Caut un joc bun cu mașini

Tot ce se poate spune despre boala noastră cea mai gravă.
Mărar
Electro-Chemist

Re: Caut un joc bun cu mașini

Post by Mărar »

Vlad Dracul wrote: 8 Aug 2025, 13:04 Iar dacă reuşeşti să ajungi la un nivel de îndemânare (jucând F1 2019 cu full damage, de exemplu) care să-ţi permită să treci cu acceleraţia la podea prin complexul Eau Rouge-Radillon, ultimele două viraje din Ascari sau tot ultimele două ale circuitului de la Baku, nu mai eşti acelaşi om. Experienţa respectivă te transformă total, e un orgasm mental care te face să-i înţelegi pe deplin pe dependenţii de heroină (sau adrenalină), chiar nu-ţi mai trebuie nimic de la viaţă în afară de senzaţia aia.
Am uitat sa raspund la asta, dar am dat de foarte putine jocuri care sa-mi dea senzatia asta - Soulslike in momentele cele mai chinuitoare, Dirt Rally, Super Hexagon, Super Meat Boy, etc.. - n-as numi-o neaparat orgasm mental, ci mai degraba un flow state complet disociat fata de experiente constienta.

Pur si simplu joc, incep sa ma gandesc la ale mele, sau ascult muzica, sau un podcast sau orice altceva, incep sa nu fiu prea atent la ce se intampla in joc, ca apoi sa ma trezesc ca am terminat nivelul fara crash / death / whatever fail state. Partea cea mai amuzanta e ca fix cand incerc sa fiu mai atent, atunci imi pierd indemanarea.
No one is as dumb as I am, but some get dangerously close

Soundcloud
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

Acum stim care e kinkul lui marar.
Aduce o fata acasa, stai putin sa joc Super Meat Boy mai intai.
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

Cum adica "mai intai"?

Soundcloud
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

Ok. Scuze. In timp ce. U pervert bastard
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

ola small dickie wrote: 12 Aug 2025, 15:03 Ok. Scuze. In timp ce. U pervert bastard
Care-i problema daca inviti fata la senzatii tari hidraulice ?

Soundcloud
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

Mărar wrote: 12 Aug 2025, 12:05
Vlad Dracul wrote: 8 Aug 2025, 13:04 Iar dacă reuşeşti să ajungi la un nivel de îndemânare (jucând F1 2019 cu full damage, de exemplu) care să-ţi permită să treci cu acceleraţia la podea prin complexul Eau Rouge-Radillon, ultimele două viraje din Ascari sau tot ultimele două ale circuitului de la Baku, nu mai eşti acelaşi om. Experienţa respectivă te transformă total, e un orgasm mental care te face să-i înţelegi pe deplin pe dependenţii de heroină (sau adrenalină), chiar nu-ţi mai trebuie nimic de la viaţă în afară de senzaţia aia.
Am uitat sa raspund la asta, dar am dat de foarte putine jocuri care sa-mi dea senzatia asta - Soulslike in momentele cele mai chinuitoare, Dirt Rally, Super Hexagon, Super Meat Boy, etc.. - n-as numi-o neaparat orgasm mental, ci mai degraba un flow state complet disociat fata de experiente constienta.

Pur si simplu joc, incep sa ma gandesc la ale mele, sau ascult muzica, sau un podcast sau orice altceva, incep sa nu fiu prea atent la ce se intampla in joc, ca apoi sa ma trezesc ca am terminat nivelul fara crash / death / whatever fail state. Partea cea mai amuzanta e ca fix cand incerc sa fiu mai atent, atunci imi pierd indemanarea.
Mmmmm, mai mult ca sigur tu te referi la ceva diferit, şi anume la acea transă în care se poate intra câteodată, de ajungi să faci mecanic, instinctiv nişte lucruri. Mai ales dacă acţiunile respective sunt relativ repetitive, dacă se încadrează într-un soi de ciclu.
Iar asta se aplică la mai multe activităţi, şi la jocuri, şi la sortat tricouri, şi la tăiat morcovi. Intri în transă şi nici nu-ţi dai seama când ai tocat 2 kile de morcovi, nu înţelegi de ce-ţi face iepurele ochi dulci.
:lol:

Cam cum a păţit Senna în Monaco în 1988, intrase în transă şi conducea dumnezeiesc, mai-mai să-l lase cu un tur în urmă (adică să-l muiască şi să-l lăpuiască :lol: ) pe colegu-so Alain Prost care era pe locul 2, când la un moment dat aude în cască "You're too far ahead, slow down!"

Se trezeşte brusc, îşi pierde concentrarea, o bagă-n zid, ratând una dintre cele mai clare victorii din istoria Formulei 1.

Eu mă refeream la altceva, la un "spike" de dopamină pe care-l au în general dependenţii de heroină sau adrenalină.
Nu eşti în nicio transă, doar decolezi ("Flyin' like an aeroplane!") fiind perfect conştient de tot ce se petrece, dar având senzaţia că simultan ţi-ai depăşit atât aşteptările cât şi limitele, ai sfidat soarta-n faţă, ai forţat norocul la extrem şi ţi-a ieşit, ai jucat la ruleta rusească şi ai câştigat, fata pe care-o iubeşti nu-i curvă ci te iubeşte la rândul ei la fel de mult :lol: , ai adus concomitent pacea în Fâşia Gaza, în Ucraina şi-n toată Africa neagră, ai făcut imposibilul să fie posibil.

N-am consumat niciodată droguri de mare risc, dar am avut tangenţă cu anumite persoane care practicau, şi mi-au rămas în minte unele dintre poveştile lor.
Pe care le puteam înţelege la nivel intelectual, dar fizic (mă rog, mental) nu avusesem parte de aşa ceva, nici măcar în momentele în care... hai să zicem că s-au întrunit în mod natural absolut toate condiţiile pentru aşa ceva.

Sunt perfect conştient că a avea orgasme mentale (şi a le împărtăşi pă net într-un discurs de fuckin' addict) de-o amploare colosală practicând ceva considerat atât de trivial de majoritatea oamenilor - un joc pe computer - pare de-un absurd kafkian, vorba ţăranului lu ' Moromete când se uita la girafă, "Aşa ceva nu există".

Image

Poate simt atâta satisfacţie acum pentru că m-am chinuit ani de zile cu nenorocitele alea de jocuri de Formulă, mi-am torturat cumplit degetele, am depus eforturi demne de-o cauză mult mai bună să reuşesc să fac blestemata de maşină controlabilă, să ajung la un nivel relativ competitiv jucând dintr-un amărât (dar deloc ieftin) de keyboard împotriva unora care beneficiază de toate "cheat code"-urile din lume.

Probabil că aceeaşi satisfacţie ar fi simţit-o şi bietu' Sisif dacă bolovanu' ăla nenorocit ar fi rămas pe culme.

:evil:
Image
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

I think I'm in way over my head, am optiuni in-game sa scot sa schimb fuel mix, diferentialul, ERS, inainte de curse tyre allocation. deja ma ia cu rau, n-am vazut in viata mea atatia termeni automobilistici, si nu stiu ce inseamna, sau nu-mi dau seama de impactul niciunuia din ce imi tot zice jocul in diverse tutoriale "aici poti schimba raportul swagordorfului"... coool. Nu stiam ca trebuie sa fiu inginer ca sa ma joc un joc de curse.

Plus stat alt tab minute bune pt fiecare pas din career mode setup, cum adica qualifier? ce-i aia? long short sau one shot? corner cutting strategy? safety car? parc ferme? tyre temperature surface sau surface & carcass? formation lap? race distance 50%... 50% of what? what does it meaaan? si colac peste pupaza, dupa ce am invatat incet incet toti termenii astia, cica choose ai driver level... pai... de unde sa stiu... ar trebui sa fac un practice run ceva... ah, trebuie sa ma intorc inapoi in main menu anuland toate alegerile anterioare. adica livery, co-pilot, team colors, sponsor, powerengine (?) numele, in fine, multe setari, cum stai deobicei cand bibilesti prostii la inceput de career mode. jesus

Pana si interviul ala de la inceput mi-a dat stun; mai intai ma avertizeaza ca raspunsurile mele pot fi contraatacate de catre reporteri si pot sa iau penalizari echipei pe partea de moral / finante, ca apoi sa ma intrebe cu ce echipa vreau sa ma confrunt. Aveam de ales intre Ferrari, Aston Martin?, Tauri ceva, si inca ceva de care n-am auzit. Am presupus ca Ferrari si Aston Martin sunt alegerile gresite, evident n-am cum sa ma bat cu ei fiind la inceput de drum, deci.. poate Tauri? sau ailalti? am ales la nimereala si... no feedback, reporterul a trecut mai departe. A fost ok? am zis aiurea? no clue :lol:

Ok, nu merge fara prior knowledge ca Dirty Rally, ma intorc in banca mea :lol:

Soundcloud
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

Welcome to modern games, mate. Tre' să faci o facultate ca să fii capabil să le joci.

Exact senzaţia respectivă am avut-o când m-am apucat serios de jucat World of Warcraft Wrath of the Lich King.

De asta am zis într-un post anterior "F1 2020 poate fi tratat ca un racing-game oarecare, te bagi în GP şi faci curse de 5 tururi".
Dacă nu eşti pasionat de Formulă, aşa trebuie să începi. Pentru că dacă plonjezi în carieră fără a şti toate chestiile alea tehnice extrem de complicate... n-ai cum. Te uiţi la ele ca curca-n lemne, exact cum am păţit şi io la început.

Eram ca ăia din Las Fierbinţi, "Bă ej' brost?" "Bă ej' neboon?!"
#metoo

Şi mie mi-a luat vreun an să le înţeleg, renunţasem la real-life F1 în 2008 şi nu mai urmărisem vreun Mare Premiu timp de peste 13 ani.

Când m-am întors, pentru ultima cursă a sezonului 2021, nu mai ştiam nimic.
Totul se schimbase.
Echipele, piloţii, tehnologia, circuitele, totul.

A trebuit să... fac facultatea respectivă :lol: , am început prin a urmări faimosul Drive to Survive de pe Netflix, pentru a mă pune la curent cu realităţile prezentului, să ştiu cine-i cine.

Apoi am revenit în trecut, să recuperez tot ce pierdusem în vremea copilăriei din cauza dementei perioade ceauşiste.
În anii '80 propaganda comunistă înfiera cu mânie proletară tot ce era occidental, iar Formula 1 era unul din simbolurile decadenţei Vestului, de existenţa ei se vorbea doar cam pe şestache în faimoasele "almanahe" ale vremii.

Image

Prin urmare, prima cursă am văzut-o la TVR de-abia în 1991, însă comentatorii vorbeau despre sezoanele electrizante ale anilor '80.

Aşa că dacă mă reîntorsesem la Formulă, trebuia să recuperez.

Am început să caut pe internet toate datele statistice şi să mă uit la vechile sezoane, începând din 1985.
Cu destulă greutate şi la o calitate video proastă (dar hei, eram obişnuit cu televizorul Sport alb-negreu de pe vremea lu' Ceauşescu, aşa că eram forjat) am găsit cursele, multe dintre ele comentate de legendarul Murray Walker acompaniat de fostul campion mondial James Hunt.

Entuziasmul lui Murray era completat perfect de datele tehnice oferite de James, şi am învăţat multe lucruri pe care le-am putut aplica cu succes în jocurile de Formulă.

Ca să dau doar un exemplu concret, James spunea că dacă faci o singură oprire la boxe (cum era pe vremea aia, făceau maxim un pit-stop) n-o faci exact la jumătatea cursei, ci mai spre 40%.
Pentru că de ce, vorba lu' Jiji :lol:

Deoarece la startul cursei maşina e mai grea, plină de combustibil, ceea ce solicita cauciucurile mai mult, prin urmare primul set rezista mai puţin şi trebuia schimbat mai devreme.

Informaţia asta m-a determinat (pe vremea când mă chinuiam cu mizeria de F1 2021) să aleg o strategie de cursă cu plecare pe cauciucurile medii, în detrimentul softurilor care erau mai rapide dar mai puţin rezistente.
Iar strategia respectivă a funcţionat de minune.

Cam aşa se leagă lucrurile-n viaţă şi-n Formulă.
Înveţi din orice lucru, fiecare informaţie îţi poate da idei.
Idei pe care tre' să le testezi, să vezi dacă au aplicaţii practice în cazul tău şi cam care ar fi alea.

Când m-am apucat de joc (din păcate 2021 a fost primul meu joc de Formulă, una dintre cele mai proaste decizii pe care le-am luat în viaţă) pe la sfârşitul lui mai în 2022, am luat-o de jos, de la F2, unde chestiile-s mai simple.
Am stat muuult de tot acolo, repetând sezonul respectiv de vreo 10 ori, cu diverse echipe şi pe multiple niveluri de dificultate (începând de la 30).

Doar după ce am ajuns campion mondial în F2 contra AI-ului pus pe 90 am avut curajul să fac pasul cel mare în F1.
Însă Formula 1 era o altă ligă, atât la propriu cât şi la figurat, foarte multe lucruri erau diferite, deci încă mai era enorm de învăţat, dar măcam aveam o bază solidă pe care puteam construi.

Acuma, nu zic că-i musai ca toată lumea să facă la fel ca mine, doar explic cum stau lucrurile şi cam care ar fi calea către succes.
Şi epiczor.

Repet, F1 2020 şi F1 2019 pot fi tratate ca simple 'racing-games' în care te poţi distra făcând curse scurte în single-player sau cu ceva amici în multiplayer, însă pentru a avea acces la întregul potenţial al jocurilor respective (singurele jocuri de Formulă care nu-s de căcat) şi a te bucura pe deplin de tot ce au de oferit, trebuie să faci "facultatea" respectivă.

Asta aşa, pe scurt, fără a pomeni măcar de ceea ce implică The Art of Racing.

Image

Image
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Imi place mult abordarea ta metodica in a "invata un joc".
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

MC wrote: 13 Aug 2025, 08:05 Imi place mult abordarea ta metodica in a "invata un joc".
Marius Ghinea mai făcea din astea, păcat că nu mai avem acces la arhiva vechiului forum Level.
Iar mie mi-a plăcut întotdeauna să-l citesc, ce-i drept că din păcate în ultima vreme se întâmplă foarte rar.

Apropo de asta, ţin minte că Ioan Chirilă scria la un moment dat (nu mai ştiu la cine se referea) că "Nu numai că trăieşte fotbalul ca pe o poveste de dragoste, dar îl şi studiază ca pe o lecţie de matematică".

Cam aşa fac şi eu cu jocurile de Formulă, dar asta doar datorită (sau din cauza, ia-o cum vrei :D ) pasiunii mele neţărmurite faţă de sportul respectiv.

Evident că nu fac la fel cu fiecare joc cu care mă distrez, să investesc atâta timp şi energie, are you shittin' me? că dacă dedicam toate eforturile astea unui start-up, îl duceam până acu' cel puţin la nivel de Rumble sau Locals.

Gândindu-mă mai bine, mă simt chiar Alain (adică Prost :lol: Glume de-ale mele, csf nai csf, cre ' că s-a lămurit toată lumea până acu' că io am un foarte ciudat simţ al umorului) pe tema asta.

Ideea-i că nu-s nebun de tot, ci doar nebun după Formulă.

Dragostea (de Formulă, lol) e boală grea, cam ca şi microbismul în fotbal. Nu-ţi trece toată viaţa, chiar dacă se mai estompează câteodată.

(Microbismul din fotbal, dar nu ăsta din ziua de azi care presupune mers pe stadion ca să scuipi şi să înjuri şi să te ciomăgeşti cu jandarmii şi să vezi un spectacol absolut jalnic pe teren, ci ăla din poveştile magice scrise de Ioan Chirilă şi Marius Mitran)

Sincer, nu mă aşteptam să se reaprindă pasiunea mea pentru Formulă după mai bine de 13 ani de pauză totală, e cam ca şi cum ai avea treizeci şi un pic de ani şi te-ai reîntâlni cu iubita din liceu, iar ea, prin nu-ştiu-ce minune, ar fi încă tânără şi frumoasă.

În momentul în care o iei în braţe, toate vechile sentimente revin de parcă n-ar fi dispărut niciodată.

Din cauza asta am depus atâtea eforturi ca să fac lucrurile să meargă in my Formula-games. Şi pentru că a fost atât de greu, exact de-asta satisfacţia după ce am reuşit a fost atât de mare. Dacă n-ar fi fost una, n-ar fi fost nici cealaltă.

Însă Formula Unu, Regina sporturilor cu motor, e un sport de o complexitate extraordinară, iar această complexitate se reflectă în aceste mini-simulatoare create de cei de la Codemasters.
Ca să le stăpâneşti bine, n-ai încotro decât să despici firu-n patru, cum am făcut eu, apelând la întreaga mea capacitate de analiză.

Când l-am auzit pe Martin Brundle într-un comentariu zicând că "Prin anii '80 noi viram mai mult cu acceleraţia", imediat am luat la disecat enunţul respectiv.

"Oare ce dreaq vrea să spună...?!"

Păi că maşinile din perioada respectivă aveau un comportament subvirator (understeer) atât de cumplit, încât singura şansă să le roteşti în viraj era să începi să frânezi un pic mai devreme decât în mod normal, roteai şi volanul, când încetineai suficient eliberai frâna şi trăgeai de volan la maxim, vedeai că nu se întâmplă mare lucru, şi atunci apăsai scurt dar sălbatic acceleraţia chiar prin preajma apex-ului, iar datorită faptului că roţile din faţă erau cât de cât cârmite pe direcţia pe care vreai s-o urmezi acel boost de acceleraţie practic catapulta maşina într-un mic derapaj spre ieşirea din curbă.

Am încercat chestia asta ca să contracarez understeer-ul absolut imbecil din F1 2021, însă nu puteam controla drift-ul ăla suficient ca tehnica respectivă să fie eficace.

Ceea ce am reuşit să fac cu maxim succes însă a fost să aplic "Senna's weird throttle technique" pentru a controla maşina din keyboard, mai ales în curbele cu capcane şi în special în cursele pe ploaie.

Să-i dea Dumniezo sănătate lu' Senna pe lumea ailaltă, că mult bine mi-o făcut.

Io fiind obişnuit în stil Nigel Mansell din vechile racing-game-uri care aveau un stil mai degrabă arcadish decât simulator, iubeam s-o ţin la podea (de acceleraţie zic. Gen "I put the pedal to the metal and I won't lift until I see either God or a checkered flag" - man, I just looove that quote :lol: ) de unde rezulta un adevărat spin-fest.

Dar tehnica lui Senna mi-a arătat Calea, mi-a dezvăluit Adevărul şi mi-a schimbat Viaţa.

Repet, dacă nu iubeam Formula cu un fanatism de-a dreptul taliban, nici dreaq nu făcea de-astea, no fuckin' way in Hell.

Image

Apropo, cum să fac să-mi apară un clip YouTube în miniatură în posturi, că n-am reuşit deloc?
M-oi pricepe io la Formulă, da' la forumu' ista ba.
Image
Magicake
Global Belit

Post by Magicake »

Vlad e ce japonezii ar numi un "F1 otaku".
Magicake
Global Belit

Post by Magicake »

Apropo, cum să fac să-mi apară un clip YouTube în miniatură în posturi, că n-am reuşit deloc?
M-oi pricepe io la Formulă, da' la forumu' ista ba.
Cand scrii postarea apasa pe butonul youtube sa bage tag urile.

Intre taguri tu tb sa pui codul videoclipului nu url-ul complet. De ex pt

https://youtube.com/shorts/Oiu93zNrW9g? ... -bNIZEGH_7

Tu tb sa pui

Oiu93zNrW9g

Ignora ce vine dupa ?

Daca faci quick reply scrie tagurile de mana:

Code: Select all

[youtube]cod[/youtube]
Post Reply

Return to “Jocuri”