Serviciuri si munci
Re: Serviciuri si munci
Eu nu am intalnit obsesiile de care zici tu. Nu am fost intrebat la niciun interviu ce defecte am sau unde ma vad peste 5 ani sau ce parere am despre companie.
Nu sunt de acord cu jucatul DOTA ca pregatire pentru un interviu, consider ca un minim necesar e sa stii pentru ce post dai interviu si sa fi intrat un pic pe site-ul companiei, sa citesti cu ce se ocupa compania, cand s-a infiintat, pe ce piete activeaza, etc. Se leaga cu ce zicea Mahdi de scrisoarea de intentie: arata ca te intereseaza jobul si compania si ca ti-ai dat un pic interesul sa te documentezi inainte, in loc sa mitraliezi cu cv-uri in 100 de locuri.
Formatarea cv-ului iarasi nu mi se pare un bullshit corporatist, ci face parte din cum te prezinti tu ca persoana si ca potential angajat. Un CV ingrijit si fara lalaieli va fi vazut infinit mai bine decat un CV dezordonat si naspa, ceea ce iti creste sansele de angajare.
My point is, merita sa ai chiar si cele mai mici avantaje in plus fata de altii si nu vad niciun motiv pentru care nu ai face asta, mai ales ca nu e rocket science. Implica doar un minim de pregatire si interes.
Nu sunt de acord cu jucatul DOTA ca pregatire pentru un interviu, consider ca un minim necesar e sa stii pentru ce post dai interviu si sa fi intrat un pic pe site-ul companiei, sa citesti cu ce se ocupa compania, cand s-a infiintat, pe ce piete activeaza, etc. Se leaga cu ce zicea Mahdi de scrisoarea de intentie: arata ca te intereseaza jobul si compania si ca ti-ai dat un pic interesul sa te documentezi inainte, in loc sa mitraliezi cu cv-uri in 100 de locuri.
Formatarea cv-ului iarasi nu mi se pare un bullshit corporatist, ci face parte din cum te prezinti tu ca persoana si ca potential angajat. Un CV ingrijit si fara lalaieli va fi vazut infinit mai bine decat un CV dezordonat si naspa, ceea ce iti creste sansele de angajare.
My point is, merita sa ai chiar si cele mai mici avantaje in plus fata de altii si nu vad niciun motiv pentru care nu ai face asta, mai ales ca nu e rocket science. Implica doar un minim de pregatire si interes.
I'm livin' in a love shadow
Unrelated: am frunzarit un pic la Carturesti o carte legata de joburile la Google si cat de grele sunt interviurile acolo. Mi s-a facut parul maciuca de ce am citit acolo si nu inteleg de ce ai vrea sa fii torturat in asemenea hal la un interviu pentru ca mai apoi sa fii torturat la jobul in sine, unde stai 18 ore pe zi si muncesti fara zile libere. Jesus Christ.
- ola small dickie
- Big Daddy
Eu am fost chemat la destule interviuri doar cu un cv completat pe bestjobs si aplicare direct de pe bestjobs. Nu zic ca nu exista si moduri de a actiona mai bune. Doar ca se poate si asa.chestr0ny » Sun May 24, 2015 12:09 pm wrote:Righteos advice. Cred ca nu te poti astepta in mod serios sa fii contactat pentru un job fara un cv si o scrisoare de intentie ca lumea trimisa pe mail-ul firmei, nu cu butonul Aplica de pe BestJobs.
Astept sa fiu infirmat si scos mai rau ca Hitler si pentru afirmatia asta.
Ce-a zis Stokkolm. Presupun că depinde și de domeniu, dar am fost contactat de fiecare dată când am apăsat pe butonul de Aplică de pe BestJobs (sau na, Ejobs, plm). Așa m-am și angajat, lol. iar CV-urile tip Europass nu mi se par deloc de evitat, tocmai că te ajută să prezinți informația într-un mod organizat, short and neat, trebuie doar să umbli la opțiuni și să scoți câmpurile irelevante. Nu zic, probabil că e mai bine când vii cu un CV personalizat, dar most of the time, nobody gives a fuck, din experiența mea cel puțin.
Ce-i drept, treburile astea depind și de domeniu. Nu cred că aceleași reguli se aplică neapărat peste tot. Mai ales la partea cu pregătirea pentru interviu, poate că îți permiți dume gen ”n-am auzit de compania asta” dacă ești un programator foarte priceput și vor ăia să te angajeze, dar în altă situație ar putea la fel de bine să râdă de tine și să-ți arate ușa.
