Serviciuri si munci
Re: Serviciuri si munci
Dascalul ala are norma de intre 18 si 24 de ore pe saptamana - pe care daca esti smecher ti le inghesui in 3 zile lucratoare. Si vacanta 3 luni.
Cum pentru o ora de predare trebuie sa te pregatesti cam 2-3 daca esti un om responsabil, hai sa o lasam la 2.5, te pregatesti cam 45-60 de ore pentru norma aia, adica restul saptamanii.
NO COVER. ALL MAN.
Mda, chiar si dascalii de geografie (sa zicem) care predau aceleasi cartulii de 20 de ani? n-ar fi trebuit sa le viseze deja? Aici vorbim de invatamantul primar si secundar, nu de facultate. Acolo norma e si mai mica 10-12, la profesorii plini, si da, acolo ar cam trebui sa fie valabil ce zici tu. Ar trebui.
Sa fii profesor ar fi un side-job interesant, daca n-a fi sistemul de intrare de-a dreptul gretos, plus spagile de rigoare, plus sistemul de avasare in grade, iarasi impanat cu spagi mascate in cadouri si intinsuri de mese samd.
Sa fii profesor ar fi un side-job interesant, daca n-a fi sistemul de intrare de-a dreptul gretos, plus spagile de rigoare, plus sistemul de avasare in grade, iarasi impanat cu spagi mascate in cadouri si intinsuri de mese samd.
Nu toti profesorii au 20 de ani vechime. Ma uit la doua tipe de aproape 30 de ani care au inceput sa predea la generala/liceu. Nu as zice ca au atat de mult timp liber. Iar aia cu 3 luni vacanta de vara...de fapt sunt maxim 2. Iar cine nu are nevoie de o vacanta luuuunga dupa ce a interactionat doua semestre cu niste draci de clasa a 6a...ala e un om ciudat fata de care as fi totdeauna suspicios.
Cetateanu » Sat May 23, 2015 8:39 pm wrote:mda, penibil, uninstalled
Hai sa nu le plangem de mila profesorilor in ceea ce priveste programul.
In ceea ce priveste salarizarea, da sunt de acord ca nu e suficient. Dar nu e singurul domeniu de stat unde e loc de mai bine.
In plus la materii gen mate, romana, limba straina se face grosu din meditatii.
Stiu profesoara de mate care ia 2 grupe de 4 copii pe zi (inclusiv sambata) si ia 30 de lei pe 2 ore de la fiecare copil.
Faceti niste calcule. Plus salariul care e mediu avand in vedere ca are ceva vechime si grade (1800-2000 de lei/luna)
In ceea ce priveste salarizarea, da sunt de acord ca nu e suficient. Dar nu e singurul domeniu de stat unde e loc de mai bine.
In plus la materii gen mate, romana, limba straina se face grosu din meditatii.
Stiu profesoara de mate care ia 2 grupe de 4 copii pe zi (inclusiv sambata) si ia 30 de lei pe 2 ore de la fiecare copil.
Faceti niste calcule. Plus salariul care e mediu avand in vedere ca are ceva vechime si grade (1800-2000 de lei/luna)
Tot trebuie sa mai dai pe la scoala prin vacanta, chiar si daca doar pt semnat condica. In fine, faza cu meditatiile nu mi se pare un avantaj, o vad ca pe un sacrificiu necesar atunci cand trebuia sa te bucuri de timpul librer.
@Sekaba
Poate fiind la inceput, fara pile la ala care face programul au multe ferestre si stau cu orele prin cancelarie - sau se mai implica in proiecte, sau alte activitati extrascolare, pentru ceva castiguri in plus. Sunt si scoli prinse in tot felul de programe.
Poate fiind la inceput, fara pile la ala care face programul au multe ferestre si stau cu orele prin cancelarie - sau se mai implica in proiecte, sau alte activitati extrascolare, pentru ceva castiguri in plus. Sunt si scoli prinse in tot felul de programe.
În concluzie, e foarte ușoară meseria de profesor pentru că ai un program flexibil și ești forțat să faci evaziune fiscală ca să supraviețuiești. Am înțeles.
Exact. Dupa ce ca freci tiparul un sfert din an iar in restul timpului lucrezi oricum numai cate 3 zile pe saptamana, timp in care doar reciti niste tampenii invatate pe de rost inca din facultate, unii au nesimtirea sa spuna ca un asemenea dream job e prost platit.
