Discuţii politice, ca la cafenea

Locul in care ne intalnim si discutam de dimineata pana seara
McWilliams
Self-righteous bastard

Re: Discuţii politice, ca la cafenea

Post by McWilliams »

Da. Imi vine sa plang cand observ ca lumea inca se mai uita-n gura Rusiei, in afara Europei de est. BROS AND HOES, China face parteneriate si investitii in dezvoltarea infrastructurii in intreaga lume ca sa fie in postura bancii la darea in plata - daca nu poti plati, nu-i bai, lasa ca ia China ce a construit. Autostrazi, baraje, spitale, porturi, aeroporturi, insule, orice.

Si cand ii auzi pe alde Valcov/Orlando cu "parteneriat public-privat", la proiecte de importanta nationala, la care vin firme din China, din Turcia... Christ on a pogo-stick!
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
Ferrrrrrrrrdinand
al IX-lea

Post by Ferrrrrrrrrdinand »

https://www.hotnews.ro/stiri-internatio ... -putin.htm
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46989279
https://www.aljazeera.com/news/2019/01/ ... 35912.html
Opt generali care comandă regiunile strategice ale țării au anunțat cu puțin timp înainte "loialitatea și subordonarea absolută" față de președinte, în mesaje difuzate de televiziunea de stat.
Dacă are armata cred că-i gata. Apropo de China:

China opposes outside interference in Venezuela's affairs

Mult mai puțin vehement decât Rusia imho:
Moscow sees Venezuela as one of its closest allies in the region. It has lent billions of dollars and has backed its oil industry and its military. Russia has also taken part in military exercises in Venezuela.

Kremlin spokesman Dmitry Peskov said: "We consider the attempt to usurp sovereign authority in Venezuela to contradict and violate the basis and principles of international law.

"Maduro is the legitimate head of state."

A Russian foreign ministry statement said Mr Guaidó's declaration was a "direct path to lawlessness and bloodshed", adding: "Only Venezuelans have the right to determine their future.

"Destructive outside interference, especially in the current extremely tense situation, is unacceptable."

Russia also warned that any US military interference would amount to "adventurism which is fraught with catastrophic consequences".
Într-o convorbire telefonică, Vladimir Putin "a exprimat susținerea sa față de autoritățile legitime din Venezuela, în condițiile unei agravări a unei crize politice, provocată din exterior", a precizat Kremlinul, într-un comunicat.
Triggerix
Babe of the day

Post by Triggerix »

Superintendent charged with fraud for using son’s health insurance to pay for sick student
She took the child, who had a sore throat, to a medical facility and checked him in by using her son's insurance, for an evaluation under her son's name. She then drove him to a pharmacy where she had an antibiotics prescription filled for the child, again under her son's name, court records said, and dropped him back at his house.
Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough.

Full-time quote-happy-tagger.
Iavo
Pig Cop

Post by Iavo »

juve3332 wrote: 22 Jan 2019, 00:50

@Iavo: Nu trageam pe nimeni in particular de urechi. Nu prea am inteles ce vrei sa spui mai exact cu relativismul cultural. Daca te referi cumva la ideea ca toate culturile sunt egale care este gresit preluata si interpretata de diversi, postmodernismul statueaza asta intr-un fel mai curand holistic decat punctual comparativ. Adica nu ne invata ca toate culturile ar fi egale intre ele, ci mai curand ca e impropriu si fundamental imoral sa le comparam dintru-nceput. Nu e vorba ca postmodernistii nu recunosc influenta culturala globala a lui Shakespeare pentru a face in schimb apologia unui cantec de leagan din nu stiu ce insula pierduta a Pacificului. Ei vor sa spuna doar ca, in virtutea sus-numitei influente (care la randul ei a fost folosita de catre alti actori pe alte canale pentru a-si asigura prestigiul aproape monopolizant, dar asta e o alta discutie), nu este moral ca populatia cantecului de leagan sa fie eliminata sau cultura lor considerata inferioara, dupa un simplu calcul calitativ sau cantitativ.

[...]

Ca o completare, mi se pare (dar este doar o banuiala de buna-credinta, nu o tragere de urechi) ca unele din ideile despre postmodernism & co (ma adresez tie in contextul asta, dar e valabil pentru multa lume) sunt dobandite la "mana a doua", din texte interpretative sau critice (si care vin de multe ori din cealalta parte a baricadei). Nu zice nimeni ca trebuie sa citim acum opera completa a lui Foucault sau Mii de Platouri ca sa ne putem da cu parerea, dar nici denaturarea teoriilor esentiale pe care parca o percep nu mi se pare ok.
Imi cer scuze pentru reluarea brusca a conversatiei dar chestia asta nu ma lasa sa dorm noaptea. Poate sa fie mutata sau stearsa daca nu mai e relevanta pentru topic. In primul rand critica referitoare la obtinerea de informatii la mana a doua e perfect valabila in cazul meu, am citit o singura carte care se ocupa direct si exclusiv de postmodernism (si e, intr-adevar, scrisa din/de cealalta parte a baricadei) iar in rest am mai auzit despre "ei" la modul fragmentar din diverse surse iar la unele dintre ele, carti despre istoria (sau de popularizare a )stiintei, chiar mi s-a parut regretabila si ingrijoratoare nevoia de a discuta despre PM. Dintre, erm, sursele primare cred ca e un singur autor care chiar ma tenteaza (Rorty) dar ai dreptate, ar trebui sa citesc mai mult din ei pentru ca parerile mele sa fie mai bine fundamentate. Asa ca te rog sa ma corectezi daca ceea ce spun reprezinta denaturari sau aberatii: postmodernismul nu ne invata doar ca e "impropiu si imoral" sa comparam diferite culturi intre ele ci ca e imposibil sa o facem, calculul ala "calitativ" poate sa fie realizat doar din interiorul propriei noastre realitati culturale si nu e valabil la scara larga pentru ca valorile "supraculturale" fie nu exista fie ne sunt inaccesibile. Focault: "All my analyses are against the idea of universal necessities in human existence.” "“It is meaningless to speak in the name of—or against—Reason, Truth, or Knowledge.". Atunci chiar si formularea asta cu "impropriu si imoral" mi se pare improprie pentru ca daca iei postmodernismul in serios nu vad ce fel de sistem axiologic bazat pe premisele acestuia ti-ar permite sa afirmi ca ceva e moral sau nu. Nu am prea mari probleme cu postmodernismul in manifestarile lui artistice (mi se pare ca si Kundera e postmodern ca idei si tehnica, and i love Kundera) desi chiar si aici unele lucruri mi se par suspecte (chiar mai trebuie sa ma informez tho) dar ideile lui se raspandesc dincolo de sfera asta, cum e si normal de altfel, in chestiuni privitoare la morala, politica, cunoastere si aici chiar duce la rezultate pe care eu le consider toxice. Pana la urma inteleg ca, de exemplu, stiina nu poate sa ajunga la adevaruri pure, ultime si de necontestat dar asta nu inseamna ca stiinta nu poate sa fie condusa de Adevar ca valoare metafizica si ca atunci cand (si daca) il vom inlatura ca un concept lipsit de sens nu vom avea de suferit din cauza asta. Poate deja avem de suferit din cauza asta.
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

"Darius Vâlcov anunță că ordonanța lăcomiei nu va fi modificată sau abrogată și dă semnalul înlocuirii lui Mugur Isărescu: ”La BNR nu sunt suficient de patrioți. Uneori e bine să lăsăm locul și altora”"

https://www.g4media.ro/darius-valcov-an ... ul-si.html
Stokkolm
Dremora Lord

Post by Stokkolm »

Iavo wrote: 27 Jan 2019, 17:37 postmodernismul nu ne invata doar ca e "impropiu si imoral" sa comparam diferite culturi intre ele ci ca e imposibil sa o facem, calculul ala "calitativ" poate sa fie realizat doar din interiorul propriei noastre realitati culturale si nu e valabil la scara larga pentru ca valorile "supraculturale" fie nu exista fie ne sunt inaccesibile. Focault: "All my analyses are against the idea of universal necessities in human existence.”
Mi se pare perfect logic, exista o alternativa la abordarea asta?

Case and point: stirea aceea recenta cu misionarul crestin care a incercat sa contacteze un trib izolat de pe o insula din India si s-a trezit cu cateva sageti in piept. Am vazut unele voci care comentau pe marginea subiectului "ar trebui totusi sa-i contactam pe oamenii din acel trib, sa-i expunem la beneficiile culturii noastre superioare". Si cred ca pe oricine a-i intreba ti-ar spune ca volorile si cultura noastra sunt superioare fata de ce ai ei acolo in trib. Dar in acelasi timp reactia lor violenta fata de "invadatori" denota ca ei sunt de parere ca societatea lor tribala e superiora. Ce dovada mai buna ne trebuie ca sa vedem ca perceptia de superioritate e una subiectiva, ca suntem biologic determinati sa vedem ce al nostru mai bun decat ce e al lor.
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

In afara de mercenari d-astia rataciti, Rusia nu-i capabila sa trimita o forta militara serioasa pana acolo. Nu pentru ca n-ar vrea sau n-ar fi in interesul ei, ci pentru ca pur si simplu n-au fizic posibilitatea, n-au baze navale la o distanta rezonabila de Venezuela ca sa-si poata proiecta puterea acolo. Americanii sunt chititi bine pe Venezuela si au suportul Braziliei si a Columbiei pentru asta, daca mercenarii aia not-Russian misca-n front prea tare vor fi facuti sticla.
ola small dickie
Big Daddy

Stokkolm wrote: 28 Jan 2019, 12:54
Iavo wrote: 27 Jan 2019, 17:37 postmodernismul nu ne invata doar ca e "impropiu si imoral" sa comparam diferite culturi intre ele ci ca e imposibil sa o facem, calculul ala "calitativ" poate sa fie realizat doar din interiorul propriei noastre realitati culturale si nu e valabil la scara larga pentru ca valorile "supraculturale" fie nu exista fie ne sunt inaccesibile. Focault: "All my analyses are against the idea of universal necessities in human existence.”

Case and point: stirea aceea recenta cu misionarul crestin care a incercat sa contacteze un trib izolat de pe o insula din India si s-a trezit cu cateva sageti in piept. Am vazut unele voci care comentau pe marginea subiectului "ar trebui totusi sa-i contactam pe oamenii din acel trib, sa-i expunem la beneficiile culturii noastre superioare". Si cred ca pe oricine a-i intreba ti-ar spune ca volorile si cultura noastra sunt superioare fata de ce ai ei acolo in trib. Dar in acelasi timp reactia lor violenta fata de "invadatori" denota ca ei sunt de parere ca societatea lor tribala e superiora. Ce dovada mai buna ne trebuie ca sa vedem ca perceptia de superioritate e una subiectiva, ca suntem biologic determinati sa vedem ce al nostru mai bun decat ce e al lor.
Membrii tribului nu cred ca au atacat acel intrus pentru ca ei sunt de parere ca cultura lor e superioara culturii intrusului. :lol:

Nici macar nu cunosc cultura intrusului.

L-au atacat din cel mai pur si natural instinct de auto-aparare pentru ca l-au perceput ca un intrus
Magicake
Global Belit

Post by Magicake »

Din cate tin minte e vorba de junglers de pe Sentinel Island. Aia ataca de frica, more or less. Hai, sa zicem ca poate au o legenda si o aratare gen noi se potriveste cu ceva avatar demonic care le va aduce apocalipsa, dar cam atat. Frica, basically.
Last edited by Magicake on 28 Jan 2019, 13:18, edited 3 times in total.
ola small dickie
Big Daddy

da
Iavo
Pig Cop

Post by Iavo »

Stokkolm wrote: 28 Jan 2019, 12:54

Ti se pare perfect logic ca tipul asta de gandire sa duca la concluzii de genul: nu putem sa afirmam ca medicina occidentala e superioara celei practicate de bastinasii respectivei insule pentru ca noi judecam medicina si rezultatele ei dupa propriile noastre criterii si nu exista nimic deasupra acestora la care sa ne raportam? Pare un exemplu exagerat dar exista antropologi care afirma lucruri mult mai absurde decat ce am spus eu mai sus, pot sa caut daca nu ma crezi pe cuvant. Si daca stai sa te gandesti putin cam asta e concluzia logica daca mergi pana la capat cu ideea lui Focault. Alternativa? Sigur, dar nu sunt sigur daca sunt in stare sa o formulez acum.
ola small dickie
Big Daddy

picard ar zice: lasati bastinasii in pace. si as fi de acord cu el

un comentariu la clip:

"Sir, a planet is about to explode!
-Dear god! Quick, to the room of theoretical philosophy!"

:lol: :lol: :lol:
Iavo
Pig Cop

Post by Iavo »

Theoretical philosophy? Is there any other kind? :D
ola small dickie
Big Daddy

zme-ul

Post by zme-ul »

Jaunty wrote: 24 Jan 2019, 11:02 De fapt, zme-ule, sunt curios, dacă ești dispus să ne spui: cum ai ajuns să iei contact cu știrea aia?
cand nu-ti convine o scrisoare ataci postasul?! din curiozitate
si m-ai si bagat direct in tabara comunistilor PSD/ALDE .. vezi tu cat va duce memeaca, asta e

ps, asa ca fapt dives, ai scris transexual pe cand "comunitatea" LGBTQ+ ii numeste transgender - "gender" si "sex" nu e acelasi lucru
juve3332
Hammer Haunt

Post by juve3332 »

@zme-ul: Jaunty nu te-a atacat, banuia doar ca tot pe anumite canale ideologice ai ajuns la stirea respectiva inflamatorie. Cat despre asta cu PSD/ALDE, numai tu stii de unde le scoti. En fin...

@Iavo: Ai foarte mare dreptate in ceea ce spui. Post-modernismul, in felul in care eu am luat contact teoretic cu el (la facultate), are niste limite practice. Deja ele fusesera constate (in domeniul academic si al schimbului de idei; ce-i drept, intre "profesionisti", adica teoreticieni, filozofi, scriitori de stiinte sociale sau politice etc) si puse pe masa. Dubiul ca ideile post-moderniste, duse la logica lor extrema, pot reglementa in mod viabil viata mundana era exprimat si se vorbea deja despre era post-postmodernista, dar ale carei repere paradigmatice nimeni nu le individuase.

Sunt complet de acord cu Foucault in ce zice acolo (citatul tau) si in acelasi timp sunt constient de interstitiul (si nu sunt eu vreun "luminat") intre teoria rece si practica umana. Depinde de generatia noastra sa gasim (putem si esua) materia neagra care ar armoniza anti-esentialismul postmodernism cu o forma acceptabila de precepte morale, de buna practica cum ar veni.

Trebuie sa judeci si contextul in care au scris si evoluat pe scena intelectuala Foucault, Baudrillard (citeste America, de ex., e si destul de accesibila ca idei si limbaj, si savuroasa din condei) & alii, una de un conformism si conservatorism mult mai sufocante, cu ideile de progres si suprematie culturala destul de incetatenite. Poate atunci n-o sa ti se mai para atat de exagerat tonul aproape belicos. Dar asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa-i trecem prin filtrul epocii noastre.

Sunt multe chestii scrise de post-postmodernism misto (le am printr-o arhiva de pe alt calculator), dar din pacate destul de restranse ca difuzare (mediul academic sau cel mult o elita intelectuala) si cu un impact prea mic deocamdata in societatea larga (care a ramas cu cateva idei mari si nenuantate din generatia trecuta, idei nu neaparat rele, de "relativism cultural", dar aplicate dupa ureche si demonizate acum de scriitorasi abili ca Peterson).

Uite, tu vorbesti de Metafizica ca principiu calauzitor. Deja ai esentializat cu majuscula asta (in sensul descris aici: https://www.unm.edu/~jka/courses/archive/power.html). Din pacate, nu exista o singura metafizica, pe care s-o recunoastem ca tronand deasupra tuturor fiintelor umane. Orice metafizica la care apelam va fi un construct cultural al unei comunitati date, iar incercarea de a o aplica altor grupuri, cu forta si apeland la argumentul superioriatii, va fi un abuz. Drepturile omului sunt o fictiune juridica, de exemplu. Din fericire, suntem suficient de maleabili si adaptabili incat sa putem condivide teoria (constiinta ca ele sunt o fictiune si putem adauga sau scadea din ele dupa bunul plac sau neplacul unor anumite grupuri: vezi drepturile de gen) cu practica (drepturile omului ca institutie, oricat de shaky teoretic vb. si nebagata in seama de actorii importanti, au adus mai degraba beneficii practice, imediate omenirii). Asta nu inseamna ca trebuie sa ne facem ca nu vedem argumentul lui Foucault. Si nici sa ne scufundam brusc in bezna unui relativism total. Mergem inainte si ungem rotitele, poate ne da cu o virgula mai simpatica.
zme-ul

Post by zme-ul »

juve3332 wrote: 30 Jan 2019, 09:18 @zme-ul: Jaunty nu te-a atacat, banuia doar ca tot pe anumite canale ideologice ai ajuns la stirea respectiva inflamatorie. Cat despre asta cu PSD/ALDE, numai tu stii de unde le scoti. En fin...
canale ideologice?! ma intreb daca unii se uita in farfuria cu orez si vad nazisti
zme-ul

Post by zme-ul »

SURSE CCR a declarat neconstituțională legea Dragnea – Tăriceanu privind declasificarea tuturor protocoalelor și care le-ar fi permis infractorilor să ceară revizuirea sentințelor definitive / Declasificarea se va putea face prin Hotărâre de Guvern
Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, judecătorii au stabilit că declasificarea respectivelor protocoale trebuie să se facă prin Hotărâre de Guvern, și nu prin lege adoptată de Parlament.

Sursele citate au mai explicat faptul că președintele CCR, Valer Dorneanu, a fost singurul care s-a opus deciziei și ar fi vrut să declare legea constituțională, dar a votat alături de ceilalți opt judecători când a văzut că nimeni nu-i mai susține opinia. ”Ar fi fost jenant să fie singurul judecător care votează altfel decât toți ceilalți”, au mai spus sursele G4Media.ro.
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Asa si? cei cu stirea asta?
Nu se va mai face prin lege ci prin H.G. Si mai simplu. :lol:
Post Reply

Return to “Cafenea”