Discuţii politice, ca la cafenea
Re: Discuţii politice, ca la cafenea
Eu n-am inteles un lucru:
E vorba de scutirea pe impozitul pe VENITUL generat de activitatea de cercetare, sau e vorba de venitul lor in general, adica esti implicat in cercetare, dar tu ai si trei buticuri si doua spalatorii auto, si vei fi scutit de orice impozit pentru ca esti cercetator?
Mie prima varianta mi se pare in regula... un grup de Waaaghs care sa faca nu-stiu-ce high-tech si sa-si ia niste salarii neimpozitate, nu mi se pare o gaura in cer.
PS. Pe prietena mea care a ajuns doctorita in contabilitate, de am ajutat-o eu, masteratul+doctoratul au costat-o cu totul (taxe, drumuri, publicatii etc etc.) vreo 8-9000 de euro, si tipa chiar si-a dat interesul. O ciorba lunga, frectie la picior de lemn din pdv stiintific, dar nu chestie plagiata. Asta in perioada 2003-2009, aproximativ.
E vorba de scutirea pe impozitul pe VENITUL generat de activitatea de cercetare, sau e vorba de venitul lor in general, adica esti implicat in cercetare, dar tu ai si trei buticuri si doua spalatorii auto, si vei fi scutit de orice impozit pentru ca esti cercetator?
Mie prima varianta mi se pare in regula... un grup de Waaaghs care sa faca nu-stiu-ce high-tech si sa-si ia niste salarii neimpozitate, nu mi se pare o gaura in cer.
PS. Pe prietena mea care a ajuns doctorita in contabilitate, de am ajutat-o eu, masteratul+doctoratul au costat-o cu totul (taxe, drumuri, publicatii etc etc.) vreo 8-9000 de euro, si tipa chiar si-a dat interesul. O ciorba lunga, frectie la picior de lemn din pdv stiintific, dar nu chestie plagiata. Asta in perioada 2003-2009, aproximativ.
- McWilliams
- Self-righteous bastard
Din punctul meu (neumil) de vedere, pare un fel de Steam-achievement, de agatat in piept la petreceri intre hipsteri. Gradul/diploma de la masterat in sus, adica. Necesara pentru a adauga ceva in CV, necesara pentru a "demonstra" ca ai calitate, necesara pentru a putea solicita un salariu de la o anumita valoare in sus etc. Nu strica sa treci prin proces. Daca trecerea se face pe bune, cu atat mai mari sansele sa iti ramane ceva pozitiv din acest proces. Dar altfel, este aproape total decuplat de ce ar trebui sa insemne o diploma, un rang, o recunoastere a meritelor teoretice.
Cercetarea este misto, ca sa folosim expresii de cartier, insa devine curat murdar cand trebuie sa alegi categoriile de oameni care ar "cerceta".
Cercetarea este misto, ca sa folosim expresii de cartier, insa devine curat murdar cand trebuie sa alegi categoriile de oameni care ar "cerceta".
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
E o cariera ca oricare alta. Probabil in secolul XVIII bucata aia de hartie mai valora ceva, insa in ziua de azi... practic trebuie sa produci 1000 oameni* cu diploma ca sa ai 2-3 capabili de ceva. Restul** la spalatorii auto sau call centere. Aia 2-3 capabili se duc in strainatate, la ceva corporatie sau la guvern, ramanand cam 0.1 a carui cercetari vor fi aruncate la gunoi. Cu noua lege, probabil o sa ramana 0.2-0.3
*in Romania probabil 10 000... sigur, depinzand de sectie - la univ. buc., matematica/informatica, probabil sunt 10 rasariti din 1000, cat timp la universitatile private (gen Titulescu, Dimitrie Cantemir, Universitatea Lumina, Ecologica etc.) proportia este de cam 1 la 1 000 000
**bine, e util sa depistezi cine NU poate sa termine studiile universitare; acesti oameni nu au minimul necesar de orice ar exista de te face om; practic n-au avut nici macar cea mai rudimentara, nesimtita sau penibila scuza pentru a merge de 3 ori la cursuri si sa ia un cinci; acestor oameni nu poti sa le dai responsabilitati pentru ca they will fuck it up, guaranteed; prin urmare, din punctul meu de vedere, cel care trebuie sa te angajez, e mai important sa termini ORICE facultate, decat ce ai invatat acolo
*in Romania probabil 10 000... sigur, depinzand de sectie - la univ. buc., matematica/informatica, probabil sunt 10 rasariti din 1000, cat timp la universitatile private (gen Titulescu, Dimitrie Cantemir, Universitatea Lumina, Ecologica etc.) proportia este de cam 1 la 1 000 000
**bine, e util sa depistezi cine NU poate sa termine studiile universitare; acesti oameni nu au minimul necesar de orice ar exista de te face om; practic n-au avut nici macar cea mai rudimentara, nesimtita sau penibila scuza pentru a merge de 3 ori la cursuri si sa ia un cinci; acestor oameni nu poti sa le dai responsabilitati pentru ca they will fuck it up, guaranteed; prin urmare, din punctul meu de vedere, cel care trebuie sa te angajez, e mai important sa termini ORICE facultate, decat ce ai invatat acolo
unde dai si unde doare unde dai si unde doare
Experienta de munca/ce stii practic sa faci > diploma care sa ateste ca ai facut o facultate in doru' leliidin punctul meu de vedere, cel care trebuie sa te angajez, e mai important sa termini ORICE facultate, decat ce ai invatat acolo
^Wishful thinking
Daca pe un post pentru care studiile sa zicem ca sunt irelevante (nu s-a facut facultate de game-testeri, de distribuitori samd.), si vin 5 candidati, dintre care patru au studii superioae, ghici cine are din start o bulina neagra? Cum compensezi bulina, Fedaykin? imi povestesti experienta? de ce ai plecat de acolo, daca ai o experienta asa solida? imi arati practic ce stii sa faci? crezi ca ai timp? crezi ca ma poti face sa pierd timpul cu tine? sau poate te-as angaja daca te-as munci dublu si te-as plati la jumatate decat pe aia cu facultate, pentru ca oricum, unde sa te duci? cate sanse ai pe piata muncii? imi permit sa te muncesc
Pentru mine (ca angajator) studiile reprezinta macar o aspiratie pentru ceva mai bun. Daca ai fost in stare sa-ti iei licenta la o facultate macar semi-onorabila, meriti o sansa. Pentru eforturi, pentru timpul tau pierdut, pentru banii tai investiti, meriti mai mult decat unu care prefera sa creada ca ulciorul merge de multe ori la apa.
Nu mai vorbim cum o experienta de 3-4 ani de facultate, departe de familie, cvasi pe picioarele tale, te maturizeaza in comparatie cu unu care la 18 ani se baga necalificat pe undeva si cara saci cu spinarea, sau ce o face. Experienta de munca, nu? parca asa zici ca se cheama...
LE. Din pacate, am vazut cativa colegi de generala, promitatori, carora nu le-a pasat de studii, si dupa ce au fost megadistribuitori cu 4-5000 de lei salarii, acum sunt taximetristi, si cativa colegi, mai slabi, dar care s-au agatat de studii, si tot au prins ceva joburi pe la stat, prin administratie, institutii samd. Esti mai prostut si ai facut totusi dreptul la Spiru? N-ai sa fii tu MC cu BMW, dar nici jurist la o primarie de tara nu e rau...
Daca pe un post pentru care studiile sa zicem ca sunt irelevante (nu s-a facut facultate de game-testeri, de distribuitori samd.), si vin 5 candidati, dintre care patru au studii superioae, ghici cine are din start o bulina neagra? Cum compensezi bulina, Fedaykin? imi povestesti experienta? de ce ai plecat de acolo, daca ai o experienta asa solida? imi arati practic ce stii sa faci? crezi ca ai timp? crezi ca ma poti face sa pierd timpul cu tine? sau poate te-as angaja daca te-as munci dublu si te-as plati la jumatate decat pe aia cu facultate, pentru ca oricum, unde sa te duci? cate sanse ai pe piata muncii? imi permit sa te muncesc

Pentru mine (ca angajator) studiile reprezinta macar o aspiratie pentru ceva mai bun. Daca ai fost in stare sa-ti iei licenta la o facultate macar semi-onorabila, meriti o sansa. Pentru eforturi, pentru timpul tau pierdut, pentru banii tai investiti, meriti mai mult decat unu care prefera sa creada ca ulciorul merge de multe ori la apa.
Nu mai vorbim cum o experienta de 3-4 ani de facultate, departe de familie, cvasi pe picioarele tale, te maturizeaza in comparatie cu unu care la 18 ani se baga necalificat pe undeva si cara saci cu spinarea, sau ce o face. Experienta de munca, nu? parca asa zici ca se cheama...
LE. Din pacate, am vazut cativa colegi de generala, promitatori, carora nu le-a pasat de studii, si dupa ce au fost megadistribuitori cu 4-5000 de lei salarii, acum sunt taximetristi, si cativa colegi, mai slabi, dar care s-au agatat de studii, si tot au prins ceva joburi pe la stat, prin administratie, institutii samd. Esti mai prostut si ai facut totusi dreptul la Spiru? N-ai sa fii tu MC cu BMW, dar nici jurist la o primarie de tara nu e rau...
- McWilliams
- Self-righteous bastard
De acord, Doc, dar vezi cum si tu zici ca "faptul ca X are o diploma spune multe despre persoana X (i.e. ambitious, self-reliant etc.) decat despre cunostintele persoanei X"? Adica diploma/studiile nu conteaza atat pentru continutul lor, cat pentru ce actiuni conexe au presupus. La fel de bine, poti substitui "am absolvit o facultate" cu "am facut stagiul militar" (acolo unde se mai face) sau "am fost membru Crucea Rosie/Green Peace/Child of War etc." sau alta chestie care sa iti arate maturitatea respectivei persoane.
Avantaj o sa aiba candidatul care stie sa se exprime, care stie engleza ceva mai bine decat un cioban de la stana, care da dovada ca stapaneste cat de cat domeniul spre care aspira si, mai ales, care demonstreaza cat de cat ca nu e plecat cu sorcova.si vin 5 candidati, dintre care patru au studii superioae, ghici cine are din start o bulina neagra? Cum compensezi bulina, Fedaykin?
Nu de alta, dar s-au perindat diferite specimene prin firma (rar, ce-i drept) cu facultatea terminata care atunci cand deschideau gura iti venea sa pleci in lume.
P.S.: De altfel, daca as vrea sa plec la o firma de Software QA, iti garantez eu ca nu i-ar interesa nici 5% daca am studii superioare terminate sau nu, cat cunostintele (tool-uri, baze de date, know-how, etc) + experienta cu care am plecat de la locul anterior
- McWilliams
- Self-righteous bastard
Nu ca vreau sa iti strivesc corola de minuni a lumii, dar ala este un mit urban. Cel cu "am facultatea vietii - n-am nevoie de alta diploma". Mai de apreciat ar fi sa te cheme Iorga si sa ai niste studii avansate terminate inainte de 20 de ani, nu sa te cheme Moflea si sa ai combinatii cu baietii pana la 30 de ani.
Ma rog, lasand la o parte ca discutia asta merge la topicul cu "Serviciuri si munci", eu personal nu simt absolut deloc nevoia sa bifez la CV partea aia cu "studii superioare" - la modul cel mai cinic vorbind, e o hartie cu care te stergi la fund, complet inutila, pt care iti pierzi o droaie de timp si bani.
Cel putin aia de licenta.
Cel putin aia de licenta.
- McWilliams
- Self-righteous bastard
Depinde. Multe chestii din materia denumita generic/global Economie sunt foarte probabil inutilizabile in practica pe care o vei avea ca angajat. DAR! Dar te ajuta sa iti deschizi mintea spre mai multe alte chestii din categoria respectiva. Eh, o minte deschisa poate evolua.
Eh, asa ziceam si eu cand eram un greenhorn sadea si tindeam catre Administratie Publica -> Administratie Europeana, eventual un post la un consulat, ceva, etc.
Pana cand am realizat ca mai degraba mi-as taia o mana decat sa o folosesc in a ajuta, in orice fel, forma sau fond, statul.
Pana cand am realizat ca mai degraba mi-as taia o mana decat sa o folosesc in a ajuta, in orice fel, forma sau fond, statul.
Top lel. Presupun ca ai avut aceasta revelatie abia dupa ce ai picat examenul/interviul de admitere, nu? Si da, diploma e doar o hartie. Dar o facultate iti ofera pe parcursul anilor de studiu mult mai mult decat o simpla foaie de hartie. Asta daca iti dai un pic interesul. Tu n-ai fost in stare de asta si acum vii sa ne spui ca tu te stergi la cur cu diplomele noastre. A venit Bill Gates sa dea lectii despre facultate si ce inutila e. Hai sictir si bafta la obtinut alt job in afara de tester la Ubisoft.
Last edited by .chester on 3 Jan 2016, 15:01, edited 1 time in total.
I'm livin' in a love shadow
Bine ba chest! +1
Nu, undeva dupa prima sesiune din anul 2, in care o parte din examene le-am luat fara sa fi participat la un curs.Top lel. Presupun ca ai avut aceasta revelatie abia dupa ce ai picat examenul/interviul de admitere, nu?
Apoi mi-am dat seama ca prefer sa imi dedic timpul unei activitati in urma careia primesc o suma mai mult decat decenta de bani pt varsta mea decat sa dau o caruta de bani in urma careia 90% sanse nu ma aleg cu absolut nimic.
Ce zic eu si ce intelege Castrony.Tu n-ai fost in stare de asta si acum vii sa ne spui ca tu te stergi la cur cu diplomele noastre
Nu, nu ma sterg EU la cur cu diplomele voastre - dar multi angajatori, aia cati mai sunt, da.
De ex. am 2 foste colege de liceu care s-au angajat la Phillip Morris fiecare cu o facultate terminata intr-un domeniu nici macar tangential cu jobul lor actual (una dintre ele a fost profesoara o perioada de timp, pana si-a bagat picioarele in sistemul de invatamant)
Generatia mea, cel putin (si cam toti care vin dupa mine) nu beneficiaza mai deloc de diploma de licenta. Poate voi v-ati angajat intr-o perioada in care lucrurile stateau altfel.
Dupa cum am zis, e cerere mare pt Software QA (foarte multi colegi au plecat in ultimii 2 ani, avand in vedere salariul nu ma mira deloc) - asta daca nu reusesc sa intru in productie.Hai sictir si bafta la obtinut alt job in afara de tester la Ubisoft.
Pana una alta, vin eu si te intreb cine p***a ma-tii esti tu sa-mi spui "hai sictir"?!
Hai sictir la impins hartogarii pt somaj, Castrony!
Mda, deci nici nu te duceai la cursuri. Cum te-ai astepta sa-ti foloseasca o facultate daca nu frecventezi cursurile? Te mai si consideri un geniu pentru ca ai reusit sa scoti un 5 la examenele alea. Tu esti omul superior, e prea modesta facultatea pentru capacitatile tale intelectuale. Lol.
Depinde numai de tine daca te alegi cu ceva de pe urma facultatii sau nu. Iti zic "hai sictir" pentru ca refuz sa ascult pe unul care nu dadea pe la cursuri si apoi s-a lasat de facultate spunandu-mi ca e inutila.
"foarte multi colegi au pelcat in ultimii 2 ani" - nu si tu hahaha.
Depinde numai de tine daca te alegi cu ceva de pe urma facultatii sau nu. Iti zic "hai sictir" pentru ca refuz sa ascult pe unul care nu dadea pe la cursuri si apoi s-a lasat de facultate spunandu-mi ca e inutila.
"foarte multi colegi au pelcat in ultimii 2 ani" - nu si tu hahaha.
