Era să uit.
2024 a fost într-adevăr un an în care m-am jucat mai puțin. Și mă așteptam să fie mai sărac, atât în timp liber cât și în lansări cu adevărat notabile. Așa că topul e presărat fie cu mici surprize din zona indie, fie cu sequel-uri din zona de comfort. Și un singur titlu triple A.
La fel ca în anii trecuți, voi folosi cele trei căprării în care împărțeau pe vremuri cei de la muzicisifaze.com topul albumelor românești. Cred că se înțelege de la sine semnificația fiecărei categorii.
Oxigen
1. No Rest For The Wicked (early access)
O combinație de ARPG si soulslike pe care nu o credeam posibilă. Un combat greu, meticulos, complet diferit de desfrâul casual de luminițe al lui Diablo IV & co. Mi-au plăcut foarte mult direcția artistică și felul în care sunt construite nivelurile, cu tot felul de posibilități de explorare, inclusiv pe verticală. Da, deși este incomplet, încă în early access, pentru mine este jocul anului. Și la cât de imbecil pare managementul Moon Studios, este probabil ultima ocazie când pot să-l pun pe această poziție.
2. Balatro
Încă un joc care demonstrează că poți face roguelike din orice. Și dacă tot avem atât de multe deckbuildere de succes, de ce nu și unul cu poker? fff fun și adictiv. Mie mi-a ocupat 40 de ore din acest an, dar alții încă mai aleargă după jokerii cei buni.
3. Skald: Against The Black Priory
Un periplu scurt și nostalgic într-un gen de jocuri care obișnuia să ne gâdile imaginația și sentimentele mai mult. Foarte atmosferic și elegiac, în ciuda mijloacelor minimaliste folosite (sau poate datorită lor?).
4. Hades 2 (early access)
Un action roguelike solid, cu de două ori mai mult conținut față de predecesorul său, chiar și în forma sa actuală nedefinitivă. Mecanici noi, rute noi de explorat, pets, waifus și husbandos, ce-ți poți dori mai mult?
5. Animal Well
Un metroidvania puzzler cool, bun de jucat fără să te spoilerești înainte. Nu l-am aprofundat cum se cuvine, dar mi-a plăcut ce am văzut. Pe lista mea de revizitat și în 2025.
Azot
6. Indiana Jones & The Great Circle
Una din surprizele anului. Probabil mulți, ca și mine, se așteptau să fie o bombiță half-assed marca Bethesda, cărată în spate de numele francizei. Dar e un joc okbă. Plusuri pentru stealth și designul „imersiv” al unora dintre niveluri, minusuri pentru inevitabilele elemente boring de sandbox, care-ți amintesc că e totuși un joc AAA din 2024.
7. Rise of the Golden Idol
Un sequel onest la unul din indie-urile mele preferate din 2022. Nu e mai sus pentru că e more of the same, nu are același novelty factor ca primul joc. Dar mi-a plăcut mult și aștept cu nerăbdare să iasă și dlc-urile de la anul.
8. Felvidek
O aventură pseudo-JRPG-istică prin Slovacia medievală. Pentru iubitorii de ciudățenii lo-fi. Mai puțin grim decât Skald.
9. Ballionaire
Un roguelite pachinko cu descărcări violente de dopamină, pentru împătimiții care preferă să dea o bilă în loc să optimizeze jokeri.
10. Still Wakes The Deep
Un amnesia-like la un pas să alunece în categoria inferioară. Atmosfera aparte îl salvează -- altfel, m-a obosit puțin du-te vino-ul după tras manete și apăsat butoane prin diverse cotloane ale petrolierului.
Alte gaze
11. Flintlock
Un așa zis souls-like de la developerii lui Ashen, atât de sforăitor încât n-am putut rezista mai mult de o oră. Noroc că era pe gamepass.
Se reportează pentru la anul: Silent Hill 2 Remake, Drova, Dread Delusion, Shogun Showdown, Neva, Thank Goodness You're Here.
Jocurile pe care le aștept cel mai mult în 2025:
- Hollow Knight: Silksong - e al patrulea an când îl pun la categoria asta. Hai că de data asta sigur o să iasă. Seriously, guys.
- Death Stranding 2, de nu s-o amâna.
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- poate Avowed? Nu-s teribil de entuziasmat, dar o să-i dau o șansă când apare.
- poate o să apară și Mewgenics, cine știe.
Cam atât, v-am pupat. Ne vedem în 2025!