[Review] Fell Seal: Arbiter's Mark

Recenzii sau articole care abordează un anumit subiect legat de games/media/hardware/lifestyle, scrise de către userii forumului.
Post Reply
User avatar
Quackers
Headless Kamikaze
Posts: 258
Joined: 5 Mar 2014, 05:35

[Review] Fell Seal: Arbiter's Mark

Post by Quackers »

Ai crede ca dupa decenii de jucat jocuri pe calculator ai fi jucat de toate dar cu cat joci mai multe cu atat iti dai seama cat de multe mai ai de jucat. Faptul ca Romania, ca restul zonei balcanice din ratiuni pur politice legate de securi si ciocane, a fost 'scutita' de influenta Nintendo si Sony nu e ceva nou. A fost 'scutita' de Dreamcasturi, de SEGA Genesis, NES-uri si aproape si de prima serie de Playstationuri, cu toate jocurile care face lumea vestica, dar si departat-estica, sa cada in genunchi de nostalgie. Pasionatii de jocuri mioritici nu au mari tangente cu Mariouri in afara de clasicul Mario Bros care era pe toate Terminatoarele bulgaresti, si au ratat multe din Zelde, din Final Fantasyuri si alti clasici mereu dezgropati la fiecare doi-trei ani in zilele noastre sub forme de remasteruri si sequeluri sau spiritual sequeluri pentru care se fac cozi la magazine si preorderuri babane.

Si in continuare, dat fiind ca si eu sunt un pasionat de jocuri de pe susmentionatele plaiuri mioritice cu ale lor tuneluri energetice pe sub Bucegi, nici eu nu am jucat Final Fantasy Tactics. Si vai, ce bine mi-ar fi prins acum vreo trei saptamani cand m-am apucat de Fell Seal: Arbiter's Mark sa stiu si eu cum sta treaba cu AP-ul si cu XP-ul, cum se intampla treaba cu clasele/joburile si care-i smecheria cu buildurile. Desi ma consider un veteran suprem al tot ce inseamna strategiei pe ture sau cu active pause, m-am trezit in niste ape putin prea adanci pentru mine dar ademenit in adancuri de un gen de jocuri neexplorat, o nisa super specifica de care nu m-am lovit pana acum. Fell Seal: Arbiter's Mark este un spiritual sequel la Final Fantasy Tactics, si cand zic spiritual sequel nu vorbesc Prey versus System Shock, vorbesc aproape clonat, upscalat si modernizat. Avem o strategie pe ture in care controlam sase omuleti pe o harta izometrica impartita in patratele frumos sprite-uite dealungul unei campanii destul de lungi care cu tot cu macinat nivele in plus si clase, daca vreti a face, duce la vreo saptezeci de ore de tactica si poveste.

Vorbind de poveste... Am intrat in joc aproape pe nevazute si nemirosite si nu stiam mare lucru mai mult decat ca era un fel de JRPG, tinand in piept o gura de aer asteptand sa rasuflu deazamagit la primul trope cu tsundere sau fetite mult prea dragalase care chicotesc si zbiara pentru a noastra comedie de situatie. Dar dupa ce m-am facut albastru la fata si instinctul de supravietuire s-a facut cunoscut desclestandu-mi buzele si tragand in piept mult-cerutul aer, mi-am dat seama ca eram la aproape jumatate din joc si inca nu ma strambasem la nimic. Avem personaje autentice prezentate cu fler si stil, cu un storytelling fara bathos si fara tranzitii stranii de ton narativ. Desigur, finalul povesti il vezi venind de parca ai pus GPS-ul pe el inainte sa pornesti la drum, si poate pacingul putea sa fie ceva mai rapid si mai dinamic, dar experienta isi indeplineste rolul de a ne da o musama peste care vine jocul in sine. Avem o bucata personaj principal in stil Hagi, care face bine sa nu fie rau, cu un hero's journey stas si o gloata de personaje secundare care tot picura pana aproape de sfasitul jocului. Intriga se arata repede, ne punem in miscare si dam batalie dupa batalie, si pastram aceasi cadenta pana la finalul jocului, numai dorinta noastra de a mai face una dintre putinele aventuri secundare tragandu-ne de pe firul narativ daca dorim. Dar toate ca toate, nu am intrat cu asteptari dospite si deci nici n-am fost dezamagit. Dar oricum nu de aici mi-a venit durerea de cap.

Nu dragi cititori, durerea de cap a venit de la mecanicile in sine. Dar nu a fost o durere de cap neplacuta, d-aia de te scoala in miezul noptii, ii dai cu algocalmin si apoi stai intr-un colt ghemuit pana trece.. nu. A fost asa, un masaj capilar foarte apasat de catre o maseuza suparata care m-a facut sa scot Excelu' si sa-mi fac niste tabele, sa-mi culeg gandurile si sa fac ordine in ordinea jocului. Sa incepem cu niste matematica simpla. Fiecare personaj are o clasa principala si o clasa secundara care se pot schimba in orice moment, alegand dintre mercenar, vrajitor, furacios, padurar, d-astea d-ale RPGului, adunandu-se la un total de 20 de clase de baza (+3 in DLC), peste care adaugam sase clase speciale, semilup, printesa, super nemort, si daca credeti ca am terminat, sunati ACUM si veti primi bonus pentru fiecare personaj principal o clasa numai a lor, in total de iar sase. Fiecare clasa are pe langa skillurile lor active de vreo cinci-sase si doua pasive si un skill de riposta. Acum, clasa principala obliga la folosirea a celor doua pasive ale clasei respective, dar clasa secundara e independenta doar cu skillurile active, si daca credeti ca nu se poate mai complicat, aici vine bomba. Peste cele doua clase si doua pasive, putem folosi INCA doua pasive de la orice clase deblocate pe acel personaj, si orice riposta de pe orice clasa deblocata. Daca deja nu v-a luat cu lesin, aflati ca la fiecare susnivel cu o clasa pricipala setata, personajul ia puncte in anumite statistici conforme cu clasa principala pe care el era atunci cand a facut susnivelul. Deci mercenaru ia viata in plus si putere, pe cand daca erai pe vrajitor, luai puncte de mana si rezistenta la vraji. Marog, nu e atat de alb si negru, diferentele fiind usor superficiale, dar destul ca peste 40 sau 50 de nivele sa contureze rolul unui personaj. Dar nu-i bai ca exista posibilitatea de a reseta la nivelul 1 un personaj dar totusi pastrand toate clasele deblocate.

Acum intelegeti de ce Excelul? Faptul ca intr-un final iti dai seama ca personajele sunt un tabula rasa si extrem de customizabile, in functie de cat timp vrei sa depui sa deblochezi clasele pentru fiecare. Si nici macar nu am zis ca un anume personaj principal are clasele numai ale lui, sau in faptul ca cu ajutorul DLC-ului putem avea lighioane si barzauni care iarasi, au clasele lor. Este o nebunie completa pentru astia ca mine, kriptonita pura. Parca jocul m-a prins la sol cu o miscare de jiujitsu brazilian si nu vroia sa-mi dea drumul... dar nici eu nu am batut cu palma in saltea. Din cele saptezeci de ore petrecute in joc, probabil ca am avut vreo zece numai stand si analizand builduri si posibilitati. Ca avem si seturi de arme cu efecte speciale, seturi de armuri, diferite sloturi de echipament care pot stoarce ultimii 10% dintr-un build, sa-l dea complet peste cap sau sa fie ultima piesa necesara pentru ceva intr-adevar special. Dar destul cu frectia uscata la membrul de lemn, timpul pentru un EX-EM-PLU.

Pe langa alte personaje si builduri, eu ajunsesem la un miez de trei Sorcerors, mai vrajitori ca vrajitorii, care aveau ca clasa secundara Gunner, niste puscasi cu pusti. Ati crede ca nu au nimic in comun, dar ati gresi. Vedeti voi, primul skill activ la Gunner e Focus, care face ca urmatorul atac de orice fel, sa fie la dublu efect. Si doar se intampla ca Sorcerors au ca baza sa dea cu furtuna de foc sau urgie de grindina peste toti inamicii in acelasi timp, un skill care costa foarte multa mana si nu e facut sa fie chiar dat asa in fiecare runda. Apoi se intampla ca Gadgeteer sa aiba o riposta care ne da voie sa sugem mana din vrajile cu care suntem atacati, si mai avem apoi o pasiva de la Druid si una de la Wizard si cu niste toiage care dau bonus fix pe un anumit element si niste echipamente care cresc puterea de foc magica.. si curatam toata harta din trei oameni la sfarsitul turei a doua, cu mici exceptii, exceptii care aveau apoi de a face cu restul echipei. Si desi comboul e foarte puternic, nu pare cu mult mai puternic decat orice alt combo din joc, dar e ok, ca jocul ofera solutii si in cazul asta.

Fell Seal ofera o plaja foarte mare de optiuni de dificultate in caz ca crezi ca nu e cinstit fata de inamic ce tocmai le faci. Poti ajusta de la numarul de inamici pe harta, la cat de puternici sunt ca statistici brute, la ce tactici folosesc sau ce echipament au disponibil. E ceva pentru toata lumea sa isi customizeze dificultatea exact in modul in care considera ei ca trebuie, si daca trebuie, in sus sau in jos. Ca bonus, desi e complet dizgratios pentru fanii strategiilor, exista optiunea sa automatizezi miscarile unora din personaje sau chiar a intregii echipe daca vrei, daca ai facut-o absolut imbatabila si vrei sa-ti mananci ciorba in liniste in timp ce ai tai le dau mucu' la inamici. Personal am folosit asta cand vroiam sa mai storc niste nivele si sa deblochez niste clase, pentru a perfectiona susmentionatele builduri, dar pot vedea ca ar fi interesant sa incerci sa faci builduri speciale si sa joci jocul ca pe AutoChess. Zic interesant ca inteligenta artificiala a ceea ce intalnesti des iti da de furca si e foarte eficienta, si de partea lor, dar si a ta daca alegi sa o folosesti pentru unitati. Pe cat posibil, folosesc foarte des toate oportunitatile pe care le vad, si rar are mila fata de tine. Daca jucati si cu setarea de dificultate de a le da frau liber inamicilor sa iti innece unitatile, moarte instanta pentru cele care nu pot innota, veti cunoaste cu adevarat un nivel al iadului rezervat sadomasochistilor. Dar totusi, niciodata AI-ul nu a parut imbatabil sau foarte 'artificial'. Isi lasa destule gauri in defensiva si are destule hibe 'umane' incat sa fie placut sa te lupti impotriva lui folosind mecanicile jocului, nu limitarile AI-ului in sine, mare lucru pentru strategiile de gen.

Jocul are si un New Game+, iarasi foarte customizabil, dar pentru mine, dupa ce am terminat tot ce am avut de terminat in joc si l-am dovedit, desi mi-a placut foarte mult timpul petrecut in el, am rasuflat adanc si bucuros ca nu mai aveam de a face cu el. Nimic de rau, doar un sentiment de eliberare din experienta intensiv mentala, bucuros ca pot sa trec mai departe si sa ma dau in alt joc care nu ma lasa sa ma arunc in el ca intr-un hau gata sa ma inghita.

Bonus: Legat de DLC, ce aduce pe langa clasele extra si monstrii e o mecanica clasica de 'trimit tipii in misiune si peste 35 de minute mi se intorc cu ceva', dar care peste banalitatea mecanicii, o consider aproape necesara pentru cei care vor sa traga tot ce pot din joc. Ajuta enorm la cresterea personajelor si deblocarea claselor, si va da ceva de facut cu unitatile extra pe care o sa le adunati. Poate nu chiar 15$ extra, dar 10$ merita daca il vedeti la discount sau ceva bundle.

Screenshots: https://imgur.com/a/eCo1sFo
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 6087
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: [Review] Fell Seal: Arbiter's Mark

Post by Mahdi »

N-am auzit de el până acum, dar sună mișto. Added to the wishlist.

Articolul a ajuns din păcate după termenul pe care-l stabilisem pentru concurs, dar, cu permisiunea ta, o să îl punem și pe site. Iar după ce se termină runda de votare, o să te invit să îți alegi și tu un joc din cele rămase.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Quackers
Headless Kamikaze
Posts: 258
Joined: 5 Mar 2014, 05:35

Re: [Review] Fell Seal: Arbiter's Mark

Post by Quackers »

Be my guest, and don't worry@freebies. :) Backlog plin am si eu.
Post Reply

Return to “Articolele comunității”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests