Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Locul in care ne intalnim si discutam de dimineata pana seara
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

Fular wrote: 25 Aug 2021, 08:10
Cele pe care le-am cumpărat din bani pentru care am muncit și ne-au făcut să ne simțim mândri că am investit în așa ceva
Cam la fel cum au făcut userii de pe CAR, fie că au scris sau nu articole?
Ambele prezintă două dintre cele mai frumoase povești spuse vreodată în orice mediu, indiferent dacă vorbim despre literatură, cinematografie, artă teatrală sau jocuri
Cred că ar trebui să reformulezi asta pentru că sună a adevăr absolut, incontestabil, iar ultima bucată chiar întărește părerea când faci apel la eventualele închipuite critice asupra unor lucrări ce și-au obținut un fel de permanență. Eu am mari îndoieli cu privire la afirmația respectivă. Că a exercitat o influență adâncă în conștiința voastră încât să le apreciați ca atare e incontestabil. Că aveți dorința, jindul să atingă acele culmi ale "celor mai frumoase povești din orice mediu" nu e suficient pentru o asemenea categorisire. Un pic miop, un pic arogant, universul nu se termină la marginea lucrurilor știute.
Apreciez totuși că arta noastră
Aici e cea mai mare problemă. Ați scos o revistă (mă rog, un număr al revistei) și ați elevat-o la statut de artă. Pe ce bază? Îmi pare rău dacă trebuie să spun asta, dar orice activitate de recenzare și critică nu va putea fi niciodată artă oricât de tare s-ar strufoca și coi* grafomanul din spate, cu toate metaforele și unduirile lui de creion. Ea (activitatea) nu poate decât afirma meritele unei anumite opere și de a-i imputa neajunsurile pe baza afinităților inerente criticului. În genere, etichetarea de "artă" venită din partea creatorului dă dovadă ori de naivitate, ori de prostie crasă suptă din autosuficiență. Înțeleg să fi mândru de un lucru pe care-l faci, ai putea "in extremum" să-l echivalezi cu propriul copil care începe să navigheze lumea, dar trebuie să accepți că poate fi suficient de tâmpit în perioada formativă încât să mănânce din lădița de nisip a pisicii.

În fine, discuția s-ar întinde prea mult dacă m-aș apuca să despic firul în patru până la capăt.

PS: Sper că "Descărcați și Imprimați Gratuit!" să fie
Spoiler for :
o glumă de care m-am prins mai greu. Nu cred că pot imprima chiar gratuit. Numai dacă s-a instituit comunismul și n-am aflat că scriam tâmpenii pe forum.
> Cam la fel cum au făcut userii de pe CAR, fie că au scris sau nu articole?

Termenul de comparație este o altă publicație unde se obțineau și distribuiau coduri de review.

> Cred că ar trebui să reformulezi asta pentru că sună a adevăr absolut, incontestabil, iar ultima bucată chiar întărește părerea când faci apel la eventualele închipuite critice asupra unor lucrări ce și-au obținut un fel de permanență.

Îmi pare rău că nu ai jucat FF VII și X, dar sunt sigur că vei găsi timp pentru ele.

> Îmi pare rău dacă trebuie să spun asta, dar orice activitate de recenzare și critică nu va putea fi niciodată artă oricât de tare s-ar strufoca și coi* grafomanul din spate, cu toate metaforele și unduirile lui de creion.

De acord, se află la intersecția dintre artă și știință. Este o activitate mai științifică decât arta în sine, dar mai puțin artistică decât alte tipuri de creație. Dar pentru fiecare moment când pretinzi că X nu este artă, vei găsi un colecționar care cumpără un NFT sau o banană lipită pe perete. Și da, avem și știință.

> PS: Sper că "Descărcați și Imprimați Gratuit!" să fie

Gratuitatea se exprimă în relație cu noi, cei care am creat obiectul de artă căruia îi contești statutul. Există mai multe tipuri de licențiere a conținutului, iar unele dintre ele revendică drepturi de autor și cer sume de bani pentru redistribuirea în anumite forme – care includ imprimarea. Dar nu trebuie să ne plătiți nimic, deci în raport cu noi este gratuit :)
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

TG wrote: 25 Aug 2021, 08:59 Chiar mă întrebam cine se va activa primul.

Ați vorbit despre Final Fantasy deci din start aveți respectul meu, din păcate nu cred că aș găsi nimic atractiv la o revistă care prezintă jocurile ca o formă de artă. Revista voastră ilustrează foarte bine acest lucru, jocurile fiind prezentate la fel ca de obicei...

Nu am observat nimic radical diferit în analiza voastră, ba chiar aș acuza anumite stângăcii. Red XIII e un personal "gotcha" în ceea ce privește mesajul jocului (cu atât mai de actualitate în prezent) și de altfel reprezentativ pentru finalul (extins) ușor ambiguu și potențial șocant pentru vremea respectivă, înainte să fie mulsă franciza. Cam ciudat să afirmi cu certitudine că jocul ar fi fost la fel de bun fără el.
> Chiar mă întrebam cine se va activa primul.

