Discuţii politice, ca la cafenea

Locul in care ne intalnim si discutam de dimineata pana seara
McWilliams
Self-righteous bastard

Re: Discuţii politice, ca la cafenea

Post by McWilliams »

sekaba wrote:Cum de ce? Pentru ca e cerinta la tot felul de posturi d-astea bengoase, sa fii cat mai studios :)
Mai este si categoria "cum asa, copilul meu sa nu fie triplu licentiat ca X? oare ce vor crede colegii de munca/prietenii din inalta societate despre mine?". Pentru ca apar mult mai multi putzoi de genul Ponta, cu lucrare de doctorat pana in 30 de ani, care vor sa fie "Manager Executiv", nu fosile care isi doresc o diploma in plus de agatat pe perete.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Doc wrote: Cred ca un doctorat in drept iti permitea sa fii avocat, aici poate ne lamureste MC.
Era acu ceva ani o chesti ca daca aveai doctorat in drept nu mai trebuia sa dai admitere in Barou. Ce am auzit si eu de la altii.

O chestie si mai misto era prin anii 2000-2004 cand se intra in Barou fara niciun examen. Doar licenta in Drept, si o recomandare de la un avocat agreat de Baroul in care voiai sa te inscrii.
Acum examenul de admitere in Barou a ajuns sa echivaleze ca dificultate cu cel de intrare in magistratura (INM), ceea ce e aiurea avand in vedere ca aici vorbim de o profesie liberala, iar diferenta intre cei care reusesc in domeniu si cei care se reprofileaza ar trebui sa fie facuta in urma concurentei de pe piata si a performantei.

Acum e foarte greu sa ajungi sa incepi sa profesezi (adica sa dovedesti ce stii efectiv, dincolo de memorat coduri de legi pe dinafara) pentru ca subiectele de examen sunt cretine si facute probabil de "profesionisti" care au intrat in breasla asa cum am intrat. Cu alte cuvinte, acum daca vrei sa intri in Barou sa fii avocat tre sa ai capacitatea de a memora cateva sute/mii de pagini de legislatie (pt ca asa sunt facute intrebarile tip grila pe care le primesti la examen).
Dupa ce intri faci 2 ani de munca voluntara (rar am auzit de avocati care sa isi plateasca rezonabil stagiarii), iar apoi dupa ce dai alt examen (cel de definitivat) ajungi sa iti poti deschide propriul tau S.R.L aaaaaa pardon cabinet. Apoi astepti sa vezi daca iti bate cineva la usa.
Sau ar mai fi sansa sa te angajezi (daca esti toba pe meserie) la vreo mare casa de avocatura sau multinationala. Dar acolo esti muncit de iti sar capacele si nu ai libertatea pe care ti-o da un cabinet individual propriu.

Upssss. M-am cam intins. Shame on you Doc.
rdo
Hammer Haunt

Post by rdo »

MC wrote:Acum examenul de admitere in Barou a ajuns sa echivaleze ca dificultate cu cel de intrare in magistratura (INM)
Cu tot respectul pt tine si toti avocatii din tara asta (si mama mea e avocat), hai sa nu exageram :)

In ultimii 2-3 ani tot ceea ce s-a facut cu admiterea la Barou a fost o usoara normalizare, in sensul ca acum nu se mai intra in Barou cum se facea inainte, doar cu un interviu sau niste lucrari scrise facute pe genunchi pe holurile baroului unde dadeai, dupa ce iti erau suflate rezolvarile.

Asta ca sa nu mai vorbesc de uriasele nepotisme care existau (si care exista si acum, dar e mai greu sa le activezi) si care iti garantau aproape 100% intrarea daca erai fiul/fiica lui X sau Y.
De fapt asta a si stricat piata la voi: o perioada de vreo 10-15 ani in care a intrat in avocatura cine a vrut, s-a umplut de idioti si inevitabil clientii pt cei bine pregatiti dar la inceput de drum s-au imputinat.

In ultimii ani si-au dat seama si inaltele foruri conducatoare ale avocatimii romane ca nu se mai poate asa si au bagat test grila. Ce a iesit insa, vai si-amar: multe grile gresite si anulate, contestatii peste contestatii si overall o organizare execrabila a examenului.

Asa ca nu sunt de acord ca examenul de intrare in avocatura e echivalent cu cel de intrare in magistratura. L-au mai scos la liman, ce-i drept, au incercat sa-l mai obiectiveze, dar mai e mult pana departe
MC
Dremora Lord

Post by MC »

@rdo. Ai dreptate. Poate am exagerat un pic, insa voiam sa evidentiez tocmai faptul ca se tinde (asta e cuvantul), ca si dificultate al testelor grila cu cele de la admiterea la INM. In plus in cazul admiterii la INM sunt si alte 2 probe care pun destule dificultati. Deci, da, nu e chiar echivalent.
Ai foarte mare dreptate cand spui:
Ce a iesit insa, vai si-amar: multe grile gresite si anulate, contestatii peste contestatii si overall o organizare execrabila a examenului.
.
Urmaresc examenul de 3-4 ani si e vai si amar. Dar parca observ totusi an de an o imbunatatire in ce priveste organizarea. Cel putin la Baroul Cluj care e centru regional de examinare. Cat despre intrebari am spus ce era de spus in postul anterior.

Respect enorm profesia de magistrat (taicamiu e judecator) si poate candva voi reusi sa acced in aceasta nobila profesie.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Daca ai succes ca avocat, de ce sa-ti doresti sa ajungi judecator? Sa ai salariu fix, program fix, munti de dosare, sa te lupti zi de zi cu reclamangii analfabeti, avocati slab pregatiti, sa te faca toata lumea spagar, sa vezi ca sentintele tale sunt inversate la instanta superioara samd? DE CE?

IMO sa ai o profesie liberala fix de asta tine, de libertate. Nu-ti place un om? nu te forteaza nimeni sa-l ai client. Program 8 ore? hell, no! daca vreau sa ma joc trei zile, ma joc trei zile. Exista si reversul, vine un dead-line, pot avea 18 ore de munca pe zi. Dar dead-line-ul vine odata-de doua ori pe luna, nu tot timpul. Te tin bracinarii si castigi 'jde milioane? care-i treaba, sa lesine cei cu program-salariu fix de invidie...
sekaba
Pig Cop

Post by sekaba »

Dupa logica asta oriunde in lumea asta cei mai prosti in drept ar trebui sa fie judecatorii, nu avocatii, pentru ca un avocat de succes are mult mai multi bani decat un judecator la cele mai inalte instante, nu?
Cetateanu » Sat May 23, 2015 8:39 pm wrote:mda, penibil, uninstalled
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Doc wrote:Daca ai succes ca avocat, de ce sa-ti doresti sa ajungi judecator? Sa ai salariu fix, program fix, munti de dosare, sa te lupti zi de zi cu reclamangii analfabeti, avocati slab pregatiti, sa te faca toata lumea spagar, sa vezi ca sentintele tale sunt inversate la instanta superioara samd? DE CE?

IMO sa ai o profesie liberala fix de asta tine, de libertate. Nu-ti place un om? nu te forteaza nimeni sa-l ai client. Program 8 ore? hell, no! daca vreau sa ma joc trei zile, ma joc trei zile. Exista si reversul, vine un dead-line, pot avea 18 ore de munca pe zi. Dar dead-line-ul vine odata-de doua ori pe luna, nu tot timpul. Te tin bracinarii si castigi 'jde milioane? care-i treaba, sa lesine cei cu program-salariu fix de invidie...
Nu pot sa zic ca n-ai dreptate. Totusi ca si avocat nu tot timpul ai castiguri bune. Cel putin nu la inceput. Prinzi dosare de 3 lei. Apoi mai poti sa ai probleme si cu clientii care se trag pe cur cand e vorba sa iti plateasca onorariul (ajungi sa iei bani cu țârâita). Nu e totul roz. Cel putin nu in cazul unui avocat semiobscur cum sunt 70-80% din ei (in orasul meu).

Ca si judecator ai un salariu care vine luna de luna. Te bazezi pe el. Iti faci planuri. Iar dupa o anumita vechime si chiar de la Tribunal in sus nu sunt tocmai mici salariile. Apoi iesi la pensie daca ai 25 ani vechime (in care intra si perioada cat ai practicat alta profesie juridica si chiar cei 4 ani de facultate). Poti sa iesi la pensie undeva la 56-57 de ani si pensia e aproape cat salariul plus ca se mareste odata cu marirea salariilor magistratilor activi. Iti spun doar ca e peste 7000 de lei minim in cazul unui judecator care se pensioneaza de la Tribunal.
Mai e si statutul pe care ti-l ofera o astfel de profesie.
rdo
Hammer Haunt

Post by rdo »

Astia au fost picati, si s-a procedat foarte corect.

@MC - cei 4 ani de facultate nu intra in vechime, doar cei 2 ani de INM + 1 an de stagiu
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

sekaba wrote:Dupa logica asta oriunde in lumea asta cei mai prosti in drept ar trebui sa fie judecatorii, nu avocatii, pentru ca un avocat de succes are mult mai multi bani decat un judecator la cele mai inalte instante, nu?
Nu neaparat. Am doua prietene din copilarie, una judecator, alta procuror, care au intrat in magistratura pentru ca au simtit ca nu le place in avocatura, nu le aveau pe astea cu socializarea, cu comunicarea cu clientii samd. Nu era genul lor. Si ambele sunt foarte inteligente si pregatite. Cand esti intr-o profesie liberala nu ajunge sa fii bine pregatit, mai sunt si people skills. La care uite, eu saunt maestru :lol: :lol:

@MC
Mai e o chestie care o urasc la un sistem piramidal - cum e si magistratura - sa ai sef. Sa vina seful sa-ti zica "aici faci asa". Sau sa nu promovezi cand trebuie, pe motiv de "colega are fusta scurta". Sau sa vina vreun baiat cu ochi albastri sa-ti zica ce/cum sa faci, ca daca nu incepi sa fii filat. Samd.
marvas
vrășmaș mârșav

Post by marvas »

Revenind la rusi, fac si ei ce pot:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... plane.html
sekaba
Pig Cop

Post by sekaba »

Niste barbari. Imo mai rai ca ISIS, pentru ca de crescatori de capre in izmene din desert mai scapam, dar de dobitocii astia nu.
Cetateanu » Sat May 23, 2015 8:39 pm wrote:mda, penibil, uninstalled
rdo
Hammer Haunt

Post by rdo »

Doc wrote:@MC
Mai e o chestie care o urasc la un sistem piramidal - cum e si magistratura - sa ai sef. Sa vina seful sa-ti zica "aici faci asa". Sau sa nu promovezi cand trebuie, pe motiv de "colega are fusta scurta". Sau sa vina vreun baiat cu ochi albastri sa-ti zica ce/cum sa faci, ca daca nu incepi sa fii filat. Samd.
Cand credeam si eu ca ti-ai revenit un pic, ai venit iar sa-mi demonstrezi contrariul :))

1. Magistratura nu e un sistem "piramidal"
2. In magistratura nu ai "sef". Presedintele instantei/prim-procurorul are atributii administrative/manageriale, nu ierarhic superioare tie.
3. Nu vine nimeni sa-ti zica "aici faci asa", si daca se intampla asta, este de datoria ta sa sesizezi CSM-ul in acest caz.
4. Promovarea in magistratura se face exclusiv pe baza de concurs.
5. Orice presiuni/amenintari din partea "baietilor cu ochi albastri" sau oricaror alti baieti se considera a fi imixtiuni in actul de justitie si trebuie de indata aduse la cunostinta CSM-ului sau Parchetelor. In plus, la fiecare inceput de an, magistratii sunt obligati sa completeze o declaratie pe proprie raspundere ca sunt/au fost ofiteri acoperiti.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Imi pare rau ca par oscilant :)
1. In magistratura nu exista promovari? promovarile de ce depind? uneori nu depind si de ce vor "unii" (da, ai zis mai jos ca "teoretic" depind de concursuri)? nu e tot una sa fii magistrat la Vascautii de Jos sau la Inalta Curte... Nu e piramida clasica din alte sisteme administrative, de acord, ai o pozitie mai solida in locul unde esti, inamovibilitate samd, dar totusi.
2. Seful e Presedintele. Sau pare ca e (sau a fost), din moment ce el semneaza decretele. Si parerea mea de HuoBase e ca justitia in perioada Base a avut sef. Cum o fi Klaus, o fi - mai rau decat Base nu cred ca are cum sa fie. Poate revenim spre o normalitate, in care avocati/magistrati care l-au scapat pe Base de dosare nu sunt promovati, doar ca sa fie arestati mai incolo ca niste mari corupti.
3. Teoretic, sigur ca ai dreptate.
4. Teoretic, sigur ca ai dreptate. Practic, concursuri - lol. Poate ca unii stiu intrebarile. Sau raspunsurile. Sau fac lucrarea dupa aia. C'mon, traim in Romania. N-or fi taman concursurile de magistratura ca in Japonia (fuck you VW, nu mai putem spune ca-n Germania). Sunt si ele ca in Romania.
5. Baietii cu ochi sunt baietii cu ochi, magistratii sunt si ei oameni, au slabiciuni, sunt destui coruptibili samd. Iarasi vorbim de distanta dintre teorie si practica. Chiar crezi ca serviciile nu stiau de ce se ocupa Eva de +10 ani? n-or fi profitat niciodata?
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Ma scuzi, dar respectivul pare sa fie nitel cam dobitoc. O bomba la Tg Secuiesc o sa omoare/raneasca etnici maghiari. Daca ar fi fost o bomba la Bucuresti/Constanta/Cluj/Mehedinti/Galati/(oriunde locuieste RaptoR in Spania sau Zombie in Elvetia)... Ce naiba, nici animalele nu se caca acolo de unde mananca.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Sunt si ceva romani ramasi prin zonele alea... Oricum, amuzant, asta credea ca Romania e Franta, sau ceva de genul asta. In principiu omenasii stiu cam tot ce ii intereseaza, si ii intereseaza tot. Cred ca a fost ceva gen cazurile in care X cauta asasin platit si de fapt vorbea cu unu sub acoperire, sau Y voia sa vanda un kil de mercur, si de vapt cumparatorul avea ochi albastri samd. Asa o fi cumparat si boul asta artificiile de la vreun sereist. Oamenii au conexiuni in ... underworld.

Si de ce e numai unu saltat? nu zic astia ceva de o miscare, nuclee samd?
zme-ul

Post by zme-ul »

McWilliams wrote:Ma scuzi, dar respectivul pare sa fie nitel cam dobitoc. O bomba la Tg Secuiesc o sa omoare/raneasca etnici maghiari. Daca ar fi fost o bomba la Bucuresti/Constanta/Cluj/Mehedinti/Galati/(oriunde locuieste RaptoR in Spania sau Zombie in Elvetia)... Ce naiba, nici animalele nu se caca acolo de unde mananca.
de parca ISIS nu omoara musulmani prin Siria & Co. :roll:
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Cand zici "ISIS omoara musulmani" e ca si cand ai zice "bozgorii omoara crestini" - exista mai multe ramuri de crestini sau de musulmani. Iar ISIS omoara, cu precadere, dintr-o categorie anume.
zme-ul

Post by zme-ul »

McWilliams wrote:Cand zici "ISIS omoara musulmani" e ca si cand ai zice "bozgorii omoara crestini" - exista mai multe ramuri de crestini sau de musulmani. Iar ISIS omoara, cu precadere, dintr-o categorie anume.
nu, era vorba ca ai lor omoara tot pe ai lor - greu ... :P
Post Reply

Return to “Cafenea”