Stiinta
Re: Stiinta
Păi asta e, mă, că nu poți face ifon cu unda gravitațională. Nu poți săpa cu ea, n-o poți fute, nu poți citi la lumina ei, nu te scarpină pe spate, n-o poți da la animale, nu poți rîni la porci cu ea, n-o poți băga în bechamel, nu poate rula Witcher 3 pe ultra, nu-ți aduce papucii, nu tămăduiește ca Arsenie, nu te îmbolnăvește, nu te curăță între dinți, nu rîvnește la capra ta, nu-ți dă rest de la un milion, îi cade lanțul la deal, nu scoate argintul viu, nu bagă argintul viu, nu naște pui vii, nu schimbă bujii, nu e bujie, nu zboară, se coclește dac-o lași prea mult la soare, nu e dulce, nu-i amară, nici măcar n-o poți vedea, dă-o-n supărare.
Daca te intereseaza strict numai partea tehnologica, numai faptul ca baietii au dezvoltat scule capabile sa simta un zbac de 10^-19 metri venit din fundul Cosmosului e o chestie care poate e cat de cat utila. Interferometria laser nu e aplicabila numai la probleme savante de astrofizica, ci se foloseste si in manipularea atomilor sau a moleculelor, chestie importanta in dezvoltarea de nanotehnologii, computere cuantice si alte tampenii unde se afla viitorul speciei noastre plm. Baietii care dezvolta tehnologii de quantum computing si-au modelat o parte dintre prototipuri pe baza unor ecuatii care descriu tot soiul de prostii inutile gen gauri negre sau particule relativiste, chestii care au fost scrise acum 100 de ani cand nu se gandea nimeni la asa ceva.Doc wrote:
Da, ar cam trebui sa faceti distinctii intre cercetari stiintifice si cercetari stiintifice.
Acum ai o metoda noua de a studia gauri negre (si probabil si alte corpuri ceresti, pe masura ce va fi imbunatatita). De unde stii ca peste inca 100 de ani, informatiile astea nu vor fi contribuit la dezvoltarea noii generatii de calculatoare de pe care sa postezi despre inutilitatea cascatului ochilor la bolta cereasca?
NO COVER. ALL MAN.
Producția de masă și pentru mase este principiul fundamental al industriilor capitaliste. Adică zice că degeaba ai descoperit aerul dacă nu-l poți valorifica.
Doc vede cercetarea științifică prin prisma princiipilor capitaliste, alții au o relație mult mai romantică cu actul de revelație.
"Defecte" profesionale bănuiesc.
edit. La nivel de principii, discuția asta contradictorie este cât se poate de actualitate. Și nu mă refer legat de unde ci de cercetările în domeniul medicinii și activitatea (economică) a insituțiilor de sănătate. Câtă cercetare/act uman și câtă afacere faci?
Doc vede cercetarea științifică prin prisma princiipilor capitaliste, alții au o relație mult mai romantică cu actul de revelație.
"Defecte" profesionale bănuiesc.

edit. La nivel de principii, discuția asta contradictorie este cât se poate de actualitate. Și nu mă refer legat de unde ci de cercetările în domeniul medicinii și activitatea (economică) a insituțiilor de sănătate. Câtă cercetare/act uman și câtă afacere faci?
dump CHA
- ola small dickie
- Big Daddy
stiinta e labagie. einstein ne-a pacalit. doc si foxman au realizat. veniti de luati lumina de pe acest topic. acest topic inlocuieste grota din ierusalim. de acum de aici se va lua lumina. loc de pelerinaj. miracol. miracolul de pe forumul level topicul stiinta anul de gratie 2016
Eu ma holbez la o gaura neagra de cateva minute, acest topic. Ai dreptate. Nu simt nicio utilitate. Nu simt ca iese ceva bun. QED
Doc wrote:Bine. Spune-mi atunci ce anume ar putea produce holbarea la gauri negre, care doar a confirmat o chestie deja descoperita, ULTERIOR. Oricat de ulterior vrei tu. Ce ar putea iesi VREODATA din chestia asta?chestr0ny wrote:daca o cercetare nu produce IMEDIAT un obiect palpabil si bine definit, gen un telescop, atunci e inutila
Eu ma holbez la o gaura neagra de cateva minute, acest topic. Ai dreptate. Nu simt nicio utilitate. Nu simt ca iese ceva bun. QED
Last edited by ola small dickie on 12 Feb 2016, 19:24, edited 4 times in total.
