Evident ca un intro bun face cuvintele de prisos. Dar daca tot ne-a facut gazda topic, sa nu ramana pustiu. Mai jos las doar cateva idei din spatele alegerilor mele, unde se poate.
1. Silent Hill
Ce doamne iartă-mă mai e de zis. Cum să faci Twin Peaks fără să fie Twin Peaks. Mie-mi plac introurile ce rup la sentiment numai din imagine si muzică. Rupere mai tare de atît cu greu.
2. Planescape: Torment
Carul cu budisme, răsturnat fără niciun cuvințel. Un subiect de fascinație eternă și un exemplu excelent despre cum să-ti rămână poligoanele de-a pururi tinere.
3. The Elder Scrolls III: Morrowind
Ho Drakon. Un intro scurt și penetrant care te ia pe aripile profeției. Din două vorbe meșteșugite și trei imagini difuze te bagă mai tare-n problemă decît toate pseudocastroanele cu pretenții de mari expozițiuni. Din punctul meu de vedere ar fi exemplul ideal de urmat pentru orice joc unde linia narativă este importantă.
4. Grim Fandango
¡Dios mío! Am vrut să dau un exemplu de intro în care se vorbește mult și spumos. Chiar și presupunînd că execuția nu impresionează, tot e memorabil datorită mesajului propus. Viața trece, problemele rămîn.
5. Space Hulk: Deathwing
Sfinte Împărate. Cea mai 40K chestie facută vreodată. Căscările spațiului, oroarea extragalactică conglomerată într-o conștiință colectivă, complet dezumanizată și etern ostilă (aia originală, nu tîmpeniile vîndute cu iscusință jidănească de Blizzard de-a lungul anilor) și un protagonist cu bile de oțel. În sfîrșit un joc în care nu ești introdus ca momentan lache, dar Mare Speranță în viitor, ci ți se spune pe nume. Fratele Epistolar, deadly battle-psyker of the Order. Fuck yeah.
6. Warhammer: End Times - Vermintide
Cu voia lui Sigmar, într-o bună zi o să termin reviewul pe care-l țin la sertar de mai bine de un an. Am un capitol întreg acolo în care discut numai filmul de intro și tratez cîteva secvențe de nebunie totală, precum cea care începe la 0:52 (hint, partea stîngă a imaginii). Ideea nu e tocmai nouă, dar nu cunosc realizare mai bună a vremurilor cînd o da fascismul în rodenți, iar ticăloșii se vor pune pe moarte și ruină.
7. Warhammer: Vermintide II - Winds of Magic
Grim business, dawri. Lista mea nu duce lipsă de jocuri discutabile sau proaste cu totul, dar cred că aici e cel mai dur contrast între un intro genial, tulburător în mesaj și execuție, și jocul propriu-zis care a fost un eșec lamentabil (nu neapărat VT2 în sine cât expansionul în cauză, WoM). Ăla micul e un sfînt printre fiare, căci s-a născut din părinți perfect sănătoși, și e un semn al venirii unor vremuri grele. De ce absolut nimic din toate astea nu a pătruns în joc și dincolo de intro, numai producătorii știu.
8. Warhammer 40.000: Mechanicus
Voice Filter, the movie. Recunosc, doream și eu un intro de Thief, dar Deadly Shadows nu se ridică la nivelul celor vechi. Așa că m-am mulțumit cu ăsta. Scurt, percutant, îmi aduce aminte tangențial de Thief II și cîteva alte jocuri, plus problemele care stau să ni se aprindă sub fund odată ce implanturile cibernetice vor deveni realitate.
9. Scratches
Îmi imaginez că puțină lume își aduce aminte de acest joc. Nu știu cît de apreciat va fi introul, dar cu mine rezonează ca a douășpea armonică. În 90 de secunde coloana sonoră trece din nocturnă în marș funebru, iar secvența de fotografii șterse mă aruncă direct în Lake Mungo cu toți fiorii aferenți. E greu de intuit ce urmează să se întîmple, dar sentimentul că va fi nasol e greu ca lespedea funerară.
10. Alone in the Dark
Coloana sonoră a versiunii cd-rom mă lasă și azi cu ochii pierduți în hăuri, iar execuția introului a fost o revoluție totală la vremea respectivă (ca întreg jocul btw). E practic primul intro din istoria genului survival horror. Nu sunt foarte la curent cu mișcările contemporane în domeniu, dar mira-m-aș să vîndă la fel de bine iluzia ca un peisaj pictat, cu niște orocăieli și trei poligoane chinuite deasupra.