Cand Putin a bagat-o pe aia cu europenii trebuie sa ceara voie US-ului sa faca orice era propaganda si trolleala ieftina, dar in privinta tehnologiei greseste doar cand consideri ca daca piata nu e dominata de US, e dominata de China (TikTok ca tot e vb de el).
Amazon, Apple, Microsoft, Google, Youtube, Facebook etc internetul pe care umblam noi e practic e detinut si moderat de americani. China are si ea un share, si a inceput sa cumpere tot mai mult din media. Si sa vrei sa faci o aplicatie EU-only, toti europenii folosesc store-urile americanilor deci tot la ei ajungi.
Nici una din astea doua tari nu cred ca au si ca ne vor avea interesul in vedere in viitor. So it will be on us, si la capitolul asta stam foarte prost, mai ales ca in special US are deja un head start imens.
Lidl a inceput sa-si faca propriul cloud, alternativa la amazon AWS, so there's something

Nu sunt 100% sigur ca in 10 ani sa zicem, va mai exista conceptul de "aplicatie globala", gen sa fie "acelasi" (stiu ca fiecare tara in realitate impune propriile cenzuri si reguli) Facebook pe toata planeta, acelasi Youtube etc.
Dupa ce ne trezim la realitate ca ne baga China in neguri cu tiktok-ul lor, nu o sa-l mai vrem. Nu-s convins nici ca o sa mai vrem social media US-ului daca o ia Trump razna de-a binelea.