Discuţii politice, ca la cafenea

Locul in care ne intalnim si discutam de dimineata pana seara
juve3332
Hammer Haunt

Re: Discuţii politice, ca la cafenea

Post by juve3332 »

Subiectul 1) pare formulat prost si incomplet, 2) vine intr-o perioada nepotrivita.

Altfel, nu mi se pare ceva absolut grotesc sa ii ceri unui elev inzestrat (vorbim despre subiectele de la olimpiada de a 12-a, unde ar trebui sa ajunga elevi cu simt analitic, discernamant de nuante si dotati cu instrumentele necesare pentru a intelege CE si DE CE li se cer anumite lucruri) sa redacteze o fila de infierare tovarasasca fictiva din care sa transpara duplicitatea, absurditatea si, pana la urma, incorectitudinea masurilor aplicate de comunisti.

Da, asta ar insemna ca elevilor sa li se predea o buna bucata de istorie comunista in clasele 11-12, sa aiba o cultura politica minima de la, eventual, lectiile de filozofie si sa inteleaga foarte clar menirea exercitiului, aceea de a intelege un anumit fel de a rationa, fara a-l adopta in nume propriu. Stiu ca aceste conditii sunt practic neindeplinite de scoala romaneasca, asa ca e discutabila oportunitatea. As fi fost super-entuziasmat sa primesc asa ceva in scoala. Bine, la testarea pe scoala eu i-am scris o misiva directorului adjunct din postura unui muribund sau tintuit la pat sau asa ceva, care recunoaste tardiv meritele educatiei traditionale de fier pe care ne-o propunea in locul arogantei non-conformiste a generatiei noastre. Deci, na...
ciolan
Headless Kamikaze

Post by ciolan »

juve3332 wrote: Altfel, nu mi se pare ceva absolut grotesc sa ii ceri unui elev inzestrat (vorbim despre subiectele de la olimpiada de a 12-a, unde ar trebui sa ajunga elevi cu simt analitic, discernamant de nuante si dotati cu instrumentele necesare pentru a intelege CE si DE CE li se cer anumite lucruri) sa redacteze o fila de infierare tovarasasca fictiva din care sa transpara duplicitatea, absurditatea si, pana la urma, incorectitudinea masurilor aplicate de comunisti.
This. Problema e, cum spune Juve, sincronizarea. :) Altfel, mi se pare un subiect fain de tot :)
Tu cum anume te pui in picioarele unui securist care toarna un om onest? Ai capacitatea asta? Iti poti dedubla atat de usor personalitatea intre forumistul DarthZombie si turnatorul la securitate DarthZombie?
Simplu. Simțul umorului + Limbă de Lemn = Denunț fictiv + 2 puncte ;) Dacă omul care te corectează e înzestrat, va aprecia ironia fină. Dacă nu, va aprecia doar limba de lemn și denunțul în sine. Win-win.
caleb
Pig Cop

Post by caleb »

Uau, după 500 de ani apare un subiect care-ți cere un dram de imaginație și empatie, dar normal că nu e momentul și formularea nu este mai fericită. Uau. Idiot sau cel puțin extraordinar de ignorant în problema învățămîntului e individul care-a sărit ca ars.

... dar, pentru Cea Mai Fericită Dintre Formulări, Timpul este Niciodată.
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

caleb wrote:Uau, după 500 de ani apare un subiect care-ți cere un dram de imaginație și empatie, dar normal că nu e momentul și formularea nu este mai fericită. Uau. Idiot sau cel puțin extraordinar de ignorant în problema învățămîntului e individul care-a sărit ca ars.

la cine te referi? cu idiot sau cel putin extraordinar de ignorant?

Mie mi se pare si ca se duce in derizoriu un act ce a dus la incarcerare sau moartea a mii de oameni in comunismul romanesc. il duci in derizoriu punand sa-l recreeze niste copii de clasa a 12-a la olimpiada. devine subiect de caterinca si chicoteli intre copii ceva despre care ar trebui sa studieze la modul cel mai serios, nu punandu-i sa faca scenete.

Sa fim seriosi cu imaginatia dusa pe culmi nebanuite de acest subiect. Se pot gasi n subiecte care sa lucreze imaginatia copiilor. Era nevoie turnarea la securitate. Pe bune?