Ce-i drept, treburile astea depind și de domeniu. Nu cred că aceleași reguli se aplică neapărat peste tot. Mai ales la partea cu pregătirea pentru interviu, poate că îți permiți dume gen ”n-am auzit de compania asta” dacă ești un programator foarte priceput și vor ăia să te angajeze, dar în altă situație ar putea la fel de bine să râdă de tine și să-ți arate ușa.
Nu am lucrat la google, nu cunosc pe nimeni sa fi lucrat la google insa din ce am vazut pe interwebz e super cool sa lucrezi la google. Plus, big fucking paycheck.chestr0ny » Sun May 24, 2015 12:02 pm wrote:Unrelated: am frunzarit un pic la Carturesti o carte legata de joburile la Google si cat de grele sunt interviurile acolo. Mi s-a facut parul maciuca de ce am citit acolo si nu inteleg de ce ai vrea sa fii torturat in asemenea hal la un interviu pentru ca mai apoi sa fii torturat la jobul in sine, unde stai 18 ore pe zi si muncesti fara zile libere. Jesus Christ.
Evident că primează conținutul și nu forma. Dar atunci când ești la început de carieră precum Dănuț și aplici la un job împreună cu alți 50 de pricolici cu calificări similare, acei 1-2% pot face diferența. Dacă nu te costă decât o oră de bibilit la un template, de ce nu ai face-o?
REMEMBER CITADEL
Meh. Nu mi se pare un mediu atragator deloc, pare mult prea zany pentru gusturile mele si cultura corporate imi face rau fizic. Momentul in care incercam sa-mi vad de treaba la jobul anterior si managerul general a inceput sa agate prin birou postere gigantice cu mesaje gen "LOW COSTS = BIGGER PROFIT" a fost... n-am cuvinte. Credeam ca traiesc intr-un cosmar. Nu pot decat sa-mi imaginez ca la Google e mult mai rau.RaptoR » 24 May 2015, 14:07 wrote:Nu am lucrat la google, nu cunosc pe nimeni sa fi lucrat la google insa din ce am vazut pe interwebz e super cool sa lucrezi la google. Plus, big fucking paycheck.chestr0ny » Sun May 24, 2015 12:02 pm wrote:Unrelated: am frunzarit un pic la Carturesti o carte legata de joburile la Google si cat de grele sunt interviurile acolo. Mi s-a facut parul maciuca de ce am citit acolo si nu inteleg de ce ai vrea sa fii torturat in asemenea hal la un interviu pentru ca mai apoi sa fii torturat la jobul in sine, unde stai 18 ore pe zi si muncesti fara zile libere. Jesus Christ.
- McWilliams
- Self-righteous bastard
La interviu te intreaba "unde te vezi in 5 ani" doar daca este vorba de o companie mare. Si asta pentru ca raspunsul cel mai "safe" este sa zici ca te vezi in continuare in cadrul aceleiasi companii, insa pe o alta pozitie, intr-un alt grup, cu alte obiective... Adica te vezi CRESCAND, inaintand, avansand, dezvoltandu-te profesional si uman. Este limba de lemn, perfect de acord, dar cam asta se asteapta sa auda de la tine. Pentru ca daca vorbim de o companie mica si/sau o scara ierarhica redusa pe verticala, raspunsul normal si logic ar trebui sa fie "in 5 ani de zile, ma vad in alta parte".
Tot la interviu, nu tin minte sa fi cerut vreodata sa insiri defecte de-ale tale. Decat daca persoana care tine interviul este neprofesionista. De ce i-ai cere cuiva sa se impuste singur in picior, inainte de a-l vedea la treaba? Poti spune defecte "minore" (gen ma duc des la WC, lol, ce defect sunt ca om) sau poti spune defecte "majore" (gen imi bat sotia inainte si dupa job ca sa fiu calm si fara stres cand sunt la job). Nu vad ce poate invata respectivul angajator/recrutor dintr-o astfel de intrebare. In schimb, ce se intreaba destul de des este o scurta descriere a ta, fie ca iti cere sa spui tu 2-3 calitati, fie ca iti cere sa te sumarizezi intr-o propozitie.