este o pro-vo-ca-re la adresa linistii sufletesti a muncitorilor, a oranduirii sociale si a pacii intergalactice. sa vina minerii hiperspatiali!
unde dai si unde doare unde dai si unde doare
Corect, chestiile colaterale sunt impresionante.Waaagh! wrote:faptul ca baietii au dezvoltat scule capabile sa simta un zbac de 10^-19 metri venit din fundul Cosmosului e o chestie care poate e cat de cat utila
Ciolan si Sebas au cam nimerit-o. Adevarul e ca si la Formula 1 ma uit (ma uitam, muie Dolce) cu placere, dar din cand in cand tot imi aduc aminte ce bugete nesimtite au si cati bani se ard de pomana. La filmuletul respectiv mi-au sarit dracii din cauza tonului de teleshopping, si mai ales din cauza aleia cu ochii umezi, cu "it's like Galileo, using for the first time the telescope". Nu, nu e, nici pe departe, dintr-o mie de motive.
Aia de care zice Ghinea nu ma deranjeaza in sine, ma deranjeaza doar cand zbiara ca mor de foame si vor pensii de la stat, ca sa le dea si lor cineva bani, ca sunt artisti, si ca ce, nu ne place cultura?
- ola small dickie
- Big Daddy
BREAKING NEWS: revelatiile din grota ironic intitulata stiinta nu se opresc. dupa ce s-a demonstrat ca stiinta e degeaba a mai venit o bomba. formula 1 e de pomana. tuturor ne e frica de ce ar putea sa mai urmeze acum. e un nou inceput
Eu ma holbez la cat de mult shitposting poti sa faci pe un topic cu care, evident ca nu ai nicio tangenta. Ai dus totul la un alt nivel.ola small dickie wrote:stiinta e labagie. einstein ne-a pacalit. doc si foxman au realizat. veniti de luati lumina de pe acest topic. acest topic inlocuieste grota din ierusalim. de acum de aici se va lua lumina. loc de pelerinaj. miracol. miracolul de pe forumul level topicul stiinta anul de gratie 2016
Doc wrote:Bine. Spune-mi atunci ce anume ar putea produce holbarea la gauri negre, care doar a confirmat o chestie deja descoperita, ULTERIOR. Oricat de ulterior vrei tu. Ce ar putea iesi VREODATA din chestia asta?chestr0ny wrote:daca o cercetare nu produce IMEDIAT un obiect palpabil si bine definit, gen un telescop, atunci e inutila

- ola small dickie
- Big Daddy
holbeaza-te mult si bine. incearca fara sa clipesti sa nu pierzi nicio secunda. poate o sa intelegi ceva in cateva milenii
My 2 cent: pe forumul asta sunt mai multe gauri negre decat in toata Calea Lactee.
Adica e de rau? 

Jesus Christ, știința și omenirea au făcut încă un pas înainte cu o descoperire pe care nu o înțeleg deloc pentru că nu mai știu nici să fac o ecuație de gradul I și voi dezbateți în mod inutil implicațiile morale și etice a activității savanților. Care-i logica? Chiar e atât de important câți bani se investesc în știință raportat cu rata de succes/aplicabilitate actuală? Nu pentru asta se luptă fedoriștii atei de pe Reddit?
Acum ceva vreme am citit un articol despre un savant care pentru a desființa mitul conform căruia trosnitul degetelor provoacă pe termen lung artrita și alte afecțiuni, timp de 50 de ani și-a trosnit degetele de la o mână și pe cealaltă a lăsat-o în pace. Omul și-a terminat experimentul, și-a publicat descoperirile și a dărâmat mitul. Cu ce ne-a ajutat asta? În afară de o bază teoretică solidă cu care s-o contrazici pe maică-ta, aparent nimic. Dar cineva a investit timp și efort ca să rezolve o chestiune neimportantă care poate mai târziu ar putea fi baza unei viitoare științe. Nu avem de unde să știm.
