S4F2- The Lost Weekend

Moderator: RaptoR

Post Reply
User avatar
Iavo
Headless Kamikaze
Posts: 338
Joined: 8 Apr 2016, 11:17

S4F2- The Lost Weekend

Post by Iavo » 20 Oct 2017, 23:25

Am sau aveam o slăbiciune pentru perioada asta a cinemaului american, Classic Hollywood. Filmele de atunci au un soi de farmec inocent care pentru mine funcţionează foarte bine deşi alţii l-ar putea găsi artificial şi enervant. Anyhow, filmul ăsta nu e chiar atât de inocent deci s-ar putea sa vă placă. Have fun.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3445
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Mahdi » 27 Oct 2017, 15:37

Okay, încep eu. Cinema-ul clasic american e unul dintre capitolele unde am mari lacune.

Din punctul ăsta de vedere propunerea a fost binevenită, pentru că m-a scos puțin din zona de confort. Fac parte și eu dintre cei pe care îi irită aerul artificial, teatral pe care îl au aceste producții. M-a deranjat și aici puțin, dar apreciez că am putut vedea o mână de maestru la lucru - cadre impecabil alcătuite + atmosfera noir a celor câteva secvențe de noapte. Nu am mai văzut niciun Billy Wilder până acum, dar sper să văd într-o bună zi Sunset Boulevard, pe care-l tot amân.

Plotwise aș zice că a fost nițeluș cam moralist/optimist pentru gusturile mele, dar trebuie avut în vedere și contextul în care a ieșit filmul, o Americă trecută deja prin Prohibiție, Criză, Război. Presupun că a fost printre primele filme care a tratat atât de direct problema alcoolismului, într-un mod care nu demonizează victimele acestui viciu.

Oricum, cine mai dorește un film alcoholismcore poate încerca Le feu follet al lui Louis Malle. Dar nu răspund pentru depresiile de după vizionare.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Iavo
Headless Kamikaze
Posts: 338
Joined: 8 Apr 2016, 11:17

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Iavo » 27 Oct 2017, 18:19

Le Feu Follet e şi printre preferatele mele. Deşi nu îmi aduc aminte ca principala problemă a personajului lui Ronet să fi fost alcoolismul (he takes a single shot in the entire movie, as far as i can remember) ci mai degrabă incapacitatea de a atinge.
Wilder are destule faine (Ace In The Hole, The Apartament etc.) dar tot cu Sunset Boulverad aş merge şi eu dacă îi mai acorzi o singură şansă :)
User avatar
Cristan
Hammer Haunt
Posts: 2488
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Cristan » 28 Oct 2017, 02:00

Mi-a placut, foarte bine interpretat, desi nu e ceva ce as fi vazut de buna voie in mod normal. Nu ma deranjeaza genul asta de film vechi, "teatral", dar nu caut in general atmosfera si subiect apasatoare. Mai citesc apoi si ca autorul cartii pe care se bazeaza filmul a trecut prin ceva apasator si s-a luptat cu alcoolism si dependenta si pana la urma s-a sinucis.

Revin maine cu al 3-lea film.
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
User avatar
Fular
Barbugiu înrăit
Posts: 833
Joined: 14 Mar 2014, 23:13

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Fular » 30 Oct 2017, 08:23

Ușor ton moralizator e puțin spus când asta a fost fundația pe care s-a construit tot filmul. Nu pot să spun că mi-a plăcut în mod special, dar a avut câteva scene magistral jucate ca de exemplu atunci când Don se apucă să-i recite Gloriei din Shakespeare. A curs foarte natural, nu mi s-a părut un moment de erudiție forțată doar de dragul de a-l eleva pe protagonist.
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
User avatar
Stokkolm
Hammer Haunt
Posts: 2362
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Stokkolm » 3 Nov 2017, 13:21

Filmul asta e un biopic despre Kimo incercand sa se apuce de scris Nivelu 2?

Glumesc glumesc. :D

Mi-a placut, nu ma asteptam la un film din acea era a Hollywood-ului sa adreseze probleme urate ale societatii intr-un mod atat de onest, e ceva mai specific europenilor. E relatabila experienta personajului prinicpal, imi aminteste de cand trebuia sa invat pentru bac si eram doar cu gandul la jocuri. Chiar imi doream ca filmul sa aiba un final fericit, sa vad persistenta Helenei rasplatita, dar parca pe masura ce masura ce povestea avanseaza lucrurile merg din rau in mai rau, si finalul fericit vine cam fortat. Tot e mai bine ca nu s-a sinucis, ar fi fost un final sec.

Oricum, un film care m-a tinut captivat pe parcursul sau si m-a facut sa-mi pese de soarta personajelor, thumbs up.
they connected my ribs the wrong way and they short-circuit for you
User avatar
Michilangelo
Headless Kamikaze
Posts: 330
Joined: 2 Mar 2014, 19:24

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Michilangelo » 19 Nov 2017, 15:20

Intru și eu în clubul celor cu probleme legate de aerul teatral la filme. The Lost Weekend în sine nu e rău, dar m-a enervat cumplit Don și un pic și Helena prin insistența cu care se ține de el. Am văzut destui bețivi la viața mea, dar oameni cu probleme reale, care recurg la alcool pentru că nu au niciun fel de speranță, nici o luminiță la capătul tunelului. Pe când Don ăsta avea de toate: familie supportive, gagică mișto și supportive, abilitățile să-și găsească ceva de relativ interesant de lucru, o casă și o masă.

Spre deosebire de Stokk, la final mă rugam să se sinucidă, iar Helena să se căsătorească cu Wick. Apropo de final, mi s-a părut cam grăbit. Cred că change of heart-ul are loc în 3 minute și e prea direct: de la „ieși afară să nu dau pe tine când mă sinucid”, la „fă-ne un sandviș, femeie, că avem de lucru!” În general sunt empatic când vine vorba de oameni cu probleme legate de adicții, dar aici mi s-a părut ca meme-ul ăla cu first world problems.

Din nou, filmul nu e rău, doar premisa nu mi se pare îndeajuns de bună ca să trezească sentimente pozitive. În loc de milă am simțit dispreț.
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 10623
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Constanta
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by ola small dickie » 19 Nov 2017, 15:26

Michilangelo wrote: Am văzut destui bețivi la viața mea, dar oameni cu probleme reale, care recurg la alcool pentru că nu au niciun fel de speranță, nici o luminiță la capătul tunelului. Pe când Don ăsta avea de toate: familie supportive, gagică mișto și supportive, abilitățile să-și găsească ceva de relativ interesant de lucru, o casă și o masă.
Da, pentru ca in istoria omenirii nu au existat niciodata oameni alcoolici care sa aiba familie, gagica misto, job, casa si masa. Toate acestea iti ofera instant imunitate la alcoolism si depresie. Esti fericit instant.
http://cu-mausul-in-lanul-de-secara.blogspot.ro/

Toto, aici nu pare sa fie Constanta.

MUIE PSD!

Currently playing: Beyond the Sky
User avatar
Michilangelo
Headless Kamikaze
Posts: 330
Joined: 2 Mar 2014, 19:24

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Michilangelo » 19 Nov 2017, 20:12

În general sunt de acord cu asta, dar la personajul de față motivația din spatele alcoolismului nu mi se pare destul de convingătoare. Înțeleg că poți să ai toate lucrurile alea și tot să te simți deprimat, din cauză că nu poți să înțelegi complexitățile universului sau mai știu eu ce alt motiv. Dar frustrările lui Don mi se par puerile și egoiste - bea pentru că nu e atât de special precum se credea, iar alcoolul îl face să se simtă special. Sau sunt eu prea dur cu el?

Apropo, văzuși filmul sau te raportai doar la ce am zis? :)
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 10623
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Constanta
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by ola small dickie » 19 Nov 2017, 23:24

Nu am vazut filmul din cate stiu. Ma raportam la general la vorbele tale. Si in continuare mi se pare gresit sa cauti motivatii in alcoolism sau depresie. Cel putin, Nu la modul cum o faci. La chestiile astea legate de trairile si simtirile unui om lucrurile sunt mult mai complexe decat a pune intr un taler niste lucruri pe care le consideram in mod trivial bune in viata unui om gen femeie, job, bani etc si sa ne asteptam ca in celalalt taler sa nu fie alcoolism, depresie si altele
http://cu-mausul-in-lanul-de-secara.blogspot.ro/

Toto, aici nu pare sa fie Constanta.

MUIE PSD!

Currently playing: Beyond the Sky
User avatar
McWilliams
Dremora Lord
Posts: 3774
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by McWilliams » 20 Nov 2017, 00:12

Ola, please, te invit cordial la Colțul Vesel. Vorbim de un film care, teoretic, trebuie sa produca o poveste sau "o simtire" in public. Pe perioada vizionarii lui. Eventual, inainte de final. Ca sa iti pese de final pentru ca iti pasa de personaj. Nu avem la dispozitie 40 de ani, 30 de tone de material scris si 100 de istorici ca sa intelegem de ce Churchill lua anabolizante. Asa ca, da, sunt de acord cu Michi cand spune ca filmul nu prea reuseste sa convinga publicul ca A e alcoolic din X, Y, Z motive.
Last edited by Mahdi on 20 Nov 2017, 11:30, edited 1 time in total.
Reason: cuvinte cu F
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 3821
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by TG » 20 Nov 2017, 07:44

Actually, mie mi se pare că transmite perfect motivele pentru care ajunge așa. Iar în multe dintre cazurile normale ca să zic așa, oameni care au tot ce le trebuie ajung în situația asta din motive ce pentru alții pot părea ridicole sau puerile.

That being said, nu mi-a plăcut filmul. Nu găsesc probleme cu justificare alcoolismului, însă încărcarea emoțională lasă de dorit, nici cu falsitatea specifică perioadei nu am în general probleme, pentru că mă pot adapta, iar aici primele scene m-au acaparat. Problema e că pe final o cam face de oaie. Un film care nu își depășește suma părților, so to speak, are scene independente mișto, dar nu mi se pare memorabil per total.

@McWill, ola nu a zis nimic despre film, a răspuns la altă parte din postul lui Michi. Păstrează Zombiesmele pentru thread-ul de politică.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3445
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Mahdi » 20 Nov 2017, 11:27

Văd că mi-a luat-o TG înainte cu curățenia, dar vă rog să vă limitați la discuții despre filmele propuse în secțiunea asta.

Cred că putem cu toții accepta ce subiecte se pot discuta în afara filmului propus, în limite de bun simț. Ar fi culmea să nu se poată aduce nici o remarcă la vreun post. Evident că McWilliams nu va înțelege niciodată distincția, dar oricum forumul e biased împotriva lui și doar el nu are voie la off-topic. De asemenea, voiam foarte mult să scriu și eu colorat.
REMEMBER CITADEL
User avatar
McWilliams
Dremora Lord
Posts: 3774
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by McWilliams » 20 Nov 2017, 12:43

Also a distinction without a difference. Dar ma confunzi cu Shummy, TG.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
McWilliams
Dremora Lord
Posts: 3774
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by McWilliams » 20 Nov 2017, 13:30

Si totusi, tinand cont ca este un film din 1945, dupa o carte din 1944, de ce nu vedem o latura mai accentuata a efectelor prohibitiei americane? Senzatia din film este ca alcoolismul este o "boala" la fel cum este si "cancerul" - probabil ca ai facut ceva ca sa te lipesti de cea boala (fizic vorbind), dar mai degraba se percepe ca zeii au decis sa suferi de cea boala ca joc al sortii, fara sa ai ceva de zis in privinta asta. Un fel de Miorita a paharului, in care este nevoie de alte personaje care sa ii tina pep-talks principalului despre cum alcoolismul este naspa.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
Iavo
Headless Kamikaze
Posts: 338
Joined: 8 Apr 2016, 11:17

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Iavo » 20 Nov 2017, 16:23

Nush...parcă îi lipsesc și vreo 2-3 gangsteri filmului...chiar mi se pare o idee mișto, de ce nu a băgat și vreo 2-3 gangsteri ? 8-|
Anyhow...mie, ca și lui TG, presupusa problemă cu justificarea insuficentă a alcoolismului lui Don nu mi se pare deloc o problemă. Faptul că ai o prietenă bună și înțelegătoare și un frate bun și înțelegător și un barman bun și înțelegător nu ajută prea mult dacă problema pe care o ai e cu tine, nu cu persoanele din jurul tău...de fapt cu atât mai mult comportamentul "imaculat" al celorlalți o sa scoată în evidență mocirla în care te complaci și o să intensifice dorința de a te afunda mai tare în ea. Mă rog, explicații se pot găsi destule (failed writer, low self-esteem, did'n get to act his true potential to speak in J.B. Peterson's terms and capture McWilliams sympathy and attention).
User avatar
McWilliams
Dremora Lord
Posts: 3774
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by McWilliams » 20 Nov 2017, 16:34

N-am zis de gangsteri, dar frumos ca doar asta intelege lumea din perceptia prohibitiei. In afara situatiei in care dedici cateva zeci de paragrafe ca sa priceapa toti la ce te referi. Caz in care nu mai conteaza la ce te referi, doar ca scrii mult si obositor. Si populatia forumului se mai intreaba de ce scriu atat de mult intr-un post... sheesh.

Prezentarea era "filmul ăsta nu e chiar atât de inocent", ori mi se pare ca este foarte curat: prezinta un om "bolnav" de alcoolism, dar care se comporta ca un PC caruia, la un punct, o sa-i expire licenta la SO - mai da cate o eroare din cand in cand, dar atat.

Stiai ca, pe langa evaziunea fiscala si formarea de oligopol, prohibitia a venit si ca urmare a unui mare numar de incidente domestice si tulburari sociale (a.k.a. oameni beti care cauta harta pe oriunde gasesc)? Ar fi fost frumos ca filmul sa nu fie PG13 la nivel de concept. Cartea este una, iar filmul putea prelua o idee generala, adaptata la o alta viziune. Gen The heart of darkness -> Apocalypse now.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
User avatar
Iavo
Headless Kamikaze
Posts: 338
Joined: 8 Apr 2016, 11:17

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by Iavo » 20 Nov 2017, 17:04

Erm...that was the point, situația socio-politică nu intra în "scope"-ul filmului și nu mi se pare corect să critici un film pt. ceva ce nu încearcă să fie, de asta exemplul exagerat cu gangsterii. Filmul "nu e atât de inocent" față de alte producții din aceeași perioadă...comparativ cu filmele lui Frank Capra, de exemplu (mie îmi plac și alea, nu-i bai) cele ale lui Wilder (unele, mă rog) sunt mai "edgy". Nu sunt sigur că înțeleg analogia cu PC-ul, comportamentul lui Don mi se pare destul de extrem din moment ce e hotărît să își dea shut-down dar mă rog, diferențe de percepție probabil.
User avatar
McWilliams
Dremora Lord
Posts: 3774
Joined: 2 Mar 2014, 17:23
Location: Galati
Contact:

Re: S4F2- The Lost Weekend

Post by McWilliams » 20 Nov 2017, 17:18

I am gonna agree with you on that, prin prisma faptului ca eu am comparat filmul cu ce altceva am vazut eu - nu din aceeasi perioada, nu a aceluiasi regizor.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
Post Reply

Return to “Movie Club”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest