PC vs Laptop gaming

Rezolvarea problemelor tehnice, ultimele știri din domeniu și cele mai interesante site-uri.
Post Reply
User avatar
SnipeRulz
Headless Kamikaze
Posts: 428
Joined: 31 Mar 2014, 19:34

PC vs Laptop gaming

Post by SnipeRulz »

Ma gandesc de ceva vreme sa imi schimb PCul (am un i5 2400 si gtx 1060 3GB), ca deja i se simte varsta. Mai ales la jocurile relativ noi, abia le pot juca pe low cu fps sub 30.

In mod normal as astepta sa apara si DDR5 RAM si sa imi fac un nou custom PC.

Problema e ca un rtx 3070 e aproape cat un laptop de gaming tot cu rtx 3070.
Din ce am mai vazut/citit online, is sanse mari ca preturile astea imense la placile video sa continue si la anul.

Sfaturi/Pareri? Ar merita sa investesc intr-un laptop de gaming (7-8000 de lei)?
User avatar
tnt
Hammer Haunt
Posts: 1821
Joined: 28 Aug 2015, 18:12

Re: PC vs Laptop gaming

Post by tnt »

Eu am dat acu cativa ani aproape 10000 pe un laptop gaming. Daca nu vrei sa te joci prea in serios, merge. Problema principala e racirea, intotdeauna vor fi probleme cu supraincalzire. Eu inca il mai folosesc, dar atasez monitor extern de 27'', tastatura, mouse etc. Nu pot juca la ecranul ala de laptop, strica tot farmecul.
User avatar
DANiel
Hammer Haunt
Posts: 1798
Joined: 4 Mar 2014, 00:20
Location: Bucuresti

Re: PC vs Laptop gaming

Post by DANiel »

DACA VREI SĂ TE JOCI TRECI PE CONSOLĂ!

Dar acum serios, money wise, cred că ieși mai bine cu laptopul. Nu se compară ca performante, o să fii peste cu PC-ul, dar trebuie să te pregătești să bagi niște bănuți în ziua de azi dacă vrei un PC.
RTX 3070 pe laptop nu se compară cu cea de pe PC, dar sa dai minim 500lei pe o placă video, este ceva. Și dacă îți iei placa asta, nu îți pui un procesor sărăcie că îi faci bottleneck, and so on.
User avatar
MC
Dremora Lord
Posts: 3048
Joined: 3 Mar 2014, 00:11

Re: PC vs Laptop gaming

Post by MC »

In condiții de piață normale în ceea ce privește componentele (în special preturile imense la placi video, lipsa de stocuri la SSD-uri si cresterea preturilor la memoria RAM) recomandat pentru gaming era un PC, deoarece laptopurile de gaming (indiferent de brand si pret) se supraincalzesc, ceea ce duce la o scadere simtitoare a performantelor. Acuma depinde si ce te joci (ca gen de joc).
Insa in condițiile actuale de piata nu ai de ales decat sa mergi pe un laptop sau consola, daca nu vrei sa bagi peste 10.000 intr-un pc decent (mare parte din pret fiind dat de placa video).

Eu am luat in decembrie anul trecut exact la lansare un 3060Ti cu 2.700 lei. Credeam atunci ca m-am prostit ca nu am mai avut rabdare. S-a dovedit ca am fost inspirat totusi. Asa ca de asteptat sa scada preturile nu stiu daca merita (daca vrei un PC cat de cat in viitorul apropiat)
User avatar
SnipeRulz
Headless Kamikaze
Posts: 428
Joined: 31 Mar 2014, 19:34

Re: PC vs Laptop gaming

Post by SnipeRulz »

Mersi pt pareri/sfaturi!

As mai adauga niste detalii (probabil trebuia sa le precizez din start).
De jucat, joc cam orice apare(de ex: as vrea sa joc BF 2042, Cyberpunk, Forza Horizon 5, etc), dar as vrea si pe detalii mai spre high (rezolutie 1080p).

Am si PS5.
Pt desktop nu as astepta 2 ani (sanse mari ca la anu sa fie la fel preturile) pt un upgrade.
Probabil o sa ma interesez de un laptop.

