Discutii despre masini
Re: Discutii despre masini
"Sunt niste date d-ampulea" e exact ca si cum "un dom' plutonier le-a pus pe un forum". Masinile sunt grele, au inertie mare si se sprijina de asfalt, mai curat sau mai murdar, in 4 suprafete cauciucate, de mai buna sau mai proasta calitate. Si masinile sunt conduse de un om care uneori se gandeste la drum iar alteori se gandeste ca i-ar prinde bine o marire de salariu, ca iar tre' sa o suporte pe soacra-sa un weekend intreg sau admira nurii unei trecatoare oarecare si prin urmare ii ia ceva timp sa reactioneze.
Da, cu siguranta se pot obtine distante de franare mult mai mici decat cele "oficiale". Problema este ca in traficul de zi cu zi distantele sunt mai mari decat ne place sa credem.
Da, cu siguranta se pot obtine distante de franare mult mai mici decat cele "oficiale". Problema este ca in traficul de zi cu zi distantele sunt mai mari decat ne place sa credem.
Ultima fraza e cheia. Ia-ti carnetul daca crezi ca o sa-ti iei masina la un moment dat in viitor sau daca ai de gand sa te angajezi undeva unde iti trebuie neaparat permis. Altfel, nu vad ce rost are sa arunci niste bani si foarte multe ore pe o bucata de plastic pe care s-o tii in portofel. Also, nu stiu ce sa zic de "condusul unei masini" nu se uita. Eu am uitat. Nu m-as simti deloc in largul meu la volan, in conditiile in care ultima oara cand am condus a fost la examen, acum ~8 ani.McWilliams » 2 Aug 2015, 21:50 wrote:In principiu, si eu. Nu stiu ce varsta ai, insa s-ar putea ca momentul in care o sa poti conduce o masina frecvent (ca e a ta, ca e a altora) sa vina intr-o perioada in care timpul sa fie un lux pentru tine. Asa ca mai bine acum decat intr-un viitor nedeterminat. Condusul unei masini nu se uita. Daca iei permisul acum, nu are rost sa-ti faci griji ca iti mai trebuie o data "practica" atunci cand o sa te si apuci de condus.
Si umbla vorba-n targ ca iti da un plus la responsabilitate. Ma rog, te buseste rasul/plansul daca citesti asta si la TV auzi despre cum unul de 19 ani facea liniute prin Timis, dupa ce se imbatase la un majorat, si a omorat doi pietoni; insa in mod obiectiv se percepe ca o chestie pozitiva - pentru tine ca om, pentru CV-ul tau etc. Totul in ideea in care chiar vrei sa conduci, la un moment dat, nu ca vrei un achievement in plus pe Steam.
I'm livin' in a love shadow
In principiu, e bine sa ai carnetul de sofer, "ca nu se stie cand iti trebuie".
Deci da, fă școala!
Plus ca am observat ca in ultimii ani trendul e de scumpire a taxelor de scolarizare.
Daca faceam scoala la 18 ani (adica acum 10 ani) ma costa gen 3-4 milioane, acum daca vrei sa faci scoala nu scapi sub 15-16 milioane (cu tot cu scos acte, analize medicale si ore suplimentare de condus daca nu te simti f pregatit inainte de proba practica).
Si mai e o problema: repartizarea la proba practica se face acum in mod computerizat. In functie de incarcatura politistilor din orasul unde dai tu proba, te poate repartiza peste 2 saptamani sau 2-3 luni. Deci in situatia nefasta in care nu iei carnetul din prima (si multi nu il iau, la ce toane au politistii examinatori) ai sa te trezesti ca scoala se prelungeste cu 4-5-6 luni, in functie de cate repartizari computerizate ai sa mai ai.
Eu, spre exemplu, m-am apucat de scoala de soferi in septembrie. La sfarsitul lui octombrie am terminat scoala, m-am dus sa ma programeze la traseu. M-au programat abia pe la mijlocul lui ianuarie. Am picat prima oara traseul, am dat din nou sala (dupa 2 saptamani) si m-am dus sa ma programeze din nou la traseu. M-au programat pe la sfarsitul lui martie, cand in final am luat si proba practica.
Deci la mine scoala a durat din septembrie pana la sfarsitul lui martie (deci 7 luni), in conditiile in care am luat traseul din a doua incercare. Dar sunt unii care il iau dupa 3-4-5 incercari, deci imagineaza-ti cat se poate prelungi toata distractia.
De asta iti zic, fa acum scoala daca iti permite timpul!
Deci da, fă școala!
Plus ca am observat ca in ultimii ani trendul e de scumpire a taxelor de scolarizare.
Daca faceam scoala la 18 ani (adica acum 10 ani) ma costa gen 3-4 milioane, acum daca vrei sa faci scoala nu scapi sub 15-16 milioane (cu tot cu scos acte, analize medicale si ore suplimentare de condus daca nu te simti f pregatit inainte de proba practica).
Si mai e o problema: repartizarea la proba practica se face acum in mod computerizat. In functie de incarcatura politistilor din orasul unde dai tu proba, te poate repartiza peste 2 saptamani sau 2-3 luni. Deci in situatia nefasta in care nu iei carnetul din prima (si multi nu il iau, la ce toane au politistii examinatori) ai sa te trezesti ca scoala se prelungeste cu 4-5-6 luni, in functie de cate repartizari computerizate ai sa mai ai.
Eu, spre exemplu, m-am apucat de scoala de soferi in septembrie. La sfarsitul lui octombrie am terminat scoala, m-am dus sa ma programeze la traseu. M-au programat abia pe la mijlocul lui ianuarie. Am picat prima oara traseul, am dat din nou sala (dupa 2 saptamani) si m-am dus sa ma programeze din nou la traseu. M-au programat pe la sfarsitul lui martie, cand in final am luat si proba practica.
Deci la mine scoala a durat din septembrie pana la sfarsitul lui martie (deci 7 luni), in conditiile in care am luat traseul din a doua incercare. Dar sunt unii care il iau dupa 3-4-5 incercari, deci imagineaza-ti cat se poate prelungi toata distractia.
De asta iti zic, fa acum scoala daca iti permite timpul!
Last edited by rdo on 3 Aug 2015, 11:46, edited 3 times in total.
♪
Un motiv in plus sa nu cheltuiesti banii astia decat daca esti rezonabil de sigur ca o sa ai vreun fel de return on investment.rdo » 3 Aug 2015, 11:35 wrote:
Return on investment o sa ai, doar n-o sa mergi cu autobuzul/maxi-taxi toata viata 
Nu pot exprima in cuvinte sentimentul de independenta pe care ti-l da o masina personala. Sa poti sa pleci/sa vii cand vrei tu, fara sa te milogesti de rude/prieteni sa te duca undeva sau sa-ti planifici iesirile/vacantele in functie de mersul transportului in comun - PRICELESS

Nu pot exprima in cuvinte sentimentul de independenta pe care ti-l da o masina personala. Sa poti sa pleci/sa vii cand vrei tu, fara sa te milogesti de rude/prieteni sa te duca undeva sau sa-ti planifici iesirile/vacantele in functie de mersul transportului in comun - PRICELESS
Last edited by rdo on 3 Aug 2015, 11:49, edited 2 times in total.
♪
Ba o sa mergi, daca nu o sa iti permiti (sau nu iti doresti) o masina personala. Eu sunt convins ca e super sa ai masina ta, nu trebuie sa-mi dai argumente in sensul asta.
plmmarius » 2 Aug 2015, 14:25 wrote:Nu am masina si nici nu se intrevede vreo posibilitate de a-mi achizitiona un autoturism, cel putin nu in viitorul apropriat.
Cunosc oameni cu salarii de 10 milioane care au masina personala si sunt f ok, se descurca.
In ziua de azi, cu 2000-3000 euro iti gasesti o masina bunicica cu care-ti poti face treaba si te poti deplasa unde vrei tu.
