ianuarie_2021

leftclickghinea.ro este site-ul lui Marius Ghinea

Moderator: Marius Ghinea

Post Reply
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

ianuarie_2021

Post by Marius Ghinea »

Prima parte dintr-un articol în care ofer cîteva idei pentru o audiție muzicală de mai bună calitate cu foobar2000.
User avatar
MC
Dremora Lord
Posts: 3048
Joined: 3 Mar 2014, 00:11

Re: ianuarie_2021

Post by MC »

Excelenta idee! Sunt pasionat de sunet de calitate fara a ma putea declara audiofil asa ca imi prinde numai bine un astfel de articol
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: ianuarie_2021

Post by Mărar »

Initial am folosit si eu un signal flow asemanator, cu WASAPI, am trecut apoi la ceva mai flexibil, care sa-mi permita sa aud si sunetele din Windows

Foobar (DS: Primary Sound Driver) > SoX resampler > FiiO E10 @ 96khz

Practic faceam un sample rate conversion la orice ascultam catre 96khz, motivul fiind: daca setam windows audio driver la 96khz se produce automat un resampling la orice e diferit fata de native sampling rate, si preferam la vremea respectiva resampling-ul din SoX fata de cel nativ DS.

Acum ca am 4 device-uri audio conectate la calculator, si jonglez destul de des intre 3 din ele (boxe, ATH-m50x si headset-ul pentru munca), las Windows sa-si faca singur resampling-ul si sincer... eu unul nu pot sesiza diferenta, o fi de la varsta / abuz fonic. Nici intre WASAPI / DS nu sesizez vreo diferenta, cu mentiunea ca in Windows ma asigur ca la Device Proprieties am "Disable all enchantments" si "Spatial sound" e pe off.

Teoretic windows n-ar trebui sa faca dubiosenii cu semnalul audio daca totul e setat cum trebuie, iar driverele placii audio n-au vreo setare de environment, equalizer, loudness, etc. activa. Posibil totusi ca unele drivere sa aibe functionalitati ascunse nedorite. Am o experienta neplacuta cu Asus Xonar, se auzea totul putin off cu ele, dupa cateva saptamani de investigatii am determinat faptul ca daca impingeam volumul peste 67 din volume mixer, driverul intra intr-un soi de soft limiter mode care distorsiona muzica, si daca primeam vreo notificare zgomotoasa in windows, scadea temporar nivelul muzicii (dead giveaway ca ceva nu e in regula)

Acum am asa :
- Foobar (DS: Primary Sound Driver)
- MathAudio Headphone EQ calibrat pentru ATH-m50x + urechile mele, folosind un sinewave sweep (grija cu el, a se folosi doar la volum mic)
Image
Frecventele alea sunt rezonante pentru urechile mele, si difera un pic in functie de ce casti folosesc, dar din cate imi aduc aminte majoritatea oamenilor le au in jur de 7khz si 12khz. Stiu ca nu-i cea mai "pura" abordare dar cel putin in cazul meu ajuta enorm sa am aceste frecvente rezonante taiate cu 5-10db; inaltele devin mult mai putin abrazive, si imi obsesc urechile mult mai putin. Mai multe informatii aici
- FiiO DAC E10 setat la 96khz / 24bits - este absolut vital ca castile sa aibe o impedanta compatbila cu output-ul disponibil, si ca conversia digital analog sa se faca in afara carcasei calculatorului, din cauza interferentelor electromagnetice din sistem.
- ATH-m50x

Mai am si un usor Crossfeed (cam 15%) setat din MathAudio, dar aici chiar tine de gust, se poate si la zero, dar in cazul unor mixuri stereo extreme (cum se practica in anii '60) mi se pare ca ajuta la oboseala, mai ales daca aveti casti inchise ca mine.


edit: adugat cateva precizari si linkuri

much later edit: mi-am adus aminte; e important sa ai volumul in windows / player la 100% si sa faci toate ajustarile pe cat posibil la nivel hardware (the actual physical volume knob) - https://superuser.com/questions/492281/ ... 295#492295 . La 24biti nu prea conteaza dar daca asculti fisiere "normale" encodate la 16biti, conteaza.
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

Re: ianuarie_2021

Post by Marius Ghinea »

haha, ai intrat deja în materia următorului meu articol pe subiectul ăsta ;-)

„e important sa ai volumul in windows / player la 100% si sa faci toate ajustarile pe cat posibil la nivel hardware”

cîtă vreme folosești drivere ASIO sau WASAPI poți pune volumul player-ului la orice valoare, nu are nicio treabă. doar dacă rulezi fișiere DTS sau Dolby Digital cărora vrei să le faci passthrough pe o ieșire digitală este important să ții volumul la maximum.