NO COVER. ALL MAN.
Voi chiar n-ati avut si profesori care sa nu va fi inspirat NIMIC din punct de vedere intelectual? frecangii de tipar?
Ba da, dar am dat de mult mai mulți profesori care își făceau meseria cu dedicație și responsabilitate. Gen 99%. Un procentaj față de care ar trebui să vă fie rușine pentru că discreditați o meserie care și-așa se bucură de o reputație pătată prin generalizări grobiene.
- DarthZombie
- Dremora Lord
Eu am avut neplacuta experienta cu un profesor de matematica in generala care isi trata proprii elevi ca pe o sursa de venit din meditatii. Eu eram printre putinii care nu faceam meditatii cu el [in general nu aveam probleme, iar cand aveam puteam apela la mama mea fara griji] si omul incerca prin orice metode sa ma faulteze astfel incat sa ma convinga ca vezi-doamne am nevoie de meditatii. La relatia asta a contribuit si faptul ca atunci cand si-a oferit in mod generos serviciile de meditator cand a dat telefon alor mei i s-a taiat macaroana repede. In perioada aia eu eram suparat ca luam note mai mici la matematica si nu intelegeam de ce, pentru ca stiam ca la algebra ma descurcam cel putin bine [retrospectiv, a fost partea din matematica care mi-a placut cel mai mult]. Abia ani mai tarziu cand imi facusem ordine prin birou si am pus mana pe vechile teste de matematica am observat ca magarul depuncta din burta in mod intentionat. Alti colegi erau si mai speriati, pentru ca asta le spunea in clasa chestii gen "cam nasol, vine examenul de capacitate si din ce ati facut la lucrarea asta de control nu vad jumate de clasa sa treaca" si a fost foarte usor sa se arunce la el la meditatii. Colac peste pupaza meditatiile erau facute in bataie de joc, el se uita la televizor sau se certa cu nevasta in bucatarie in timp ce isi lasa elevii [veniti in grupe de cate 5-6] in sufragerie sa rezolve jde exercitiile pe care le dadea. Si mai avea pretentia sa fie platit si in dolari, i shit you not.
Am mai avut cativa profesori dezinteresati, dar niciunul atat de jegos precum asta. Dar am avut si destui profesori de toata isprava. Ironia face ca unul dintre cei mai interesanti profesori pe care i-am avut a fost unul de religie. Omul venea la noi, spunea glume pe un ton sarcastic si cu o fata complet serioasa [inclusiv una din cele mai amuzante prezentari de superstitii ale enoriasilor] si ne ruga pe noi sa stabilim temele de discutie pentru orele care urmau sa vina, asa ca practic noi conversam pe diverse teme si nu ne venea cu fluturasi cu avortoni [asa cum am patit cu o alta profesoara la aceeasi materie...]. Cert e ca nu as putea spune ca 99% s-ar incadra in acea categorie de dascali care merita tot respectul pentru dedicare, sunt mai putini de atat imho. Contribuie mult faptul ca sunt platiti prost, dar in acelasi timp un profesor are program de lucru mai putin solicitat decat un software engineer. E un trade-off intre salariu si timp liber in esenta. Problema cea mai mare insa e ca salariul prost nu atrage, si ca atare oamenii priceputi care ies din facultati se duc in alte parti si nu in invatamant, asa ca ramai fie cu cei adevarat pasionati de meserie [care sunt foarte putini], fie de aia care apeleaza la invatamant ca la o manta de vreme rea. Nu-i tocmai selectie de elita.
Am mai avut cativa profesori dezinteresati, dar niciunul atat de jegos precum asta. Dar am avut si destui profesori de toata isprava. Ironia face ca unul dintre cei mai interesanti profesori pe care i-am avut a fost unul de religie. Omul venea la noi, spunea glume pe un ton sarcastic si cu o fata complet serioasa [inclusiv una din cele mai amuzante prezentari de superstitii ale enoriasilor] si ne ruga pe noi sa stabilim temele de discutie pentru orele care urmau sa vina, asa ca practic noi conversam pe diverse teme si nu ne venea cu fluturasi cu avortoni [asa cum am patit cu o alta profesoara la aceeasi materie...]. Cert e ca nu as putea spune ca 99% s-ar incadra in acea categorie de dascali care merita tot respectul pentru dedicare, sunt mai putini de atat imho. Contribuie mult faptul ca sunt platiti prost, dar in acelasi timp un profesor are program de lucru mai putin solicitat decat un software engineer. E un trade-off intre salariu si timp liber in esenta. Problema cea mai mare insa e ca salariul prost nu atrage, si ca atare oamenii priceputi care ies din facultati se duc in alte parti si nu in invatamant, asa ca ramai fie cu cei adevarat pasionati de meserie [care sunt foarte putini], fie de aia care apeleaza la invatamant ca la o manta de vreme rea. Nu-i tocmai selectie de elita.
La matematica in liceu am avut o profa in varsta, venita de curand de la generala (barba-su proaspat inspector). Literalmente ne dadea intr-o ora o problema, trecea toata clasa la tabla sa ne arate ca nu stim, iar in cea de-a doua ora ne "explica" problema. A trebuit sa fac pregatire un an jumate pentru bac si admitere.
Intrarea in invatamant intr-o specialitate acum cativa ani insemna examen dintr-o bibliografie decenta la economie - vreo 15 lucrari ( pe alte materii era similara bibliografia), si inca doua probe din psihologie si pedagogie, inca vreo 40 de lucrari. Sau 1500-2000 de euroi spaga. In plus erau sinteze, unde puteau aia sa puncteze cum voiau, nu grile. Deci pa si la revedere invatamant. Asta cred ca respinge cel mai mult, modul absurd si discretionar de intrare in sistem, nu salariul.
Mie imi place sa predau, am predat cursuri de formare profesionala in niste proiecte, dar in mocirla care e invatamantul romanesc, momentan, n-am chef sa intru. Nici nu discutam de directori numiti politic, de bisericute, de pupatul inspectorilor in fund samd.
Intrarea in invatamant intr-o specialitate acum cativa ani insemna examen dintr-o bibliografie decenta la economie - vreo 15 lucrari ( pe alte materii era similara bibliografia), si inca doua probe din psihologie si pedagogie, inca vreo 40 de lucrari. Sau 1500-2000 de euroi spaga. In plus erau sinteze, unde puteau aia sa puncteze cum voiau, nu grile. Deci pa si la revedere invatamant. Asta cred ca respinge cel mai mult, modul absurd si discretionar de intrare in sistem, nu salariul.
Mie imi place sa predau, am predat cursuri de formare profesionala in niste proiecte, dar in mocirla care e invatamantul romanesc, momentan, n-am chef sa intru. Nici nu discutam de directori numiti politic, de bisericute, de pupatul inspectorilor in fund samd.
Sigur, nu am zis niciodată că avem o selecție atât de mare de profesori puternici. Era un procentaj fantezist pe care l-am scos din cur pentru a demonstra absurditatea unor alte exagerări care s-au vehiculat pe aici. Am avut și eu un prof de fizică în primii doi ani de liceu (am fost la profil de uman bilingv engleză, deci nu am mai făcut fizică din a 11a) care ne punea 10 dacă găsea ziarul pe catedră la începutul orei și îi cumpăram baterii, o profă de română machedoancă într-a 8a care și-a scris numărul de telefon pe tablă la PRIMA oră din an, un prof de sport în generală care se uita la fete și... Cam atât? În 12 ani de învățământ preuniversitar am dat de trei, maxim patru profi despre care aș putea spune că erau cu adevărat falimentari din punct de vedere moral. Restul erau fie niște super oameni care erau atât talentați cât și eficienți ca profesori, fie plictisitori și fără fler, dar care-și făceau treaba. Din punctul meu de vedere stăm mult mai bine la capitolul ăsta decât ne imaginăm.
Nu contează ce prof de logică am avut dar la cum te prezinți și exprimi, în mod sigur nu ai avut niște părinți care să te învețe cum să porți o conversație civilizată.
Profa mea de logica mi-a dat cel mai util sfat din toti anii mei de studiu. Cand toata lumea ma critica pentru faptul ca scriam foarte urat, ea mi-a explicat ca e foarte bine ca scriu asa, ca trebuie sa ma concentrez mai tare cand studiez ca sa pricep ce naiba am mazgalit acolo. Daca e foarte lizibil risti sa-ti pierzi atentia, citesti mecanic, nu treci prin filtrul gandirii, chestii d-astea.
NO COVER. ALL MAN.
Nu te forteaza nimeni sa faci evaziune fiscala.Mafio wrote:În concluzie, e foarte ușoară meseria de profesor pentru că ai un program flexibil și ești forțat să faci evaziune fiscală ca să supraviețuiești. Am înțeles.
Supravietuiesc destui cu mult mai putin decat salariul profesorului despre care povesteam
Hai sa nu mai extrapolam aiurea. ok?
Si da, o meserie in care ai un program flexibil si/sau redus e o meserie mai usoara.
Sau ce ti se pare asa greu in aceasta meserie? Ma refer la profesorii de gimnaziu/liceu? Odata ce esti pregatit pt materia respectiva nu ar trebui sa ai probleme sa o predai unor pusti. Ce plm, sunt convins ca si tu daca te pui bine predai limba romana de nivel gimnaziu doar cu ce studii ai pana acum.
Unii nu stiti ce inseamna meserii grele si cu nivel de stres ridicat.
Tu presupui ca orice profesor isi desfasoara activitatea la un liceu cel putin decent, insa nu este cazul, mai ales pentru cei ce sunt la inceput de cariera.MC wrote: Sau ce ti se pare asa greu in aceasta meserie? Ma refer la profesorii de gimnaziu/liceu? Odata ce esti pregatit pt materia respectiva nu ar trebui sa ai probleme sa o predai unor pusti.
Unii nu stiti ce inseamna meserii grele si cu nivel de stres ridicat.
Si e funny ca am primit chiar deunazi pe mail primele impresii de la un proaspat profesor, iar cu permisiune sa, redau "la cald" o parte din scrisoare:
Dracii injura ca spartii, ma iau peste picior, nu raspund, nu fac liniste, nu se muta daca-i rog, nu vin la directoare, vor invoiti la fiecare ora, mint la prezenta, sar pe geam in timpul orei, injura din nou, pleaca pur si simplu cand se suna. Unul mi-a scris in lucrare urmatoarele: "I am forte and I am name Dengeros". L-am zmucit pe unul care m-a injurat si cacatul a sarit la bataie. Il duc maine la directoare. M-a amenintat cu gasca la tren, a zis ca EL ma duce la directoare, ca eu as fi sarit la bataie sub camera de filmat. Am cedat si i-am zis acolo in gara, ce-i drept, ca "ma fut in camera lui, il bat de se caca pe el".
Eu cred ca nici macar un foarte bun psiho-pedagog nu se descurca prea bine in astfel de situatii si poate ceda, cu exceptia faptului in care ar fi in varsta si poate poate mai atrage un dram de respect astfel.
Am si eu suficiente amintiri, chiar daca nu cu situatii la fel de grave, imi amintesc si de colege care plangeau in cancelarie. Jobul nu e atat de stress free si in niciun caz ceva pus pe automat, unde te prezinti direct la clasa, predai si ai plecat.
Sunt curios daca profesorul preda la liceu sau generala. Din ce am citit mai sus aflu ca unii elevi au deja un comportament mult mai deviat fata de cat l-am avut noi prin anii 2004 cand eram la liceu, iar cand spun asta ma refer la faptul ca totusi, noi nu ne permiteam sa injuram un profesor cand era de fata.
Eram pramatii prin generală, dar nici în halul ăla. M-a marcat tactica profesoarei de matematică, o femeie slabă, în vârstă, demnă, care ne trata cu un neobișnuit respect și care vorbea aproape în șoaptă, de trebuia să fie liniște perfectă ca să o auzim. Și se făcea liniște. La începutul primelor ore pe care le-am avut cu ea ne găsea zburdând prin clasă. Trecea printre noi, se așeza la catedră și ne ruga ca data viitoare când intră să o așteptăm în liniște, în băncile noastre. La început nimeni nu ținea seama de asta, dar ea a repetat rugămintea de fiecare dată, până când, la un moment dat, nu știu de ce, am făcut ce ne-a cerut. A intrat în clasă, ne-a găsit așteptând cuminți, a zâmbit, s-a ajezat la catedră și ne-a mulțumit. De atunci am așteptat-o în liniște aproape de fiecare dată. Jedi mind tricks right there. Extraordinară profesoară.