Mafio wrote:Fără niciun fel de subtext ironic: dacă mai intru din când în când pe Facebook de pe dispozitivul MEU, pe datele MELE timp de câteva minute fără să mă cotesc de la obligațiile mele contractuale față de firmă, angajatorul are tot dreptul să mă concedieze? Întreb pentru că în cazul în care legea nu este redactată cum trebuie și nu acoperă toate situațiile marginale, un angajator poate abuza masiv de ea. Nu prea aș vrea să mă trezesc fără loc de muncă pentru că m-am desprins o secundă ca să răspund la un comentariu pe Facebook.
La munca esti si pe timpul angajatorului, nu numai pe dispozitivul si datele lui. Deci daca angajatorul e bulangiu poate sa te dea afara, da. Plus ca sunt locuri de munca unde nici nu ai voie cu telefonul personal in spatiul unde iti desfasori activitatea. De exemplu n-ai vazut la McDonalds cand vrei sa dai comanda de McMancare sa scoata ala telefonul in mijlocul comenzii ca l-a sunat maica-sa.
zme-ul wrote:Waaagh! wrote:MI se pare de bun simt ca de pe calculatorul, reteaua de internet si contul angajatorului, in timpul programului de lucru sa te ocupi de problemele angajatorului. Problemele personale ti le rezolvi de pe dispozitivele, retelele si conturile private in timpul tau liber, lasand la o parte situatii de urgenta si asa mai departe. N-am inteles nici eu butthurtul tipului.
cum vine asta? cat timp esti la serviciu uiti ca ai mama, tata, frati, nevasta, copii?!?! devii drona?
nu sincer ... nu e prima data cand vad mentalitatea asta a sefilor ce-si spun ca amaratul ala de angajat respira doar pentru ca sefu-i da voie
Da, exact asa faci. Poate imi spui cum faceau oamenii inainte sa fie interneti si smartphones cand erau la munca. Cum tineau legatura atunci cu cei dragi? Au aparut doar tehnologii noi. Atat. Sunt multe locuri de munca, multe in departamente sensibile mai ales la stat (unitati militare de exemplu) unde angajatii nu au voie cu telefonul mobil, laptop, tableta sau alte dispozitive d-astea. Nici macar smartwatch. Cum pot rezista oamenii aia oare, cand la munca nu fac altceva decat sa munceasca, mai putin pauzele prevazute in contract.
zme-ul wrote:si in nici un moment nu vad unde individul ar fi fost acuzat ca nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, nu a fost dat afara pentru asta ci doar ca a avut conversatii private
Conversatii private in timpul serviciului, pe timpul angajatorului. Ca a fost si angajatorul ala bulangiu e alta treaba, dar nu si-a depasit cu nimic atributiile firesti.
zme-ul wrote:a mai fost un caz, nu-mi aduc aminte in detaliu, unde angajatorul i-a dat unei angajate un smarthone de serviciu si individu se folosea de telefon s-o urmareasca in timpul programului cat si in afara
Nu vad in ce context este asta relevant, exceptand o barfa la coltul blocului pe marginea subiectului.
zme-ul wrote:o sa se ajunga sa-si lasi telefonul de servici la serviciu; eu am avut o contra destul de neplacuta cu unul din fostii mei patroni dupa ce am plecat in concediu si am lasat telefonul de serviciu la sediu firmei
Ideea e ca nu e bine fii in conflict cu angajatorul. Nu e productiv nici pentru interesele tale, nici pentru ale lui. Orice situatie trebuie rezolvata ca intre oameni, sa se ajunga la un consens. Este perfect legal sa nu iei cu tine telefonul de serivici in concediu, dar mi se pare sfidator sa faci asta daca stii ca angajatorului nu ii convine. Trebuie purtata o discutie normala, in care tu iti exprimi nevoia de odihna, sa te deconectezi de munca si toate grijile obisnuite, iar patronul iti zice ca ar vrea sa aibe posibilitatea sa te contacteze, in caz de nevoie maxima, sau sa poata lua legatura clientul ala cu tine pentru nu stiu ce detalii. Pana la urma zilele de concediu intr-un an sunt dreptul tau, dar perioada este la alegerea angajatorului. D-aia zic eu ca trebuie gasita o solutie sa te intelegi ca intre oameni. Peace out!