Si sincer, nu vad nici un motiv pentru care "nu ti-ai dori" o masina personala. Repet, independenta pe care ti-o confera e de neegalat.

In ziua de azi, cu 2000-3000 euro iti gasesti o masina bunicica cu care-ti poti face treaba si te poti deplasa unde vrei tu.
Si sincer, nu vad nici un motiv pentru care "nu ti-ai dori" o masina personala. Repet, independenta pe care ti-o confera e de neegalat.
Poate omul acum e elev/student, dar peste cativa ani o sa se angajeze si o sa vrea o masina, ca sa nu mai stea iarna in frig in statia de autobuz sau sa mearga cu CFR-ul cu gagica la marechestr0ny » Mon Aug 03, 2015 11:47 am wrote:plmmarius » 2 Aug 2015, 14:25 wrote:Nu am masina si nici nu se intrevede vreo posibilitate de a-mi achizitiona un autoturism, cel putin nu in viitorul apropriat.

Last edited by rdo on 3 Aug 2015, 11:53, edited 1 time in total.
♪
Ei, hai sa nu aducem in discutie exemple de genul "stiu eu pe cineva", ca astea nu indica vreo tendinta generala si nu sunt reliable.
Nu indica vreo tendinta generala, doar voiam sa invederez ca nu trebuie sa castigi cine stie ce ca sa-ti poti permite o masina.
Sunt si alternative decente la preturi f ok.
olx si autovit.ro sunt prietenii tai!

♪
Masina totdeauna o sa fie o cheltuiala in plus pentru un confort sporit, exceptand situatia in care cu masina efectiv produci bani (sofer de taxi, de exemplu) sau pur si simplu nu ai cum altfel sa ajungi la munca (posibilitate destul de rara, sa fim seriosi). Deci RoI nu prea o sa ai la masina niciodata, totdeauna o sa bagi bani in ea, niciodata n-o sa scoti.
Eu unul n-as face scoala daca nu as avea in viitorul apropiat (1 an) posibilitatea sa conduc. Cand termini scoala tu nu stii sa conduci, ai doar un minim de cunostinte si aptitudini care iti permit sa iesi cu masina pe strada fara sa fii un pericol public. O sa stii practic sa conduci dupa macar un an-doi la volan. De abia ala e condusul care "nu se uita". Ce inveti la scoala de soferi uiti in juma de an daca nu conduci.
LE: rdo cum platesti benzina (50-100 de lei pe saptamana), asigurare (50-100 lei pe luna, sa zicem), revizii (una pe an tot tre sa faci, chiar daca mergi putin de tot) cand ai 1000 de lei pe luna? Si daca platesti, din ce mai traiesti? Si daca traiesti, cum traiesti? Adica ce faci, muncesti sa poti avea masina cu care sa mergi la munca sa faci bani sa iti platesti masina?
Eu unul n-as face scoala daca nu as avea in viitorul apropiat (1 an) posibilitatea sa conduc. Cand termini scoala tu nu stii sa conduci, ai doar un minim de cunostinte si aptitudini care iti permit sa iesi cu masina pe strada fara sa fii un pericol public. O sa stii practic sa conduci dupa macar un an-doi la volan. De abia ala e condusul care "nu se uita". Ce inveti la scoala de soferi uiti in juma de an daca nu conduci.
LE: rdo cum platesti benzina (50-100 de lei pe saptamana), asigurare (50-100 lei pe luna, sa zicem), revizii (una pe an tot tre sa faci, chiar daca mergi putin de tot) cand ai 1000 de lei pe luna? Si daca platesti, din ce mai traiesti? Si daca traiesti, cum traiesti? Adica ce faci, muncesti sa poti avea masina cu care sa mergi la munca sa faci bani sa iti platesti masina?
Last edited by sekaba on 3 Aug 2015, 12:07, edited 2 times in total.
Cetateanu » Sat May 23, 2015 8:39 pm wrote:mda, penibil, uninstalled
Totul depinde de ce alte prioritati ai. Probabil ca si eu mi-as putea permite o masina daca m-as stradui, dar momentan am alte cheltuieli si toti banii ii vars incolo. Altfel, da, masini ieftine sunt cacalau, pe toate drumurile, doar sa stii sa le alegi. Dar nu despre asta vorbeam.rdo » 3 Aug 2015, 11:55 wrote:Nu indica vreo tendinta generala, doar voiam sa invederez ca nu trebuie sa castigi cine stie ce ca sa-ti poti permite o masina.
Parerea mea e ca nu are rost sa dai banii pe carnet daca nu esti sigur ca o sa-l si folosesti. Parerea ta e opusa. Foarte bine, omul vede ambele pareri si tine cont de ele.
Da, nu ma refeream la bani, sa scoti bani din masina, ROI stricto sensu. ROI este confortul sporit, independenta pe care ti-o ofera masina, faptul ca poti sa asculti muzica ta, faptul ca nu miroase a voma si transpiratie inauntru, etc. Lucruri mai importante decat banii.sekaba » 3 Aug 2015, 12:00 wrote:Deci RoI nu prea o sa ai la masina niciodata, totdeauna o sa bagi bani in ea, niciodata n-o sa scoti.

- ola small dickie
- Big Daddy
Plus disconfortul pe care il ai atunci cand iesi cu masina si ajungi la o masa. Aa...o apa plata va rog sau.....bere fara alcool aveti?
((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Ma amuza cum fac baietii cu care joc fotbal si cu care stau la bere dupa fotbal. Unii vin cu masina. La sfarsit au mai multe probleme decat aia care vin pe jos, bicicleta, altceva. "Aaa...sa beau o bere, am baut 5 acum ce fac? sa las masina aici? o duc mai incolo si o las, vin maine sa o iau? sa plec cu masina? sau mai bine o las? sa mai beau o bere? oare sa conduc asa dupa 3 beri sau mai beau o bere si o las? sau imi iau o apa si iau masina dupa 3 beri?"
in cazul asta masina iti ia din independenta si iti da probleme in plus.
sau poate ma oftic eu ca n-am masina

Ma amuza cum fac baietii cu care joc fotbal si cu care stau la bere dupa fotbal. Unii vin cu masina. La sfarsit au mai multe probleme decat aia care vin pe jos, bicicleta, altceva. "Aaa...sa beau o bere, am baut 5 acum ce fac? sa las masina aici? o duc mai incolo si o las, vin maine sa o iau? sa plec cu masina? sau mai bine o las? sa mai beau o bere? oare sa conduc asa dupa 3 beri sau mai beau o bere si o las? sau imi iau o apa si iau masina dupa 3 beri?"
in cazul asta masina iti ia din independenta si iti da probleme in plus.

Last edited by ola small dickie on 3 Aug 2015, 12:12, edited 1 time in total.
Cinic vorbind, iarna n-as iesi cu masina decat daca e vorba de drumuri pana in Selgros/Metro/etc, pt deplasat pana la servici metroul e mana cereasca, nu sufera de polei, gheata, semafoare, etcca sa nu mai stea iarna in frig in statia de autobuz
Atata ca mori de cald si nu prea ai loc sa dai suba jos de pe tine, partea a 2-a... dar altfel din punctul meu de vedere la cat carburant consumi atat cu incalzirea cat si mergand ca melcul... myeah...
Intr-o lume ideala te duce si te aduce de la fotbal cu masina nevasta.ola small dickie » Mon Aug 03, 2015 11:08 am wrote:Plus disconfortul pe care il ai atunci cand iesi cu masina si ajungi la o masa. Aa...o apa plata va rog sau.....bere fara alcool aveti?((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
in cazul asta masina iti ia din independenta si iti da probleme in plus.![]()
Cetateanu » Sat May 23, 2015 8:39 pm wrote:mda, penibil, uninstalled
- ola small dickie
- Big Daddy
La noi poate sa te aduca. Sa te ia acasa nu e o varianta. Pentru ca terminam fotbalul pe la 10 si plecam acasa pe la 1-2-3 noaptea toti cu multe beri in bot. Deci nu e o idee buna sa vina nevestele sa ne ia.
- DarthZombie
- Dremora Lord
Acuma depinde si de oras, in Bucuresti cel putin ori iei metroul [daca ai acces sau daca te duce aproape de servici] ori imbatranesti prin Ratb pana ajungi la destinatie daca n-ai masina. Eu cand mergeam la facultate preferam sa fac o jumatate de ora de mers pe jos decat sa astept un troleibuz care venea o data la 20 de minute [daca nu mai rar], si care facea 40 de minute pentru ca se bloca in traficul de pe bulevardul Carol. Am avut tentative sa iau troleibuzul de cateva ori, dar dupa ce am intarziat 20 de minute la un examen m-am lecuit de idei d-astea curajoase.
Daca era un oras normal, ar fi fost mult mai rare cazurile in care sa depinzi de masina pentru a ajunge la servici. Cine stie, poate prin 2030 metroul va acoperi mare parte din oras si ideea de a merge cu bicicleta pe strazi nu va fi semnul unui curaj nebunesc, dar in momentul de fata metroul si masina sunt singurele doua optiuni viabile de transport in Bucuresti.
Daca era un oras normal, ar fi fost mult mai rare cazurile in care sa depinzi de masina pentru a ajunge la servici. Cine stie, poate prin 2030 metroul va acoperi mare parte din oras si ideea de a merge cu bicicleta pe strazi nu va fi semnul unui curaj nebunesc, dar in momentul de fata metroul si masina sunt singurele doua optiuni viabile de transport in Bucuresti.
- ola small dickie
- Big Daddy
Cred ca am mai spus-o. Repet. Luati sfatul meu si al lumii civilizate vestice: BICICLETA!
Eu spuneam ca pentru un tanar average din ziua de azi, e destul de probabil ca la un moment dat sa ii trebuiasca/sa vrea sa-si achizitioneze o masina.chestr0ny » Mon Aug 03, 2015 12:01 pm wrote:Parerea mea e ca nu are rost sa dai banii pe carnet daca nu esti sigur ca o sa-l si folosesti. Parerea ta e opusa. Foarte bine, omul vede ambele pareri si tine cont de ele.
Singurul exemplu pe care mi-l pot imagina cand chiar nu iti trebuie e acela in care lucrezi in orasul de bastina, nu foarte departe (deci nu trebuie sa faci naveta), si te duci in vacanta o data pe an. Atunci da, n-are rost sa-ti cumperi masina.
La fel, daca ai salariul minim pe economie si nu ai pe altcineva care sa te ajute (parinti, nevasta), n-are rost sa te complici, e o cheltuiala si o grija in plus.
Foarte corectchestr0ny » Mon Aug 03, 2015 12:05 pm wrote:ROI este confortul sporit, independenta pe care ti-o ofera masina, faptul ca poti sa asculti muzica ta, faptul ca nu miroase a voma si transpiratie inauntru, etc. Lucruri mai importante decat banii.
Nu te obliga nimeni sa te duci la fotbal cu masina, iar daca te duci, n-ar trebui sa se puna problema daca e cazul sa "bei o bere".ola small dickie » Mon Aug 03, 2015 12:08 pm wrote:Plus disconfortul pe care il ai atunci cand iesi cu masina si ajungi la o masa. Aa...o apa plata va rog sau.....bere fara alcool aveti?((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
in cazul asta masina iti ia din independenta si iti da probleme in plus.![]()
Problemele in plus pe care ti le genereaza masina sunt lipsa locurilor de parcare, faptul ca vine cate un idiot si ti-o zgarie cu cheia, chestii de astea

♪
Ia tu bicicleta in Bucuresti.ola small dickie » Mon Aug 03, 2015 12:31 pm wrote:Cred ca am mai spus-o. Repet. Luati sfatul meu si al lumii civilizate vestice: BICICLETA!
Sau cand ploua.
Sau iarna.
Sau cand ai de facut o naveta de 50+ kilometri.
♪