putut fi adevărat dacă aș fi avut mai mult spațiu. CD-ul cu pricina l-am împrumutat unui vecin, mare pasionat de JA și i l-am lăsat până și-a făcut damblaua, jocul putând fi jucat doar cu discul în unitatea optică. Mi l-a înapoiat fără zgârieturi și încă îl mai am dosit pe acasă pe la ai mei.

N-am mai cumpărat Level apoi până prin 2005, abia după ce mi-am schimbat compul și au fost date Sacrifice și Project Nomads ca jocuri full pe care le-am împrumutat de la alt vecin. Am fost atât de impresionat de jocurile respective(în mod ciudat încă știu codul de activare de la Sacrifice) încât a trebuit să încep să colecționez revista.

Needless to say, deoarece nu mă puteam juca mai nimic pe vechiul comp, am citit și răscitit articolele numărului din 2003 de mi-au sărit capacele, așa încât să-mi suscit imaginația. Încă știu că Hegemonia a primit un 10 la grafică și în prezentarea pentru JA2 era un preview la jocul full care urma să fie dat - Soul Reaver.

Evident, cu timpul jocurile au devenit un simplu acompaniament pentru revistă și nu motivul de facto pentru care o cumpăram.

Nu mai știu exact când, probabil tot prin 2005 am reușit să fac rost de la un tovarăș de CD-ul cu Seven Kingdoms dat de Level. Voia să facă curățenie în CD-urile pe care le avea și urma să-l arunce.
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
User avatar
McWilliams
Self-righteous bastard
Posts: 4601
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by McWilliams »

Dupa vreo 10 reviste de joc full, am inceput sa imi cumpar carcase goale si sa decupez ultima pagina din revista pentru a face o colectie frumoasa la jocurile full oferite. Ca sa dea in boala dusmanii! La vreo 30 de jocuri full, mi-a cazut polita pe care stivuiam si revistele, si jocurile full in carcase cu design. Si am inceput sa dau cu imprumut, la "caiet", pe la colegi.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
juve3332
Hammer Haunt
Posts: 2015
Joined: 3 Mar 2014, 11:06
Location: Terra Nova

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by juve3332 »

Am descoperit Level cu cateva zile inainte de inceputul Coupe du Monde '98, una dintre cele mai efervescente veri ale imaginarului meu adolescentin. Aveam, iata, acum o sursa de informatii in romaneste despre jocuri (dupa ce in prealabil imi preumblasem ochii doar peste PC Jeux si alte putine publicatii straine, iar Game Over il voi explora retrospectiv). Cele 5-6 reviste ii apartineau unui foarte bun prieten, de la care le-am imprumutat, i le-am returnat, iarasi imprumutat si tot asa pana ce, un pic vexat, m-a sfatuit sa le pastrez pana cand le epuizam cu adevarat rezervorul de desfatare aparent atat de bogat. Inca le mai am.

E inutil sa incerc sa descriu melanjul miraculos de imagini de rezolutie acceptabila cu cele cateva cuvinte acolo aruncate (textele erau slabute, intr-adevar, dar n-am strambat niciodata din nas pe atunci), cu demo-urile destul de numeroase (nume care-mi deveneau cunoscute din revista, altele pe care le furasem cu coada urechii de la colegi si unele care imi sunau atat de exotic incat mi-era teama sa le si pornesc ca sa nu-mi intrerup visarea) si, cel mai important, cu ferestrele pe care le deschidea larg imaginatiei tocmai penuria de informatii mai pertinente. E inutil pentru ca probabil ati trait si voi aceleasi senzatii, prilejuite de Level sau vreo alta publicatie. E inutil pentru ca era ceva atat de magic si maret in toate acele visuri si idei pe care mi le construiam despre lumea jocurilor incat risc patetismul.

Am luat cu mine la casa bunicilor din partea lui taica-meu toate acele reviste imprumutate, iar timp de 2 saptamani de prins fluturi, alcatuit insectare, pescuit in Amaradia si haladuit pe dealuri, mi-am petrecut serile fantasmand pe lavita la Riven, Broken Sword 2, GTA, Everquest, Total Annihilation samd, imun la chemarile lui taica-meu de a juca "avioane" in prispa sau doar de a sta in larma noptii. M-am intors plin de avant gameristic si mi-am cumparat cu bani de la bunica-mea prima revista pe care o detineam eu (iar eu nu imprumutam): cea cu Dune 2000 pe coperta. Iar de atunci am colectionat.

PS: Memoria imi spune ca si numarul din februarie '98, cel in care era disecat Quake 2 si continea parca un demo sau articol despre Sanitarium a fost tot cumparat initial de mine. Amintirile mele sunt in asa fel aranjate incat acest numar e ulterior celui din august la care fac referire mai sus. Probabil treaba borgesiana. Niveluri ascunse, niveluri intortocheate.
User avatar
Pr0p0lis
Headcrab
Posts: 63
Joined: 5 Jan 2016, 19:20

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by Pr0p0lis »

In iulie '97 ma nasteam si eu.Primul LEVEL cumparat(mai exact primit de la mosu') era in decembrie 2007,ala cu witcher pe coperta,dupa ce inainte cu cateva zile il vazusem la chiosc si am fost fascinat.Jocu' full (Psi Ops) l-am jucat cu mare entuziasm,cam la fel de mare ca si atunci cand am descoperit Devil May Cry 3(nu prea jucasem mare lucru inainte,si mai aveam si o petarda de pc).Era pe vremea cand nu stiam inca de existenta forumului sau a site-ului, dar mergeam in fiecare luna cam pe data de 1(hai poate 2) si LEVEL statea frumusel in vitrina la chiosc asteptand sa-l iau;de cele mai multe ori o intampinam pe doamna de la chiosc cu binecunoscutul "a venit levelu'?".Undeva prin 2009 cred,am mai pus mana pe o serie de numere mai vechi de la un vecin si inca altele le-am luat de pe chip.ro. Fain era.
User avatar
marvas
vrășmaș mârșav
Posts: 3661
Joined: 3 Mar 2014, 01:21

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by marvas »

juve3332 wrote:E inutil pentru ca era ceva atat de magic si maret in toate acele visuri si idei pe care mi le construiam despre lumea jocurilor incat risc patetismul.
THIS!

Obsev ca multa lume pomeneste si de bunici. Vreau sa subscriu. Pana sa ajung la facultate, fiecare vacanta de vara mi-am petrecut-o la bunici. Erau multe zile in care umblam aiurea prin sat, pe dealuri sau prin paduri, erau la fel de multe si cele in care ajutam la treburile gospodaresti. Dar seara cand ajungeam acasa rasfoiam iar si iar revista chiar daca deja o stiam pe de rost, pana cand aparea un nou numar.

Era ca un fel de evadare si recunosc ca LEVEL ma facea sa ma simt mai special decat cei din jur in acele conditii. De parca toti ceilalti erau prea ocupati cu cele lumesti si doar eu singur eram in stare sa inteleg ce se afla in spatele articolelor, cate posibilitati, cate povesti. Lumea rurala imbinata cu tehnologia din spatele jocurilor despre care citeam mi se parea o combinatie foarte atipica, dar functionala. Am incercat sa ii "convertesc" si pe altii, dar nimeni nu se arata atat de interesat, ceea ce nu facea decat sa imi intareasca convingerile.

Nu zic ca au fost cele mai bune vremuri, dar au fost niste vremuri foarte deosebite.
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 14558
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Malta

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by ola small dickie »

Un aspect important al relatiei mele cu level in perioada cand eram ciutan era imaginarul meu despre locul in care se facea revista, redactia, nd cocea nr 12. Cand eram mic, de la distanta, din constanta, citind revistele, vedeam redactia ca pe un loc paradisiac. Un spatiu mirific in care salasluiau acesti ingeri norocosi, redactorii. Mi se parea ca e cel mai misto lucru pe care poti sa il faci in viata, sa fii redactor level. Cateodata visam ca atunci cand voi fi mai mare ma voi muta in brasov numai ca sa incerc sa ajung sa lucrez si eu acolo :lol: mi se parea cea mai tare meserie ever. Eh cu timpul mi a trecut si asta dar sentimentul ala de fascinatie de atunci inca nu l am uitat.
Currently playing: Broken Sword 5: The Serpent's Curse
User avatar
TaikoKaira
Headless Kamikaze
Posts: 425
Joined: 6 Feb 2017, 15:33
Location: Deva
Contact:

Re: LEVEL - 20 de ani!

Post by TaikoKaira »

Născându-mă în 2000, am reuşit să cunosc revista Level abia la vârsta de 14 ani, prin 2014 când, din păcate, aceasta era dispărută. În perioada respectivă începuseră să mă pasioneze jocurile în splendoarea lor: de la FPS-uri la toate genurile posibile şi voiam mai tot timpul să aflu cât mai multe despre ceea ce înseamnă ele cu adevărat (gameplay, mecanici, design de nivel, coloană sonoră etc.). Aşadar, am căutat într-o seară, pe internet, să văd dacă nu erau şi ceva reviste cu aceeaşi tematică. Şi aşa am dat de Level. Lucky me, peste 2 ani urma să-i apară urmaşul: Nivelul 2, de care se mai auzea din unele colțuri. Mai mult de nevoie, am aşteptat până atunci cu urechile ciulite să văd cum ar trebui să arate nişte recenzii profesioniste. Urmarea a fost că mi-a plăcut atât de mult ce am citit în Nivelul 2 încât am început să caut şi nişte căi de a pune mâna pe scrierile Level. Şi am pus, primul meu număr fiind cel din februarie 2013 cu GTA V pe copertă şi Tomb Raider: Underworld ca joc full. Numărul respectiv e printre preferatele mele de până acum, alături de numărul 3 din Nivelul 2. Am mai cumpărat şi nişte ultime exemplare din 2011 de pe librărie.net pe care urmează să le citesc curând. Am răsfoit şi câteva reviste Level în variantă .pdf dintre care am şi citit nişte articole. Nu pot avea decât mulțumirea că poporul român are şi el, la rândul său, o revistă de gaming pur românească cu care se poate mândri printre ceilalți şi sper că Nivelul 2 se va întoarce mai puternic şi îi va face cinste de acum încolo.

La mulți ani, Level!
Reviews: Far Cry, Far Cry 2, Little Nightmares, Broforce

"Death is inevitable. Our fear of it makes us play safe, blocks out emotion. It's a losing game. Without passion, you are already dead."
Max Payne 2: The Fall of Max Payne
Post Reply

Return to “LEVEL”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests