Iliescu wrote:Eu ii inteleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici macar bulgarii. Deci la noi a fost o miscare radicala de inlaturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a insemnat sacrificii umane. Acum sa stam sa tot ... plangem mortii, in loc sa tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societatii romanesti...
Ilici îmi pare c-a fost omul nepotrivit la locul potrivit.
Am stat de câteva ori să-l ascult în interviuri, să înțeleg cum gândește, dar un lucru mi-e clar: omul ăsta nu a avut niciodată o viziune. Și nici nu e capabil să răspundă clar la o întrebare.
Tot timpul se învârte în jurul cozii și contrează, atât.
Un om capabil să strângă voturi dar absolut incapabil de a construi ceva. Iar în timpul mandatelor sale s-a furat efectiv ca în codru.
"Ma incanta intiativa domnilor ministri, in primul rand internet in sate. Poate ca punem camere de luat vederi in fata obiectivelor in fiecare sat, pentru ca romanii din strainatate sa isi vada gaina care trece prin fata bisericii. Nu va dati seama ce atasament ar crea aceasta legatura extraordinara", a declarat Sandra Pralong, consilier de stat la Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor al Administratiei Prezidentiale.
Sunt de acord cu femeia si aplaud si eu initiativa ministeriala. Fukk roads & toilets, sa punem webcams ca sa vada tot capsunarul ca balega e bine sanatoasa la locul ei, pe mijlocul ulitei comunale. No hope, vorba lui cacarescu.
Initial am crezut ca avea ton ironic (am citit un titlu trunchiat), ceea ce ar fi fost oricum deplasat. Acum vad ca e vorba mai degraba de o naivitate (?) fara margini. Ideea camerelor este o stupizenie, insa aducerea internetului la sate mi se pare o prioritate. In primul rand, faciliteaza legatura dintre diaspora si segmentul slab lasat in batatura acasa (copii, batrani). Doi la mana, e un mijloc in plus de a incerca sa inversam fluxul migrator undeva in viitor - adica forta de munca sa se intoarca la locurile de bastina (sa nu le subestimam sentimentul "radacinilor"), nu sa-si atraga in strainatate odraslele. Trei la mana, ar fi un instrument modern de a mai "destzeleni" constiintele copiilor si tinerilor care, in mediul rural, nu mai au nicio sursa de informatii, de invatare, de auto-cultivare, de deschidere etc. Biblioteca e desueta, cel putin in mediul respectiv, televizorul stim cam ce ofera.
Cred ca era intr-adevar o ironie la adresa initiativei (care presimt ca o va costa jobul ). N-am pretentia sa fiu expert in situatia mediului rural romanesc, dar cel putin in bomba in care am eu rubedenii lumea inca da interviuri prin papusoi si sta la lumina lumanarii. Mi se pare rezonabil sa presupun ca nu e o anomalie, dar poate ma insel.
Hai sa trecem din Evul Mediu in Era Informatiei fara sa sarim niste etape cat de cat importante.
Situatia rurala e relativ dezechilibrata in Romania. Nici eu nu sunt expert in domeniu, nu ma intelegeti gresit, dar din ce am mai vagabondat, intr-adevar, avem sate instarite, dotate cu canalizare si apa curenta, strazi principale bune si destule alei asfaltate si multe alte facilitati, iar altele sunt vraiste. E un spectru larg, de acord. Si nu spun ca Internetul trebuie sa fie o prioritate pentru toate dintre ele, de asta exista o administratie locala, care poate decide in functie de cerintele presante ale momentului.
DAR, cred in continuare ca cele trei puncte pe care le-am enumerat mai sus raman valabile, iar implementarea Internetului trebuie facuta de urgenta macar in acea treime (un procent arbitrar) a satelor unde se poate face asta fara sa para o palma data bunului-simt. E cel mai puternic instrument al erei in care ne aflam si ar fi un avantaj enorm pe termen scurt, mediu, lung pentru Romania. Daca am aplica o dezvoltare stil Civ, unde n-am putea accesa tehnologia Internetului daca n-am atinge nu stiu ce nivel tehnologic omogen, noi romanii am merge in continuare in carute. In plus, destinatia fondurilor fiind diferita, cred ca sursele de finantare nu s-ar suprapune - ca sa nu luam de la drumuri sa dam la Internet, de genul.
Ca sa sintezez: cred ca Internetul ar putea fi una dintre masurile-scurtatura (avantaje evidente si durabile cu un cost relativ rezonabil) prin care am putea recupera pe termen mediu-lung decalajul enorm al mediului rural.
Guys, exista deja internet in mediul rural. Pana si in satul ala din Vaslui unde au violat-o aia 7 pe o tipa, toti tinerii aveau profile de facebook. In satele mai decente de prin partea asta a tarii router-ul wireless e banalitate. Mai sunt unii care nu stiu sa foloseasca internetul, nu au nevoie de el, altii care nu-si permit, dar in general e chestie de mentalitate, nu de lipsa infrastructurii.
Am vazut inregistrarea cu declaratia proastei, ca asta e, alta proasta cu spume. Vorbea serios petarda la faza cu gaina. foad bitch. Altfel, daca datele de la stiri sunt corecte, cica 50% din casele din zona rurala a Romaniei au acces la internet, dar mai putin de 5% au canalizare.
Cred ca inteleg si punctul de vedere al lui juve, dar parca ar fi totusi mai bine sa iesim din Evul Mediu cu the basic stuff, si mai vedem dupa si de space age.
Nu gandesti corect, Waaagh!. Unul din principalele motive pentru care strainii vin in tara noastra este ca sa traiasca ca in Evul Mediu 24/6. Iar in ziua a 7-a, sa posteze asta pe facebook (hence the need for internet).
Am zis "principalele motive", dar de fapt este singurul motiv ramas - ca niste unii, baetii buni altfel, au distrus turismul de pe litoral descotorosindu-se de Mazare.
Pai mai sunt care alegorice pline cu pasarici dezbracate ca pe nisipurile de la Copacabana si/sau baruri si magazine cu preturi ca in Monte Carlo? Nu cred. Deci nu mai exista nimic special pentru a veni in Romania. Daca vrei ceva infrastructura, te duci in Turcia. Daca vrei ceva ieftin, te duci in Bulgaria. Daca vrei ceva priveliste, te duci in Grecia. Edit Daca vrei ceva nebun, te duci in Ungaria./end of edit (asta ca sa folosim doar vecinii nostri).
Oricum, era mai mult in gluma partea cu Mazare. Insa nebun si corupt fiind, a intretinut o minima atractie pentru ceva altfel destul de neatractiv. Nu scuza ce a facut, insa probabil ca singurul efect secundar nefast de pe urma disparitiei lui ar fi asta. Astfel ca singurul motiv rational de a veni in vacanta in Romania este ca sa traiesti asa cum au trait strabunii tai, in Evul Mediu - cu buda in curte, cu lumina de la lumanare, cu caruta drept mijloc de transport si cu tarie facuta din orice se gaseste la marginea drumului si care fermenteaza. Some people like it rough - we'd be fools not to take advantage of it!
Slava domnului că a introdus care alegorice cu minore dezmembrate, altfel nu l-aș fi iertat veci cum a distrus în mod sistematic orașul și orice șansă pentru tinerii din Constanța să-și facă un viitor aici în orice alt domeniu în afară de navigație și împărțit pliante în timpul sezonului estival.
Last edited by Mafio on 26 Feb 2016, 21:58, edited 1 time in total.
juve3332 wrote:Ca sa sintezez: cred ca Internetul ar putea fi una dintre masurile-scurtatura (avantaje evidente si durabile cu un cost relativ rezonabil) prin care am putea recupera pe termen mediu-lung decalajul enorm al mediului rural.
O zici de parca daca ii tragi net lu' Badea Gheorghe o sa-l foloseasca la studiat fizica cuantica, nu la dat in cap la pozele Maricicai de pe facebook.
Ideea nu este să transformi țăranii în fizicieni, nici nu ai vrea că ar rămâne pământul gol și am roade pietre. Accesul la informație reprezintă un progres însă din toate punctele de vedere.
Nu sunt de acord că primează în fața unor alte nevoi de bază din mediul rural, dar e cu siguranță mult mai ieftin și facil de îndeplinit decât celelalte menționate.
Ca sa ai acces la informatie de calitate trebuie sa stii ce si unde sa cauti. Iar dupa o anumita varsta nu-ti mai arde de asta, e mai usor sa dai pe Antena3.
Pentru multi din mediul rural, netul foloseste doar la tinut legatura cu rudele plecate la munca in Spania.