L-am citit ca "triggered" și m-am bucurat.

> Revista voastră ilustrează foarte bine acest lucru, jocurile fiind prezentate la fel ca de obicei...

Dacă nu îți place ceva ce ai primit gratuit, atunci poți oricând să produci ceva prin care să ne arăți cum se face <3

> și de altfel reprezentativ pentru finalul (extins) ușor ambiguu și potențial șocant pentru vremea respectivă

Același impact îl putea avea vulturul care zboară pe deasupra Midgarului și se oprește pe acoperișul unui generator Shinra acum acoperit de verdeață. Putea fi o familie de vulturi, putea apărea o întreagă junglă în împrejurimi. Mesajul ar fi fost același.

Teoria mea legată de Red XIII este că l-au introdus pentru a avea un personaj suplimentar de salvat în sediul corporației Shinra și pentru a oferi mai mult context vizitei din Cosmo Canyon, unde se dezvăluie că numele lui este Nanaki și face parte dintr-o specie foarte longevivă. În afară de asta, este un personaj șters și aș putea argumenta că Cid este mai important pentru că devine liderul echipei pentru vreo 2 ore și își folosește racheta pentru a te duce în spațiu. Corectează-mă dacă greșesc și am uitat vreo scenă importantă.
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 4947
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by TG »

Vlad Costea wrote: 25 Aug 2021, 14:04 L-am citit ca "triggered" și m-am bucurat.
L-ai citit bine. :)
Vlad Costea wrote: 25 Aug 2021, 14:04 Dacă nu îți place ceva ce ai primit gratuit, atunci poți oricând să produci ceva prin care să ne arăți cum se face <3
Hai că poți mai mult de-atât sunt sigur, nu are rost să îți explic ce e greșit în abordarea asta sper.

Să nu mă înțelegi greșit, eu am apreciat acest mic trip de nostalgie provocat de articolele voastre. FF X e pe locul 2 din serie, în topul personal. Deci dacă are vreo valoare pentru tine, din partea mea ai un thumbs up, fiind un lucru pozitiv pe ziua asta. Dar dacă mă întrebi ce cred despre proiect per total, atunci îți spun că nu-i văd vreo justificare în materialul prezentat, nu mă impresionează și nu mă atrage, chiar dacă e (cum spui tu) "primit" gratis. Nu mi se pare că prezintă jocurile ca pe o formă de artă mai mult decât o revistă de recenzii obișnuită.

Sigur, e făcut din pasiune și vă urez tot succesul dacă credeți că e destul interes să îi dați mai departe.
Vlad Costea wrote: 25 Aug 2021, 14:04 Același impact îl putea avea vulturul care zboară pe deasupra Midgarului și se oprește pe acoperișul unui generator Shinra acum acoperit de verdeață. Putea fi o familie de vulturi, putea apărea o întreagă junglă în împrejurimi. Mesajul ar fi fost același.
Poate că da, poate că nu. Nu cred că m-ai înțeles, e ceva de discutat cu siguranță și ceva ce aș discuta cu cea mai mare plăcere. Însă afirmația ta e tranșantă în articol și mi se pare că denaturează ideea de bază. Una dintre cele frumoase povești din orice mediu dar era la fel de bună și fără 3-4 personaje considerate de mulți fani foarte importante, pentru că știi tu sigur.

Acum separat, ca părere personală, nu știu dacă îți pot da dreptate cu nici unul dintre ele dacă stau să mă gândesc. FF VII e un joc excelent, iar majoritatea jocurilor care ajung așa nu prea sunt un produs născut din ingrediente bine măsurate, cântărite și îmbinate după un plan prestabilit. De multe ori "it just happens" și aportul personajelor la experiența pe care o ai cu jocul nu e atât de ușor de definit numai după numărul de scene importante la care iau parte. Eu l-am jucat de multe ori cu grupuri diferite de personaje și am considerat Red ca fiind reprezentativ pentru facțiunea sa, un truc frumos prin care te atașezi nu doar de un membru din party ci și de ideile pe care le are în spate. Nu încerc să ghicesc care au fost motivele pentru care l-au introdus în joc, dar încărcătura emoțională e alta când ai controlat 70 de ore dihania. :lol:

Desigur, poți să treci prin joc ignorând complet partea asta dacă vrei, poate chiar e mai bun așa, eu nu știu sigur.

