Discuţii politice, ca la cafenea

Locul in care ne intalnim si discutam de dimineata pana seara
Magicake
Global Belit

Re: Discuţii politice, ca la cafenea

Post by Magicake »

Again, religia in scoli nu e problema, familiile care-si educa odraselele cu religia in brate sunt problema. O ora de religie pe saptamana unde oricum elevii stau si dorm (respectiv fac tot felul de tampenii) e fix pix. Mersul la biserica, dumnezeu in sus si dumnezeu in jos acasa si toate celelalte sunt naspa.
Sau voi vreti s-o scoateti doar pentru ca-i inutila (nu pentru ca ar avea un efect nociv)?
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Nu e o problema ca unii copii au parte de educatie religioasa in familie, problema e cand statul laic se apuca sa faca asta pe banii contribuabililor. Eu am crescut cu o mama destul de religioasa [nu la nivelul in care sa merg in fiecare duminica la slujba, si nici genul care sa-mi citeze versete sau mai stiu eu ce povesti] si pana am mai crescut eram destul de patruns de invatamintele respective. Din fericire ea nu e o habotnica fundamentalista, asa ca nu am avut parte de opozitie [inb4 "opresiune", lol] din partea ei atunci cand m-am desteptat si mi-am dat seama sa pun la o parte povestile si cel mult sa pastrez lucrurile de bun simt din ce am invatat. Daca un om religios e prost si intolerant, fii sigur ca ar fi fost la fel de prost si intolerant si fara acea educatie, si-ar fi gasit alta platforma prin care sa-si raspandeasca ideile sale "marete"

Iar problema cu ora de religie tine mai mult de profesor. Am avut o profesoara care ne venise la o ora cu fluturasi anti-avort care constau in imagini pline cu avortoni, in speranta ca asta ne va convinge ca avortul e rau sau mai stiu eu ce. Logic ca reactia intregii clase a fost ceva de genul "ce e neinregula cu tine sa vii cu asa ceva?". Totodata, am avut alt profesor care ne-a propus sa discutam in fiecare ora despre o anumita tema la alegerea noastra, si o facea intr-un mod normal, nu cu preconceptii de doi lei. Din pacate pe asta l-am avut doar 1 an de zile. In generala, marea lor parte ne puneau sa invatam Crezul, lecturam Biblia si alte chestii de genul care la modul sincer nu aveau ce sa caute in scoala, ci acasa la familie sau la biserica cu preotul. Nu de alta, dar cei de alte confesiuni daca vor sa primeasca educatie pe religia lor trebuie sa o faca in lacasurile lor de cult, pe timpul preotului [sau cum s-o numi in functie de religie], pe banii lor, spatiul lor, timpul lor. Daca esti ortodox insa, nu-i nimic, Ministerul Educatiei ii da lui BOR spatiu gratuit si bani pentru salariile celor care predau materia.

Nu spun ca istoria religiilor ar avea sens sa fie predata 12 clase precum e religia acum, dar un an se poate face, cum e cazul cu materii gen logica sau psihologie, cu o ora pe saptamana. Si nici nu trebuie sa fie stufoasa, ca doar nu incepi sa le spui de cele mai obscure religii din strafundurile junglei amazoniene. O alta alternativa ar fi sa fie un subcapitol pentru orele de istorie, dar acolo materia e facuta harcea parcea de ceva vreme, asa ca nu stiu daca ar ajuta cu ceva situatia. Si cred ca istoria religiilor ar fi utila macar ca sa nu aiba elevul ca singure informatii despre alte confesiuni afirmatii gen "musulmanii sunt niste teroristi criminali" si "budistii sunt niste tampiti care se roaga la vaci si cred ca se reincarneaza" [citate aproximative]
zme-ul

Post by zme-ul »

DarthZombie » 1 Oct 2014, 01:18 wrote:Nu e o problema ca unii copii au parte de educatie religioasa in familie
sorry mate, dar aia nu e educatie

ca sa intelegi religie nu e doar necesar sa o practici

trebuie inceput cu cititul bibliei, cap-coada, atat primul cat si al 2-lea testament
dupa aia poti sa ai o parere daca crezi sau nu in povestile de acolo

in generala am facut religie vre-o cateva clase cu o profesoara de la "mama lor" - le obliga pe fete sa vina in fusta, cand le vedea in blugi le dadea afara de la ora cu absenta nemotivata
aia e un fanatism si o cretinitate de nedescris

in liceu s-au mai domolit, era un preot si orele erau oarecum facultative, fara note - faceam un fel de istoria crestinismului
dar dintr-o perspectiva pur ortodoxa de parca crestin ortodoxismul ar fi fost religia principala aleasa de dumnezeu :roll: ignorand total faptul ca Iisus (nu Isus - ca deh, IISUS HRISTOS e unic) s-a nascut evreu

---

psihologia ce am facut-o noi in liceu a fost o tampenie de nedescris - eu nu sunt de acord cu materia asta la profilul real
niste manuale si profesori, doctori psihologi de meserie, ce ne bagau in draci frate, si era materie la care ramaneai corigent una-doua

logica, in schimb, a fost meserie .. am invatat niste chestii destul de interesante, iti schimba viziunea asupra catorva lucruri
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Nu cred ca esti foarte in tema. E logic ca ortodocsii au impresia ca sunt miezul din dodoasca, ca doar ei pretind ca sunt crestinii care nu s-au abatut de la dogma, spre deosebire de catolici si protestanti. Dar da, ortodoxcentrismul nu ar avea ce sa caute intr-o relatare serioasa a istoriei crestine, ca altfel o dai in partizanat [ceea ce se si intampla la noi]. Totodata, faptul ca Iisus a fost evreu nu e relevant, deoarece a predicat o groaza de lucruri care nu au picat bine iudaicilor, daca e sa te iei dupa Biblie. Si vezi-doamne, evreii care l-au ignorat sunt neşte pacatosi precum sunt toti "paganii".

Si educatia religioasa poate sa fie utila pana la o limita. Ma refer la partea de morala, nu la porunci si invatat rugaciuni pe de rost. Dar in cazul multora educatia in acest sens e facuta prost, si ca orice lucru facut prost, face mai mult rau decat bine
zme-ul

Post by zme-ul »

DarthZombie » 1 Oct 2014, 07:18 wrote:Si educatia religioasa poate sa fie utila pana la o limita. Ma refer la partea de morala
aia e o prostie ce-ai zis tu acolo; fara religie nu exista moralitate!? wtf!?

nu, nu cred in biblie; nu, nu cred in dumnezeu; da, am citit biblia cap-coada - ma face asta mai putin moral? nu-mi aduc aminte sa dau in cap la lume sau similar doar pentru ca nu cred in existenta "cuiva" auto-puternic ce ne vegheaza :roll:
sa-ti pun o problema: un ateu declarat, chemat in fata instantei pentru a depune marturie - consideri din start ca marturia lui va fi mincinoasa pentru ca nu crede in biblie / dumnezu?!?

aia care inca traiesc in jungla sunt mai putin morali? crezi tu ca nu stiu exact ceea ce fac? moralitatea sau lipsa ei ti se trage de la mediul uman in care traiesti
Stokkolm
Dremora Lord

Post by Stokkolm »

Morala crestina e deja inradacinata in societate, nu e ceva care trebuie "educat".
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

un scurt clip foarte bun ce are legatura cu religia dar si cu politica

On CNN, Reza Aslan Explains How The Media Is Failing In Its Reporting On Islam

http://mediamatters.org/video/2014/09/2 ... fai/200942
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

Imi place cum au pus intrebarea acolo: Does Islam promote violence?

Ca sa balansez putin: Is Islam a religion of peace?

phpBB [video]
No one is as dumb as I am, but some get dangerously close

Soundcloud
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

zme-ul » Wed Oct 01, 2014 10:19 am wrote:
DarthZombie » 1 Oct 2014, 07:18 wrote:Si educatia religioasa poate sa fie utila pana la o limita. Ma refer la partea de morala
aia e o prostie ce-ai zis tu acolo; fara religie nu exista moralitate!? wtf!?
Nici n-am sugerat asa ceva. Faptul ca poate exista moralitate fara religie nu inseamna ca o religie nu are o componenta morala care poate sa fie utila [sau nu] pentru o comunitate. Si cata vreme vorbim de asta si nu de indoctrinare si fanatizare, eu zic ca nu e ceva atat de usor de incadrat in "super util" si "o idiotenie completa".
ola small dickie
Big Daddy

Mărar » Wed Oct 01, 2014 2:46 pm wrote:Imi place cum au pus intrebarea acolo: Does Islam promote violence?

