Page 1 of 4

Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 09:48
by Magicake
P sure ca daca ar disparea cafeaua toate industriile s-ar prabusi. Also e o exagerare doar usoara cand zic ca motivul pentru care ma trezesc dimineata e sa-mi beau cafeaua :lol: I LOVE the thing.

Am incercat vreo cateva branduri si cateva metode de facut cafea, de departe cea mai aromata iese la presa
https://www.illy.com/en-us/company/coff ... ess-coffee
cu cafeaua la ibric pe locul 2.

Cel mai bun dark roast pe care l-am incercat pana acum e asta, de la Starbucks. Se gaseste si in Ro in magazinele lor.

Alte daily coffees care-mi plac si nu sunt dark (i.e. medium roasts) sunt Lavazza Qualita Oro si Amigo (nu de-aia instant; f buna cafea pentru pretul pe care il are).

Nu-s fan light roasts pentru ca gustul pe care-l caut in cafea nu e prezent in ele (quick tutorial: light, medium, dark se refera la cat de prajite sunt boabele de cafea - la dark roasts simti predominant gustul prajelii, pe cand la light roasts simti gustul cafelei naturale).

So, any coffee lovers here? What's everyone drinking?

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 10:01
by Stokkolm
Beau ce apuc, daca e gratis e bine, daca nu no thanks, gustul mi-e cam indiferent. As putea zica ca beau cafea de foame, cum fac skip la micul dejun, cafeaua imi mai distrage atentia pana la pranz. Ca de efect de trezire nu prea am observat, oricum dimineata sunt fresh chiar si daca am dormit putin, problemele apar dupa-amiaza in zilele cand sunt sedinte interminabile, dar acolo oricum cafeaua nu mai e suficienta.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 10:01
by TG
Pătrunjelu acum vreo 3 ani: ”Eu nu beau cafea, cum să bei cafea?”. :lol:

Beau la filtru, de obicei asta: https://www.zoegas.se, pentru că îmi tot trimit ai mei. I hate most from Starbucks, overpriced garbage imo, dar nu am încercat-o pe aia.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 10:06
by marvas
Image

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 10:08
by Magicake
TG wrote:Pătrunjelu acum vreo 3 ani: ”Eu nu beau cafea, cum să bei cafea?”. :lol:

Beau la filtru, de obicei asta: https://www.zoegas.se, pentru că îmi tot trimit ai mei. I hate most from Starbucks, overpriced garbage imo, dar nu am încercat-o pe aia.
Hey, look at it like this: daca nu-ti schimbi parerile pe perioade cat de cat lungi de timp, ori ai descoperit sensul vietii ori te-ai oprit din gandit/explorat :lol: Kind of.

Ai incercat cafea la filtru de la Starbucks (facuta pe loc din meniul lor)? Nu e foarte populara, ultima oara a trebuit sa porneasca masinaria doar pentru mine la ora 4 dupa-masa, dar e excelenta imo si cafeaua la filtru venti e cea mai buna optiune pentru calitate/pret/cantitate. I mean venti e like un termos intreg aproape. Cred ca daca mergi acum la Starbucks sa iei la filtru iti face Pike Place Roast, nu Guatemala Huehuetenango, dar si Pike e misto.

Altfel si eu sunt de acord ca Starbucks e overpriced. Nu mi se pare ca restul specialitatilor de la ei merita, just sugar overload. Pe langa asta, iei o chestioara de-a lor cu fulgi de ciocolata prin ea, bagi in tine echivalentul a vreo 3 meniuri McDonald's (calorii) :lol:

Nu am incercat Zoegas, but I'll give it a shot daca reusesc sa gasesc cumva.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 10:14
by ola small dickie
beau cafea doar daca imi face cineva sau ofera cineva. nu prea ma pasioneaza. de altfel mie nu imi place nicio bautura calda. am un foc din asta interior pe care tot incerc sa-l sting cu bauturi reci (bere si apa) si inghetata. pana si cafeaua imi place mai mult daca e rece.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 10:14
by TG
Evident, dacă nu te răzgândești înseamnă că nu gândești prea mult. Dar mi s-a părut funny. :) Ah da, și eu o beau rece acasă, caldă doar dacă sunt cu cineva.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 10:29
by sebas
Și eu iubesc cafeaua. :mrgreen:

În București cafea boabe foarte bune au la C-O FI (https://www.facebook.com/COFIFACTORY/) și Manufaktura. Cel mai mult îmi plăceau cele de la Coffeshop Company (http://www.coffeeshopcompany.com/en) dar s-a închis. :(

În general iau câte 150-200gr boabe freshly roasted, cât să nu se învechească până la refill.

@Pătrunjelu
E foarte bine că folosești presa franceză, e de departe cea mai bună metodă de preparare în lipsa unui espressor cu boiler și PID. Dar trebuie neapărat să pui mâna pe o rășniță bună (https://www.amazon.com/Hario-Skerton-Ce ... B001802PIQ). ;)

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 11:06
by joonior_bmf
Sure, I dig it. In liceu imi placea atat de mult, incat incepusem sa beau cel putin 2 cani pe zi. Si am fost nevoit sa ma las o vreme. Nu cred ca dadusem in "cafegism", dar poate era un fel de burnout. Greu de zis daca imi placea mai mult datorita gustului cafelei, sau a gustului combinat tigara + cafea (I sure do miss that, tho :( ).
Nu-mi permit marci sau metode de preparare fancy. O prepar la cafetiera :|

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 11:40
by Magicake
@sebas
Yeah, nu am nici un fel de rasnita, iau gata macinata sau unde pot spun sa macine cafeaua pe loc :-( O sa iau una soon, cea linkata de tine arata bine.

@joonior_bmf
2 cafele e pretty decent, in general eu beau una sau doua dupa trezire, si dupa-masa un espresso facut la moka. Prin familie am persoane care beau overall 5-6 cani pe zi.

Nu-ti tre cine stie ce chestii scumpe ca sa faci cafea ok. Ibric si Amigo (e ceva gen 25 lei pentru 500g) si gata :-P Prese gasesti si in zona 30-50 lei. Mai 'eftin decat un joc vechi de winter sale.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 12:29
by sebas
Câte cafele poți bea pe zi depinde strict de modalitatea de preparare. Ristretto bei și șase dacă vrei. :lol:

Când zic poți nu mă refer la cât duci, hei-rup, ci la câte sunt recomandate. Două la filtru de exemplu sunt multe pt consum consecvent.

@Pătrunjelu
Proaspăt prăjită și măcinată e un criteriu la fel de important precum calitatea boabelor în sine. Calitatea aparatul de extracție, mai puțin. Doar să nu iei ceva ce-ți pune bețe în roate, gen espressor cu termobloc.

Presă franceză, râșniță manuală bună, boabe proaspăt prăjite și măcinate și eventul un cântar dacă nu îți place să experimentezi la fiecare cafea preparată și, gata, all set, you can drink yourself to death! :lol:

Eu folosesc un espressor Lelit pl41tem și o râșnită Barazza Encore. Espressorul e excelent, dar scump. Râșnița, deși lăudată prin reviewuri, e foarte slabă. Nu macină suficinet de bine pentru espresso. O să trec și eu pe Hario Skerton. :D

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 12:35
by TG
A venit aici Pătrunjelu entuziasmat și acum îi dă sebas cu espressorul lui de 2100 de lei. Re-evaluare. :lol:

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 12:42
by Magicake
Am espresorul asta in casa: https://www.emag.ro/espressor-automat-j ... DGZQBDBBM/

Dar nu mi se potrivesc gusturile cu ale celorlalti din familie asa ca nu prea ne combinam la espressor, decat foarte rar.

LE @TG: Ha, eu o am mai mare.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 12:50
by TG
Geez, I'll let myself out then.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 12:53
by sebas
Binențeles că-ți place mai mult cafeaua la presă decât poșârca arsă făcută de un espressor automat. :lol: După cum ziceam și mai sus, cafeaua la espressor nu are cum să iasă bună (maxim băubilă) fără boiler și PID. Marea majoritate a espresoarelor (nu mai zic de cele automate) fac rabat tocmai la componentele care duc la o cafea bună.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 13:07
by Magicake
Acum aflu pentru prima oara de diferentele astea intre espresoare. N-am umblat prin manual sau pe la espresor sa vad in ce fel se poate altera modul de preparare, dar e bine de stiut ca gustul naspa e ceva specific masinariei :lol: Iese mereu ceva lukewarm (dupa standardele mele, imi place cafeaua la temperatura undeva intre "aproape de fierbere" si "calda"; ceva mai sus decat "fierbinte" - cand o termin ajunge la "calda") si un stingy kind of bitter, aparent indiferent de tipul de cafea pe care o bagi. Mai putin light roasts unde simti acreala specifica.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 13:56
by sebas
Nah, e market de nișă așa că producătorii get aways with really stupid shit. De genul "self cleaning" când poți foarte bine să faci backflush o dată la 2 săptămâni (10minute) sau să stai câte 1 minut la fiecare cafea să ștergi cu un șervețel resturile de cafea. În fine, înapoi la specificații:

poți să pui și boabe de aur în JURAul ăla și nu ai să scoți mare lucru. Termoblocurile sunt practic o bucată mare de metal încins prin care trec țevi cu apă. Sistemul e menit să înlocuiască boilerul clasic, and save some money on the side. Problema este că termoblocurile nu sunt suficient de performante încât să mențină o temperatură constantă la extracție, adică în timpul unei extracții ba îți arde cafeaua, ba ți-o dă crudă. Din cauza asta mixul care ajunge în ceașca ta e poșârcă.

PIDul e iarăși un dispozitiv menit să controleze temperatura la extracție, prin a-i spune boilerului/termocuplei când să mai încâlzească și când nu.

Ideea e foarte simplă cu home made coffee, pentru că există doar 3 bugele posibile cu care să faci cafea bună:

1. Sub 50-400 de lei: presă franceză sau moka pot, eventual ibric (dacă te înveți cum să n-o arzi) cu cafea proaspăt prăjită (ie. nu mai veche de o lună, cafeaua e aliment nu cărămidă) și, dacă îți permiți, proaspăt măcinată (sunt vreo 2 modele de rășnițe manuale ceramice f bune).
2. Pe la 2000-4000 de lei: espressor cu single-boiler și PID, rășniță separată, tamper de inox
3. De la 2000Euro în sus: espressor cu dual-boiler etc etc


Acuma, don't get me wrong, dacă îți iei un JURA sau Saeco și tragi cappuccinouri bogate în lapte și ceva boabe bune, iese o cafea OK. Nu mai zic dac-o faci desert, cu zahăr, sirop și frișcă. Dar noi vorbim aici despre pasiunea pentru cafea. <3

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 14:35
by DarthZombie
Sa inteleg ca asta e topicul potrivit in care sa ma dau smecher ca nu beau cafea si ca nu ii inteleg pe cei ce beau cafea pe principiul "nici macar nu am televizor in casa" ?

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 14:48
by TG
Nu există topic potrivit în care să te dai tu șmecher.

Re: Coffee

Posted: 7 Dec 2017, 14:53
by DarthZombie
Corect, fereastra de Steam Chat cu tine ar trebui sa-mi ajunga.