Bine ma Einstein.
Filmul e mult mai mult decat complicat. Te pune in fata unui puzzle fara sa iti ofere macar peisele. De fapt la prima vizionare nu doar ca n-am priceput mare lucru din ce se intampla, dar in anumite momente nici nu aveam habar ce fac personajele sau despre ce vorbesc.
Aici intervine walk-through-ul:
http://www.nobleworld.biz/images/Gendler.pdf
Am inceput sa citesc cateva randuri si m-am trezit ca l-am lecturat tot. Actually scenariul e foarte meticulos construit, it all makes sense in the end, doar ca e practic imposibil de dedus nu dintr-o vizionare, ci si din 10 daca nu observi si nu faci conexiunea intre indiciile potrivite.
Uitati de graficul lui Marar, mi se pare ca incurca lucrurile si mai mult. Tot ce trebuie inteles e schema asta:
Problema apare daca time traveller-ul influenteaza timeline-ul intre 12:00 si 6:00 astfel incat originalul sa nu mai intre in time machine, creand astfel un paradox, pentru ca existenta time-travellerului e conditionata de calatoria in timp a originalului. Acum, twist-ul e ca tipul blond a creat un time machine secret de rezerva, cu care poate ajunge inaintea acestui intreg loop in caz ca lucrurile scapa de sub control. Twist-ul twist-ului e ca in momentul in care blondul foloseste cutia de rezerva pentru a ajunge in punctul initial si a anula tot ce s-a intamplat, se intalneste cu Aaron (tipul brunet) care e deja o dublura venita din viitor si care a trecut prin toate evenimentele impreuna cu el. Ma rog, n-are rost sa intru in toate detaliile, restul se gaseste in pdf.
Ideea e ca stiind cursul evenimentelor, a doua vizionare a fost alta viata, it was brilliant. Nu e film de science fiction, scopul nu e sa ofere o abordare realista si stiintific corecta asupra time travelului (cum am crezut din descrierea lui Cristan), ci sa creeze un mecanism de storytelling care sa iti faca mintea sa explodeze.
TLDR: genial film odata ce il pricepi, dar e imposibil de inteles doar uitandu-te la el, trebuie gasite explicatii pe net.