Acum ceva vreme am citit un articol despre un savant care pentru a desființa mitul conform căruia trosnitul degetelor provoacă pe termen lung artrita și alte afecțiuni, timp de 50 de ani și-a trosnit degetele de la o mână și pe cealaltă a lăsat-o în pace. Omul și-a terminat experimentul, și-a publicat descoperirile și a dărâmat mitul. Cu ce ne-a ajutat asta? În afară de o bază teoretică solidă cu care s-o contrazici pe maică-ta, aparent nimic. Dar cineva a investit timp și efort ca să rezolve o chestiune neimportantă care poate mai târziu ar putea fi baza unei viitoare științe. Nu avem de unde să știm.
Poate si Ola face de fapt un experiment...
Am gasit un video explicativ simplu si on point. Hope it helps.Mafio wrote:încă un pas înainte cu o descoperire pe care nu o înțeleg deloc
It would help more if it was narrated by Milla Jovovich... 

unde dai si unde doare unde dai si unde doare
- McWilliams
- Self-righteous bastard
Aparent, chiar face. Eu propun sa continuam discutia cu el pe acest topic astfel incat sa nu dea click pe langa si sa se ajunga la poluare pe alte topicuri.Doc wrote:Poate si Ola face de fapt un experiment...
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
- ola small dickie
- Big Daddy
Da! Hai! Continua discutia cu mine pe acest topic! Alaturi de doc. Dar vezi ca zombie nu mai e. Adapteaza-te. Te ascult. Baga una cum numai tu stii
- McWilliams
- Self-righteous bastard
Ce vrei sa continui - exprimari pe care le poti intelege sau chestii legate de subiect? Uite, la fac pe amandoua. Si te las pe tine sa determini care se incadreaza unde.
1) Eu sunt de acord cu sebas (nu ca ar fi singurul ca gandeste asa, insa pare ca exprimarea lui este cea mai usor de relationat pentru alde ola) - in lumea capitalista, pentru ca ceva sa supravietuiasca, trebuie sa produca profit. Intr-o forma directa sau indirecta, in prezent sau in viitor, direct in aria initiala sau cu ramificari in alte domenii. Felul in care vad eu problema este pur si simplu economic. Mai exact, o cercetare serioasa consuma resurse. Resursele sunt un factor finit, indiferent ca vorbim de bani, de timp, de materie cenusie sau de altele. Daca resursele consumate intr-o activitate nu produc un rezultat care poate fi utilizat spre a dezvolta ceva din viata omului (asta ca sa folosesc termeni mai vagi si mai largi), eu zic ca avem o mica-mare problema.
Sigur, nimeni nu-i interzice miliardarului X sa sustina financiar pe cercetatorii A, B si/sau C sa investigheze efectele razelor de luna asupra papucilor de guma. Nu este cu nimic diferit de a fi "patron of the arts" si nu zice nimeni ca arta si/sau entertainment-ul nu are locul propriu in viata oamenilor (gen Formula 1). Insa daca ne rezumam strict la cercetari stiintifice, ele sunt incepute cu un scop destul de bine definit din capul locului - de ex, constructorul auto X vrea sa inghesuie mai multi cai-putere intr-un motor fara sa mai adauge cilindri pe el; sau producatorul de produse farmaceutice Y vrea sa exploreze alternative la aparatul pentru astm; sau dezvoltatorul de imobiliare Y vrea sa ridice cladiri din ce in ce mai inalte pe un spatiu limitat (gen Hong Kong) si se loveste de limitarile betonului armat sau de stabilitatea cladirii in fata vantului. Trebuie sa existe un target palpabil, usor de inteles si legat de o activitate economica astfel incat gigeii (consilii de administratie la concerne sau fonduri de investitie) cu bani sa aprobe finantarea acelui proiect de cercetare. Ca, in destule cazuri, exista si "descoperiri" secundare fata de obiectivul initial, cu atat mai bine. Mai naspa este cand se declara un anumit scop pentru cercetare, iar banii se cheltuie pe cu totul alt scop, rezultand nimic cuantificabil.
Sau pe intelesul tau, Ola, ar fi ca atunci cand what's-his-face cere niste 500'000 de dolari pentru a face un joc pe care multi si-l doresc, primeste peste 3 milioane de dolari for it, apoi ii cheltuie pe batura si femei, nereusind sa finalizeze cel joc si cerand in continuare bani pentru alte jocuri.