Cam greu sa dai pe la cursuri in regim de facultate la zi si sa fii si angajat. Just saying.Mda, deci nici nu te duceai la cursuri. Cum te-ai astepta sa-ti foloseasca o facultate daca nu frecventezi cursurile?
La ce puteam sa ajung, ma duceam. Dup-aia am zis "fuck it".
Nu tin minte sa fii luat mai putin de 7 la examenele de facultate. Again, just saying.Te mai si consideri un geniu pentru ca ai reusit sa scoti un 5 la examenele alea
Asta in conditiile in care trebuie sa fii de-a dreptul analfabet ca sa nu fii in stare sa termini o facultate (as in, sa nu reusesti sa iei examenele). Top Kek.Tu esti omul superior, e prea modesta facultatea pentru capacitatile tale intelectuale. Lol.
Nu depinde absolut deloc de tine. Mai ales intr-o tara ca asta.Depinde numai de tine daca te alegi cu ceva de pe urma facultatii sau nu
Pot sa dau si alte exemple, de generatii mai in varsta, cu oameni cu masterate, MBA-uri si o droaie de cursuri + experienta in N proiecte mari care acuma isi cauta de munca si de-abia gasesc ceva.
Ma rog, barem acuma realizez ca stau de vorba cu un aiurit care chiar crede cu tarie in aberatia numita "facultate terminata = job garantat".
Nu am zis nicaieri ca o facultate terminata iti garanteaza un job. Dar de aici pana la afirmatii aiuritoare si edgy precum "diploma e buna doar sa te stergi la cur cu ea!!!", "facultatea nu te invata nimik!!" si altele, venite de la unul ca tine, e cale lunga. Posturile tale sunt ilustrarea zicalei aleia cu vulpea si strugurii. Pe mine m-a ajutat facultatea. Masterul m-a ajutat mult mai mult. Nu as fi avut joburile pe care le-am avut fara acele diplome. Angajatorii mei au fost impresionati de ele si au contat in decizia lor. Nu cred ca as fi fost chemat la interviu fara ele. Deci ia-ti parerile de edgelord si sterge-te la cur cu ele, ca tot esti fan al acestei activitati. Si repede, pana nu vine Doc, care deja bantuie pe topic, sa te intrebe cat de aglomerat e metroul. 

Am spus ca asta e valabil strict pentru angajari in domenii pentru care nu sunt specializari in facultati, unde pot candida si cei cu studii, si cei fara. Daca postul e unu de specialitate, normal ca devine relevant ce si cat ai invatat in faculta, si ai ce sa testezi la candidatul respectiv.McWilliams wrote:De acord, Doc, dar vezi cum si tu zici ca "faptul ca X are o diploma spune multe despre persoana X (i.e. ambitious, self-reliant etc.) decat despre cunostintele persoanei X"? Adica diploma/studiile nu conteaza atat pentru continutul lor, cat pentru ce actiuni conexe au presupus. La fel de bine, poti substitui "am absolvit o facultate" cu "am facut stagiul militar" (acolo unde se mai face) sau "am fost membru Crucea Rosie/Green Peace/Child of War etc." sau alta chestie care sa iti arate maturitatea respectivei persoane.

Fedaykin, a cui e vina ca nu te-ai orientat spre o optiune realista? lol, posturi in consulate. Lol, Relatii Economice Internationale. Lol Economie Agrara si alte aberatii de profile fara cap si coada. Eu sunt la Drept Administrativ, o sa ajung notar. Sa mori tu!? CE sa cauti la o facultate care te specializeaza intr-un domeniu in care pilele sunt primordiale? in care daca nu esti copil de notar/consul/diplomat, n-ai ce sa cauti?
Cat despre facultati serioase, nu exista ce ai spus tu, sa nu te prezinti la cursuri si sa iei 7. La stat la Timisoara pur si simplu n-ai fi intrat in examen. N-aveai voie mai mult de doua absente, ceva de genul asta. Daca nu te poti prezenta, inscrie-te la fara frecventa, la distanta, ceva de genul asta.
...
Cum e in metrou?

...
LE. Am multe cunostinte care s-au apucat de facultati care fie nu le asigurau traiul ( ex. asistenta sociala), fie nu era sa fie genul lor (medicina, unu caruia ii venea rau cand vedea sangele, si a descoperit asta dupa admitere). Dar s-au reorientat, si-au gasit nisa samd. Esti in IT? fa ceva pe profil. Ala cu asistenta sociala a facut informatica pe bani (a doua faculta se plateste), si acum e programator in Timisoara.
@Fedaykin: Sunt destul de sigur ca te-am vazut mai de mult exprimandu-ti nemultumirea fata de cat castigi pe forum, lucru de inteles care se potriveste cu informatiile pe care le aveam in legatura cu pozitia de game tester. I'm too lazy to look it up in your post history, but I may do it if you say it's not true. Nu stiu daca ai fost promovat de atunci sau preferi sa te minti singur acum ca ai un salariu mai mult decat decent si ca ai facut alegerea corecta renuntand la facultate. Oricum, daca esti multumit sa fii game tester in the long run, good for you. Asta nu spune nimic despre sistemul de educatie in tara asta in care continui sa traiesti si sa profesezi, desi spuneai ca nu te consideri roman.
Facultatea e inutila in cazul tau pentru ca ai ales un job care nu necesita studii superioare. Mergand mai departe cu logica asta, ai putea sa fii si vanzator fara BAC si sa spui ca diploma aia e buna doar ca sa te stergi la cur cu ea. Not what most people do. Lipsa studiilor superioare e prima bila neagra pe care o vede un angajator in cazul posturilor serioase, pleci cu un dezavantaj din start. Cum au zis Doc si chester, e posibil sa nu fii chemat la interviuri fara ele. Facultatea terminata nu iti asigura un job, dar in multe cazuri e minimul necesar pentru a fi luat in calcul.
Domeniul in care lucrezi e vazut in general drept ceva tranzitoriu, like a student summer job or some kind of temporary position until you find something better. Tu, prin lipsa studiilor superioare, ti-ai limitat sever restul optiunilor pe viitor asa ca risti sa ramai blocat intr-un stadiu de care multi au trecut rapid. Nu suport aroganta a la Doc (in general asociez lauda exagerata privind castigurile/ocupatia cu indivizi gen Gigi Becalli), dar nu vad cum te-ai putea mandri cu o pozitie de game tester, cu atat mai mult cu cat afisezi o atitudine de superioritate intelectuala pentru ca te descurci fara studii inalte intr-un domeniu care nu le necesita in the first place.
Facultatea e inutila in cazul tau pentru ca ai ales un job care nu necesita studii superioare. Mergand mai departe cu logica asta, ai putea sa fii si vanzator fara BAC si sa spui ca diploma aia e buna doar ca sa te stergi la cur cu ea. Not what most people do. Lipsa studiilor superioare e prima bila neagra pe care o vede un angajator in cazul posturilor serioase, pleci cu un dezavantaj din start. Cum au zis Doc si chester, e posibil sa nu fii chemat la interviuri fara ele. Facultatea terminata nu iti asigura un job, dar in multe cazuri e minimul necesar pentru a fi luat in calcul.
Domeniul in care lucrezi e vazut in general drept ceva tranzitoriu, like a student summer job or some kind of temporary position until you find something better. Tu, prin lipsa studiilor superioare, ti-ai limitat sever restul optiunilor pe viitor asa ca risti sa ramai blocat intr-un stadiu de care multi au trecut rapid. Nu suport aroganta a la Doc (in general asociez lauda exagerata privind castigurile/ocupatia cu indivizi gen Gigi Becalli), dar nu vad cum te-ai putea mandri cu o pozitie de game tester, cu atat mai mult cu cat afisezi o atitudine de superioritate intelectuala pentru ca te descurci fara studii inalte intr-un domeniu care nu le necesita in the first place.
Nu cred ca mi-am precizat castigurile sau ocupatiane0lith wrote:Nu suport aroganta a la Doc (in general asociez lauda exagerata privind castigurile/ocupatia cu indivizi gen Gigi Becalli