Discuţii politice, ca la cafenea

Locul in care ne intalnim si discutam de dimineata pana seara
Doc
Hammer Haunt

Re: Discuţii politice, ca la cafenea

Post by Doc »

Nu fii rau!!! Vino in Mehedinti/Severin. Avem drumuri super :) s-au inteles baietii la spaga ceva de minune, pe vremea portocaliilor si in principiu nu vezi groapa prin oras sau pe drumurile nationale/judetene... sau prin comunele... prin unele comune :)
Bine, cam toti au acum dosare penale pe baza de facturi-Strehaia, dar ce conteaza :)
Stokkolm
Dremora Lord

Post by Stokkolm »

Doc » 27 Jul 2015, 09:16 wrote: Avem 100 de lei la buget. Acum alege tu:
a). Ii dam ca salariu unui bugetar. Ala isi cumpara chestii din privat. Privatii respectivi cumpara alte chestii cu banii aia, platesc salarii, taxe. Care la randul lor, salariatii din privat cumpara samd. Efect de multiplicare.
b). Investim 100 lei intr-o autostrada care face 25 de lei. 25 de lei intra inapoi in economie, 75 se duc intr-un off-shore.

Chiar nu vezi nici o diferenta?
Diferenta intre o problema de filozofie economica si o problema de deturnare a fondurilor publice? E ca si cum ai compara un film horror cu Antena 3. De fapt, gresesc, ar fi o comparatie mai rezonabila.

Stimularea consumului = stimularea importului. Putine din chestiile pe care le cumparam sunt facute la noi.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Si care ar fi ideea ta? Sa taiem veniturile, consumul, sa nu mai fie nici un import. Wait, wait, a mai venit unu cu o idee similara, inainte. Si l-au impuscat, cu tot cu nevasta-sa...

Ma, voi nu erati aia de dreapta? se poate cu idei de astea...

Oricum, gresesti si pe fond. Romanul cheltuieste cel mai mult pe mancare, intretinere, alte servicii (transport samd)... chestii care nu sunt importate, in mare parte. Nici nu stiu de cand n-am mai mancat trompa de elefant...
marvas
vrășmaș mârșav

Post by marvas »

Doc, iti exersezi atat de mult sarcasmul incat e greu de urmarit ce vrei de fapt sa exprimi. Ai putea sa te exprimi ceva mai direct si la subiect de dragul discutiei.
Doc » Mon Jul 27, 2015 12:40 pm wrote:Si care ar fi ideea ta? Sa taiem veniturile, consumul, sa nu mai fie nici un import.
Asta nu a fost ideea nimanui, ai adus-o in discutie doar ca sa mai poti fabula un pic pe langa subiect.
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Masurile prevazute in Codul ala fiscal sunt iresponsabile si facute pe principiul "o sa fie mai bine la anu' si o sa vedeti ca o sa mearga ideile noastre!" sau "cred din tot sufletul ca e o idee buna!". Adica se presupune ca dintr-o data Fiscul nostru va deveni extrem de eficient, asa, peste noapte. Nu ni se spune si cum anume se va intampla asta, probabil Ponta et co au impresia ca sunt informatii prea putin importante pentru a fi impartasite.

Si ce a zis marvas, lipsa investitiilor e o problema groasa rau, atat din lipsa lor propriu-zisa dar si din retorica mincinoasa pe care o creeaza cum ca avem surplus bugetar. Pai normal ca daca tai cheltuielile de investitii o sa-ti ramana mai multi bani! Iar mareata crestere economica pe care ne-o lauda Ponta [pe principiul "duduie economia"] e in mare parte realizata pe spinarea contextului international, nu pe vreo idee buna rasarita de la Palatul Victoria. Daca pana si Isarescu a iesit si a criticat masurile propuse, el care rareori critica atat de virulent vreo masura guvernamentala...
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

marvas » 27 Jul 2015, 14:10 wrote:Doc, iti exersezi atat de mult sarcasmul incat e greu de urmarit ce vrei de fapt sa exprimi. Ai putea sa te exprimi ceva mai direct si la subiect de dragul discutiei.
Doc » Mon Jul 27, 2015 12:40 pm wrote:Si care ar fi ideea ta? Sa taiem veniturile, consumul, sa nu mai fie nici un import.
Asta nu a fost ideea nimanui, ai adus-o in discutie doar ca sa mai poti fabula un pic pe langa subiect.
Sa fim logici: Stokkolm zice ca o idee e proasta. Deci opusul ar trebui sa fie bine, nu? Sau tu ce spui de fapt, ca nici opusul nu e bun? deci... stagnarea e buna, nu? sa ramana salariile la fel la nesfarsit? Sau pur si simplu e nasol ca cel mai mult au crescut salariile pe vremea lui Ponta si a lui Tariceanu?

Exprimati-va bre opinia, ideea castigatoare, limpede, sa am ce combate fara sa fiu cyber-bulit!!

Oricum, mersi :D http://metro.co.uk/2015/07/26/sarcasm-m ... e-5313544/

LE. Acum o sa zici ca fabulez la nesfarsit si ca nimeni n-a zis nici sa stea salariile la fel, ca sunt rau si sarcastic, dar totusi briliant, si o sa ramanem fara idei de dezbatut :(
marvas
vrășmaș mârșav

Post by marvas »

DarthZombie » Mon Jul 27, 2015 1:28 pm wrote:Masurile prevazute in Codul ala fiscal sunt iresponsabile si facute pe principiul "o sa fie mai bine la anu' si o sa vedeti ca o sa mearga ideile noastre!" sau "cred din tot sufletul ca e o idee buna!". Adica se presupune ca dintr-o data Fiscul nostru va deveni extrem de eficient, asa, peste noapte. Nu ni se spune si cum anume se va intampla asta, probabil Ponta et co au impresia ca sunt informatii prea putin importante pentru a fi impartasite.
Exact, s-a afirmat de la inceput ca relaxarea asta fiscala nu e o decizie financiara, ci una politica. E un risc pe care guvernul vrea sa si-l asume ca sa ne fie noua mai bine. Dar o zic asa, ca si cum si l-ar asuma pe spinarea lor, nu pe spinarea noastra. Mai mult decat atat, nu prea au nimic de pierdut, guvernul actual o sa prinda doar vremurile in care multimea va fi in delir de la atatea pomene. Cand va veni ziua platii, cei din guvernul actual vor fi linistiti in vilele lor spunandu-ne ca ei au incercat, dar noul guvern nu s-a putut descurca cu mostenirea lor.

Lucrurile astea s-au mai zis si s-au mai intamplat, dar oamenii sunt prea nepasatori ca sa isi aminteasca.
Fedaykin
Pig Cop

Post by Fedaykin »

Dar o zic asa, ca si cum si l-ar asuma pe spinarea lor, nu pe spinarea noastra
In mintea lor, si-l asuma pe spinarea urmatoarei guvernari, care va fi nevoita sa ia masuri "extreme" pt a reduce deficitul bugetar, cel mai probabil prin alte taxe si impozite, ceea ce politic ar garanta revenirea PSD-ului din opozitie din nou la putere.

E printre cele mai meschine si egocentriste decizii luate, dar pe de alta parte e tipic PSD - spargem noi oalele, ca vin altii sa le curete apoi ii aratam cu degetul ca e apa pe jos.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Lol, voi comparati mostenirea asta presupusa (drobul de sare din poveste) cu mostenirea celorlalti, cat se poate de concreta? cu 30 de miliarde de euro care veneau scadente in guvernarea asta (plus impozite de dat inapoi, plus banii profesorilor castigati in instanta, plus datoriile din sistemul medical care au trebuit sa fie aduse la zi samd samd)? fanatism, fanatism, dar chiar asa? (daca spun ca unii pe vremea lui Boc luau alocatii si habar n-au despre ce vorbesc, tot eu sunt de vina, nu?)
Stokkolm
Dremora Lord

Post by Stokkolm »

E o abordare economica foarte raspandita in lumea moderna, cresterea salariilor bugetarilor pentru a stimula consumul, care ar duce mai departe la o colectare mai ridicata a taxelor. Dar efectele pozitive ale unei astfel de practici oare se aplica si unei economii atat de dependente de import?

Besides, principile Keynesiane spun ca trebuie ca statul sa bage bani masiv in economie cand e criza, si sa stranga cureaua cand lucrurile merg bine. Ori chiar Ponta zicea ca "economia duduie", deci masurile astea sunt taman pe invers.

Probabil trebuie crescute si salariile alea. Dar sa fie sustenabil. Daca Mugur Isarescu care are totusi ceva experienta in domeniu spune ca nu e sustenabil, si Ponta zice ca e, pai pe cine sa cred? Pe tipul care se contrazice la fiecare doua propozitii?
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Ai incredere in Antena 3, par baieti informati.
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

Eu tind sa-l cred pe Ponta oricand. Nu-mi aduc aminte sa fi mintit vreodata. Si in plus, face parte si din cel mai cinstit si onest partid din ultimii 25 de ani, PSD. Eu am incredere in Ponta si in PSD. Iohanis, Isarescu, Uniunea Europeana si restu' vor doar sa faca rau Romaniei. Europei si Americii le e frica sa nu ne dezvoltam noi mai tare ca ei si ne pun oprelisti. Se stie asta. Doar PSD ne mai poate salva.
Waaagh!
Forum Warlord

Post by Waaagh! »

psd a reparat tot raul facut de basescu si acolitii portocalii.

In alta ordine de idei, inca mi se pare halucinant cand are loc o saltare precum e cea a lui Gabriel Berca. Guzganul asta aparea in fiecare seara la un post de stiri unde prezenta o coloana vertebrala mai teapana ca madularul ranforsat al ursului cavernelor. Acum e in arest preventiv pentru o mita de niste sute de mii de euro. As vrea si eu sa am o mecla de poker ca polticienii astia. Ar fi utila in viata.
NO COVER. ALL MAN.
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Uite, intre decizia de a scade TVA-ul cu 5% la n-shpe categorii de produse/servicii si a da 100 de lei net la salariului fiecarui roman (ok, este dificil spre imposibil de implementat asta, dar vorbim doar de concept in sine), prefer varianta a doua oricand. Prima varianta inseamna ca finantele statului pierd un venit, iar beneficiarul este cineva din lantul de productie a celui produs/serviciu. A doua varianta inseamna ca beneficiarul este direct posesorul de venit/salariu. Pentru ca "politica de dreapta" inseamna sa iei factorul de decizie din mana centralizata (aka Statul/buget de stat) si sa-l plasezi in mana fiecarui individ, sa faca ce-l taie capul pe fiecare. Inevitabil, multi... cei mai multi vor alege prost. Unii isi vor bea suta lei. Altii o vor sparge pe jocuri de noroc. Cativa isi vor trage un tatuaj de ei. Sau poate o s-o doneze catre BOR. Dar o mica parte s-ar putea sa o foloseasca cu cap, in folosul lor. Si o mult mai mica parte s-ar putea sa o "investeasca".

Eh, AIA din urma este o investitie adevarata. Nu supermegahiperplanul de dezvoltare durabila a retelei de transport din Romania. Tocmai pentru ca noi, romanii, nu avem o cultura de "investitie" in adevaratul sens al cuvantului - adica spirit de initiativa PRIVATA, nu ridicare de temple si mausolee de catre institutiile statului intru preaslavirea mandatului lui Xsulescu - avem asteptari de la Stat, insa nu si de la noi. Asteptarile de la Stat, in general, si de la statul roman, in mod special, duc numai spre calea intunecata a dezamagirii crunte.

Si nota de subsol: initiativa privata trebuie sa fie ceva... de bun simt, libera, nu o extensie a statului (adica o entitate juridica ce exista doar prin contracte cu cel stat). Ca asa, este plina tara de tumori si de "oameni de afaceri".
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Asta-i atitudinea!! incepe sa-mi placa de voi!! tara are un viitor luminos!! voi o sa-mi platiti pensia, ungurenii mei!!

* economii atat de dependente de import?

principile Keynesiane ... "economia duduie"...

Probabil trebuie crescute si salariile alea. Dar sa fie sustenabil. *

1. Uite cam ce importam si exportam. Si spune-mi daca bugetarul cu salariu marit se va duce sa cumpere petrol vrac si va mari deficitul de balanta comerciala. Cat despre deficit in sine, suntem tot cam pe acolo cu zona noastra. De altfel, ungurii si polonezii stau chiar mai rau. Asta ca economia nu mai produce nimic, nu exportam nimic samd sunt idei fixe si destul de false. Exportam destule, si destul de multe bunuri complexe, nu materii prime.
https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/rou/

Noi trebuie sa-l adaptam pe Keynes la faptul ca suntem coada cozilor in UE (si la faptul ca vrem sa intram in zona Euro. Noi in timp de criza nu ne putem juca cu inflatia si cu deficitele asa cum se putea juca el in State). Daca nu micsoram decalajul de salarii, peste 30 de ani crezi ca va mai fi cineva pe aici?

@McWilliams
Gresesti enorm in legatura cu TVA-ul de 5%. Gradul ala de 37% colectare se datora evaziunii, care se facea uite asa: Noi suntem tarani care facem grau de 1000 de lei, fara TVA. Ar trebui sa-l vindem unui angrosist platitor de TVA, corect? el ar vinde graul cu 1100 lei +264 TVA catre stat. Ei bine, nu :) noi l-am fi vandut unui om de bine din Strehaia, cu firma platitoare de TVA. Romulanul facea factura angrosistului, si in loc de 240 de lei TVA, isi lua un comision de 10-15%. Si statului nu-i platea nimic, si in 6 luni, dupa ce se termina sezonul, venea fiscul si-i inchidea firma.

Cand ai TVA de 24% ai ce sa imparti, ce evaziune sa faci, cand e 5% deja nu mai merita riscul. Deci statul nu cred ca a pierdut un leu venituri din cauza asta, chiar din contra.
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Se aplica ce zici tu in unele cazuri, si evident ca in altele mai putin sau deloc. Dat fiind gradul absolut mizerabil de colectare a taxelor, dar si gradul absolut mizerabil de evidenta a bastinasilor ce trebuie supravegheati, este aproape imposibil de a determina prin calcul matematic efectele acestei reduceri de TVA (si acelasi lucru este valabil si pentru majorarea initiala) - daca se castiga sau se pierde ceva, in fapt. In cel mai fericit caz, se poate specula si se poate manca rahat prin fraza "credem ca..." sau "mi se pare ca...". Nu te contrazic, dar nici nu merg 100% pe ideea ca, daca este o valoarea mai mica la TVA, iese (o parte din) lumea de la "negru" si reintra in legalitate. Din moment ce nu sunt angrenat in proces, poat doar sa speculez.

TVA-ul in sine este o taxa foarte greu de explicat dpdv economic, altfel decat ca "we, the State, need more money; you there, give us your money!". Si dincolo de un capitol dedicat prin materia... microeconomie/macroeconomie (?!), existent doar pentru a iti freca icrele in a calcula cat TVA are de recuperat firma B din lantul de productie A-B-C-D, ramane doar o taxa pe consum care se resimte mereu in buzunarul consumatorului. Micsorarile la TVA nu se resimt mereu, in acelasi cuantum, in buzunarul consumatorului; maririle de salariu, in schimb, se resimt in buzunarul angajatului. Si as vrea sa subliniez ca este o diferenta subtila, dar importanta intre "consumator" si "angajat".
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

Eu sunt optimist in ce priveste directia cu colectarea... incet incet au strans surubul cei de la fisc. Care sunteti mai batraiori va mai amintiti cand se vindeau facturi in alb la autostrada? Acum e foarte usor pentru fisc sa coreleze o factura care pleaca de la un platitor de TVA catre alt platitor de TVA, practic datele din declaratiile mele fiscale trebuie sa corespunda cu datele celuilalt. Well, unii patroni isi construiau afacerea cu gandul ca "TVA? lol, bag o factura de la Strehaia". Cam top 10 oameni bogati din Mehedinti au dosare penale pe tema asta, si daca au vrut control judiciar acasa au trebuit sa plateasca prejudiciul, ca un fel de cautiune pana la finalizarea dosarului. De fapt toata zona de Vest a cam fost periata si multi platesc prejudiciile de frica arestului. Plus ca daca se platesc banii condamnarile tind sa fie cu suspendare.
In Strehaia deja oamenii de varsta productiva deja au 1-2 condamnari, si sa nu ia mai mult ca recidivisti au inceput sa faca firme pe numele bunicutelor de 70-80 de ani. :)

Normal ca evazionistii n-or sa se apuce de munca peste noapte, vor incerca sa schimbe domeniul. A fost fierul vechi, au fost cerealele, alcoolul, firmele fantoma pentru TVA, tigarile, cine stie ce o sa fie - oamenii sunt inventivi.
Stokkolm
Dremora Lord

Post by Stokkolm »

Doc » 27 Jul 2015, 17:59 wrote:1. Uite cam ce importam si exportam. Si spune-mi daca bugetarul cu salariu marit se va duce sa cumpere petrol vrac si va mari deficitul de balanta comerciala. Asta ca economia nu mai produce nimic, nu exportam nimic samd sunt idei fixe si destul de false. Exportam destule, si destul de multe bunuri complexe, nu materii prime.
https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/rou/
Dar daca bugetarul cu salariu marit incepe sa se duca cu masina la locul de munca? Masina pe ce merge? Potasiu. Ala de unde e obtinut? Din vulcanii noroiosi din Buzau. Oh, wait, Buzau e in Romania, aici m-ai prins, consumul intern ar fi stimulat in cazul asta. Nevermind.

Ideea e ca ce exportam nu coincide cu ce importam. Strainii cumpara loganuri in draci, dar noi nu ne prea ne inghesuim, "cum sa dai 7000 de euro pe o dacie frate, iti iei second strain de clasa-ntai la banii aia!". Intri in aprozor, in afara de 2-3 luni pe an cat e sezonul nu vezi decat rosii din Turcia, castraveti din Grecia, morcovi din Italia. Exportul de incaltaminte duduie, dar "cum sa-ti iei papuci romanesti frate, esti nebun".

Nu zic asta ca o critica a societatii romanesti, e o chestie naturala care care a fost observata si in alte parti. O spun in ideea ca nu prea vad o crestere a consumului sa ne ajute prea mult economia.
Waaagh!
Forum Warlord

Post by Waaagh! »

Ai uitat de ceapa din India si strigurii din Egipt, dar dupa cum scria cineva mai sus, Romania nu importa alimente. :lol: :lol: :lol:
NO COVER. ALL MAN.
Doc
Hammer Haunt

Post by Doc »

La petrol stam bine, importam petrol si exportam produse petroliere. CUM? industrie? producem ceva? BLASFEMIE!! uitasem ca Romania nu produce nimic, conform unora.

Cumpara naiba rosii cherry, avocadouri si alte prostii de lux din import. Romanul bugetar si ala din privat cu salariu minim beleste de cinci ori ochii si cumpara tot pate Bucegi, legume congelate local, bere Noroc si bomboane agricole si parizer. Importurile agricole semnificative sunt chestii gen lapte polonez care nu mai poate fi exportat in Rusia si-l baga aia la dumping unde pot, sau carne si alte chestii negociate si subventionate prin Ungaria (ati vazut deficitul cu Ungaria? 4 miliarde) sau alte tari care si-au negociat la aderare cote mai mari din anumite chestii. Si fructe de sezon, gen portocale la 3 lei/kg si banane la 4.
Post Reply

Return to “Cafenea”