2) Sinisha Mihajlovici, pe vremea cand (inca) era antrenor la AC Milan, a avut niste rezultate sub asteptarile altora. De ce ar fi fost sub asteptari, luand in considerare toti factorii existenti, nu stiu, dar nu face obiectul acestui post. Si pisat la cap de niste unii care voiau rezultate, cacand vin acele rezultate, ca de ce nu vin mai repede, ca el ce face ca sa vina mai repede, ca el nu stie ca se asteapta multe de la el, ca nu stie ca lumea nu il mai sustine etc., a raspuns ceva in genul: "Eu nu citesc presa. In schimb, le-am zis secunzilor sa vina la mine cu articolele in care sunt laudat. Pana acum, n-am primit nimic."
1) Eu sunt de acord cu sebas (nu ca ar fi singurul ca gandeste asa, insa pare ca exprimarea lui este cea mai usor de relationat pentru alde ola) - in lumea capitalista, pentru ca ceva sa supravietuiasca, trebuie sa produca profit. Intr-o forma directa sau indirecta, in prezent sau in viitor, direct in aria initiala sau cu ramificari in alte domenii. Felul in care vad eu problema este pur si simplu economic. Mai exact, o cercetare serioasa consuma resurse. Resursele sunt un factor finit, indiferent ca vorbim de bani, de timp, de materie cenusie sau de altele. Daca resursele consumate intr-o activitate nu produc un rezultat care poate fi utilizat spre a dezvolta ceva din viata omului (asta ca sa folosesc termeni mai vagi si mai largi), eu zic ca avem o mica-mare problema.
Sigur, nimeni nu-i interzice miliardarului X sa sustina financiar pe cercetatorii A, B si/sau C sa investigheze efectele razelor de luna asupra papucilor de guma. Nu este cu nimic diferit de a fi "patron of the arts" si nu zice nimeni ca arta si/sau entertainment-ul nu are locul propriu in viata oamenilor (gen Formula 1). Insa daca ne rezumam strict la cercetari stiintifice, ele sunt incepute cu un scop destul de bine definit din capul locului - de ex, constructorul auto X vrea sa inghesuie mai multi cai-putere intr-un motor fara sa mai adauge cilindri pe el; sau producatorul de produse farmaceutice Y vrea sa exploreze alternative la aparatul pentru astm; sau dezvoltatorul de imobiliare Y vrea sa ridice cladiri din ce in ce mai inalte pe un spatiu limitat (gen Hong Kong) si se loveste de limitarile betonului armat sau de stabilitatea cladirii in fata vantului. Trebuie sa existe un target palpabil, usor de inteles si legat de o activitate economica astfel incat gigeii (consilii de administratie la concerne sau fonduri de investitie) cu bani sa aprobe finantarea acelui proiect de cercetare. Ca, in destule cazuri, exista si "descoperiri" secundare fata de obiectivul initial, cu atat mai bine. Mai naspa este cand se declara un anumit scop pentru cercetare, iar banii se cheltuie pe cu totul alt scop, rezultand nimic cuantificabil.
Sau pe intelesul tau, Ola, ar fi ca atunci cand what's-his-face cere niste 500'000 de dolari pentru a face un joc pe care multi si-l doresc, primeste peste 3 milioane de dolari for it, apoi ii cheltuie pe batura si femei, nereusind sa finalizeze cel joc si cerand in continuare bani pentru alte jocuri.
2) Sinisha Mihajlovici, pe vremea cand (inca) era antrenor la AC Milan, a avut niste rezultate sub asteptarile altora. De ce ar fi fost sub asteptari, luand in considerare toti factorii existenti, nu stiu, dar nu face obiectul acestui post. Si pisat la cap de niste unii care voiau rezultate, cacand vin acele rezultate, ca de ce nu vin mai repede, ca el ce face ca sa vina mai repede, ca el nu stie ca se asteapta multe de la el, ca nu stie ca lumea nu il mai sustine etc., a raspuns ceva in genul: "Eu nu citesc presa. In schimb, le-am zis secunzilor sa vina la mine cu articolele in care sunt laudat. Pana acum, n-am primit nimic."
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...