februarie_2025
Moderator: Marius Ghinea
- Marius Ghinea
- Headless Kamikaze
februarie_2025
Am avut foarte multe de spus despre un DAC Hi-Fi: Topping E30 II.
Re: februarie_2025
E vreun filtru de reconstructie pe care il preferi? Si daca da, de ce?
- Marius Ghinea
- Headless Kamikaze
Nu prefer niciunul dintre filtre. Folosirea lor este efectiv după pofta și puterea urechilor fiecaruia, compuse cu specificul echipamentului folosit dincolo de filtre și cu felul muzicii ascultate. Eu le schimb constant cînd schimb materialul audio pe care îl ascult și nu cred că există o „rețetă” asemănătoare de la un utilizator la altul. Asta e frumos la flexibilitatea în utilizare a unei configurații Hi-Fi: e după pohta și nevoia fiecăruia. Iar filtrele de reconstrucție sînt șefele la paradigmă sub acest aspectMărar wrote: 2 Mar 2025, 00:29 E vreun filtru de reconstructie pe care il preferi? Si daca da, de ce?

Intreb in speranta in care imi dadea o recomandare cineva care sesizeaza consistent diferenta intre ele, am incercat de cateva ori sa le disting, dar imi oboseam urechea destul de rapid si nu eram sigur ca diferentele sunt reale sau imaginare.
Momentan stau pe F-3
Ar fi de mentionat ca il folosesc aproape exclusiv in modul 96hz / 24biti, posibil ca filtrul sa nu prezinte diferente la acest sample rate.
Momentan stau pe F-3
Ar fi de mentionat ca il folosesc aproape exclusiv in modul 96hz / 24biti, posibil ca filtrul sa nu prezinte diferente la acest sample rate.
- Marius Ghinea
- Headless Kamikaze
Dacă nu sesizezi o diferență, nu îți mai bate capul cu asta. Oamenii sînt foarte diferiți în general și în percepțiile organelor de simț în particular, iar sunetul este chiar a tricky one. Stai liniștit pe ce filtru vrei, if it makes no difference. Nu am nicio recomandare de făcut asupra acestui subiect, este o chestiune de-a dreptul intimă a fiecărui utilizator.Mărar wrote: 2 Mar 2025, 11:16 Intreb in speranta in care imi dadea o recomandare cineva care sesizeaza consistent diferenta intre ele, am incercat de cateva ori sa le disting, dar imi oboseam urechea destul de rapid si nu eram sigur ca diferentele sunt reale sau imaginare.
Momentan stau pe F-3

Filtrele de reconstrucție se aplică permanent, indiferent de frecvența de eșantionare. Partea de reconstrucție este necesară la orice frecvență de eșantionare, doar artefactele de conversie se mută în sus în spectru atunci cînd crești frecvența de eșantionare și fac ca filtrele să pară că nu mai sînt necesare - ceea ce nu am competența trebuitoare ca să evaluez tehnic, se poate să fie necesare în continuare sau nu, dar asta strict în ceea ce privește eliminarea artefactelor de conversie, repet, reconstrucția formei de undă rămîne utilă, iar efectele audibile ale filtrării sînt prezente în spectrul audibil indiferent de rata de sampling, pentru că intervalul de audibilitate din spectru este invariant.
Asta a fost si intuitea mea, si motivul pentru care n-am mai insistat cu testele.Marius Ghinea wrote: 2 Mar 2025, 12:02artefactele de conversie se mută în sus în spectru atunci cînd crești frecvența de eșantionare și fac ca filtrele să pară că nu mai sînt necesare - ceea ce nu am competența trebuitoare ca să evaluez tehnic, se poate să fie necesare în continuare sau nu, dar asta strict în ceea ce privește eliminarea artefactelor de conversie