Cand aplici pentru prima oara la compania X, nu te intreaba ce parere ai despre cea companie X. In schimb, te intreaba ce cunosti sau daca cunosti ceva despre ea si/sau cum ai ajuns sa afli despre oferta lor de angajare. In schimb, cand aplici pentru un job in cadrul aceleiasi companii, atunci mai degraba te poate intreba ce inseamna compania X pentru tine (atomosfera, experienta etc.).
In general, ca o regula pentru job-uri in cadrul unor corporatii sau unor companii cu mult departamente si cu scara ierarhica intinsa (atat pe orizontala, cat si pe verticala), mereu se cauta oameni care vor sa schimbe ceva la locul lor de munca. Adica HR cauta oameni care vor sa promoveze sau sa plece in alta parte, dupa o perioada de ... ani petrecuti in respectiva companie. Suna aiurea, cel putin din punctul meu de vedere, insa mai multi fosti colegi de facultate s-au lovit de asta. Iar cand mi-a venit mie randul, pentru promovare interna am avut parte de o discutie in genul "hai sa te-auzim si pe tine, desi nu intri in vederile noastre", iar pentru o promovare externa (adica un post similar, doar ca la o companie concurenta) am avut parte de o discutie in genul "apreciem ca esti dispus sa iti asumi un risc, sa parasesti ceva cu care erai familiar pentru a incerca ceva nou, sa iti doresti mai mult decat aveai etc.".
Tot la interviu, nu tin minte sa fi cerut vreodata sa insiri defecte de-ale tale. Decat daca persoana care tine interviul este neprofesionista. De ce i-ai cere cuiva sa se impuste singur in picior, inainte de a-l vedea la treaba? Poti spune defecte "minore" (gen ma duc des la WC, lol, ce defect sunt ca om) sau poti spune defecte "majore" (gen imi bat sotia inainte si dupa job ca sa fiu calm si fara stres cand sunt la job). Nu vad ce poate invata respectivul angajator/recrutor dintr-o astfel de intrebare. In schimb, ce se intreaba destul de des este o scurta descriere a ta, fie ca iti cere sa spui tu 2-3 calitati, fie ca iti cere sa te sumarizezi intr-o propozitie.
Cand aplici pentru prima oara la compania X, nu te intreaba ce parere ai despre cea companie X. In schimb, te intreaba ce cunosti sau daca cunosti ceva despre ea si/sau cum ai ajuns sa afli despre oferta lor de angajare. In schimb, cand aplici pentru un job in cadrul aceleiasi companii, atunci mai degraba te poate intreba ce inseamna compania X pentru tine (atomosfera, experienta etc.).
In general, ca o regula pentru job-uri in cadrul unor corporatii sau unor companii cu mult departamente si cu scara ierarhica intinsa (atat pe orizontala, cat si pe verticala), mereu se cauta oameni care vor sa schimbe ceva la locul lor de munca. Adica HR cauta oameni care vor sa promoveze sau sa plece in alta parte, dupa o perioada de ... ani petrecuti in respectiva companie. Suna aiurea, cel putin din punctul meu de vedere, insa mai multi fosti colegi de facultate s-au lovit de asta. Iar cand mi-a venit mie randul, pentru promovare interna am avut parte de o discutie in genul "hai sa te-auzim si pe tine, desi nu intri in vederile noastre", iar pentru o promovare externa (adica un post similar, doar ca la o companie concurenta) am avut parte de o discutie in genul "apreciem ca esti dispus sa iti asumi un risc, sa parasesti ceva cu care erai familiar pentru a incerca ceva nou, sa iti doresti mai mult decat aveai etc.".
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
McWilliams » 24 May 2015, 14:26 wrote: Tot la interviu, nu tin minte sa fi cerut vreodata sa insiri defecte de-ale tale. Decat daca persoana care tine interviul este neprofesionista. De ce i-ai cere cuiva sa se impuste singur in picior, inainte de a-l vedea la treaba? Poti spune defecte "minore" (gen ma duc des la WC, lol, ce defect sunt ca om) sau poti spune defecte "majore" (gen imi bat sotia inainte si dupa job ca sa fiu calm si fara stres cand sunt la job). Nu vad ce poate invata respectivul angajator/recrutor dintr-o astfel de intrebare. In schimb, ce se intreaba destul de des este o scurta descriere a ta, fie ca iti cere sa spui tu 2-3 calitati, fie ca iti cere sa te sumarizezi intr-o propozitie.
"Deseori ma las absorbit de munca si raman concentrat prea mult timp"
"Nu imi place sa depasesc termenele limita sau cel putin sa ajung la ele"
"Devin prea organizat in momente critice"
- DarthZombie
- Dremora Lord
"Ma uit la anime"
- McWilliams
- Self-righteous bastard
Stii, cand intreaba astfel de chestii, o sa vrei sa raspunzi ceva nelegat de job. Zi si tu ca esti o fire vesela, ca nu te enervezi, ca-ti place sa lucrezi in echipa, ca nu te dai inapoi de la nou, ca o data ai mancat la chinezesc, ca ai folosit buda dintr sex shop. Try harding-ul se pedepseste si in realitate, nu doar in jocuri.
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
Eu chiar ma cac pe unde apuc. N-am jena.
Cum ziceam mai sus, firma mea primeste cv-uri pentru un post liber, iar eu ma ocup de primirea lor si de o triere preliminara. (Trebuie mentionat ca nu am niciun fel de pregatire HR si nu decid eu in privinta candidatilor, doar dau cv-urile mai departe pe categorii gen "sunt ok" sau "foarte putin probabil"). Si eu ma uit la felul in care e formatat cv-ul. In primul rand pentru ca aici se lucreaza mult cu documente Word si se pune accentul pe aspect si pe atentia la detaliu. Iar felul in care cineva isi prezinta CV-ul e primul indiciu despre cat de potrivit va fi respectivul pentru postul asta. Plus ca mie mi se par utile CV-urile Europass, fiind structurate in acelasi fel gasesc mai usor informatiile care ma intereseaza, fara sa stau sa descifrez mai intai cum si-a structurat fiecare CV-ul.
Iarasi mi se pare util daca cineva isi prezinta experienta intr-un mod relevant. Nu ma intereseaza ce post a ocupat si ce a facut daca nu pot sa extrag de aici o informatie utila, gen ce abilitati poseda sau cum se poate aplica experienta respectiva in mediul de lucru de aici. Iarasi, points pentru cine isi personalizeaza cv-ul in functie de jobul la care aplica.
La cateva interviuri la care am fost anul trecut am dat doar teste practice si o discutie lejera pe langa. Iar la altele am avut doar discutii cu oameni de la firma de HR plus oameni din firma, cu intrebari inclusiv despre motivatiile mele, aspiratii, cum ma descriu, etc. Depinde de firma. Iar intrebarile de genul "unde te vezi in 5 ani" nu sunt chiar fara rost, doar ca nu trebuie puse chiar de oricine si pentru orice post.
Iarasi mi se pare util daca cineva isi prezinta experienta intr-un mod relevant. Nu ma intereseaza ce post a ocupat si ce a facut daca nu pot sa extrag de aici o informatie utila, gen ce abilitati poseda sau cum se poate aplica experienta respectiva in mediul de lucru de aici. Iarasi, points pentru cine isi personalizeaza cv-ul in functie de jobul la care aplica.
La cateva interviuri la care am fost anul trecut am dat doar teste practice si o discutie lejera pe langa. Iar la altele am avut doar discutii cu oameni de la firma de HR plus oameni din firma, cu intrebari inclusiv despre motivatiile mele, aspiratii, cum ma descriu, etc. Depinde de firma. Iar intrebarile de genul "unde te vezi in 5 ani" nu sunt chiar fara rost, doar ca nu trebuie puse chiar de oricine si pentru orice post.
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
Out into the foggy street. Turn your collar up.
+1 pentru europass. trebuie să te pui şi în locul celui care citeşte la prima mână cv-ul, o ia razna dacă vii cu o fentă foarte custom, oricât de pixdoasă ar fi. Plus că şi pentru tine e mai uşor de întreţinut în timp.
Mai e chestia că ar trebui să iei la cosmetizat pentru fiecare job CV-ul, ca să atragi atenţia mai mult asupra chestiilor pe care le caută compania la postul pentru care aplici. Fine tuning, bro.
Mai e chestia că ar trebui să iei la cosmetizat pentru fiecare job CV-ul, ca să atragi atenţia mai mult asupra chestiilor pe care le caută compania la postul pentru care aplici. Fine tuning, bro.
DANiel » 24 May 2015, 15:06 wrote:McWilliams » 24 May 2015, 14:26 wrote: Tot la interviu, nu tin minte sa fi cerut vreodata sa insiri defecte de-ale tale. Decat daca persoana care tine interviul este neprofesionista. De ce i-ai cere cuiva sa se impuste singur in picior, inainte de a-l vedea la treaba? Poti spune defecte "minore" (gen ma duc des la WC, lol, ce defect sunt ca om) sau poti spune defecte "majore" (gen imi bat sotia inainte si dupa job ca sa fiu calm si fara stres cand sunt la job). Nu vad ce poate invata respectivul angajator/recrutor dintr-o astfel de intrebare. In schimb, ce se intreaba destul de des este o scurta descriere a ta, fie ca iti cere sa spui tu 2-3 calitati, fie ca iti cere sa te sumarizezi intr-o propozitie.
"Deseori ma las absorbit de munca si raman concentrat prea mult timp"
"Nu imi place sa depasesc termenele limita sau cel putin sa ajung la ele"
"Devin prea organizat in momente critice"
Reformulate:
Deseori mă masturbez la birou şi adorm chircit cu nasul între taste.
Nu îmi place să stau peste program sau cel puţin să mă prindă ora 5 muncind efectiv.
Îmi strâng repede lucrurile când sunt dat afară şi anunţat că trebuie să eliberez biroul.

- ola small dickie
- Big Daddy
care vrea sa lucreze ca IT Helpdesk la aeroportul din Kabul, Afganistan?
Salary:
€2500 + flights, accommodation, food, laundry, insurance
Rotation: 26 weeks on, 3 weeks off
NATO SECRET Clearance - asta nu stiu ce e dar suna cool
http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca- ... terlogin=1
Salary:
€2500 + flights, accommodation, food, laundry, insurance
Rotation: 26 weeks on, 3 weeks off
NATO SECRET Clearance - asta nu stiu ce e dar suna cool
http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca- ... terlogin=1
Eu, daca mi s-ar propune sa le zic 3 defecte, le-as spune asa: "Multumesc, dar Nu raspund la astfel de intrebari". Consider ca este o intrebare capcana a carei raspuns nu duce nicaieri.
Cel mai simpatic interviu, acum vreo 10 ani, la Zass, pentru sef de magazin.
Bla bla studii, calitati etc. (si atunci eram genial, plus ca eram mai slab). Aveti apartament? mmmda! Stiti, o sa trebuiasca sa girati cu el pentru gestiune. Sigur, fara probleme. Numai ca o sa vreau sa reverific toti angajatii, sa aprob viitoarele angajari sa fiu singurul care stie codul la alarma si sa am singura cheie a magazinului. (chestii complet prevazute in Legea gestionarului).
what?! WTF?! nu se poate asa ceva
o sa va contactam noi 
Al doilea. Superfirma, superangajator, isi luasera consultant HR din Bucuresti, cautau oameni. Pun CV, trec de prima selectie, trec de al doilea interviu, impresii bune, salariu in regula (vreo 500 de euro acum 6 ani)... se schimba managementul, in loc de HR Bucuresti apar niste smecherasi locali care voiau sa angajeze absolventi cu salariu minim, sa faca economie. Lol
Bla bla studii, calitati etc. (si atunci eram genial, plus ca eram mai slab). Aveti apartament? mmmda! Stiti, o sa trebuiasca sa girati cu el pentru gestiune. Sigur, fara probleme. Numai ca o sa vreau sa reverific toti angajatii, sa aprob viitoarele angajari sa fiu singurul care stie codul la alarma si sa am singura cheie a magazinului. (chestii complet prevazute in Legea gestionarului).

Al doilea. Superfirma, superangajator, isi luasera consultant HR din Bucuresti, cautau oameni. Pun CV, trec de prima selectie, trec de al doilea interviu, impresii bune, salariu in regula (vreo 500 de euro acum 6 ani)... se schimba managementul, in loc de HR Bucuresti apar niste smecherasi locali care voiau sa angajeze absolventi cu salariu minim, sa faca economie. Lol

stef » Tue Jul 21, 2015 6:17 pm wrote:Eu, daca mi s-ar propune sa le zic 3 defecte, le-as spune asa: "Multumesc, dar Nu raspund la astfel de intrebari". Consider ca este o intrebare capcana a carei raspuns nu duce nicaieri.

Cetateanu » Sat May 23, 2015 8:39 pm wrote:mda, penibil, uninstalled