QuickSand » Fri Nov 28, 2014 7:13 pm wrote:
In Belgia problema e cu totul alta. E vorba ca valonii (cei din sud) si flamanzii (cei din nord) nu se inteleg intre ei. Sistemul in care se alege parlamentul este unul teribil de complicat (cu o parte din senatori alesi pe viata, altii numiti de catre familia regala, altii alesi pe o perioada de 4 ani) incat aproape nici macar cetatenii belgieni nu il inteleg. Problemele cu care se confrunta ei sunt diferite fata de cele pe care le avem noi. La noi obligativitatea la vot probabil ar duce la diluarea fraudei electorale.La ei, obligativitatea la vot exista din alte motive.
Cat despre comparatia cu Olanda, aceasta nu cred ca poate fi facuta si nici nu cred ca are sens sa facem asa ceva.
Nu am comparat degeaba, utilitatea votului obligatoriu e pe masura plauzibilitatii unei paralele trase intre cele doua state. Si daca tot vorbim de context, pai atunci nici comparatia Belgia-Romania nu isi are locul. Pai la noi daca impui treaba asta aduci instant aminte de perioade de trista amintire, amintire de care belgienii nu au cum sa aiba parte. La fel s-a intamplat la legalizarea avortului, amintirea de dinainte de revolutie a fost atat de adanca si pregnanta incat nici macar BoR nu a protestat vehement asa cum se intampla prin diverse. De aia nu exista solutii aplicabile in mod universal cand vine vorba de politica, din cauza particularitatilor fiecarui stat in parte. Dar imi rezerv dreptul sa cred ca nu ii ajuta cu absolut nimic pe belgieni faptul ca sunt obligati sa voteze.
E ironic, acum ne plangem ca se voteaza pe niste criterii deampulea la alegeri, dar daca am face votul obligatoriu problema o sa fie si mai nasoala. O sa ai jde oameni care voteaza pe criterii profunde de tipul "zambeste frumos in afis", "arata a baiat de baiat cuae" si mai altele. Nu diluezi doar frauda, diluezi si votul alora care chiar se informeaza si au pareri cat de cat avizate. Daca vrei sa combati frauda, chemi politia, nu vii cu legi d-astea.