Follow-up questions: (mai ales ca nu am urmarit deloc domeniul de laptopuri)

=> Legat de problemele cu racirea, ce ar insemna mai exact? Ca ar suna ca un avion, ca s-ar putea inchide brusc in timpul unui joc ca se supraincalzeste sau chiar sa se arda ceva circuite?

=> Exista anumite branduri de laptop ce sunt cunoscute ca ar fi calitate buna? Sau in cealalta extrema, sunt branduri/modele ce ar trebui evitate?

=> Are sens sa astept si aici pana apare DDR5 RAM? (citisem ca ar fi un salt mai mare intre DDR4 si DDR5, fata de cel dintre DDR3 si DDR4)
User avatar
tnt
Hammer Haunt
Posts: 1821
Joined: 28 Aug 2015, 18:12

Re: PC vs Laptop gaming

Post by tnt »

Pe langa faptul ca suna ca un avion, poate fi ff galagios, se mai si blocheaza cate juma de secunda sau mai mult cand ajunge la o anumita temperatura. E ca o masura de siguranta. Throttling parca se cheama? Sau s-ar putea sa ma insel. Dar oricum s-ar chema, poate fi destul de enervant daca joci ceva in multiplayer si iti face asta uneori.

Al meu e Asus ROG Zephyrus si e slim, poate de asta are probleme mai mari cu supraincalzirea, desi are o schema de design in care se ridica/deschide o parte din el pt a fi racita placa 1070 mai bine. Dar am prieteni care au avut tot felul de probleme cu Dell Alienware, nu neaparat cu supraincalzirea, ci cu intrarea de la cablul de alimentare, ceva probleme de design, dar banuiesc ca au fost rezolvate intre timp la modele mai noi.
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 4947
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: PC vs Laptop gaming

Post by TG »

Depinde și dacă ești dispus să te uiți către piața second, laptop de gaming nu aș recomanda nici dușmanilor. Exceptând situații extrem de specifice când chiar nu ai de-ales pentru că ai nevoie de mobilitate, e o pierdere de bani mai mare decât dacă cumperi o placă video de la un scalper.

Singura problema reală la un PC este placa video în momentul de față, restul încă nu sunt într-o situație gravă. Mai degrabă ți-aș recomanda un compromis aici, decât să arunci banii într-un laptop de gaming. Mai ales că te joci la 1080p, o rezoluție deja trivială pentru plăcile video disponibile (heh).

Cu un RX 580 te-ai juca decent (-uț în cazul lui Cyberpunk) dacă faci upgrade la restul PC-ului (găsești pe Youtube toate jocurile menționate). Dacă iei în considerare că problema prețurilor se aplică în ambele sensuri (multă lume uită asta), poți vinde acel 1060 de 3GB și să pui diferența. Ieși mult mai avantajos din punctul meu de vedere, iar criza plăcilor video nu va ține la nesfârșit.

Dacă nu vrei să te complici, atunci mai e varianta cu achiziția din afara țării. Eu așa am procedat și am prins o placă video noua, oricum 3070 pentru 1080p e ridicol, ai avea și varianta mult mai recomandata a unui 60 ti sau 60. Dar asta funcționează doar dacă cunoști pe cineva prin care să cumperi (sau dropshipping, I guess) și vine cu riscuri adiționale.

Luna trecută văzusem și pe la noi prețuri mai omenești în câteva locuri, dar acum s-au dus iar naibii.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
DreadWing
Headless Kamikaze
Posts: 277
Joined: 2 Mar 2014, 21:13

Re: PC vs Laptop gaming

Post by DreadWing »

Ce a spus TG + un laptop de gaming isi pierde si mai repede valoarea, iar upgrade-ul nu prea exista.
Plus probleme legate de performanta on-battery vs plugged-in, la care se mai pot adauga batai de cap legate de placa video integrata vs dedicata.

Eu am un GTX 1060 6GB si am facut upgrade la restul (bineinteles, in functie de procesor):
- Procesor AMD Ryzen 5600X (+ cooler aftermarket)
- Placa de baza
- RAM
- Monitor 27" (1440p)

Am pastrat:
- Carcasa
- Sursa
- SSD + HDD

E drept, nu am jucat Control sau Cyberpunk, dar butonez Microsoft Flight Simulator 2021 (30 FPS).
Dar cred ca la 1080p se mai poate trage de GTX 1060 3GB pana prinzi un pret acceptabil la RTX (de ex PartAlert)
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 14558
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Malta

Re: PC vs Laptop gaming

Post by ola small dickie »

Eu nu inteleg cum exista intrebarea asta. In caz ca nu planuiesti sa te joci in tren, autobuz, in parc, in fatza blocului, si vrei sa iei ceva pentru a te juca acasa....cum si de ce dracu ai lua un laptop in calcul. Poate doar daca traiesti intr o garsoniera minuscula si n ai loc fizic de pc
Currently playing: Broken Sword 5: The Serpent's Curse
User avatar
Cristan
Dremora Lord
Posts: 3696
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: PC vs Laptop gaming

Post by Cristan »

Mai ai o variantă - cloud gaming. Cu un laptop non-gaming + un abonament GeForce Now ieși mai ieftin pe câțiva ani buni de acum încolo. Mai e și Xbox Cloud X, nu știu dacă merge în România, dar dacă nu e, cel mai probabil o să fie. Nu te joci chiar tot ce vrei, mna, dar selecția e mare și o să se tot adauge.

Ba chiar nu ți-ar mai trebui laptop deloc, poți să folosești și PC-ul pe care-l ai pentru asta.
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
User avatar
rdo
Hammer Haunt
Posts: 1076
Joined: 3 Mar 2014, 23:56
Location: Piatra-Neamt

Re: PC vs Laptop gaming

Post by rdo »

Cristan wrote: 22 Oct 2021, 10:37 Mai ai o variantă - cloud gaming.
Asta voiam sa recomand si eu.
Joaca-te momentan pe Google Stadia/GeForce Now si dupa ce scad preturile la placi video fa-ti upgrade la PC.
N-are rost sa dai bani pe un laptop de gaming, parerea mea
User avatar
SnipeRulz
Headless Kamikaze
Posts: 428
Joined: 31 Mar 2014, 19:34

Re: PC vs Laptop gaming

Post by SnipeRulz »

ola small dickie wrote: 22 Oct 2021, 09:08 Eu nu inteleg cum exista intrebarea asta. In caz ca nu planuiesti sa te joci in tren, autobuz, in parc, in fatza blocului, si vrei sa iei ceva pentru a te juca acasa....cum si de ce dracu ai lua un laptop in calcul. Poate doar daca traiesti intr o garsoniera minuscula si n ai loc fizic de pc
Nop, era ideea ca is imens de scumpe placile video, si daca ar fi o alternativa un laptop de gaming. Ca de pe birou sigur nu il mut.

Cristan wrote: 22 Oct 2021, 10:37 Mai ai o variantă - cloud gaming. Cu un laptop non-gaming + un abonament GeForce Now ieși mai ieftin pe câțiva ani buni de acum încolo. Mai e și Xbox Cloud X, nu știu dacă merge în România, dar dacă nu e, cel mai probabil o să fie. Nu te joci chiar tot ce vrei, mna, dar selecția e mare și o să se tot adauge.

Ba chiar nu ți-ar mai trebui laptop deloc, poți să folosești și PC-ul pe care-l ai pentru asta.
Am incercat si Geforce now acum cateva luni, dar tot simteam delay (chiar daca am internet 1gbps). Si Stadia nici o sansa, daca trebuie sa platesc abonament lunar si mai cumpar inca o data jocurile.


Pana la urma, cred ca o sa imi fac un PC si pana scad preturile la placile video, voi folosi placa pe care o am momentan (sigur va fi ceva boost si cu asta avand in vedere ca i5 2400 sigur face bottleneck la GTX 1060 momentan).

Va multumesc inca o data pt sfaturi si pareri :)
Post Reply

Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests