cam cate carti cititi pe an?
Prea putine. Si constant in scadere. Nu cred ca am ajuns vreodata la 40- 50 de carti pe an, dincolo de perioada liceului. Dar 20-25 de carti sanatoase (300+ pagini) reuseam. Acum... doar cumpar 20-25 de carti pe an; ca de citit, citesc mai putin de una pe luna. O termin repede. Dificultatea de a gasi timpul sa o incep, insa...
doar beletristica sau si din alte domenii?
Beletristica, istorie, Sci-Fi, ocazional ceva ezoteric aruncat pe-aici, pe forum, de catre persoane erudite si de inalta calitate morala.
Doar text sau si audio?
Funny thing, them audiobooks. La o carte/scriere noua, cu care nu am avut niciun fel de research inainte (ceva de genul "recomandare in detaliu"/"teaser synopsis"), mi-a fost aproape imposibil sa duc un audiobook pana la capat, fara sa reiau cate un capitol de la capat pentru ca ma pierde in detalii (nesemnificative, cel mai adesea, dar de unde naiba sa stiu daca vor fi nesemnificative pana nu termin cartea), fara sa dau un stop si sa caut pe internet niste detalii (spre exemplu, aproape orice carte Sci-Fi o sa aiba nume de personaje, de rase, de orase, de obiceiuri, de activitati etc. de o forma "extraterestra", care face retinerea lor destul de greoaie; in special daca sunt concentrate cate 3-4-5 in aceeasi fraza de inceput de capitol. case&point: pe Arrakis, fremenii folosesc un distrai pentru a capta umiditatea corpului si a recicla apa astfel obtinuta, in momentele in care parcurg desertul in cautarea de Shai-Hulud/melanj)
Deci audiobooks folosesc aproape exclusiv pentru carti/scrieri/opere pe care le-am citit deja, acum mai mult timp, despre care cunosc/imi amintesc cate ceva si pe care vreau sa le reimprospatez in memorie. Sau pentru carti/scrieri/"opere" cat se poate de simpliste in exprimare si in desfasurare. N-as zice chiar romane de Sandra Brown, dar rusinos de apropiate de cele ale lui Tom Clancy.
Pe principiul "you can have my books when you pry them from my cold dead grasp", prefer carti in format fizic. Hardcover. Cu foile cusute, nu lipite. Ca sa reziste si la o a doua citire.
One book at a time sau doua (or more) in paralel?
Citesc rar. Recunosc asta. No need to rub it in my face. Daca m-as arunca la doua carti in paralel, am putea parafraza Boyhood: what a great book - it took 12 years to read!
De ce cititi si cum credeti ca v-a ajutat asta (sau daunat)in viata cea de toate zilele?
Dezvolta lexicul. Deschide mintea. Largeste orizontul imaginatiei. Ofera o alternativa la viata reala - in mare parte gri, searbada. Si dat fiind cum involueaza situatia mea, pare-se ca ma pastrez pentru deschiderea mintii pentru la pensionare.