S4F6 - Câini

Moderator: RaptoR

Post Reply
User avatar
Fular
Barbugiu înrăit
Posts: 833
Joined: 14 Mar 2014, 23:13

S4F6 - Câini

Post by Fular » 18 Nov 2017, 11:38

Deși voiam inițial să pun fie Den-en ni shisu, Letyat zhuravli sau Pro urodov i lyudey, m-am hotărât să merg cu debutul lui Mirică, Câini.

Știu că, cel puțin aici pe forum, opiniile pentru filmele românești sunt împărțite și mai știu și că Dragoș Bucur e un actor indezirabil pentru mulți, dar în ciuda faptului că el are rolul principal, nu e suficient de mult pe ecran încât să strice experiența. În schimb Gheorghe Visu și Vlad Ivanov fură toată strălucirea Bucurului, și pe lângă tensiunea surdă, perpetuă din pustiurile dobrogene, cei doi sunt motivul principal pentru care Câini merită vizionat.
Cadrele largi cu pustiuri nesfârșite par să evoce ceva din filmele lui Zvyagintsev.

Image

Filmul s-ar putea să fie destul de greu de găsit. Dați-mi un pm și vedem cum facem.
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3445
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S4F6 - Câini

Post by Mahdi » 18 Nov 2017, 12:35

Vă ajut și eu dacă nu îl găsiți. Am scos un HDTV rip mai devreme.
REMEMBER CITADEL
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 10623
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Constanta
Contact:

Re: S4F6 - Câini

Post by ola small dickie » 18 Nov 2017, 13:08

Misto alegere. Imi propusesem sa-l vad cand a aparut si am uitat de el pana acum.
http://cu-mausul-in-lanul-de-secara.blogspot.ro/

Toto, aici nu pare sa fie Constanta.

MUIE PSD!

Currently playing: Beyond the Sky
User avatar
Mahdi
Necromancer
Posts: 3445
Joined: 2 Mar 2014, 16:23
Contact:

Re: S4F6 - Câini

Post by Mahdi » 19 Nov 2017, 16:33

Din moment ce Fular e propunătorul de serviciu, o să joc eu rolul elevului silitor de săptămâna asta. L-am văzut aseară și mi-a plăcut foarte mult. În continuare, cu spoilere, deci considerați-vă avertizați.

Câini este probabil filmul pe care o să-l recomand de acum înainte neinițiaților în Noul Val românesc (sau celor care îl detestă). Asta pentru că o rupe, dar nu chiar de tot, cu tradiția filmelor românești din ultimii 10 ani. Avem aceiași actori, aceeași aplecare spre latura mai mizeră a societății românești, același ritm lent. În schimb, avem și un thriller brutal, de inspirație neo-western, cu un villain care îți îngheață sângele în vine.

Câini aduce foarte mult cu copilul din flori al Morii cu Noroc cu No Country for Old Men. La fel ca în NCFOM, avem un fals protagonist care moare off-screen, personajul principal fiind de fapt șeriful etern dezamăgit de the evil that men do, și avem după cum spuneam dușmanul sinistru - Chigurh Sămădăul - care are parte spre final de o scenă tensionată cu iubita falsului protagonist (dacă îmi amintesc bine, în ambele filme soarta ei e incertă).

Că tot spuneam de Noul Val, am avut impresia că filmul atacă/parodiază clișeele acestuia. Proverbiala scenă cu mâncatul meticulos al ciorbei e înlocuită aici de disecarea bocancului - atenția cu care bătrânul îl studiază mi se pare că evocă destul de amuzant râurile de analize și controverse care au curs pe marginea unor simple scene naturaliste. Monologul lui Samir despre viața la țară vs cea de la oraș mi se pare iarăși o trimitere la claustrofobia filmelor românești, închise de regulă în spații urbane. Însuși finalul refuză să fie un deznodământ resemnat, de o mizerie fără ieșire - e un final pentru un film care nu se vrea o frescă rece și pasivă.

Mersi, Fular, n-o să uit niciodată rânjetul de animal pe moarte al lui Ivanov.
REMEMBER CITADEL
User avatar
Cristan
Hammer Haunt
Posts: 2488
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: S4F6 - Câini

Post by Cristan » 20 Nov 2017, 23:57

L-am văzut și eu aseară. Și eu îl aveam pe listă de când a apărut, l-am ratat la cinema. A fost altfel decât mă așteptăm, destul de restrâns că întindere - și spațial și temporal - iar personajele și povestea conturate din puține detalii, mai mult schițate. Dar nu cred că era nevoie de mai mult, povestea funcționează bine. Mi-au plăcut cadrele lungi și peisajele întinse, chiar se simte ca un loc la capătul lumii unde nu te ajută nici dracu, și e o tensiune slow-burning pe toată durata filmului.

Visu joacă foarte bine, foarte mișto scena cu bocancul. Mi-ar fi plăcut să mai arate câte ceva despre Samir, să înțelegem mai bine pericolul pe care-l reprezintă*, și aș fi preferat să ne arate crimele de la sfârșit, în loc să le lase off-screen - ar fi avut un impact mai mare.

Dap, mi-a plăcut.

Ce are lumea cu Dragoș Bucur? Mie îmi place.
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
User avatar
ola small dickie
Big Daddy
Posts: 10623
Joined: 2 Mar 2014, 19:57
Location: Constanta
Contact:

Re: S4F6 - Câini

Post by ola small dickie » 21 Nov 2017, 00:15

Cred ca cu dragos bucur e aceeasi chestie ca cu papadopol. Ca probabil e prea omniprezent. Dar asta mie nu mi se pare in sine o chestie naspa.
http://cu-mausul-in-lanul-de-secara.blogspot.ro/

Toto, aici nu pare sa fie Constanta.

MUIE PSD!

Currently playing: Beyond the Sky
User avatar
Cristan
Hammer Haunt
Posts: 2488
Joined: 2 Mar 2014, 16:16
Contact:

Re: S4F6 - Câini

Post by Cristan » 24 Nov 2017, 07:49

Tocmai am condus pe cineva la aeroport si cat eram acolo a trecut Gheorghe Visu pe langa mine :)
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
User avatar
Michilangelo
Headless Kamikaze
Posts: 330
Joined: 2 Mar 2014, 19:24

Re: S4F6 - Câini

Post by Michilangelo » 25 Nov 2017, 15:03

Neașteptat de bun! A făcut o foarte bună analiză comparativă Mahdi și nu prea mai am ce să adaug pe lângă ce au spus el și Cristan. Cred că e alegerea mea preferată de până acum, mai ales prin prisma faptului că nu mă uit prea des la filme românești.
Cristan wrote:și aș fi preferat să ne arate crimele de la sfârșit, în loc să le lase off-screen - ar fi avut un impact mai mare.
Din contră, aș zice că a fost mai bine că nu le-au arătat. Moartea lui Pilă vine să ne demonstreze ce monstru fără scrupule e Samir, deci o vedem cu un scop. Dar la Roman e un șoc când îl vezi deodată mort. Tot speram că o să scape și că o să fie o fărâmă de happy ending. În schimb, ești pus în fața faptului împlinit, cu destule indicii ca să-ți poți imagina ce s-a întâmplat. Also, cum zicea și Mahdi, despre prietenă nu știm sigur că a murit. Mai degrabă e în viață; în punctul ăla, Samir nu mai avea niciun motiv să mintă.
User avatar
TG
Dremora Lord
Posts: 3821
Joined: 1 Mar 2014, 20:08
Contact:

Re: S4F6 - Câini

Post by TG » 25 Nov 2017, 19:03

Oo, I see Ashes of TIme there, my favourite Kar-Wai movie. Nice.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."

Image
User avatar
Stokkolm
Hammer Haunt
Posts: 2362
Joined: 3 Mar 2014, 22:28

Re: S4F6 - Câini

Post by Stokkolm » 3 Dec 2017, 15:09

Parerea mea, tematica principala a filmelor din noul val romanesc nu era comunismul, mizeria sau saracia, ci revolta fata de moralitatea in alb si negru din cinema, fata de ideea de a imparti lumea in personaje pozitive si personaje negative. Mesajul acestor filme e ca in spatele fiecarei tragedii nu se afla forte malefice, ci oameni obisnuiti care incearca sa faca ce e bine din punctul lor de vedere. Cred ca cel mai bun exemplu in aceasta privinta e tocmai un film iranian, A Separation.

Câini se incadreaza intr-o oarecare masura pe aceeasi directie, dar e ceva mai hollywoodian, ceea ce nu e neaparat un lucru rau. Personal mi-a placut, m-a tinut in suspans, si mi-a amintit de o experienta destul de similara cu ce inseamna ca baiat de oras sa te trezesti cu o mostenire la tara si sa trebuiasca sa negociezi cu personaje dubioase.

Totusi, daca vrei sa faci un film cu protagonist tacut, ai face bine sa gasesti un actor expresiv, cu o privire patrunzatoare, care cand tace sa iti creeze impresia ca e cuprins de tot felul de sentimente. Dragos Bucur mai are de invatat de la Rich Evans.

Anyway mi-a amintit in multe privinte de Winter's Bone cu Jennifer Lawrence.
Mahdi wrote:Că tot spuneam de Noul Val, am avut impresia că filmul atacă/parodiază clișeele acestuia. Proverbiala scenă cu mâncatul meticulos al ciorbei e înlocuită aici de disecarea bocancului - atenția cu care bătrânul îl studiază mi se pare că evocă destul de amuzant râurile de analize și controverse care au curs pe marginea unor simple scene naturaliste. Monologul lui Samir despre viața la țară vs cea de la oraș mi se pare iarăși o trimitere la claustrofobia filmelor românești, închise de regulă în spații urbane.
You're over-analyzing it. Pentru cei care au trait toata viata la tara sa spuna ca nu pot intelege viata la bloc e un cliseu la fel de comun ca tinerii internauti care spun ca nu inteleg de ce se uita lumea la televizor.
they connected my ribs the wrong way and they short-circuit for you
User avatar
Iavo
Headless Kamikaze
Posts: 338
Joined: 8 Apr 2016, 11:17

Re: S4F6 - Câini

Post by Iavo » 17 Dec 2017, 00:09

Nu-mi dau seama dacă e "remake", "omagiu", "inspirat de..." sau pur și simplu "plagiat" . Mă bucur că avem filme de gen dar poate că No Country For Old Men e un film un pic prea sofisticat ca să fie ales drept prototip pentru o producție în care realizatorii nu stăpânesc în întregime convențiile genului. De exemplu eu înțeleg că personajul lui Bucur e fals protagonist dar ajungi destul de repede să te întrebi ce mama naibii caută în film și de ce se comportă atât de irațional ("așa scrie în scenariu" și "nu am găsit soluții mai elegante ca să punem acțiunea în mișcare" nu se pun). Llewelyn din No Country... avea totuși niște calități și resurse care te făceau să crezi că are o șansă împotriva lui Chigurh în timp ce personajul lui Bucur e complet pierdut și lipsit de speranță de la început. Mă rog, poate asta era și ideea dar nu sunt sigur...nu mergeau pe ideea de "strong, silent type" (după cum sugerează și Stokkolm)?
În fine, filmul are destule stângăcii dar când l-am văzut nu prea le-am băgat în seamă și m-am bucurat de el . Doar dacă mă gândesc la el încep să mă enervez. Deci nu o să o mai fac :P

Apropo de soarta incertă a personajelor feminine. La Câini chiar nu am idee dar am înțeles că în No Country... Chigurh își verifică pantofii să nu fie pătați de sânge când iese din camera tipei so...she's probably dead.
Post Reply

Return to “Movie Club”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest