Știri din industrie
Re: Știri din industrie
you will own nothing and you will be happy. Mi se frange inima de colectionar. O sa ard CD-uri cu jocuri de pe gog.
You own nothing anyway. Dar în situația dată, nu văd ce ar opri un third party dedicat să scoată cutii pentru lansările noi (neoficiale). Chiar așa, aici poate mă lămuriți și pe mine. Deși nu mă pasionează, înțeleg ideea de a colecționa ediții fizice de dinainte ca distribuția digitală să fie foarte răspândită. Au și valoare istorică și la un moment dat erau și personalizate cu mai mult interes. E un glimpse în trecut drăguț.
Dar, odată ce s-a trecut pe digital, oricum edițiile fizice erau un afterthought jenant, care sincer cred că nici costul de distribuție nu și-l justifică (sau poluarea generată, lol). Care e pierderea?
Dar, odată ce s-a trecut pe digital, oricum edițiile fizice erau un afterthought jenant, care sincer cred că nici costul de distribuție nu și-l justifică (sau poluarea generată, lol). Care e pierderea?
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."
La ce te referi mai exact?
Vorbesti din perspectiva unui utilizator de PC pentru gaming. Si, din perspectiva asta, ai dreptate. Jocurile fizice pentru PC au disparut cred ca de vreo 15-20 de ani, more or less. Insa...pe PC ai Steam, ai GoG ai trackere si ai oferte la jocuri la preturi derizorii dupa 1 an sau chiar mai putin.
Pe console insa treaba sta altfel. Pe playstation esti legat de store-ul lor. Mai mult, pentru console, piata de jocuri SH este inca vie si reprezinta o sursa secundara buna pentru jocuri la preturi mai mici. Apoi, intreaga idee de a detine o consola era (pentru jucatorii cat de cat impatimiti si nu casuals care joaca doar Fifa si Fortnite) aceea ca poti sa iti construiesti o librarie de jocuri pe care daca vrei le poti revizita si peste 15 ani or so. Contrar a ceea ce se crede, chiar si pe PS5 90% jocuri pot fi jucate offline doar de pe disc chiar si in prezent.
Clar ca de acum inainte nu va mai fi cazul.
Desigur ca preturile la jocuri vor fi monopolul Sony iar faptul că acestia doar ce au retras din librariile oamenilor vreo 500 de titluri de filme, pe care acestia le-au cumparat este si mai tragic.
Înțeleg ce zici, legat de piața second-hand pentru console, nu luasem asta în calcul și mă gândesc că pentru un anume segment de jucători e important. Dar, trebuie avut în vedere că ediția fizică îți oferă doar iluzia de a deține ceva. În realitate, tot închiriezi acel joc, de fapt (dreptul de a-l juca). În cazul descris de tine, tot ce deții în plus e un factor de accesibilitate care si acela e discutabil, pentru că durata de viața a discurilor variază și e influențată și de factori externi. Ce spui tu mi se pare poate că se aplică mai bine exact la perioada pre distribuției digitale (maxim până la PS3, să zicem), pentru că și în cazul consolelor valoarea ediției fizice a scăzut drastic acum (plus că jocurile în sine includ elemente menite să descurajeze offline play).
Problema mi se pare una de sugestie și manipulare, e puternic sugerat de către distribuitori că tu "cumperi" jocul sau filmul sau ce o fi, când în realitate nu e deloc așa și nu îți garantează nimeni că vei avea acces nelimitat. Nici nu mai zic că fără jailbreak, e perfect posibil oricând ca pe consolele mai noi, Sony să decidă că nu mai poți juca acele 90% din titluri offline - because that's why.
Întrebarea mea era pe lângă asta, care e factorul de colecție atunci când oricum ei nu depun nici un efort când vine vorba de edițiile fizice? Din câte știu eu, și pentru console mare parte din ele sunt aceleași bucăți de plastic ieftin generice. Mi se pare că au scăzut atât factorul de colecționare (ca și valoare istorică, să zicem), cât și ca și utilitate.