LE:
Îmi pare rău că nu ai jucat FF VII și X, dar sunt sigur că vei găsi timp pentru ele.
Eu am vaga impresie că Fular nu ar fi mare amator.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
Mărar
Electro-Chemist
Posts: 2410
Joined: 2 Mar 2014, 14:08

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Mărar »

Tot ce stiu legat de la Final Fantasy X e din review-ul asta.

https://www.youtube.com/watch?v=-zXy3DO6SKA

Oh man, late 2000s internet was cringier then I remember
User avatar
Jaunty
Site Admin
Posts: 1808
Joined: 1 Mar 2014, 17:46
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Jaunty »

Vlad Costea wrote: 24 Aug 2021, 15:53Și sunt conștient că postarea mea arată doar ca o tentativă de a face publicitate într-o zonă încă marcată de un conflict de acum 4 ani.
Din partea mea ești binevenit. Merci fain că ne-ai atras atenția asupra revistei! I-am făcut pagină pe wiki. Cât despre conflict... nu m-am gândit demult la el. Cred că am pus problema greșit încercând să includem oficial forumul în proiectul N2. Trebuia din start să ne luăm alt domeniu și să îl administrăm separat. Asta ar fi permis celor două proiecte să se întrepătrundă mai firesc, fără compromisuri, în măsura în care erau compatibile (în mare parte erau, și încă sunt).
Vlad Costea wrote: 24 Aug 2021, 02:46Prima noastră revistă este concepută în spiritul open source: oricine o poate descărca, modifica și imprima cât timp menționează sursa.
Ar fi bine să precizați asta clar pe site sau în revistă, eventual să specificați și o licență. Ce spui tu seamănă cu CC-BY. Iar dacă vreți să fie cât mai accesibilă și modificabilă, ideal ar fi să publicați și fișierele sursă - text și imagini. PDF-ul vostru nici nu are textul selectabil.

Mi se afișează foarte greu paginile PDF-ului, nu știu de ce. L-am transformat în CBZ și e mult mai ok. Apoi am generat un nou PDF, care se deschide mai rapid decât originalul, dar mai lent decât CBZ-ul. Link-uri: PDF original, CBZ, PDF 2
Spoiler for comenzile pe care le-am folosit:

Code: Select all

pdfimages -all revista_grind.pdf grind
zip -0 grind.cbz *.jpg
img2pdf -o grind.pdf *.jpg
Edit: Prima versiune a revistei avea 51 MB și mi se deschidea lent. Versiunea 2 a revistei are 328 MB și este extrem de greoaie. Pe sistemul meu (care în rest nu îmi face probleme) durează vreo 15 secunde până îmi apar primele două pagini. Iar imaginile sunt incluse altfel în fișier, comenzile de mai sus nu mai funcționează. Iar textul tot nu e selectabil. :|

Vă recomand să nu uniți câte două pagini într-una singură, mai ales la lățimea asta. Dacă vreau să le văd alături, am opțiunea în PDF reader.
Mahdi wrote: 24 Aug 2021, 17:16- Cum zicea și Xristina, site-ul e cam barebones.
Și în același timp mi se pare încărcat și greoi. A trebuit să activez JavaScript ca să văd slideshow-ul, apoi să nimeresc butonul care afișează butonul de download. Aș fi preferat un link direct către PDF. De asemenea, un site atât de simplu poate fi static, nu trebuie să depindeți de monstruozitatea Wordpress.

Cât despre articole, Vlad, îți mulțumesc pentru „Grind-ul ne înnobilează”, cea mai amuzantă justificare a pierderii de timp pe care am întâlnit-o vreodată. Gen:

- Vlad, e târziu, închide consola! Treci și fă-ți temele!
- Grind-ul e fundamentul civilizației, MAMĂ!

Mahdi wrote: 24 Aug 2021, 17:16În primul rând bold-ul acela aplicat destul de aleator. Aș renunța la el, e un efect ușor enervant, care nu îmbogățește în vreun fel experiența de lectură.
+1

PS: Ar fi bine ca revista să includă anul + luna publicării și numărul.

PPS: Drept e că nu am intrat serios în detalii, dar popularitatea Bitcoin față de multe alte criptomonede mi se pare absurdă. Și mai ales nu aș promova Bitcoin (și mai tot ce înseamnă proof of work) până când rezolvăm problema încălzii globale. în fine, altă discuție.

Xristina wrote: 24 Aug 2021, 12:39 Ok so...
Hey, Xristina! Nu te-am mai citit demult.
Last edited by Jaunty on 5 Oct 2021, 18:37, edited 2 times in total.
Reason: mențiuni v2
User avatar
marvas
vrășmaș mârșav
Posts: 3661
Joined: 3 Mar 2014, 01:21

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by marvas »

Am reusit sa parcurg cam tot numarul pilot si las cateva impresii:

+ initial am zis ca nu ma deranjeaza aranjarea in pagina, apoi a ajuns sa imi placa
+ imaginile sunt alese si aranjate potrivit pentru articole, good job
+ imi convine ca se abordeaza atat jocuri vechi cat si noi, doar ca mie personal mi-ar conveni sa fie grupate in doua sectiuni diferite
+ hot-take-urile alea care apar printre review-uri nu-s o idee rea, dar mi se par prezentate ca adevaruri incontenstabile

- unele articole sunt cam dezlanate, in sensul ca se trece foarte repede de la poveste la gameplay, apoi iar poveste, iar gameplay. Ma pierd un pic.
- articolul de FF VII l-am parcurs doar cam un sfert, pentru mine erau prea multe spoilers
- articolele lui Vlad sunt pline de explicatii in paranteze. Si eu am obiceiul sa fac acelasi lucru si incerc sa schimb asta. Recomand o organizare mai buna in propozitii

Ceilalti autori au cont pe forum?
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

Jaunty wrote: 26 Aug 2021, 16:35
Vlad Costea wrote: 24 Aug 2021, 15:53Și sunt conștient că postarea mea arată doar ca o tentativă de a face publicitate într-o zonă încă marcată de un conflict de acum 4 ani.
Din partea mea ești binevenit. Merci fain că ne-ai atras atenția asupra revistei! I-am făcut pagină pe wiki. Cât despre conflict... nu m-am gândit demult la el. Cred că am pus problema greșit încercând să includem oficial forumul în proiectul N2. Trebuia din start să ne luăm alt domeniu și să îl administrăm separat. Asta ar fi permis celor două proiecte să se întrepătrundă mai firesc, fără compromisuri, în măsura în care erau compatibile (în mare parte erau, și încă sunt).
Vlad Costea wrote: 24 Aug 2021, 02:46Prima noastră revistă este concepută în spiritul open source: oricine o poate descărca, modifica și imprima cât timp menționează sursa.
Ar fi bine să precizați asta clar pe site sau în revistă, eventual să specificați și o licență. Ce spui tu seamănă cu CC-BY. Iar dacă vreți să fie cât mai accesibilă și modificabilă, ideal ar fi să publicați și fișierele sursă - text și imagini. PDF-ul vostru nici nu are textul selectabil.

Mi se afișează foarte greu paginile PDF-ului, nu știu de ce. L-am transformat în CBZ și e mult mai ok. Apoi am generat un nou PDF, care se deschide mai rapid decât originalul, dar mai lent decât CBZ-ul. Link-uri: PDF original, CBZ, PDF 2
Spoiler for comenzile pe care le-am folosit:

Code: Select all

pdfimages -all revista_grind.pdf grind
zip -0 grind.cbz *.jpg
img2pdf -o grind.pdf *.jpg
Vă recomand să nu uniți câte două pagini într-una singură, mai ales la lățimea asta. Dacă vreau să le văd alături, am opțiunea în PDF reader.
Mahdi wrote: 24 Aug 2021, 17:16- Cum zicea și Xristina, site-ul e cam barebones.
Și în același timp mi se pare încărcat și greoi. A trebuit să activez JavaScript ca să văd slideshow-ul, apoi să nimeresc butonul care afișează butonul de download. Aș fi preferat un link direct către PDF. De asemenea, un site atât de simplu poate fi static, nu trebuie să depindeți de monstruozitatea Wordpress.

Cât despre articole, Vlad, îți mulțumesc pentru „Grind-ul ne înnobilează”, cea mai amuzantă justificare a pierderii de timp pe care am întâlnit-o vreodată. Gen:

- Vlad, e târziu, închide consola! Treci și fă-ți temele!
- Grind-ul e fundamentul civilizației, MAMĂ!

Mahdi wrote: 24 Aug 2021, 17:16În primul rând bold-ul acela aplicat destul de aleator. Aș renunța la el, e un efect ușor enervant, care nu îmbogățește în vreun fel experiența de lectură.
+1

PS: Ar fi bine ca revista să includă anul + luna publicării și numărul.

PPS: Drept e că nu am intrat serios în detalii, dar popularitatea Bitcoin față de multe alte criptomonede mi se pare absurdă. Și mai ales nu aș promova Bitcoin (și mai tot ce înseamnă proof of work) până când rezolvăm problema încălzii globale. în fine, altă discuție.

Xristina wrote: 24 Aug 2021, 12:39 Ok so...
Hey, Xristina! Nu te-am mai citit demult.

> Mi se afișează foarte greu paginile PDF-ului, nu știu de ce. L-am transformat în CBZ și e mult mai ok. Apoi am generat un nou PDF, care se deschide mai rapid decât originalul, dar mai lent decât CBZ-ul. Link-uri: PDF original, CBZ, PDF 2

Merci mult pentru compresie, eu am avut câteva tentative și am renunțat din cauza pierderii calității. Am încărcat varianta brută și am considerat că majoritatea cititorilor vor descărca fișierul pentru a-l citi pe tabletă sau un alt dispozitiv cu ecran mare.

> Cât despre articole, Vlad, îți mulțumesc pentru „Grind-ul ne înnobilează”, cea mai amuzantă justificare a pierderii de timp pe care am întâlnit-o vreodată. Gen:

- Vlad, e târziu, închide consola! Treci și fă-ți temele!
- Grind-ul e fundamentul civilizației, MAMĂ!

M-am gândit mult timp la asta, dar dacă nu am fi fost capabili să facem munci repetitive și minuțioase, nu am fi avut piramide, temple și alte monumente care astăzi generează bani din turism. Acum trăim vremuri când tindem să avem mai puțină răbdare și să ne complacem în gratificare instantă. Iar în gaming, grindingul chiar este o activitate de nișă – în mare parte pentru că jocurile au devenit mai simple din cauza popularizării la nivel de mase, dar și pentru că am ajuns să avem mai multe jocuri decât timp ("pe vremea mea" puteam să petrec o vară întreagă încercând să termin Contra pe Terminator fără să ajung la ecranul de Game Over, fără să simt presiunea unor alte jocuri care adună praf). Dar da, grindul (de orice fel) poate fi benefic.

> PPS: Drept e că nu am intrat serios în detalii, dar popularitatea Bitcoin față de multe alte criptomonede mi se pare absurdă. Și mai ales nu aș promova Bitcoin (și mai tot ce înseamnă proof of work) până când rezolvăm problema încălzii globale. în fine, altă discuție.

Pe scurt, voi folosi declarația congressmanului Warren Davidson din timpul audierilor Facebook Libra: https://youtu.be/vf1dym16poc?t=14

Dar nu pot să mă mulțumesc cu atât pentru că pot vorbi despre asta până mâine fără să îmi epuizez argumentele.

Proof of Stake este o oligarhie din start, în care toată masa monetară (sau o bună parte din ea) este distribuită într-un cerc foarte restrâns și nu poți participa la economia sistemului fără să cumperi monede de la fondatori (acțiune care le consolidează statutul și buzunarele). Faptul că poți mina Bitcoin înseamnă că participi la rețea într-un mod descentralizat și poți obține recompense în moneda nativă a sistemului fără să fie nevoie să cumperi monede de la cineva. Ai opțiunea de a nu influența în niciun fel prețul de pe piață și participi la o competiție care are regulile cunoscute și predictibile pe parcursul a mai multor ani.

Nu știu ce orientări politice ai, dar eu prefer oricând o piață liberă concurențială în locul unui sistem care din start a ales învingătorii și pierzătorii. Momentan nu avem nimic mai descentralizat sau onest decât Bitcoin și nu sunt convins că vreuna dintre criptomonedele existente va continua să existe alături de Bitcoin în următorii 10 ani. Pot oferi drept exemple Peercoin (prima monedă care a experimentat cu Proof of Stake), Namecoin, Mastercoin (primul ICO), Terracoin, Devcoin și alte experimente mai recente precum Verge (care în 2018 încheia parteneriate de miliarde de dolari), EOS (care a strâns cea mai mare sumă de bani în ICO și s-a dovedit a fi un eșec total care generează carteluri centralizate), Nano (0 comisioane înseamnă că orice poate spama tranzacții), Steem (un eșec total care a arătat încă o dată că dPoS generează oligarhii). Elrond și Cardano vor ajunge la fel.

Iar Ethereum (care chiar astăzi a avut o problemă care a demonstrat incompetența programatorilor) este centralizat în jurul a 5 oameni care pot lua orice decizie fără a fi trași la răspundere de restul comunității, nu are utilizatori care să ruleze noduri validatoare individuale tocmai din cauza complexității și a cerințelor de sistem (peste 90% din noduri sunt găzduite de Infura, Geth și Amazon), a pornit cu o preminare de 70% și tinde către un grad mult mai mare de centralizare unde minerii sunt înlocuiți de companii precum Coinbase, Binance și Kraken.

Prin comparație, rulez un nod de Bitcoin pe un Raspberry Pi (dacă primesc o donație pentru revista GRIND, pot verifica de unul singur dacă plata s-a făcut folosind bitcoini generați corect sau sunt pe cale să fiu păcălit, fără a apela la vreun oracol terț care să îmi ofere confirmări), pot participa la minat fără a cere permisiunea nimănui și mult-anticipatul exod al minerilor din China s-a întâmplat în ultimele luni fără a da curs scenariilor fataliste despre care se scria.

În ceea ce privește consumul de energie presupus de rețelele Proof of Work, trebuie precizat că energia electrică produsă este în mare parte irosită. O atomocentrală sau hidrocentrală are o capacitate mult mai mare decât rețeaua de distribuție care permite consumul. În același timp, civilizația noastră nu a putut să găsească un sistem de stocare a energiei care să nu aibă pierderi – dacă acumulatorul din litiu al telefonului mobil se descarcă și în timp ce dispozitivul este închis, pierderile suferite de centralele producătoare de energie sunt mult mai mari.

În același timp, pot argumenta că sistemul bancar mondial consumă mai multă energie și poluează mai mult decât întreaga rețea Bitcoin. Iar problema, așa cum este ea expusă în știrile care ne sunt service, ține mai degrabă de faptul că oamenii care finanțează știrile nu vor concurență și vor să își păstreze statutul în situația în care civilizația noastră realizează tranziția către alte forme de bani (de aici izvorăște și Proof of Stake).

Nu neg faptul că ar putea apărea ceva mai bun și corect decât Bitcoin, dar toate tentativele de până acum sunt doar manevre de îmbogățire a creatorilor (cu câteva excepții notabile care includ Monero și Grin, proiecte care totuși au ca prioritate confidențialitatea tranzacțiilor și nu au proprietățile monetare, descentralizarea și popularitatea Bitcoin).

</rant>
User avatar
Cristan
Dremora Lord
Posts: 3696
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Cristan »

Câteva impresii și de la mine.

În primul rând, un +1 la ce au mai zis și alții:
- ar fi bun un an și eventual un număru sub numele revistei
- paginile duble sunt greu de folosit, greu de navigat (chiar și pe monitor ultrawide) și chiar și greu de imprimat, subminând puțin îndemnul din titlu :)
- paginile din PDF sunt imagini, textul nu e selectabil
- pasajele cu bold - nu văd mare valoare la ele, ba chiar îmi întrerup șirul lecturii (iar în articolele cu text alb pe fundal întunecat sunt și greu de observat, anulându-și scopul). Și mă mai duc cu gândul și la documentele avocățești, doar acolo am mai văzut atâtea bolduiri într-o singură pagină de text.

Apoi, „editorialul”:
- Cred că era mai util ca primul articol să fie un text care să spună ceva despre revistă, mai ales că e și primul număr
- Cât despre textul în sine, e o anecodotă interesantă, dar de ce e „editorial”? Și ce vrea să spună povestirea, dincolo de legătura cu numele revistei? Dacă e vreun mesaj mai țintit, atunci pe mine m-a ratat.
- Și cred că putea fi scurtat la două pagini, e un pic cam risipă de spațiu să intrați și pe a 3-a pagină doar pentru un singur paragraf de text.
- Chiar și articolul de la sfârșitul revistei despre grind ar fi constituit un editorial mai potrivit (chiar dacă e discutabilă ideea articolului, cel puțin așa cum reiese din articol - eu nu m-aș grăbi să atribui automat o mare valoare „grind-ului” din jocuri doar pentru că nu oferă gratificare instantă)

Grafică
- Formatul lat e interesant, îmi place, dar cred că se putea exploata mai mult pentru o grafică mai interesantă. Cu excepția lățimii, aspectul e destul de convențional (raportat la alte reviste de jocuri de pe la noi), nu mă duce atât de tare cu gândul la un album de artă. Dar per total revista arată plăcut, e realizată bine.
- Chiar dacă pagina e lată, în destule locuri elementele din pagină mi-au dat impresia de înghesuit, cred că ar fi ajutat un spațiu mai mare între text și elementele grafice
- Cum s-a mai zis mai sus, aranjarea cu justify nu arată prea bine, mai ales când sunt coloane de text mai înguste, unde apar spații mari între cuvinte (pentru exemple, vezi prima pagină din articolele NBA Playgrounds, Othercide sau ultima pagină din Hades).

Despre conținut:
- Review-ul Hades e decent, dar m-aș fi așteptat la mai mult, având în vedere cât de lăudat a fost jocul, pedigree-ul producătorului și cât de ofertant în conținut este. Și nu am înțeles cum a fost împărțit articolul între doi autori? Sunt două jumătăți ale aceluiași articol? Sunt două articole separate?
- Mi-a plăcut și articolul despre Othercide, un joc interesant ce mi-a atras și mie atenția dar despre care nu am văzut să se vorbească prea mult
- Cam prea mult Final Fantasy pentru mine - cam jumătate din revistă e doar despre Final Fantasy (aici am inclus și editorialul); cum nu am deloc interes pentru această serie, din păcate pentru Vlad am sărit peste cele două review-uri
- În schimb mi-a plăcut Sigil cel mai mult dintre toate textele din revistă

Alte mărunțișuri:
- pagina de donații și linkuri de contact poate ar fi mai bine pusă la sfârșit, nu să fie primul lucru pe care îl vezi când deschizi revista
- nu e mare lucru, dar când citesc „[revista] este concepută în spiritul open source: oricine o poate descărca, modifica și imprima...” m-aș aștepta chiar să o pot modifica, ceea ce nu prea e posibil în acest moment fără codul sursă al revistei, sau măcar să poată fi selectat textul din pagină; și cum ziceam, nici de imprimat nu e tocmai ușor, când paginile sunt duble și formatul paginii e neconvențional
- PDF-urile suportă linkuri, ar fi utile în pagina de donații și la cuprinsul articolelor
- poate e doar o chestie personală, dar e ceva mă zgârie pe ochi încă de pe vremea Level - numele autorului pus la sfârșit. Când citesc ceva, prefer să știu a cui e vocea, dar aici nu pot să știu asta decât dacă dau întâi la sfârșit să văd cine îl semnează
- amestecarea articolelor de opinie cu review-urile fără o logică aparentă; nu sunt multe articole, dar tot mi se pare deranjantă lipsa de structură
- apreciez că review-urile nu au note
- drăguță ideea paginilor cu screenshoturi despre grind


Recitind ce-am scris, par mai multe critici decât aprecieri, dar nu vreau să rămână asta impresia finală. Știu cât efort presupune să faci o revistă și e de apreciat chiar și faptul că ați ajuns să lansați un produs final. Dar dincolo de asta, revista arată bine și e are potențial, luați ce am scris mai degrabă ca puncte de îmbunătățit. Felicitări și succes în continuare!
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
User avatar
Jaunty
Site Admin
Posts: 1808
Joined: 1 Mar 2014, 17:46
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Jaunty »

Vlad Costea wrote: 27 Aug 2021, 23:36 Merci mult pentru compresie, eu am avut câteva tentative și am renunțat din cauza pierderii calității.
Nu am făcut nicio compresie. Softul pe care l-ați folosit pentru generarea PDF-ului a inclus în fișier câteva imagini albe de fundal, inutile, pe care le-am exclus. Poate de asta se încarcă mai rapid, sau poate datorită trecerii de la formatul PDF-1.6 (originalul) la PDF-1.3 (varianta mea). Ori softul a îngreunat fișierul în alte moduri.
Vlad Costea wrote: 27 Aug 2021, 23:36 M-am gândit mult timp la asta, dar dacă nu am fi fost capabili să facem munci repetitive și minuțioase, nu am fi avut piramide, temple și alte monumente care astăzi generează bani din turism. Acum trăim vremuri când tindem să avem mai puțină răbdare și să ne complacem în gratificare instantă.
By design, grind-ul e o formă de gratificare instantă cu picătura, cât să te țină lipit de joc cu un minim de efort din partea dezvoltatorilor. Văd grind-ul în contrast cu provocările sănătoase, gândite de developeri care respectă jucătorii. Și nu l-aș pune în categoria „munci repetitive și minuțioase”, fiindcă (la extremă) constă în ceva precum exemplul vostru din editorial: o risipă sinistră de timp, care nu e nici muncă (efort constructiv) și nici neapărat minuțioasă.


Cât despre Bitcoin... wow. Am două rugăminți:

1. Dacă ești dispus, aș vrea să știu cum ar arăta o autocritică a măcar unuia din argumentele pe care le-ai expus. Fiindcă mi se pare că ignori contre evidente, lucru pe care l-am observat și pe site-ul tău de promovare a Bitcoin. Revin cu câteva dintre ele după răspunsul tău.

2. E foarte greu să găsești pe cineva de încredere în spațiul ăsta, fiindcă banii erodează onestitatea intelectuală. Valoarea unei criptomonede e determinată de încrederea pe care o au oamenii în ea, deci cei care o dețin sunt motivați financiar să-i facă apologia. Iar extazul câștigării la loteria criptogologanilor imprimă un confirmation bias ceva de spaimă. Când promovezi așa ceva, se cuvine să fii sincer cu publicul în legătură cu miza pe care o ai în joc. Tu câți bani ai în bitcoin, aproximativ?
User avatar
Waaagh!
Forum Warlord
Posts: 5233
Joined: 2 Mar 2014, 16:23

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Waaagh! »

Vlad Costea wrote: 24 Aug 2021, 18:06
Waaagh! wrote: 24 Aug 2021, 16:52 Imi place foarte mult opera. Foarte inspirat mai ales acel "A apărut revista!". Finut si plin de tact, ca diplomatia romana in vremea otrepei. Succes!!
Mulțumim mult! Numele inițial al revistei a fost chiar "A APĂRUT REVISTA!" și așa am botezat și folderele din calculatorul meu. Dar pe lângă faptul că este un nume lung, înțepătura ar fi avut farmec o singură dată și ulterior ar fi ridicat suspiciuni de resentimente obsesive. Așa că eu, Mihnea și Mihai Dimache am ales dintre Skirmish și Grind. Și cumva am rămas la Grind, cu riscul de a avea parte de glume despre Grindr :D

Dar da, alegoria cu Dick Tree și CirclMaster (o poveste cât se poate de reală, descrisă aici: https://youtu.be/MBfnQcFNCp4) reflectă destul de bine revistele care ne-au fost promise, la care s-a lucrat și care în cele din urmă nu au văzut niciodată lumina zilei. Acum a apărut revista, doar că nu este cea pe care toată lumea o aștepta.
Image
NO COVER. ALL MAN.
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

