Vazut in seara asta filmul in versiunea 1953 (cred ca thread-ul este despre filmul din 1983? de pilda la mine nu-mi amintesc sa fi fost vreo pusca). Probabil voi face o postare separata despre celalalt
Nu prea stiu cum sa-mi pun ordine in ganduri sa scriu ceva inteligibil dar am sa incerc. Filmul a fost naucitor. E ca un fel Ion/Morometii on steroids unde posibilitatea ca nu vei mai supravietui pana la anul e vesnic prezenta si in mintea fiecaruia. Toata viata satenilor si tot ce se intampla in filmul acesta se invarte in jurul acestui lucru. Fiecare decizie luata are foamea ca o cauza principala... si traditia care a rasarit ca oamenii sa nu moara de foame. Intr-o astfel de lume cata compasiune, cata empatie poate exista? Vedem in cazul batranei care il ajuta pe vecinul ei insa are si o satisfactie perversa imi pare sa-i spuna ce crede toata lumea despre el. De altfel imi pare ca unul din motivele pentru care il place este tocmai ca-i arata ca nu a ajuns totusi atat de jos. Ca poate muri cu demnitate deci ea nu respinge ce se intampla, nu se revolta precum fiul (ma rog nici el foarte mult) ci accepta ca asta trebuie sa se intample. E drept aici intervine iarasi motivul foamei si a gurilor de hranit deci au dreptate satenii si ea sa gandeasca asa? E bun narayama? Toata chestia asta e ca un fel de vechiul testament lol. I guess you had to be there.
Geniala scena de final. Dupa ce-ai vazut oroarea aceea filmul te trage inapoi in lumea de azi si-ti aminteste cat de departe am ajuns `de atunci`
Singurul lucru care m-a deranjat a fost partea in final cu batranul care nu vroia sa moara, imbrancit catre moarte si fiul care cade dupa el in prapastie. Mi s-a parut o scena brutala care nu-si avea rostul. Inteleg ca trebuia sa fie amuzanta toata povestea dar pentru mine nu a fost amuzant acel personaj. Inteleg ca poate el trebuia sa infatiseze ridicolul situatiei de a te tine cu dintii de viata cand toti te vor mort (alternativa la personajul principal) insa pentru mine nu e nimic anormal in atitudinea lui. Pentru mine povestea lui s-a terminat cu scena aceea puternica cand spune batrana misterios "ai rupt franghia, ti-ai rupt legatura cu tot satul chiar cu fiul tau... si asta cand inca esti in viata". Omul acela traia deja un cosmar psihologic putem deci sa ne inchipuim mai departe, oare ce se va petrece cu el, oare ce simte el si ce va simti. Acum nu mai este un omulet ridicol cu pofta de viata ci poate chiar un monstru in ochii satenilor. El putea sa fie efectiv subiectul altui film dar in fine... Am zis ca scena mi se pare brutala pentru ca fiul batranei (imi pare rau, abia am vazut filmul dar nu-mi amintesc cine ce nume are, nu are legatura cu japoneza la fel ar fi fost si daca era un film romanesc so yeah) tocmai a ucis un om and he's all like... huh? w/e I guess. Puteam avea o scena in care cei doi discutau despre sentimentele lor apropo de narayama...
Bun film, mi-a placut

E tarziu am scris chestii greu de citit dar sper macar ca am transmis ce impresie mi-a facut filmul. Btw Stokholm buna observatia cu cartoful