Vi s-ar parea la fel de cool, imaginativ, amuzant si extrem de revolutionar in invatamant (primul subiect extraordinar dupa 500 de ani, lol caleb) si un subiect in care s-ar cere copiilor de 17-18 ani sa se puna in rolul unui nazist care ancheteaza un evreu? sau un homosexual? sau hai sa-i facem membri ku klux klan si sa ancheteze copilul cel mai negru din clasa.

ca ce pula mea, imaginative, invatamant, primul subiect imaginativ in 500 de ani de invatamant romanesc

nu asa se invata despre lucrurile astea, punand copii in aceste roluri macabre.
juve3332
Hammer Haunt

Post by juve3332 »

La acelasi pericol te expui si integrand perioada comunista in istoria care se preda la liceu. Evident ca elevii vor gasi prilej de mistocareala din orice. Contextualizat corect, mi se pare un exercitiu cu o forma inedita care ar suscita mai degraba interesul unor elevi pusi pe mistouri decat altele mai conventionale. Sigur, intuind cam care e nivelul in Romania, poate e un subiect mai de faza nationala, nu judeteana.

La 18 ani ai deja drept de vot, nu mai esti chiar asa copil. Si, repet, vorbim de olimpiada, nu subiectele la nu stiu ce lucrare de control la o scoala de mediocri.
ola small dickie
Big Daddy

Cred ca este o diferenta mare intre a invata copii despre aceste lucruri si a-i pune sa joace rolurile macabre ale acelor perioade. A repeta simulat niste actiuni de acest tip folosind copii mi se pare de prost gust. "Hai sa vedem cum ar scrie un copil un denunt la securitate?" Ha ha ha ce idee profesore, primul subiect extraordinar de 500 de ani incoace profesore, de abia astept sa ne cacam de ras amandoi de prosti ce suntem cand o sa citim turnatoriile la secu ale copiilor.
Fular
Barbugiu înrăit

Post by Fular »

Toată tărășenia asta mi-a adus aminte de alții mai deștepți de pe alte plaiuri

Image

Image
EpicTroll: Vrei să ştii părerea mea? Oamenii cu păreri ar trebui degrabă împărţiţi la zero.
ciolan
Headless Kamikaze

Post by ciolan »

ola> Hai, mă, că nu e chiar așa. Nu-i pune nimeni să scrie subtitrări la mișto pe un episod din Memorialul Durerii. Sărind peste momentul foarte prost ales, cînd toți suntem ultrasensibili, bîntuiți de tabuuri și vedem satane în orice tufiș, mie mi se pare un exercițiu literar util. La un moment dat, trebuie să jonglezi și cu personalități care nu-s ale tale :) Vorbim de olimpici. Majori. Care, în teorie, au citit ceva (unii poate au și scris, sau poate vor scrie) la viața lor și ar cam fi în stare să se separe de un personaj. În cazul nostru, turnătorul.
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Absolut inacceptabil sa ceri imaginatie si creativitate, in scoala trebuie doar sa invatam o lista de ani si evenimente, orice altceva e blasfemie!
.chester
Dremora Lord

Post by .chester »

Zombie iar intelege perfect unicele doua optiuni disponibile. Ori scrii denunturi la misto, ori bagi comunismul sub pres. Ori iti exersezi imaginatia cu denunturi la misto, ori inveti ani random ca papagalul. Nimic intre cele doua nu e posibil. GG

Si vezi ca s-a zis deja ca nu e nimic in neregula cu exersarea imaginatiei, s-a zis doar ca subiectul e nefericit. Vorbesti pe langa. Inventezi argumente si le ataci tot tu.
I'm livin' in a love shadow
DarthZombie
Dremora Lord

Post by DarthZombie »

Eu am citit doar un post de-al respectivului in care facea imediat paralele cu a te pune in pantofii unui violator si am renuntat sa mai vad ce spune omul pentru ca era clar ca discutia aia nu ducea nicaeri. In rest tot ce am avut de spus am facut-o in primul post iar juve, ciolan si caleb au adaugat peste. Tu ai ceva de spus pe marginea acestui subiect sau iarasi faci pe interesantul discutand despre alti utilizatori de pe forum?
ola small dickie
Big Daddy

ciolan wrote:ola> Hai, mă, că nu e chiar așa. Nu-i pune nimeni să scrie subtitrări la mișto pe un episod din Memorialul Durerii. Sărind peste momentul foarte prost ales, cînd toți suntem ultrasensibili, bîntuiți de tabuuri și vedem satane în orice tufiș, mie mi se pare un exercițiu literar util. La un moment dat, trebuie să jonglezi și cu personalități care nu-s ale tale :) Vorbim de olimpici. Majori. Care, în teorie, au citit ceva (unii poate au și scris, sau poate vor scrie) la viața lor și ar cam fi în stare să se separe de un personaj. În cazul nostru, turnătorul.
Mie olimpiada la romana faza judeteana prahova clasa a 12-a nu mi se pare mediul in care un astfel de exercitiu si subiect sa fie tratat cu seriozitatea si respectul de care ar trebui sa se bucure. Nu zic ca n-or fi si luminati de clasa a 12-a in prahova (eu la 18 ani sigur nu eram atat de matur pt un asemenea subiect, in sensul de a sti si intelege in profunzime cat de cat ce inseamna un denunt al unui dusman al poporului in perioada comunista) dar sa faci din asta un exercitiu obligatoriu la scara larga cu elevi de clasa a 12-a mi se pare neinspirat.

Poate unii inca mai au in viata bunici care au facut temnita in perioada comunista pt ca au fost denuntati ca dusmani. Imi imaginez cum s-ar duce acum nepotii la ei in vizita sa le zica noua revolutie in invatamantul romanesc care va duce imaginatia pe noi nori: Bunicule, mai stii denuntul ala care ti-a dat 20 de ani de inchisoare in perioada comunista? Eh acum il scriu ca subiect la olimpiada elevi de-a 12-a. E un exercitiu de imaginatie, intelegi? Mie mi-ar sta inima in loc putin. Si daca as fi nepot si daca as fi bunic.
Last edited by ola small dickie on 28 Feb 2017, 13:57, edited 1 time in total.
.chester
Dremora Lord

Post by .chester »

DarthZombie wrote:Eu am citit doar un post de-al respectivului in care facea imediat paralele cu a te pune in pantofii unui violator si am renuntat sa mai vad ce spune omul pentru ca era clar ca discutia aia nu ducea nicaeri. In rest tot ce am avut de spus am facut-o in primul post iar juve, ciolan si caleb au adaugat peste. Tu ai ceva de spus pe marginea acestui subiect sau iarasi faci pe interesantul discutand despre alti utilizatori de pe forum?
Am si am spus, probabil nu ai citit nici ce am spus eu.
I'm livin' in a love shadow
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Eu propun sa facem o comisie. Eventual din Constanta. Care sa decida ce este oportun sau nu, ce este decent sau nu, ce este fezabil sau nu sa se dea la olimpiada de nivel judetean din Prahova, clasa a 12-a, limba si literatura romana. Eventual, poate obtinem si niste fonduri POSDRU pentru respectiva comisie, prin care sa asiguram casa, masa si lautarii necesari acelui campus Level/Nivelul 2, unde sesiunea de brainstorming dintre coforumisti va media intre solicitarile comisiei si nevoiele plebei.

Pe un ton mai serios, propun interzicerea cu desavarsire a perioadei razboaielor daco-romane din orice lucrare - fie ea de natura istorica sau fictiva - pentru ca sunt oameni care inca se LAUDA ca se trag (sau, mai corect, si-ar fi dorit sa se traga) din daci autentici, iar romanii doar au venit peste noi, ne-au distrus o cultura infloritoare, au destramat un stat de drept bine structurat (stiti si voi pilda aia cu manunchiul de nuiele, nu?), au jefuit bugetul acelui stat de drept, ba la urma l-au mai omorat si pe tata ca mai apoi sa o violeze pe mama. Daca nu ma inseala memoria, este un istoric din Constanta (sic!) cel care a facut solicitare oficiala catre institutiile supreme ale statului (Presedinte, Guvern, Parlament) ca in 2006 sa comemoram 1900 de ani de la distrugerea civilizatiei dacice. The blood runs deep!

