Configurare Sisteme Noi

Rezolvarea problemelor tehnice, ultimele știri din domeniu și cele mai interesante site-uri.
mitzager
Headcrab

Re: Configurare Sisteme Noi

Post by mitzager »

Bun, nu am gasit butonul de edit, asa ca sorry de double post. M-am mai documentat putin despre placa si intr-adevar racirea e problema ei - si nu neaparat temperaturile - ci zgomotul. Face aproape ca un aspirator, ceea ce e cam inacceptabil pentru mine. O sa anulez comanda si o sa imi iau probabil mai tarziu un MSI GTX 970 GAMING 4G. Thanks Cata for the heads up!
Cata
Zergling

Post by Cata »

Din ce am auzit de la diversi cunoscuti cu 970, varianta de la Gigabyte se comporta cel mai bine.
sebas
Hammer Haunt

Post by sebas »

Uite o comparație de noise:

Placa aia Asus pare cu răcirea de referință, ceea ce înseamnă că va face ca dracu'. Dacă nu vrei să-ți transformi camera în server room, neapărat ia una cu răcire custom.
Ar mai fi de spus că 2 fanuri mari sunt mai silențioase decât 3 mai mici (rpm mai redus datorită dimensiunii lor mai mari).

Strix și MSI Twin Frozr au răciri silențioase. GB-ul de care zice Cata e mai performant, însă cu un procent neglijabil dacă mă întrebi pe mine. 5-10% performanță în plus sau minus se traduce în câteva frameuri doar.
dump CHA
Cata
Zergling

Post by Cata »

Depinde si la ce preturi le gaseste, daca tot nu are de gand sa o tina prea mult. La fel poti arunca un ochi pe CG forums, sunt o gramada de placi la vanzare folosite 1-2 luni, ba chiar si sigilate si cu garantie cu preturi mai mici ca in magazine.
mitzager
Headcrab

Post by mitzager »

Multumesc de sfaturi, o sa iau clar o placa cu racire custom. Foarte informativ video-ul ala. O sa aman achizitia placii video deocamdata pana imi iau restul componentelor. Si o sa arunc un cate un ochi si pe forumuri - poate gasesc sigilate ceva mai ieftin.

Anyway, cam la un build de genul asta m-am gandit. As vrea sa fie "future-proof" pe cat posibil - sa ma tina vreo 5-6 ani, cu schimbari de placi video din cand in cand. Cam din cauza asta am si ales asa componentele, planuiesc sa overcloack-ez procesorul ala pana la 4.8 Ghz.

Nu am inclus inca sursa, deoarce am o dilema: sa iau una de putere mai slaba acum (gen 550-650W), daca o sa o folosesc la 970? Sau din start una de 1000W care poate sa duca next gen SLI, ca sa nu o mai schimb? Either way, planuiesc sa iau una cu eficienta Gold minimum.

Bugetul pe care as vrea sa il aloc ar fi de aprox 6000 RON, iar achizitia o voi face in urmatoarele 2-3 luni maxim. Depinde cum prind ofertele. Monitor nu o sa imi iau deocamdata, raman la 1080@60Hz. Pentru storage, o sa tot adaug SSD-uri pe parcurs.

Orice feedback/sugestii e binevenit.
sebas
Hammer Haunt

Post by sebas »

Am și eu R5ul, carcasa este excepțională ca build. Însă este foarte pretențioasă pentru un sistem de răcire pe aer. Practic nu-ți permiți să pui orice fel de ventilatoare și în orice copnfigurație pentru că vei avea temperaturi groaznice. Sau va trebui să stai cu ușița deschisă (câștigi câteva grade bune dar pierzi complet silențiozitatea).

Coolerul NH-D15 nu se pretează deloc într-o astfel de carcasă, practic va fi ca o cărămidă care îți va duce CPU-ul în performanțe excelente sugrumând însă toate celelalte componente. Uite un articol excelent pe această temă: http://www.silentpcreview.com/article1422-page2.html

La MB, eu am Asus VII și vreau să spun că îmi pare rău că mi-am luat-o. Softul celor de la Asus este execrabil. Nu am putut să instalez AI Suite pe Windows7 nicicum și nu sunt singurul care are problema asta.

edit. Ca sfat pentru a mai câștiga 2-3 grade la GPU, scoate gratiile metalice din spate, cele care țin loc extensiilor PCI. Presiunea statică din carcasă ar trebui să fie sufientă pentru a nu lăsa praful să intre, iar lipsa gratiilor chiar se simte în sistemul de cooling.

Cât despre PSU, pentru SLI vei avea nevoie de water cooling sau plăci de referință (care evacuează aerul cald prin spate, nu în carcasă), altfel va fi cuptor carcasa.
dump CHA
Cata
Zergling

Post by Cata »

Un 970 merge cu o sursa de 650-700W, iar in viitor vor scadea cerintele de putere si la procesoare si la placile video, deci foarte probabil sa fie suficient si pe viitor.
La ram eu as merge pe o frecventa mai mica si o latenta mai mica.
zme-ul

Post by zme-ul »

Cata wrote:Un 970 merge cu o sursa de 650-700W,
al meu 970 G1 merge cu o sursa de 520W ;)
sebas
Hammer Haunt

Post by sebas »

În 700W poți să pui și un 970 SLI. Depinde foarte mult de OCul pe care îl faci sistemului.
dump CHA
Cata
Zergling

Post by Cata »

Eu ii spuneam ca-i suficient si pentru viitor.
mitzager
Headcrab

Post by mitzager »

Bun, am citit atent toate sfaturile voastre si mi-am reconfigurat sistemul. Am creat un wishlist nou aici. Cred ca e ceva mai balansat acum, m-am hotarat si in privinta sursei de alimentare si am incercat sa il fac cat mai silentios. Am ales sursa de 700W in caz ca o sa fac si putin overclock la 970gtx.

De placa de baza nu prea sunt convins, dar din ce review-uri am citit, pare a fi cea mai buna alegere in bugetul asta. Sper sa nu am probleme cu driverele. Cat despre placutele de RAM, as fi preferat Corsair, dar nu am gasit cu latente asa de mici.

@sebas, crezi ca Noctua NH-U14S incape ok in R5? Sau U12S ar fi o alegere mai potrivita?
sebas
Hammer Haunt

Post by sebas »

Un cooler cu un fan de 14mm încape foarte bine, da. Nu știu dacă unul de 12mm ar aduce performanțe mai bune în răcire. Nu cred.

Sistemul arată foarte bine. GPU-ul e cam "slăbuț" pentru calitatea celorlalte componente, dar în funcție de ce joci și pe ce rezoluție+refresh sunt sigur că poate fi și o alegere foarte ok. Oricum, e loc berechet de upgrade pentru Pascal. Plus că e plăcut să ai la ce să look forward to. :evil:
Last edited by sebas on 29 Jan 2016, 21:55, edited 1 time in total.
dump CHA
zme-ul

Post by zme-ul »

mitzager wrote:Am ales sursa de 700W in caz ca o sa fac si putin overclock la 970gtx.
eu zic sa te linistesti cu bagatu bani in PSUuri de nush ce putere fantastica - chit ca faci OC la CPU + placa video, nu o sa ajungi la 700W consum in veci;
cu al meu G1 care e destul de OC din fabrica si cu un system ce e destul de vechi si flamand nu trec de 400W in full power

alta chestie: cu cat pui o surta mai mare, cu atat eficienta ei scade

cateva alternative: http://www.pcgarage.ro/surse/chieftec/a ... 650c-650w/ sau http://www.pcgarage.ro/surse/be-quiet/s ... lver-600w/

---

vad ca ai pus doar un SSD de 250Gb si nici un HDD, iti ajunge !?!?
sebas
Hammer Haunt

Post by sebas »

Așa e, dar la banii pe care îî dă pe sistem 250 de lei în plus sau în minus tot aia e. Plus că o sursă gold ar trebui să te ajute să economisești bani la factura de curent, nu? E mai eficientă, produce mai multă putere consumând mai puțin curent. :)
dump CHA
mitzager
Headcrab

Post by mitzager »

zme-ul wrote: eu zic sa te linistesti cu bagatu bani in PSUuri de nush ce putere fantastica - chit ca faci OC la CPU + placa video, nu o sa ajungi la 700W consum in veci;
Da, ai dreptate ca n-o sa ajung, dar vreau sa-mi pastrez deschise niste optiuni. Ca de exemplu inca un 970 gtx, sau inevitabila trecere la urmatoarea generatie de placi video. De ce sa tot schimb la sursa cand pot lua de la inceput una si buna?
zme-ul wrote:vad ca ai pus doar un SSD de 250Gb si nici un HDD, iti ajunge !?!?
Mai am un HDD de 1TB. Dar mai adaug SSD-uri in timp, numai sa mai strang fonduri. :)
zme-ul

Post by zme-ul »

sebas wrote:Așa e, dar la banii pe care îî dă pe sistem 250 de lei în plus sau în minus tot aia e. Plus că o sursă gold ar trebui să te ajute să economisești bani la factura de curent, nu? E mai eficientă, produce mai multă putere consumând mai puțin curent. :)
nu are treaba

ia vezi asta: sursa de 1kW 80+ Titanium http://anandtech.com/show/9928/the-rose ... u-review/4
Image
eficienta aia se duce cu pluta

comparat cu o sursa de 750W 80+ Titanium:
Image

intre 300-400W eficienta e mult mai buna cu sursa de putere mai mica ;) ~350W e sweet spot
Last edited by zme-ul on 29 Jan 2016, 22:19, edited 1 time in total.
Cata
Zergling

Post by Cata »

Urmatoarele gen de placi video si CPU-uri vor consuma mai putin.
zme-ul

Post by zme-ul »

mitzager wrote:Da, ai dreptate ca n-o sa ajung, dar vreau sa-mi pastrez deschise niste optiuni. Ca de exemplu inca un 970 gtx, sau inevitabila trecere la urmatoarea generatie de placi video. De ce sa tot schimb la sursa cand pot lua de la inceput una si buna?
sincer iti spun, e prostie curata sa bagi banii in SLI sau CFX
cand apare generatia noua si ai bani, iti cumperi una noua

alta chestie, vad ca ai ales un i7 - DE CE!? si placa video un GTX970 .... :shock:
ai de gand sa faci si altceva (intensiv) decat gaming? e super-overkill, un i5 e de ajuns si economisesti o groaza de bani ce-i poti baga in altceva
spre ex, diferenta aia poti s-o bagi intr-un SSD de 480Gb: http://www.pcgarage.ro/ssd/a-data/premi ... i-25-inch/

plus ca i5u e mai usor de tinut sub control, d.p.d.v. al temperaturii cu un cooler pe aer

----

problema cu coolerul care l-ai ales, Noctua NH-U14S
conform specificatiilor Noctua, coolerul asta e capabil sa disipe 95W; dar i7-6700K are un TDP de 91W
mitzager
Headcrab

Post by mitzager »

Cum am spus si in ceva posturi anterioare, placa video incerc sa o schimb cu prima ocazie. Nu prea stiu exact cum o sa procedez pana nu apar primele benchmark-uri Pascal/Polaris, dar daca voi face saltul la noua generatie, sigur nu-mi voi lua echivalentul lui 970GTX ci ceva mai bun. De aici necesitatea de putere pentru sursa.
zme-ul wrote:ai de gand sa faci si altceva (intensiv) decat gaming? e super-overkill, un i5 e de ajuns si economisesti o groaza de bani ce-i poti baga in altceva
Nu o sa-l folosesc exclusiv la gaming, ci si pentru streaming si ceva light programming. Daca vreau sa ma folosesc de procesorul asta minim 5 ani de acum, de ce sa ma zgarcesc? Poate si jocurile viitoare vor face uz de hyperthreading... Cei aproximativ 500 de RON diferenta nu mi se pare ca i-as putea baga in altceva. Urmatoarea placa video care sa merite ar fi 980GTX Ti care e din alta categorie de pret.
zme-ul wrote: problema cu coolerul care l-ai ales, Noctua NH-U14S
conform specificatiilor Noctua, coolerul asta e capabil sa disipe 95W; dar i7-6700K are un TDP de 91W
Daca te uiti pe site, scrie la fel si la monstrul de NH-D15. Cred e ok pentru 6700k. Si e marcat tot cu "best overclocking potential".

Edit:
zme-ul wrote: spre ex, diferenta aia poti s-o bagi intr-un SSD de 480Gb
SSD-ul ala il pot lua oricand. Procesorul il schimb mai greu.

Nu stiu, cred ca am eu fixurile mele, sau sunt mai incuiat. Si poate future-proofing-ul e o prostie cand vine vorba de PC-uri. Dar nu pot sa nu iau i7-ele ala... O sa ma invat minte pe viitor daca fac o prostie.

Later edit:
Am luat sursa! 489 RON la cel.ro
zme-ul

Post by zme-ul »

mitzager wrote:Daca te uiti pe site, scrie la fel si la monstrul de NH-D15. Cred e ok pentru 6700k. Si e marcat tot cu "best overclocking potential".
intre NH-D15 si 14s e o diferenta destul de considerabila si o sa te trezesti ca vara o sa-ti urle in load - mai ales pe monstrul ala de i7, o sa ajunga in 60-70°C ;)
Post Reply

Return to “Hardware”