Ori and the Blind Forest
Simpatic rău, destul de
not-metroidvania, cu tot felul de ghiduri și elemente ajutătoare plus o lume destul de mică în care nu prea ai cum să te rătăcești. Vizual este foarte plăcut, muzica e excelentă și platforming-ul te prinde. Destul de lejer ca dificultate, nu prea te pedepsește corespunzător (hehe), dar ai totuși un șoc la prima secțiune de evadare contra timp. Practic un fel de lupte cu boși, secțiunile în care trebuie să scapi de undeva sunt singurele care imprimă un stres real și unde jocul îți mai dă la gioale și te forțează să greșești.
Sunt și părți mai puțin bune, sistem de salvare mai cretin nu cred că puteau găsi, iar combat-ul e cam ciudățel, mai degrabă strică ritmul. Dar per total o experiență faină care mă motivează să încerc și continuarea.
Blackguards
Nici nu mai știu acum câți ani l-am jucat prima dată, dar nu m-am ținut de el la vremea respectivă. L-am reluat și cu toate că inițial mi se părea cam tâmpițel, m-a prins rău de tot pe parcurs și aș zice că în petice are momente când aproape că revoluționează genul. Din păcate nu e consistent, calitatea diferă cam tare de la un capitol la altul. Oricum, un foarte bun desert pentru pasionații de The Dark Eye. Așa restrictiv cum e în implementarea regulilor, oferă totuși destulă varietate și provocare pentru a te implica total în joc.
Blackguards 2
Plm. *sigh* În peticeee... Problema este că atunci când o ia pe arătura se duce mult și bine. Ok, în primul rând fac abstracție de schimbarea mecanicilor. Ca de obicei, jucătorii cu prea puțina materie cenușie nu pot percepe rolul elementului de șansă în aceste jocuri și nici n-au capacitatea de a gândi în jurul acestuia. Ca atare au zis băieții să scoată zarurile aproape de tot. Ok, acum se pot toți simți inteligenți că joacă o variantă mai de căcat a șahului, huzzah I guess.
Dar chiar și așa, luptele tot ar fi fost destul de distractive dacă nu exista atâta schizofrenie în design. Să nu luam în derâdere bolile psihice desigur, dar jocul ăsta chiar pare să fie construit de cineva care suferă de cel puțin una. O droaie de situații în care obiectivele nu îți sunt clare, condimentate cu bug-uri și lupte care se blochează sau merg la infinit. Faptul că e mai dificil decât primul aș fi apreciat, dar jocul nu e destul de coerent cu propriile reguli. Plus că eliminarea șansei când folosești anumite abilități e foarte bine și frumos... dacă gândești confruntările în jurul acestui aspect, lucru ce nu prea s-a întâmplat. Ah, și multe lupte durează aproape o oră, deși sunt lipsite de provocare, pentru că există o droaie de inamici și aliați puși acolo de umplutură.
Iar narativ încearcă să rupă și gura și curul târgului, respectabile dorințe dar totuși țel cam mare pentru un titlu de buget care suferă de lipsuri mari.
Amuzant e că deși e jocul mult mai prost, probabil că 2-ul va rămâne mai mult timp în memoria mea. Măcar pentru câte situații tâmpite am întâmpinat, precum și pentru modul în care au spus povestea. E prea bizar și infantil ca să pot explica, zici că cineva a tradus cu Google translate o compunere de clasa a 8-a despre Game of Thrones, ceva de genul acesta.
Laa... teeeeee... r edit:
Metro 2033, trecut aici din motive de statistici personale (am uitat de el).