„ conversia digital analog sa se faca in afara carcasei calculatorului, din cauza interferentelor electromagnetice din sistem”

actually, no. o placă de sunet internă bine făcută nu are nicio problemă cu interferențele. RME, UAD, Lynx Studio și altele demonstrează clar asta. mai degrabă mi-aș pune probleme în ce privește sursa și circuitul de alimentare a plăcii de sunet, acolo, da, dacă poți să o alimentezi dintr-o sursă proprie, de bună calitate, poate conta - iar asta se poate numai pe o interfață audio externă.

mulțumesc frumos pentru mesaje, Mărar și MC, mă bucur că sînteți interesați de subiect.:-)
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: ianuarie_2021

Post by Mărar »

Marius Ghinea wrote: 3 Feb 2021, 15:03 actually, no. o placă de sunet internă bine făcută nu are nicio problemă cu interferențele. RME, UAD, Lynx Studio și altele demonstrează clar asta. mai degrabă mi-aș pune probleme în ce privește sursa și circuitul de alimentare a plăcii de sunet, acolo, da, dacă poți să o alimentezi dintr-o sursă proprie, de bună calitate, poate conta - iar asta se poate numai pe o interfață audio externă.
Probabil ca cele noi sa fie ok, am avut o experienta neplacuta cu o integrata "clasica" (AC'97 sau Realtek, nu mai tin minte); de fiecare data cand scrollam prin pagini de internet sau faceam diverse actiuni (diverse pentru ca parea complet aleatoriu) auzeam un high pitched whine in casti. Era extrem de enervant. Problema se dovedise a fi interferentele din sistem. De atunci am trecut la DAC/AMP-uri externe pentru casti.

Asta a fost acum 10 ani, posibil sa imi amintesc gresit anumite detalii (oare am avut whine-ul cand inca eram pe FiiO E5 si se incarca?)
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

Re: ianuarie_2021

Post by Marius Ghinea »

treaba cu zgomotul la scroll poate fi și o problemă de bus PCI - de obicei schimbam slotul pentru asta. sau o interferență. am avut probleme din ambele motive pe plăci de sunet vechi și ieftine. sincer, am auzit interferențe și pe plăci bunicele din ziua de azi, dar nu erau interne, erau interferențe în exteriorul carcasei, recepționate de cablurile conectate la placa de sunet. de astea nu te scapă nici o interfață externă, dacă ai cabluri nebalansate. de asta eu folosesc numai cabluri balansate de 15 ani încoace. mai contează și zgomotul indus de cablurile de alimentare cu curent, damn, sînt atîtea zgomote parazite, dar de cele mai multe ori o interfață internă sau externă cu conexiuni balansate te scapă de ele. mă rog, bine este să ai și un stabilizator și filtru pentru curentul de rețea. e complicată treaba, nu e atît de simplă, e cu văzînd și făcînd pentru fiecare situație particulară.
User avatar
Quackers
Headless Kamikaze
Posts: 258
Joined: 5 Mar 2014, 05:35

Re: ianuarie_2021

Post by Quackers »

Ma bag si eu p-aici ca utilizator de foobar care si-a bagat destul nasul prin 'auzi ma, ce face windoaza cu sunetu' meu de fapt', si in general bagator de seama care se vrea redneck pseudo-audiophile.

Dar, daca ai treburi parazitare e oribil sa le detectezi. Pur conceptual, at one point la fosta munca, aveam sesizare ca se aude un brum pe inregistrari. Stack complet de ampuri si pre-uri si magii hardware, un rack intreg, si era ceva brum. Dat eu seama ca era doar la un singur user. El intra cu laptopul si inregistra. Laptul in sine, no problem. Alimentarea? Nu, nu era electric, dar scotea ceva brr la nush ce dumnezeu frecventa super exacta (ca doar aveam script de audacity sa taie fix vreo 5 herti din inregistrare) din incarcator, ceva condensator or whatever care oscila acolo. Fara incarcator pornit, no more problems. Dar asta dupa ce am luat la mana tot cu unu care stia tot rackul ala.

Dar revenind pe plaiuri mai home-entertainement-casualness. Am avut si eu acea problema cu click/scroll care facea ceva treburi. Din amintiri, am rezolvat-o cu niste drivere mai vechi (driverele curente cred ca's vechi de 13 ani at this point, bine ca nu invechesc). Am lasat-o ca fiind ceva gunoi de IRQ sau alte magii si nu mi-am mai batut capul, ca daca intrii in d-astea o dai in technomancy pur.