Si sa ramana doar perioadele romantice: cand Tepes tragea in tzeapah dushmanii poporului (dar, se stie, doar oamenii rai erau trasi in tzeapah!!!), cand Mihai Viteazul lega taranii de glie, cand Stefan cel Mare ctitorea bisericii pe care le inzestra cu sate, terenuri, paduri, poduri, mori, livezi, iobagi etc., cand Mircea cel Batran venea in fata lui Baiazid Ilderim sa-i zica "Eu, imi apara saracia, si nevoiel, si neamul", si nu traditionalul "bha, tu vii aici sa-mi iei mie mosiile si averile? ca asa ti s-a sculat tie azi de dimineata? bha baiatule, baga-ti mintile-n cap, ca altfel iti bag eu capul unde nu bate soarele".
Candva, pe aici, trecea un brutalistu...
O vorba de duh din Warhammer 40'000
https://www.youtube.com/watch?v=cO3MttgvHUY
caleb
Pig Cop

Post by caleb »

ola small dickie wrote:
caleb wrote:Uau, după 500 de ani apare un subiect care-ți cere un dram de imaginație și empatie, dar normal că nu e momentul și formularea nu este mai fericită. Uau. Idiot sau cel puțin extraordinar de ignorant în problema învățămîntului e individul care-a sărit ca ars.

Mie mi se pare si ca se duce in derizoriu un act ce a dus la incarcerare sau moartea a mii de oameni in comunismul romanesc. il duci in derizoriu punand sa-l recreeze niste copii de clasa a 12-a la olimpiada. devine subiect de caterinca si chicoteli intre copii ceva despre care ar trebui sa studieze la modul cel mai serios, nu punandu-i sa faca scenete.

Sa fim seriosi cu imaginatia dusa pe culmi nebanuite de acest subiect. Se pot gasi n subiecte care sa lucreze imaginatia copiilor. Era nevoie turnarea la securitate. Pe bune?

Vi s-ar parea la fel de cool, imaginativ, amuzant si extrem de revolutionar in invatamant (primul subiect extraordinar dupa 500 de ani, lol caleb) si un subiect in care s-ar cere copiilor de 17-18 ani sa se puna in rolul unui nazist care ancheteaza un evreu? sau un homosexual? sau hai sa-i facem membri ku klux klan si sa ancheteze copilul cel mai negru din clasa.

ca ce pula mea, imaginative, invatamant, primul subiect imaginativ in 500 de ani de invatamant romanesc

Ce să zic, dacă presupui că automat lumea va lua la șto orice și ajungi să ferești toate conceptele la care ești sensibil de șto, ajungi la corectitudinea politică. Aia n-a făcut niciodată bine prin faptul că duce la creșterea prăpastiei dintre discurs și convingeri (ipocrizie). Ai dreptul să fii prost, să faci mișto de o chestie sinistră sau e mai bine să-l ai decît să faci pîrnaie sau să fii marginalizat pentru asta. E și mai bine dacă faci și ulterior îți dai seama prin propriul proces de gîndire, nu prin 'regulile' altora.

Dar să fii 'ferit' de 'role playing' în probleme care țin într-adevăr de genul de alegeri care determină un OM? Bă, tocmai, școala s-a prea obișnuit să dea răspunsuri numai la întrebările care nu contează pentru individ. Să-ți dai răspunsuri la întrebările despre tine? E ceva rău în asta? Să te pui în pielea cuiva și să vezi cum te simți? Ce, n-avea voie nici unul să scrie pe foaie "Eu nu pot redacta un asemenea text, este mult prea sinistru." ?

Ca fapt divers, se mai fac sesiuni de comunicări științifice cu lucrări pe tot felul de teme. Țin minte că printr-a zecea sau a unsprezecea au fost vreo trei lucrări pe teme legate de persecuția comunistă și rezistență - sincer vorbind, au fost cu mult mai interesante decît cele despre 'Junii Brașovului'.

Cît despre rîs, dacă e vorba doar de un amuzament spontan și nu de batjocorire, umorul are și rol de adaptare fiindcă de regulă pleacă de la sesizarea unei absurdități, incompatibilități. Poate fi punctul de plecare pentru o înțelegere mai bună în mai mare măsură decît starea empatică în care îți trezește emoții negative.
Last edited by caleb on 28 Feb 2017, 17:51, edited 2 times in total.
Waaagh!
Forum Warlord

Post by Waaagh! »

ciolan wrote:Vorbim de olimpici. Majori. Care, în teorie, au citit ceva (unii poate au și scris, sau poate vor scrie) la viața lor și ar cam fi în stare să se separe de un personaj. În cazul nostru, turnătorul.
:lol:

La mine-n familie au fost doua generatii de olimpici la romana. Dintre toate olimpiadele la care am participat, asta mi s-a parut ca era cea care atragea fix cei mai mediocri elevi, iar inspectorii cu care am interactionat eu in mai multe ocazii erau niste imbecili cu spume. Faza nationala se juca la cine aducea mai multe sticle de whiskey la comisie. Daca scria oricine altcineva in afara de tine si juve chestiile astea (tumbe si plecaciuni!!!) ii tranteam un gtfo de ramanea la pat 3 zile.
NO COVER. ALL MAN.
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

War... War never changes. Also, Olympic subjects. Trebuia sa ramanem la "Ce vrea sa zica poetul in <<Somnoroase pasarele>>?". Macar asa puteam sa ne plangem de cat de inchis si restrictiv este sistemul.
caleb
Pig Cop

Post by caleb »

Sau alea faine în care scrierea liberă trebuia să aibă cuvîntul 7) godac 15) intransigent 21) transcendență 34) salubritate 39) profit. Nu că nu ar fi fost distraxie cu dînsele.

Mie unuia nu mi se părea deplasat dacă, de exemplu, le dădeau să compună un discurs pe care ar fi trebuit să-l cotcodăcească Grindeanu față cu națiunea din Piață. Unul competent, convingător, care să mai calmeze spiritele fără să indigneze și cetățenii cu alte convingeri. Why the fuck not. E vorba despre limbă și literatură, nu numai despre literatură.
McWilliams
Self-righteous bastard

Post by McWilliams »

Ola parca face parte din juriul de la Academy Awards: always looking for something different, but not too different. Ca doar aia au un program bine stabilit pentru cand, cum, unde si in ce conditii incep sa admita filme diferite de reteta clasica. Un cincinal clasic comunist aplica in democratia capitalista. Desi... mai degraba as paria pe o categorie noua intitulata "Actorul/Filmul/Scenariul care reprezinta cel mai bine o minoritate (etnica, sexuala, religioasa etc.)" decat sa dea premiul "traditional" la negri ghei.
ola small dickie
Big Daddy

caleb wrote:
ola small dickie wrote:

Ce să zic, dacă presupui că automat lumea va lua la șto orice și ajungi să ferești toate conceptele la care ești sensibil de șto, ajungi la corectitudinea politică. Aia n-a făcut niciodată bine prin faptul că duce la creșterea prăpastiei dintre discurs și convingeri (ipocrizie). Ai dreptul să fii prost, să faci mișto de o chestie sinistră sau e mai bine să-l ai decît să faci pîrnaie sau să fii marginalizat pentru asta. E și mai bine dacă faci și ulterior îți dai seama prin propriul proces de gîndire, nu prin 'regulile' altora.

Dar să fii 'ferit' de 'role playing' în probleme care țin într-adevăr de genul de alegeri care determină un OM? Bă, tocmai, școala s-a prea obișnuit să dea răspunsuri numai la întrebările care nu contează pentru individ. Să-ți dai răspunsuri la întrebările despre tine? E ceva rău în asta? Să te pui în pielea cuiva și să vezi cum te simți? Ce, n-avea voie nici unul să scrie pe foaie "Eu nu pot redacta un asemenea text, este mult prea sinistru." ?

Ca fapt divers, se mai fac sesiuni de comunicări științifice cu lucrări pe tot felul de teme. Țin minte că printr-a zecea sau a unsprezecea au fost vreo trei lucrări pe teme legate de persecuția comunistă și rezistență - sincer vorbind, au fost cu mult mai interesante decît cele despre 'Junii Brașovului'.

Cît despre rîs, dacă e vorba doar de un amuzament spontan și nu de batjocorire, umorul are și rol de adaptare fiindcă de regulă pleacă de la sesizarea unei absurdități, incompatibilități. Poate fi punctul de plecare pentru o înțelegere mai bună în mai mare măsură decît starea empatică în care îți trezește emoții negative.
Denuntul la Securitate are in spate mii de oameni nevinovati inchisi si sau omorati. Iti bati joc de ceva atat de grav si dramatic trimitandu-l ca subiect de role play pt niste copii de clasa a 12-a la olimpiada de romana prahova. Altfel, de acord, trebuie discutat, dezbatut, jucat role play cat vrei tu. Dar in alte situatii, nu asa. De acord ca invatamanul romanesc sufera de lipsa de originalitate, dar nu cred ca originalitatea trebuie sa fie singurul filtru al unor subiecte sau proedee didactice. Trebuie sa fie si altele. Morale, etice.
Post Reply

Return to “Cafenea”