LE:
Iar o altă treabă care mi se pare interesantă, din moment ce pe console oricum lucrurile sunt mai restrictive și practic ești cu atât mai mult la mila lor. Dacă peste 15 ani vrei să joci ceva single player, cu ce te încălzește mai mult să-l joci second-hand vs. să-l piratezi? Ipotetic vorbind, n-am idee cum mai stau lucrurile cu asta și cât de ușor se poate face acum.
Problema mi se pare una de sugestie și manipulare, e puternic sugerat de către distribuitori că tu "cumperi" jocul sau filmul sau ce o fi, când în realitate nu e deloc așa și nu îți garantează nimeni că vei avea acces nelimitat. Nici nu mai zic că fără jailbreak, e perfect posibil oricând ca pe consolele mai noi, Sony să decidă că nu mai poți juca acele 90% din titluri offline - because that's why.
Întrebarea mea era pe lângă asta, care e factorul de colecție atunci când oricum ei nu depun nici un efort când vine vorba de edițiile fizice? Din câte știu eu, și pentru console mare parte din ele sunt aceleași bucăți de plastic ieftin generice. Mi se pare că au scăzut atât factorul de colecționare (ca și valoare istorică, să zicem), cât și ca și utilitate.
LE:
Iar o altă treabă care mi se pare interesantă, din moment ce pe console oricum lucrurile sunt mai restrictive și practic ești cu atât mai mult la mila lor. Dacă peste 15 ani vrei să joci ceva single player, cu ce te încălzește mai mult să-l joci second-hand vs. să-l piratezi? Ipotetic vorbind, n-am idee cum mai stau lucrurile cu asta și cât de ușor se poate face acum.
"Screams of a billion murdered stars give life to the night's peace. While we cling in desperation to the few spinning stones we call worlds."
Piratat cu emulator o sa fie cel mai simplu, ca jailbreak-uri la console nu se mai fac asa usor ca inainte. Mi-ar place sa jailbreak-uie cineva series S, sa poata juca jocuri de pe USB, sa nu devina o gramada de plastic decorativ dupa ce se duce store-ul. Consolele microsoft sunt notorii pentru ca sunt greu spre imposibil de hackuit.
- ola small dickie
- Big Daddy
Nu ca fac asta ca imi e lene dar cumperi jocul de pe gog si downloadezi kittul. Hehe. You own it
Mai pune si ca acum accepta tranzactii in RON, steam who?
Pai asta e faza, ca pe console (Playstation in acest caz) nu ai asemenea lux. Jocurile in format fizic erau cat de cat o garantie ca o sa ai jocul si peste cativa ani. Acum s-a dus si bruma asta de ownership si esti la mana lui Sony si store-ul lui proprietar.ola small dickie wrote: 2 Jul 2026, 19:29 Nu ca fac asta ca imi e lene dar cumperi jocul de pe gog si downloadezi kittul. Hehe. You own it
Nu sunt rare situatiile cand un joc AAA se gaseste SH la cateva zile de la lansare. Sunt destui care fac "speedrun" prin joc dupa care il vand la cateva zile distanta pe piata SH cu 80%-90% din pretul jocului de nou. Iar discul este ca si nou practic.
In plus pe console este si practica asta de a mai imprumuta un joc si la alti prieteni sau membri ai familiei, ori de a face schimb. O data cu trecerea la digital exclusiv s-a dus si treaba asta.
Si nu in ultimul rand s-a dus naibi si posibilitatea de a "colectiona", de a arhiva si conserva jocurile pentru generatiile viitoare. De exemplu pot acum bine mersi sa joc FF VII pe PS1 la 30 de ani distanta si sa ma bucur de experienta autentica din perioada respectiva cand eu doar visam la un PS1 sau il vedeam prin reclame. Now...it's gone.
Ma rog, personal sunt de acord si cu ce zice @TG si cred ca ultima generatie de console true physical a fost PS4/Switch.
Zice bine aici Aidan ce zice.
phpBB [media]