Daca vorbim de electrica, e mult, la fel de mult cum ar fi sa o dai in chestii de room correction si tratamente acustice de pereti. Electrica-wise, daca poti sa izolezi pe circuit propriu impamantat (obligatoriu totul impamantat) tot ce inseamna audio, bine ar fi. Nu fa ca mine si sa ai o priza cu 10 posturi in care ai bagat /tot/ si ai toate cablurile (1-2 metri oricum) trase fix pe langa, dar ajuta si sa nu bagi in priza cele mai ieftine gunoaie care sunt facute pe vapor care pot polua mai mult decat vrei. (calculator optional in sau out, in functie de daca ai probleme, daca ai dac, as zice out). Ah da, si un UPS ajuta daca-l pui intre sursa si posturile cu chestiile de audio, mai 'curata'. (sau marog, power conditionere daca vrei sa se uite cineva dubios la tine, nu stiu cum le zice pe romana, probabil ceva termen de atelier ceausist 80')

Dar, cea mai calda recomandare, daca tie iti chiar place cum se aude ceva si n-ai probleme, nu iti bate capul, ca intotdeauna e o groapa mai adanca in care sa te arunci si sa-ti dai seama ca tot nu stii destule si ajung la articole stiintifice despre sine waves si cum de fapt noi auzim totul gresit.

LE: Acu vad ca am zis ce'a zis Marius doar ca in cuvinte mai multe. Oh well.. :P
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

Re: ianuarie_2021

Post by Marius Ghinea »

„Dar, cea mai calda recomandare, daca tie iti chiar place cum se aude ceva si n-ai probleme, nu iti bate capul, ca intotdeauna e o groapa mai adanca in care sa te arunci si sa-ti dai seama ca tot nu stii destule si ajung la articole stiintifice despre sine waves si cum de fapt noi auzim totul gresit.”

da!... Da!!... DA!!!...
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: ianuarie_2021

Post by Mărar »

Am descoperit recent Harman Curves.
De unde am pornit:
https://old.reddit.com/r/headphones/com ... q_presets/

Unde am ajuns:
Image

Am o pereche de HD600 si nu pot sa mai ascult muzica fara acest EQ; nu-i neaparat ca totul suna plat si neinteresant, ci mai degraba in comparatie cu varianta ajustata pentru Harman Curve, suna metalic si... aproape distorsionat. Da, fara EQ imi suna mai distorsionat si nenatural decat cu EQ, it's weird, I don't get it, the world is up-side-down.

1. https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/
2. https://sourceforge.net/projects/peace- ... extension/
3. Auto EQ > select your headphone

APO functioneaza la driver level, deci afecteaza orice sunet e procesat prin windows. Singura buba e ca windows updates cateodata strica complet orice setare ai pe driverele audio, si asta include acest EQ. Tocmai ce am refacut setarea pentru ca se dezactivase fara sa ma atentioneze; am audiat Pink Flouyd - Animals - 2018 Remix, si nu intelegeam de ce se aude totul atat de ciudat si procesat, then it dawned on me... windows update.

Singura ajustare fata de preset a fost sa scad prima banda cu 1db; nu sunt mare fan bass si incepea sa fie obositor; si am mai scazut 1db din cea de la 9k, ca suna nitel agresiv.
User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

Re: ianuarie_2021

Post by Marius Ghinea »

"Am o pereche de HD600 si nu pot sa mai ascult muzica fara acest EQ; nu-i neaparat ca totul suna plat si neinteresant, ci mai degraba in comparatie cu varianta ajustata pentru Harman Curve, suna metalic si... aproape distorsionat. Da, fara EQ imi suna mai distorsionat si nenatural decat cu EQ, it's weird, I don't get it, the world is up-side-down."

Foarte ciudat. Ce DAC si ce amp de casti folosesti?
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: ianuarie_2021

Post by Mărar »

User avatar
Marius Ghinea
Headless Kamikaze
Posts: 283
Joined: 26 Mar 2014, 15:33

Re: ianuarie_2021

Post by Marius Ghinea »

Hmm, ai încercat să vezi cum sună cu fiecare filtru digital al Toppingului? Adică să treci prin ele și să faci audiție cu mai multe feluri de muzici, poate că filtrul activat acum nu e tocmai bun pentru combinația ta de urechi-căști.
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: ianuarie_2021

Post by Mărar »

Sincer sa fiu, nu prea imi dau seama de diferentele intre filtre, il las pe cel recomandat din articoul asta: F1 – Sharp Roll-off filter

Intre timp am renuntat la HD600 si am trecut la HifiMAN Sundara's, simt ca am trecut de la 1080p la 4k. Soundstage-ul este mai mare, toate sunetele de percutie sunt mai distincte si bine definite, iar bass-ul se duce pana la 5hz (!).

M-am indragostit de planare. Partea amuzanta e ca fix cele mai ieftine casti din gama HifiMAN sunt si cele mai echilibrate, am testat intreg range-ul lor, inclusiv niste casti de 3000-4000ron si erau oribile, mult prea mult harshness in zona de treble.
Post Reply

Return to “left click Ghinea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests