M-a mancat recent in fund si, ca un bun consumator, am pus botul la tot felul de review-uri RX 480 vs GTX 1060. Am mers pe ideea de Vulkan si DX 12 pe viitor si am zis sa iau RX 480 (desi facusem o promisiune mai demult sa nu mai iau ATI

Bineinteles, ulterior am aflat de scandalul legat de curentul consumat prin PCIe (convenabil omis din review-urile citite). Teoretic, problema s-a rezolvat prin vara cu un update de driver-e.
Poate sint paranoia, dar pe sistemul meu i5-4440 si 16 GB RAM Corsair 1600Mhz, nu am fost impresiunat de rezultate. Am rulat benchmark-ul Deus EX cu preset-ul High (DX11) si benchmark-ul Heaven. La Deus Ex, am cu vreo 7-10 FPS mai mici ca in review-uri (DX11, aceeasi rezolutie). Acum vine si intrebarea cat de mult conteaza acel i7 folosit in benchmark-uri, chiar daca i5-ul meu nu ajunge in 100%.
Anyway, am inceput sa ma uit prin GPU-Z si MSI Afterburner si am observat un lucru ciudat: oscileaza foarte mult GPU Core Clock, GPU Power Draw si VDDC in idle

Daca activez Power Efficiency in Radeon Settings, arata ok; exceptie fac acele spike-uri din GPU load

In Benchmark/full load, GPU Core Clock sta la valoarea maxima (e ok), iar MSI Afterbuner imi arata consumul care oscileaza intre 95-100-110 W (cu aproximatie). Habar n-am daca este un comportament normal
Sursa este un Corsair 650W si am incercat sa mut pe al 2-lea rail de 12V, dar tot asa face.
Am incercat si 3 versiuni diferite de driver-e.
Azi o sa testez placa pe un alt sistem, dar mai mult ca sigur o returnez si imi iau un GTX 1060.
Nu ma pricep la partea hardware si vreau sa inteleg daca e ceva suspect sau nu.