Ca sa balansez putin: Is Islam a religion of peace?

phpBB [video]

Mie mi se par inutile si stupide din capul locului ambele intrebari. Este islamul o religie a pacii? Este islamul o religie a violentei? Este crestinismul o religie a pacii? Este crestinismul o religie a violentei? Cu cat enumer mai multe si cu cat scriu mai mult intrebarile astea cu atat mi se par mai stupide. Sunt de acord cu ce a zis Reza Aslan acolo. E barbarie sa spui despre vreo religie ca e in mod intrinsec, in nuce, violenta sau impaciuitoare. E ceea ce fac oamenii cu ea si din ea. E ca si cum as spune berea Tuborg este o bere a pacii. Ea aduce pace in sanul comesenilor. Becks in schimba e o bere a razboiului. Cine o bea se va lua la bataie. :lol: Ca sa dau si eu o comparatie mcwiliamsiana.
Bun.
Last edited by ola small dickie on 1 Oct 2014, 16:04, edited 1 time in total.
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

Eram ironic.
No one is as dumb as I am, but some get dangerously close

Soundcloud
Marius Ghinea
Headless Kamikaze

Post by Marius Ghinea »

"Mie mi se par inutile si stupide din capul locului ambele intrebari. Este islamul o religie a pacii? Este islamul o religie a violentei? Este crestinismul o religie a pacii? Este crestinismul o religie a violentei? Cu cat enumer mai multe si cu cat scriu mai mult intrebarile astea cu atat mi se par mai stupide. "

my feeling exactly.

"E ca si cum as spune berea Tuborg este o bere a pacii. Ea aduce pace in sanul comesenilor. Becks in schimba e o bere a razboiului. Cine o bea se va lua la bataie. :lol: Ca sa dau si eu o comparatie mcwiliamsiana."

made my day. mi-ai adus aminte de painea de lupta a piticilor din seria Discworld a lui Pratchett. :)
ola small dickie
Big Daddy

"Daca este adevarat ce spune un martor in documentul DNA trimis catre Parlament, atunci este vorba despre o Romanie bolnava, in care deopotriva politicieni si manageri ai marilor corporatii IT - Microsoft, IBM, HP - si-au dat mana pentru cel mai mare jaf public din istoria acestei tari. Pentru ca totul s-a facut exclusiv pe banii nostri."

http://economie.hotnews.ro/stiri-teleco ... 13-ani.htm
Waaagh!
Forum Warlord

Post by Waaagh! »

Basescu. Perfid ca intotdeauna.
NO COVER. ALL MAN.
stef
Hammer Haunt

Post by stef »

Se afla si Ponta cumva pe lista cu vreo combinatie obscura in acest caz? Si Androneasca? Dar cum asa ceva?! Nus' de ce am impresia ca asta e un fel de eliberare a unui crachen inainte de alegeri.
Hahaha, eu zic sa ne pregatim iar niste popcorn si sa curga procesele!
Last edited by stef on 2 Oct 2014, 13:01, edited 1 time in total.
Image
zme-ul

Post by zme-ul »

Under a new Russian law, the three US firms (Google, Facebook, and Twitter) must register as "organizers of information distribution," and store all data on Russian users in data centers on Russian soil. The Vladimir Putin-led nation also reserves the right to remove any material posted by Russians that is deemed offensive, or that breaches Russian election regulations.
lol, cum sa nu :roll:
sa vezi tu cum Google, FaceBook si Twitter o sa-si faca data centers prin rusia ca asa le-a zis Putin
Magicake
Global Belit

Post by Magicake »

Google a acceptat deja sa faca asa ceva in China :P
Google adhered to the Internet censorship policies of China,[39] enforced by means of filters colloquially known as "The Great Firewall of China" until March 2010. Google.cn search results were filtered so as not to bring up any results concerning the Tiananmen Square protests of 1989, sites supporting the independence movements of Tibet and Taiwan, the Falun Gong movement, and other information perceived to be harmful to the People's Republic of China (PRC).
http://en.wikipedia.org/wiki/Censorship_by_Google#China
zme-ul

Post by zme-ul »

din cate-mi aduc aminte, China nu e pe lista tarilor cu santiuni economice ale SUA :P
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Cu ocazia asta cetatenii rusi ar deveni egali cu cei americani in privinta asta, ca stim deja ca Google, Facebook si Twitter ii lasa pe NSA sa aiba acces la datele lor.
Magicake
Global Belit

Post by Magicake »

Cred ca problema e faptul ca rusii vor vedea pe Google doar ce le arata Putin :D
Post Reply

Return to “Cafenea”