Dune 2021

Ce muzica mai ascultați, ce filme ați mai văzut și ce cărți ați mai citit.
User avatar
rdo
Hammer Haunt
Posts: 1076
Joined: 3 Mar 2014, 23:56
Location: Piatra-Neamt

Re: Dune 2021

Post by rdo »

Din ce am inteles o sa fie trilogie, deci are timp sa evolueze
User avatar
McWilliams
Self-righteous bastard
Posts: 4601
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: Dune 2021

Post by McWilliams »

In cartile din universul "Dune", luptele n-au fost niciodata o chestie care sa ocupe mintea mai departe de "nu s-a putut logic/diplomatic, asa ca s-a ajuns la violenta". Pentru tematica "Dune", eu am apreciat ca luptele la scara mare au fost seci si ca s-a pus suficient de mult detaliu la dueluri sau la actiuni individuale - mai degraba pentru personaj (caracter, motivatie etc.) decat pentru rezultat. Cartile trateaza soldatii ca pe niste roboti - fara vointa proprie, fara personalitate, fara impact la nivel de individ. Poate ar fi ajutat mai mult accent pe viziunile despre jihadul de dupa Muad'Dib, pe valul uman dezlantuit asupra universului, pe violenta implacabila de a impune altora pe Mesia; desfasurarea luptelor este irelevanta, rezultatul este mereu acelasi. De asta cartile, macar alea 6 initiale, rareori spre deloc pun accent pe razboaie, ci mai degraba pe urmarile acelor razboaie, respectiv pe ce se poate face la nivel individual pentru a preveni actiunea colectiva.

Sigur, aici nu vorbim de texte, ci de un film. E greu sa pui in cuvinte lupte de proportii. Cred ca e si plictisitor de citit asa ceva. Vizual, e altceva. Probabil ca o sa lase dezamagit publicul Transformers/Star Wars (a.k.a. cu cat mai multe neoane pe ecran, cu atat mai epica lupta, cu atat mai mare satisfactia ca am dat bani sa vad asta) cand vine vorba de lupte. Tough luck, hombres! Si eu am fost dezamagit de orice Star Trek a mai aparut de la Scott Bakula incoa.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
juve3332
Hammer Haunt
Posts: 2015
Joined: 3 Mar 2014, 11:06
Location: Terra Nova

Re: Dune 2021

Post by juve3332 »

Pai tocmai asta ziceam si eu. Nu voiam niste lupte standardizate pe care le vad in orice iteratie de duzina a vreunui film de aventuri, ci niste scene care, printr-un artificiu scenografic sau o idee de scenariu, sa-mi ridice respectivele scene la un alt nivel cinematografic. Nu voiam luminite sau combouri spectaculoase, ci o sclipire, cum e amintita lupta finala din Blade Runner. Nu e un minus considerabil care sa traga filmul catastrofal in jos, dar e un aspect care consider ca putea primi mai multă atentie, mai ales ca Villeneuve s-a achitat binisor de asta in continuarea BR.
User avatar
McWilliams
Self-righteous bastard
Posts: 4601
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: Dune 2021

Post by McWilliams »

Nu stiu cat de clar este exprimat in film, dar luptele la meleu sunt o chestie diferita fata de standard/istoric prin prisma faptului ca exista scuturi personale (force field). Scuturile au fost dezvoltate impotriva armelor de distanta (proiectile sau laser, frate! au o viteza prea mare si sunt deviate de catre scut; bine, o raza laser prea puternica, gen o baterie a unei nave spatiale, pur si simplu spulbera scutul personal). Din moment ce lupta la distanta este cvasi imposibila la nivel de individ, toti luptatorii sunt antrenati in meleu. Ca sa poti penetra un scut la meleu, trebuie sa ataci cu frana de mana trasa. Asta ar insemna miscari demne de filme de categoria B, slow fu in loc de kung fu.

Nu stiu cum Villeneuve putea "traduce" din text in video luptele ca sa arate mai bine. Sunt sigur ca or fi mai multe posibilitati stilizate (acrobatie, de ex), dar mie cel putin nu-mi vine vreo idee inchegata pentru o scena de actiune clasica. Mai degraba ar arata a balet pus la 0.5 viteza de redare decat a incrancenare de care pe care, pe viata si pe moarte. De asta zic ca poti avea cate o scena decenta cu Duncan Idaho (care este un maestru spadasin in carte) vs o mana de adversari, dar restul luptelor multi vs multi sunt un scrum de rugby demn de Rome Total War (2004) - stick the enemy with the pointy end.


LE Teoretic, bazat doar pe ce scrie in carti si nu pe ce idei o avea Villeneuve, cand fremenii o sa omoare la sardaukari, ar trebui sa fie ceva demn de comedie - adica o lovitura scurta si o moarte subita, de nici nu stii ca a fost an action scene.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
DreadWing
Headless Kamikaze
Posts: 277
Joined: 2 Mar 2014, 21:13

Re: Dune 2021

Post by DreadWing »

McWilliams wrote: 15 Nov 2021, 19:59 Nu stiu cat de clar este exprimat in film, dar luptele la meleu sunt o chestie diferita fata de standard/istoric prin prisma faptului ca exista scuturi personale (force field). Scuturile au fost dezvoltate impotriva armelor de distanta (proiectile sau laser, frate! au o viteza prea mare si sunt deviate de catre scut; bine, o raza laser prea puternica, gen o baterie a unei nave spatiale, pur si simplu spulbera scutul personal).
Da, nu se explica in film de ce scuturile sint importante. Este mentionat doar faptul ca nu pot fi folosite in desert din cauza vibratiilor care ar atrage imediat un vierme de nisip.
Nici nu stiu daca ar trebui explicat, dar pentru curiosi ideea de baza este ca un laser ("lasgun") la un contact cu un scut produce o explozie nucleara.
Deci scuturile au eliminat avantajul armelor clasice, bazate pe proiectil, iar efectul lasgun/scut functioneaza ca un "deterrent". De unde accentul pus pe lupta corp la corp.
User avatar
Waaagh!
Forum Warlord
Posts: 5233
Joined: 2 Mar 2014, 16:23

Re: Dune 2021

Post by Waaagh! »

DreadWing wrote: 16 Nov 2021, 15:55 Nici nu stiu daca ar trebui explicat, dar pentru curiosi ideea de baza este ca un laser ("lasgun") la un contact cu un scut produce o explozie nucleara.
E bine ca au renuntat sa aminteasca bombita asta, mult prea absurda si aiuritoare chiar si pentru cele mai traznite sfuri.
juve3332 wrote: 14 Nov 2021, 14:09 Singurul lucru care chiar m-a dezamagit putin au fost luptele, mult prea conventionale. Daca in Blade Runner 2 Villeneuve a reusit sa faca secventele astea bine individualizate, pe care sa le tii minte (chit ca nu la nivelul originalului), aici cam toate (si cele de la firul ierbii si cele de anvergura) sunt destul de oarecare.
phpBB [video]
NO COVER. ALL MAN.
User avatar
juve3332
Hammer Haunt
Posts: 2015
Joined: 3 Mar 2014, 11:06
Location: Terra Nova

Re: Dune 2021

Post by juve3332 »

Trebuie sa recunosc ca m-au plictisit atat de tare primele 40 de minute cand am incercat sa vad Dune-ul asta acum n ani incat n-am ajuns la scena respectiva.
User avatar
DreadWing
Headless Kamikaze
Posts: 277
Joined: 2 Mar 2014, 21:13

Re: Dune 2021

Post by DreadWing »

Cred ca trebuie sa-l vezi in adolescenta ca sa iti placa.
De altfel si cartile trebuie citite cam tot in perioada aceasta.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Dune 2021

Post by Mahdi »

Și eu am fost plăcut surprins cât de fidelă e ecranizarea. I se poate reproșa o anumită cumințenie - și nu doar la modul în care sunt redate luptele - dar e cumva de înțeles. Blade Runner 2049 a fost un eșec financiar, iar Villeneuve probabil n-a vrut să își pună capăt carierei cu o jumătate de film. Dacă nu se țintea un modest rating PG-13, ar fi ieșit ceva mai picant, mai ales că Villeneuve nu e chiar străin de genul ăla neconfortabil de violență cinematografică.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Stokkolm
Dremora Lord
Posts: 2555
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: Dune 2021

Post by Stokkolm »

Vroiam sa citesc cartile, dar ma bucur ca am amanat si am avut ocazia sa vad povestea fara sa cunosc sirul evenimentelor. Mai ales ca aveam oricum informatii despre lore si univers din jocurile video, cat sa nu ma simt pierdut sau complesit. Pot sa zic sunt impresionat. Imi dau seama cat de multe elemente din creatiile pe care le apreaciez au fost inspirate sau copiate din Dune. Star Wars, Game of Thrones, Star Craft, Warhammer 40K.
Mahdi wrote: 23 Nov 2021, 00:22Dacă nu se țintea un modest rating PG-13, ar fi ieșit ceva mai picant, mai ales că Villeneuve nu e chiar străin de genul ăla neconfortabil de violență cinematografică.
Yeah, dar cred ca merita fapul ca e mai accesbil publicului de sub 18 ani, ar fi pacat sa fie indopati cu toate castroanele SF si sa rateze Dune. Then again ma uitam la Terminator cand aveam 8 ani and shit.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: Dune 2021

Post by Mahdi »

phpBB [video]
REMEMBER CITADEL
Post Reply

Return to “Cărți/Muzică/Filme”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests