Se vede ca astia se grabesc sa inchida toate ploturile cat mai repede posibil, pacat insa ca o fac rupand logica in doua. Inteleg ca respectarea cronologiei la litera intre scene este greu de pus in practica, dar ce se intampla in episodul asta e de-a dreptul jenant in acest sens.
Uitati-va la harta asta si explicati-mi mie cum de se poate ca in sezonul 2 Robb Stark sa petreaca un sezon intreg prin Riverlands facand progres lent, in sezonul 3 sa-i ia lui Stannis aproape un sezon intreg ca sa atace King's Landing din Dragonstone iar acuma
in cadrul aceluiasi episod flota lui Euron sa aiba timp sa plece din King's Landing, sa treaca pe langa Dragonstone, sa atace pe Yara/Theon, sa se intoarca in King's Landing si sa stea la ceremonii iar apoi sa se duca pana la Casterly Rock ca sa distruga flota Unsullied. Nici macar nu ma plang ca i-au prins pe aia din urma atat de repede, macar asta se poate explica prin faptul ca Euron are experienta de mare pe cand Unsullied ba, dar sunt dezamagit de accelerarea asta semnificativa a evenimentelor.
Si ca tot veni vorba de dezamagiri, scriitorii isi tot bat joc de Jaime in ultimul hal. Nu sunt genul care sa se planga de faptul ca "nu-i ca-n carti", am si spus pe topicul asta [pe vechiul forum probabil] ca asta nu-i un argument in sine, dar e destul de penibil ca prin sezonul 3 sa fie destul de clar ca omul incepe sa devina tot mai scarbit de trecutul sau si de sora sa iar apoi sa regreseze intr-un tampit orbit de iubire. La naiba, omul si-a sacrificat onoarea omorandu-l pe Mad King pentru a salva mii de vieti dar nu clipeste aproape deloc cand Cersei face ceva similar si devine tot mai clar ca a luat-o razna. Si imi pare rau ca e asa de prost scris personajul, pentru ca-mi place la nebunie cum il joaca Coster-Waldau [inclusiv scena de la finalul episodului asta] si dupa cum am spus, prin sezonul 3 se intrezarea un personaj complex macinat de moralitatea sa, nu... ce-o fi acuma.
Alt personaj care a devenit penibil este Littlefinger. La asta devine din ce in ce mai clar ca scriitorii habar n-au ce sa faca cu el si probabil il vor omori in curand. Spre deosebire de Jaime, decaderea lui Baelish a fost extrem de abrupta. La inceput era o figura misterioasa care lega cele mai inteligente ite [tot plotul pentru asasinarea lui Jon Arryn este un bun exemplu]. Apoi pe parcurs comploturile sale devin tot mai riscante pe masura ce ambitiile sale cresteau [gen cum a luat-o pe Sansa din KL], iar in final a dat tampenia in el si a dat-o imediat lui Ramsay Bolton [un plan din care absolut toate partile decidente aveau de pierdut]. In sezonul asta omul a devenit pur si simplu un dobitoc, ba se duce la Jon Snow si ii spune verde-n fata ca vrea s-o fbta pe Sansa la fel de tare ca pe ma-sa, ba se balbaie si se impleticeste ca un batranel neajutorat cand Sansa il ia peste picior [si apropo de asta, imi place ca acum Cersei e cea responsabila de Red Wedding in opinia Sansai si nu Tywin]. Jesus Christ, cum poate un maestru in comploturi sa devina un idiot atat de repede?
Iar despre Sansa numai de bine, scriitorii se screm s-o portretizeze ca pe un om politic capabil si arata super fortat. "Puneti piele pe armuri", "Da, geniala idee maria ta!" [daca pui ceva, il pui SUB armura, iar pielea crapa si e grea de intretinut!] este un schimb ridicol imho, dar nu e vina mea ca scriitorii s-au prins dupa 6 sezoane in care au facut-o pe asta numai victima la mana altora ca trebuie sa-i faca progresia caracterului acuma inainte sa se termine serialul si n-au timp destul.
Am spus ca Euron imi place la nebunie, si imi mentin parerea. Pacat insa ca omul zici ca e aterizat dintr-un cu totul alt serial, toti sunt cu morcovul in fund iar asta e un veritabil Wildcard. Ce mi se pare curios insa ca scriitorii se laudau ca Euron va fi Ramsay pe steroizi, dar diferenta e ca de la cer la pamant. Ramsay era un edgelord care mai trebuia doar sa urle "Crawling in my skin" pentru cringe points, pe cand Euron e distractie curata, un troll de pe internet care se duce la personajele din serial si le face viata un calvar just because he can. Faptul ca scriitorii considera ca astia doi sunt comparabili doar serveste sa arate ca scenariul indoielnic al serialului nu e o coincidenta sau un accident.
Si imi place ca nu se sfiesc sa arate cat de prost strateg e de fapt Tyrion, asta dupa ce in sezonul 2 il portretizasera ca pe un geniu infailibil. Insa chiar nu inteleg de ce Daenerys nu poate sa poarte o armura cand calareste dragonii, sau chiar si mai bine, sa trimita dragonii de unii singuri cand ataca flotele inamice. Idem si pentru "nu putem ataca KL direct ca mor inocenti" desi au aratat ca pot ataca orase cu dragoni fara sa omoare cetatenii. Presupun [sau cel putin sper] ca deciziile astea proaste sunt menite sa arate incompetenta lui Tyrion si nu este ceva ce scriitorii chiar cred ca este cea mai buna strategie