Am revenit cu vești legate de proiect. În primul rând, am corectat câteva greșeli care ne scăpaseră în prima versiune digitală a revistei. Sperăm că aceasta este varianta definitivă: https://htnd.ro/revista

În al doilea rând, vom imprima 50 de exemplare și le vom oferi doritorilor. Mai multe detalii puteți găsi în acest video: https://youtu.be/PxnQ53fSaKk

Urmează să ne ocupăm și de aspectul site-ului, dar vom face asta atunci când avem conținut de publicat și ne organizăm ceva mai bine. Deocamdată este un proiect de timp liber la care lucrăm atunci când putem... iar dacă găsiți aspectul site-ului respingător, atunci sugestia mea este să descărcați PDF-ul cu revista și să îl citiți într-o interfață ceva mai prietenoasă.

Vă mulțumesc mult pentru sugestii și comentarii! Iar dacă sunteți interesați de un exemplar tipărit, putem discuta mai multe pe canalul nostru de Discord: https://discord.gg/NeRJyjB6h7

În principiu planul este să ne vedem în București săptămâna viitoare, dar mai sunt câteva detalii de pus la punct până atunci.
User avatar
marvas
vrășmaș mârșav
Posts: 3661
Joined: 3 Mar 2014, 01:21

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by marvas »

arata foarte bine in format fizic, felicitari! O sa comand si eu o bucata daca o sa mai fie pe cand revin pe plaiuri mioritice.
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

Am tastat greșit link-ul: este https://grnd.ro/revista

Am avut de ales între a posta acest comentariu și a cumpăra domeniul htnd pentru a face redirect 😅
User avatar
Jaunty
Site Admin
Posts: 1808
Joined: 1 Mar 2014, 17:46
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Jaunty »

Prima versiune a revistei avea 51 MB și mi se deschidea lent. Versiunea 2 a revistei are 328 MB și este extrem de greoaie. Pe sistemul meu (care în rest nu îmi face probleme) durează vreo 15 secunde până îmi apar primele două pagini. Iar imaginile sunt incluse altfel în fișier, nu mai funcționează comenzile cu care am îmbunătățit timpii de încărcare data trecută. Iar textul tot nu e selectabil. :|

Am avut de-a face cu o groază de PDF-uri de-a lungul timpului, dar niciodată cu unul atât de prost optimizat.
User avatar
MC
Dremora Lord
Posts: 3048
Joined: 3 Mar 2014, 00:11

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by MC »

La mine se deschide cam in 2-3 secunde.
User avatar
marvas
vrășmaș mârșav
Posts: 3661
Joined: 3 Mar 2014, 01:21

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by marvas »

a ajuns revista + bonus revista lui Flavius

Image
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

Am avut guvid în ultima lună și nu mi-a mai ars de reviste. Dar dacă există cineva care vrea să primească un exemplar tipărit din cele 25 rămase, fac livrarea oriunde în țară sau în afara ei.

Costul de producție (inclusiv TVA) a fost de 30 de lei/bucată și singura mea pretenție este să recuperez investiția făcută. Ofer ca bonus o revistă Flavius (la fel ca în imaginea lui Marvas), în limita stocului disponibil.

Pentru mai multe detalii, mă găsiți pe Discord: https://discord.gg/EjPBAXpr

PS: mâine îi voi livra un exemplar lui John Romero, s-a bucurat să afle despre review-urile pentru Empire of Sin și Sigil
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

Crăciun fericit!

Am revenit pentru a vă oferi un demo pentru revista GRIND 2, care prezintă 90% din conținut. În vreo 2 săptămâni vom avea varianta finală în format digital, care va fi disponibilă gratuit sub licență Creative Commons.

Pentru că este a doua apariție a revistei, ne-am gândit să facem 2 părți distincte realizate de 2 graficieni diferiți. Aveți aici link: https://grnd.ro/grind2-demo/

Lectură plăcută!
User avatar
Magicake
Global Belit
Posts: 4657
Joined: 2 Mar 2014, 14:27

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Magicake »

NOELLE!!!!

dat pun

citesc imediat ce ajung la tableta si am niste timp
User avatar
Vlad Costea
Space Invader
Posts: 26
Joined: 22 Oct 2017, 20:50
Contact:

Re: Revista GRIND – Descărcați și Imprimați Gratuit!

Post by Vlad Costea »

Magicake wrote: 24 Dec 2022, 22:45 NOELLE!!!!

dat pun

citesc imediat ce ajung la tableta si am niste timp
Dacă se întâmplă să observi vreo greșeală, te rog să o raportezi. Chiar dacă textul a fost lecturat de mai multe perechi de ochi, nu excludem posibilitatea să ne fi scăpat ceva :D
Post Reply

Return to “Cafenea”

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 14 guests