Caut un joc bun cu mașini

Tot ce se poate spune despre boala noastră cea mai gravă.
Vlad Dracul
Headcrab

Caut un joc bun cu mașini

Post by Vlad Dracul »

Apropo de jocuri cu mașini, am nevoie de ajutorul vostru, al celor pasionați, vreau să găsesc un joc în funcție de anumiți parametri pe care-i voi enumera mai jos.

Fără a fi neapărat un fanatic al curselor, am avut și eu destule momente în trecut când m-am jucat în draci cu mașinuțele în Ignition, Viper Racing sau International Rally Championship (ăla din 1997), iar respectivele reprezintă reperele mele în domeniu (așa că fiți indulgenți dacă unele din cererile mele pot părea ciudate).

În funcție de asta, mi-aș grupa preferințele în două categorii, ce mi-aș dori să fie prezent în joc și (câteodată chiar mai important) ce nu mi-aș dori.

Ce aș dori:

- să fie un joc mai degrabă apropiat de arcade decât o simulare a realității. Nu am volan și pedale și nici n-am de gând să-mi cumpăr, deci vreau ceva care poate fi controlat fain-frumos din tastatură; nu mă interesează cutie de viteză manuală sau chestii de-astea (oricum, setările de felul ăsta se găsesc în opțiunile fiecărui joc cu mașini, nu?)
- mai degrabă ceva gen Formula 1 decât raliu (chiar, care-i cel mai bun joc de F1 făcut vreodată?), vreau să concurez cu ceilalți competitori (single-player, nu mă atrage ideea de multi-player) pe pistă, roată la roată, pentru victorie (locuri în clasamentul general, promovare în elită etc.), nu să conduc singur de nebun contra-timp sau eventualele mașini întâlnite pe parcurs să fie doar obstacole, nu competitori în adevăratul sens al cuvântului;
(Ah, să nu se înțeleagă că nu aș vrea raliu, dacă-i un raliu bun categoric sunt interesat)
- îmi place mult sistemul din Viper Racing, cu calificări pentru un loc pe grila de start iar pentru fiecare cursă, în funcție de locul obținut, obținerea unei sume de bani alături de numărul de puncte; când strângi suficiente fonduri îți poți cumpăra piese mai bune, iar upgrade-urile respective chiar se simt în evoluția ulterioară a mașinii; tot în jocul ăsta îmi place sistemul de promovare într-o categorie superioară dacă îți câștigi categoria la care concurezi;
- în IntRally ai posibilitatea de a alimenta cu carburant pe parcursul raliului, în funcție de traseu îți poți face o strategie cu o singură oprire (pe marginea drumului, n-au boxe) sau mai multe; de asemenea, poți umple rezervorul sau poți băga "de 50 de lei" :D , consecințele le suferi mai târziu în funcție de alegerea făcută, dacă-i bună sau proastă; tot în jocul menționat poți selecta tipul de cauciucuri (poți regla suspensia, sensibilitatea volanului etc.) cu care să-ți echipezi mașina, în funcție de tipul de teren unde se desfășoară etapa respectivă;
- în Ignition există trasee pe care anumite tipuri de mașini sunt avantajate iar altele dezavantajate; dacă alegi să conduci ceva cu mai multă manevrabilitate (eu preferam camionul, SMO), ești "dă succes" pe traseele mai întortocheate sau cele cu zăpadă dar te vede Dumniezo pe cele rapide; și viceversa, cu o mașină cu viteză mare e un coșmar să fii obligat să virezi tot timpul; mi-ar plăcea să văd așa ceva într-un alt joc, să nu fie tooot același traseu dar sub o altă formă sau denumire;
- apropo de Formula 1, ar fi de vis să pot concura cu marii piloți ai anilor 80-90 (Alain Prost, Ayrton Senna, Nelson Piquet, Nigel Mansell, chiar și Michael Schumacher - având în vedere că a început în '91, s-ar încadra în perioadă), dar nu cred c-au făcut ăștia ceva de genul; nu ceva cu adevărat bun, oricum (și da, știu de F1 2019 Legends Edition, dar dacă e doar Prost vs. Senna, nu-i deloc de-ajuns. Vreau Nigel Mansell)

De ce lucruri nu aș vrea să am parte:

- grămezi de meniuri cu cifre, ca-n Crusader Kings sau Europa Universalis, iar când modifici valorile respective să nu se întâmple nimic substanțial sau nimic bun; chestii complicate aiurea sau eye-candy graphics but shitty gameplay;
- n-aș vrea să repet singura mea experiență din NFS (nici nu știu care din ele, se întâmpla acu' vreo 20 de ani la un prieten), mașina patina în toate direcțiile la viteze mici iar la viteze mari nu vira mai deloc; eu nu înțeleg chestia asta prezentă în mai multe jocuri (vechi, sper să se fi schimbat lucrurile între timp), mi se pare nu numai curat meșteșug de tâmpenie dar și de-un absurd demn doar de Kafka să nu poți controla mașina în condiții de carosabil excelent sau să nu poți vira la viteze mari; sigur, precum te învață instructorul auto, NU brusca direcția și frâna, dar dacă totuși o faci la peste 100 km/h consecințele să fie răsuciri ale mașinii (tête-à-queue) sau dat peste cap până te faci praf, dar cum mama dracului să nu poți vira în curbă...?! De asemenea, e complet inacceptabil să derapezi continuu pe drum uscat și drept, să nu poți ține mașina pe șosea;
Nu vreau idioțenii de-astea care-ți mănâncă timpul și nervii de pomană, vreau car-racing nu ice-skating;
- AI-ul să nu fie gen "Toți pentru Sebulba!" (apropo, mi-am luat Star Wars Racer de pe GoG, e la promoție cu 3 euro. Oh, all those memories...), adică să dea în tine în dușmănie (eventual fără ca mașinile lor să pățească ceva în timp ce tu ai daună totală) iar între ei să nu existe niciun incident, niciodată; A, că pot fi bezmetici ca-n Ignition, asta nu-i deloc o problemă, dar să fie toți și să fie și între ei, nu doar ”All vs. human player”, eventual protejând în mod constant un anumit competitor (”Sebulba, he always wins, he-he”); AI-ul să urmărească victoria, nu eliminarea ta din cursă;
- și da, să fie ”rotația cadrelor”, toată lumea să aibă o șansă la victorie; mai mică sau mai mare - depinde de o serie de factori, dar nu vreau să am senzația că aș concura împotriva unor cyborgi invincibli, aceiași 3 tot timpul în frunte, pe care nu-i poți învinge indiferent ce-ai face; s-o mai dea cu oiștea-n gard și ei, măcar din când în când; să nu pară că au viteză mai mare în drifting pe serpentine decât tine cu accelerația la podea în linie dreaptă;
- aș prefera un smart AI, unul care înțelegând consecințele accidentelor mai degrabă să se ferească de tamponări decât să caute contactul. Că automobilismu' nu-i sport de contact, dacă vreau măcel auto am Carmageddon, thank you very much.

Deocamdată atât, cam ce mi-ați recomanda?
Image
marvas
vrășmaș mârșav

Re: Caut un joc bun cu mașini

Post by marvas »

whoa, super specific. Dar cand ma intreaba cineva despre jocuri mai arcade cu masini eu zic ceva din seria Forza Horizon. Asadar Forza Horizon 5?
ola small dickie
Big Daddy

Post by ola small dickie »

Nu stiu daca bifeaza tot ce ai zis tu dar in timp ce citeam ce ai scris mi am adus aminte de perioada cand jucam RalliSport Challenge. A avut un review foarte bun in level si din cauza asta l am cumparat de la o taraba. Posibil sa fi fost si dat full de level, nu mai retin. Dar retin ca mi a placut destul de mult.
Bogdan
Pig Cop

Post by Bogdan »

Vlad, ala e un mod foarte lung de a scrie Forza Horizon 5. Fa un trial de Game Pass - cred ca oferta promotionala e 3 luni la 1 dolar - si te poti convinge.

phpBB [video]
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

Am aruncat fugitiv un ochi peste recomandările voastre (și țin să vă mulțumesc pentru sugestii, keep 'em comin'), Rallisport Challenge pare a urma linia preferatului meu International Rally Championship și al lui Rally Championship 2000, deci am să-l iau de pe abandonware.
Forza Horizon 5 e tentant rău, dar nu reușesc să găsesc trialul pomenit de Bogdan. Chiar mi-ar plăcea să-l pot încerca în perioada asta, să văd ce-i poate pielea sub comanda mea, înainte de a vota (masiv, dacă-i cazul) cu portofelul. În privința jocurilor aplic același principiu ca în privința parfumurilor, niciun blind-buy peste 30 de euro. Da, sunt rudă cu Țiriac. :lol:
Image
tnt
Hammer Haunt

Post by tnt »

La Forza Horizon 5 nu-mi pot scoate din cap faptul ca e open world, iar asta inseamna ca trebuie sa fie genul de joc unde te obliga sa faci tot felul de challenges cu giumbuslucuri stupide. I get what you mean, un joc cu masini ca pe vremuri, unde alegi o cursa anume, oponentii, dificultatea si te intreci acolo, in loc sa te plimbi de nebun printr-un open world fara rost.

Ceva in genul asta, dar cu grafica super arcady, e Circuit Superstars. E destul de skill based, dar merge jucat si de la taste, si are si strategia cu oprire pt realimentare, pt ca ramai fara fuel.
https://store.steampowered.com/app/1097 ... uperstars/

M-a mai prins si HOT WHEELS UNLEASHED recent. E cu masinutele alea de ne jucam cu ele cand eram mici. Din pacate e bazat pe sistem de progresie si, desi nu exista microtranzactii, trebuie sa tot joci ca sa dai UNLOCK :roll: la alte masini. But it's still lots of fun, I like it. Grafic arata superb.
https://store.steampowered.com/app/1271 ... UNLEASHED/

Mai e si Wreckfest care e mai realistic cu car damage and stuff (fostul Flatout) which I enjoy si se asociaza pe alocuri cu descrierea ta (nu la fel de mult ca Circuit Superstars).
https://store.steampowered.com/app/228380/Wreckfest/
marvas
vrășmaș mârșav

Post by marvas »

+1 la Wreckfest si din partea mea
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

tnt wrote: 21 Dec 2021, 21:39 La Forza Horizon 5 nu-mi pot scoate din cap faptul ca e open world, iar asta inseamna ca trebuie sa fie genul de joc unde te obliga sa faci tot felul de challenges cu giumbuslucuri stupide. I get what you mean, un joc cu masini ca pe vremuri, unde alegi o cursa anume, oponentii, dificultatea si te intreci acolo, in loc sa te plimbi de nebun printr-un open world fara rost.

Ceva in genul asta, dar cu grafica super arcady, e Circuit Superstars. E destul de skill based, dar merge jucat si de la taste, si are si strategia cu oprire pt realimentare, pt ca ramai fara fuel.
https://store.steampowered.com/app/1097 ... uperstars/

M-a mai prins si HOT WHEELS UNLEASHED recent. E cu masinutele alea de ne jucam cu ele cand eram mici. Din pacate e bazat pe sistem de progresie si, desi nu exista microtranzactii, trebuie sa tot joci ca sa dai UNLOCK :roll: la alte masini. But it's still lots of fun, I like it. Grafic arata superb.
https://store.steampowered.com/app/1271 ... UNLEASHED/

Mai e si Wreckfest care e mai realistic cu car damage and stuff (fostul Flatout) which I enjoy si se asociaza pe alocuri cu descrierea ta (nu la fel de mult ca Circuit Superstars).
https://store.steampowered.com/app/228380/Wreckfest/
Thank you, thank you very much.
Stăpânul Câine likes this.
:lol:

Insistând pe ideea de Formula 1, a jucat vreunul dintre voi masiv (și variat)? Care-i cel mai bun joc de F1 făcut vreodată?
Chiar n-a creat nimeni în mileniul 3 un F1 game (pe PC, firește) în care să joc cu Nigel Mansell? Leul Britanic? Cea mai rapidă mustață a lumii?
:D
Și să mă bat la titlu cu alde Piquet, Prost și Senna? Să-mi fie Riccardo Patrese coechipier de nădejde? Să-mi ia fața Thierry Boutsen, Gerhard Berger sau (like a ghost from the past) Nikki Lauda (cei care-au văzut filmul Rush din 2013 vor înțelege gluma: ”You made a mistake. It's obvious. Look at the tire marks" :mrgreen: ) când mi-e lumea mai dragă?
Sau când mă simt prost să-l iau pe Alain (da, știu, da' nu m-am putut abține. Sunt incredibil de șugubăț în dimineața asta) și să-l duc la victorie?

Am I too old for this shit?
Image
Bogdan
Pig Cop

Post by Bogdan »

Vlad Dracul wrote: 21 Dec 2021, 16:29 Forza Horizon 5 e tentant rău, dar nu reușesc să găsesc trialul pomenit de Bogdan.
Join now to get your first 3 months for $1.

https://www.xbox.com/en-US/xbox-game-pass/pc-game-pass

Apoi instalezi aplicatia Xbox din Windows Store, si de acolo instalezi si lansezi jocurile incluse in catalog. BTW, si Wreckfest e acolo.

https://www.microsoft.com/store/productId/9MV0B5HZVK9Z

Legat de jocuri de Formula 1, cele mai recente sunt foarte bune, dar nu au prea mult classic content. Cel mai probabil e imposibil sau prohibitiv sa licentieze oficial toate echipele si pilotii istorici. Daca vrei neaparat aia, cred ca doar in simulatoare mai hard core si community mods gasesi.

Also, F1 2020 e pe Game Pass. :D
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

Bogdan, ce-mi zici tu acolo se referă la Statele Unite, când încerc să plătesc mi se cere o adresă de Statele Unite.
Ceva pentru continentul nostru/țara noastră nu au?

L.E.: Oh wait, chiar că n-au...
”Xbox game pass is not available in your region”.
Image
Cristan
Dremora Lord

Post by Cristan »

Dacă vrei F1 dar nu vrei să te încurci cu un simulator, poți încerca F1 RACE STARS: https://store.steampowered.com/app/2036 ... ACE_STARS/. L-am jucat destul de puțin, deci nu știu dacă bifează toate cerințele tale (lumea se mai plânge în review-uri de AI), dar a fost fun cât a fost. Și se găsește și foarte ieftin ocazional.

Alternativ, dacă vrei să rămâi în zona de „karting”, nu pot să recomand Sonic and All-Stars Racing Transformed suficient, e cel mai distractiv racer pe care l-am jucat vreodată. https://store.steampowered.com/app/2124 ... ollection/
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
Bogdan
Pig Cop

Post by Bogdan »

Sigur exista o metoda, dar n-a trebuit sa o folosesc. (Posibil plata prin Pay Pal + adresa random la Billing).
Eu am Game Pass Ultimate activat direct de pe consola prin coduri pre-paid.

Cred ca sunt useri pe forum care au PC Only Game Pass si s-au lovit de asta.
MC
Dremora Lord

Post by MC »

Flatout Ultimate Carnage.
E exact ce trebuie.
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

MC wrote: 22 Dec 2021, 21:58 Flatout Ultimate Carnage.
E exact ce trebuie.
Ha, îmi place maxim cum merge cu ăla ”în cârcă” vreo juma' de kilometru (https://www.youtube.com/watch?v=bLMAdaUrnLE începând cu secunda 47) până-l scutură de pe el, absolut sublim.
Măcar te poți smardoi în voie cu AI-ul, nu-ți dă daună totală la primul contact (și reset car de pe ultimul loc, la ani lumină de lider) iar el merge liniștit mai departe.
Image
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

(A few years and thousands of hours of gametime later)

Simt nevoia unui update legat de topicu’ ăsta chiar dacă au trecut atâţia ani, mai concret să-mi exprim părerea pe larg despre jocurile de Formulă, considerând că poate în viitor informaţiile respective vor fi utile cuiva.

Pe foarte scurt (for the TL;DR guys), situaţia-i exact cum mă temeam (de asta am compus postul iniţial sub titlul “Caut un joc bun cu maşini’, deşi la o citire foarte atentă preferinţele mele duhnesc a joc de Formulă), jocurile de Formulă-s de căcat, exact aşa cum erau la sfârşitul anilor ’90 – începutul anilor 2000, motiv pentru care m-am ţinut departe de ele.

Până acu’ vreo 3 ani.

However, există vreo două excepţii sub forma unor jocuri chiar bune, însă nu într-atât de reuşite încât să merite să figureze într-un personal Top 10 all-time (în care stindardul racingului e ţinut sus în continuare de Ignition şi Viper Racing).

Precum ziceam (şi-am să repet obsesiv de-a lungul acestui post, pentru că-i dureros de adevărat), jocurile de Formulă-s în general de căcat, de-a lungul timpului schimbându-şi doar forma, esenţa rămânând din păcate aceeaşi: sunt nişte jocuri de căcat.

Pentru că de ce? vorba lu’ Jiji :lol:

Păi hai să enumăr o parte dintre lucrurile rele dar şi dintre cele bune pe care le-am întâlnit în aceşti ultimi 3 ani în care am jucat pe Steam în draci aproape exclusiv jocuri de Formulă (majoritatea de căcat), F1 2013, F1 2019, F1 2020, F1 2021, F1 22, F1 23 şi F1 24:

Cel mai de căcat lucru e reprezentat de comportamentul AI-ului.

Pe vremea mea (în sensul de „Când m-am apucat io de gaming, acu’ aproape 30 de ani”), jocurile erau făcute într-un anume fel, mai concret pe nivelurile superioare de dificultate AI-ul avea din start un avantaj material mare (ca să dau doar două exemple, în legendarele Age of Empires II sau Heroes of Might and Magic III aşa era) faţă de jucătorul uman, care însă putea câştiga dacă rezista rush-ului iniţial şi poseda o inteligenţă superioară şi cunoştinţele strategice necesare.
Iar în racing games o tuleau aşa de mult în faţă încât dădeau o nouă dimensiune noţiunii de blitzschnell.

De-a lungul timpului lucrurile s-au schimbat în gaming şi am constatat cu nesfârşită groază că-n Medieval II Total War singurul scop al AI-ului nu-i să câştige, ci să împiedice prin toate mijloacele ticăloase posibile victoria jucătorului uman.

Din păcate am detectat acelaşi comportament pervers al AI-ului şi-n jocurile de Formulă (chiar şi-n cele două excepţii care nu-s de căcat).

Piloţii cibernetici se comportă de parcă n-ai exista pe circuit, sunt ca nişte bizoni orbi care distrug totul în cale, tre’ să te fereşti de ei ca de ciuma bubonică combinată cu herpesul genital ridicat la puterea stafilococului auriu.

Breaking News: Formula 1 NU-I sport de contact. Se pare că programatorii de la Codemasters încă n-au aflat.

Desigur, nimeni n-are pretenţia ca AI-ul să se dea la o parte dacă jucătorul uman se bagă ca boul pe unde n-are ce căuta, dar una-i una iar loviturile constante din spate sau lateral care te răsucesc pe pistă sunt mai multe.

Comportamentul distructiv nu se rezumă doar la asta, ci e dus la un alt nivel al perversiunii.

AI-ul nu joacă pentru a câştiga, ci pentru a te obstrucţiona şi bloca.

Dacă vreun cyber-zombie reuşeşte să te depăşească, în loc s-o rupă la fugă iepureşte-n faţă încercând să pună cât mai repede o cât mai mare distanţă între el şi tine, ghici ce face?

Se poziţionează în faţa ta şi FRÂNEAZĂ! În mijlocul liniei drepte. Pe racing-line. La o distanţă ce pare a fi de kilometri întregi faţă de breaking point.

Dacă nu eşti paranoic de atent, adio aripă faţă.

Însă dacă vrei să foloseşti comportamentul ăsta împotriva lor, ghici ce fac?
În momentul în care părăseşti racing-line-ul şi te bagi în depăşire, accelerază dement şi continuă să accelereze pe tot parcursul curbei având ca unic scop poziţionarea maşinii în faţa ta la ieşirea din viraj, ca să crăşuieşti în ei!

Şi nu, nu-i în niciun caz vorba de o tactică “Slow in, fast out”. Ci de “Hai să-l ardem pă guşteru’ uman!”

Din motivele enumerate mai sus e foarte greu să depăşeşti “curat”, mai ales dacă joci pe nivelul de dificultate adecvat şi dacă n-ai cea mai bună maşină de pe grila de start.

Apropo de asta, cea mai mizerabilă tactică e imediat după startul cursei, dacă se nimereşte vreunul în faţa ta, ghici ce face? Evident că frânează, în timp ce o coloană întreagă trece pe lângă tine, blocându-ţi orice cale către pistă.
Pe ăla din faţă nu-l interesează că pierde 10 locuri, nu racing-ul scopul lui. Scopul lui e să te ţină pe tine-n loc, să te “box-in”, în timp ce ceilalţi cyber-zombies o zbughesc nestingheriţi înainte.

Ca să nu mai vorbim că-n caz de nefericit contact, în uriaşa majoritate a cazurilor maşina jucătorului uman suferă mai mult damage, deşi şansele erau de 50%-50%.
Tu te târăşi la boxe pentru un nou front-wing având cursa compromisă, ei zburdă liberi mai departe.

În plus încalcă cele mai elementare reguli ale racingului, şerpuiesc în linie dreaptă, schimbă direcţia în zona de frânare, depăşesc sub yellow flags sau Safety Car fără a fi sancţionaţi, mârşăvie absolută.

În cazul ăsta, n-ai cum să nu spui că jocurile de Formulă-s de căcat.

But wait, there’s more!

În egală măsură de de căcat e controlul maşinii în majoritatea jocurilor, din fericire nu în toate.

Desigur, fiind old-school eu joc din keyboard, însă nu sunt singurul, iar prezenţa mea în Top 15% pe uscat sau Top 24% pe ploaie în Time Trial (ca să nu pomenesc de procentul extrem de ridicat de victorii raportat la cursele disputate în multiplayer) reprezintă o dovadă clară că nu keyboardul e problema, ci jocul. Mai ales mizeria din 2021, but we’ll get there.

Tre’ să mărturisesc că mi-am luat totuşi atât controller (Xbox One Elite Series 2), cât şi volan (clasicul “cal de povară” Logitech G920), dar nu mă ajută cu nimic, pur şi simplu nu le suport, din tot soiu’ de motive.

Şi s-ar părea că nu-i ajută deloc nici pe cei care-n ultima vreme iau startul în curse cu mine, că-i văd terminând mai degrabă în urma, nu înaintea mea.
Aşa că rămânem la keyboard, că se poate, dacă jocu-i întreg la cap chiar se poate.

O să revin cu exemple concrete în privinţa controlului maşinii când voi diseca unele dintre jocuri.

Ideea de bază e că n-ai cum să te bucuri de un racing game, dacă nu poţi controla maşina din motive care n-au legătură cu abilităţile tale.

Mă opresc aci din enumerarea părţilor negative, deşi sunt mult mai multe (piloţii AI-ului au o tracţiune absolut demenţială la ieşirea din viraje, nu poţi ţine pasul cu ei nici dacă ai o maşină mult mai rapidă ca a lor; prezenţa în mod absurd a unor "capcane invizibile" pe anumite circuite; sistemul de penalizare e o glumă proastă, din nou cam toate deciziile sunt împotriva ta deşi tu eşti victima iar nu infractorul; backmarker-ii care se prefac că se dau la o parte de pe racing-line însă înainte de a finaliza tu depăşirea se mută înapoi şi crăşuiesc în tine; AI-ul care-i „pe şine” în ploaie; circuitele care-s prea scurte şi prea înguste; Safety Car şi Virtual Safety Car apar doar ca să-ţi saboteze o eventuală victorie, n-au nici o legătură cu ceva carambol pi pistî; numeroase buguri mai mici sau mai mari etc. etc.).

Sunt însă şi părţi bune, ba chiar destule (altfel nu mi-aş fi pierdut mii de ore cu nişte jocuri de Formulă care-s de căcat :lol: ).

Băieţii de la Codemasters s-au străduit de-a lungul timpului să re-creeze cât de mult au putut competiţia sportivă pe care unii dintre noi o iubesc, iar când au reuşit, satisfacţia e uriaşă.

Pe împătimiţii de Formulă participarea la curse în aceste mini-simulatoare îi face să înţeleagă mai bine ce înseamnă a fi pilot de F1, ce se poate face pe pistă şi ce nu, cum se poate câştiga o cursă dacă ai strategia potrivită şi cum o victorie sigură îţi poate scăpa printre degete în urma unei decizii greşite, pe unde ar putea depăşi şi pe unde nu, care-i blat şi care-i pe bune, îi scoate din paradigma lui “îşi iubea meseria, deşi nu o cunoştea”.
Now you finally get it, now you know what’s what.

Multiplayerul poate fi şi o binecuvântare dar şi un blestem. Dacă în general dai mai mult peste idioţi care habar n-au de racing şi crăşuiesc în tine just for the lulz, există însă şi posibilitatea de a întâlni oameni maturi cu care să te distrezi de minune.
E foarte, foarte greu, dar dacă găseşti nişte jucători cu un skill apropiat de al tău, cu care să te poţi duela roată la roată fără contact în câteva viraje consecutive, forţând limitele la maxim, el lăsându-ţi loc şi tu lăsându-i loc dar niciunul nevrând să cedeze poziţia, e epic şi orgasmic.

Iar dacă reuşeşti să ajungi la un nivel de îndemânare (jucând F1 2019 cu full damage, de exemplu) care să-ţi permită să treci cu acceleraţia la podea prin complexul Eau Rouge-Radillon, ultimele două viraje din Ascari sau tot ultimele două ale circuitului de la Baku, nu mai eşti acelaşi om. Experienţa respectivă te transformă total, e un orgasm mental care te face să-i înţelegi pe deplin pe dependenţii de heroină (sau adrenalină), chiar nu-ţi mai trebuie nimic de la viaţă în afară de senzaţia aia.

Sunt conştient că am scris deja enorm, dar simt nevoia să fac câte o (sper eu) scurtă descriere a unora dintre jocurile de Formulă pe care le-am jucat în draci.

Spoiler for F1 2019:

Dintre toate cele încercate, F1 2019 e cel mai realist joc de Formulă din punct de vedere al controlului maşinii, ceea ce-i conferă un farmec aparte.

Cu un set-up potrivit, chiar ai senzaţia că te afli la volanul unui monopost de F1 care respectă legile fizicii, inerţia şi forţa centrifugă fiind reprezentate destul de fidel, de unde rezultă o adevărată plăcere să ieşi pe circuit şi să-i dai bice ("I put the pedal to the metal and I won't lift until I see either God or a checkered flag" :evil: ), având sentimentul că tragi în piept aerul tare al libertăţii.

Iar când zbori cu acceleraţi la podea prin Eau Rouge sau Ascari fără a depăşi limitele circuitului şi maşina n-o ia razna băgându-te-n Zidul Plângerii DNF-iste, explozia de adrenalină te catapultează într-o dimensiune în care ai putea asculta simultan dar neamestecat, ci foarte distinct atât Speed-ul lui Billy Idol, riff-ul sălbatic al celor de la Uriah Heep din Easy Livin', Rocket de la Def Leppard, galopul basului lui Steve Harris în The Trooper sau Running Free cât şi ţipătul gutural al lui Axl din Nightrain ("Flyin' like an aeroplane!").

Eşti desupra tuturor, Dumniezo pi Pamânt.

Aş menţiona şi prezenţa unor maşini clasice din istoria Formulei Unu (manevrarea lor fiind diferită de a celor din sezonul regulat - specifică perioadei respective adică mult mai dificilă fără însă a deveni frustrantă) cât şi duelul Senna - Prost reprezentat printr-o serie de challenge-uri, dar această idee grozavă îşi pierde enorm din farmec în momentul în care constaţi că restul celor prezenţi pe pistă nu se numesc Nigel Mansell, Nelson Piquet, Gerhard Berger, Riccardo Patrese, Thierry Boutsen sau Jean Alesi, ci Kaufmann, Clarke ori Saari.
Nimeni nu vrea nimic cu Kaufmann. Nici cu vreun Alfonso sau Berrari.

Printre părţile negative aş enumera lipsa unei oglinzi retrovizoare mare în partea de sus a ecranului (a fost introdusă începând cu jocul anului următor), obligativitatea de a acţiona manual DRS-ul (din F1 2020 încolo îl poţi trece pe automat, o soluţie logiCĂ CAre ar trebui să existe şi-n viaţa reală, până acum n-am văzut nicio situaţie în vreo cursă în care pilotul să aibă DRS şi să zică "Nu, bă, nu-l dăşchid!"), condusul prin ploaie e cam tricky, comportamentul AI-ului descris ceva mai sus (dar e la fel de rău în fiecare joc, aşa că...) şi prezenţa unor capcane pe unele circuite (dar care, la fel, există şi-n celelalte F1 games).

Trăgând linie, F1 2019 e unul dintre cele mai bune jocuri de Formulă făcute vreodată, îl joc în continuare în draci fără a mă sătura de el, şi-l recomand călduros tuturor iubitorilor de racing games în general şi F1 în special.
Spoiler for F1 2020:
Al doilea joc de Formulă care nu-i deloc de căcat, ba dimpotrivă.

F1 2020 e cel mai bun all-round F1 game atât în opinia majorităţii jucătorilor cât şi a mea.

E adevărat că în privinţa controlului maşinii nu se ridică la nivelul de realism al lui F1 2019, dar totuşi respectivul control e în general chiar bun (cu excepţia tendinţei accentuat sub-viratoare a monopostului, dar care poate fi corectată din setări), iar per total jocul în sine e mult mai elaborat din toate punctele de vedere decât predecesorul său.

Dincolo de asta, F1 2020 străluceşte prin introducerea marii inovaţii a timpului respectiv, şi anume My Team, adică dă posibilitatea jucătorului de a păşi pe urmele legendarilor Jack Brabham sau Bruce McLaren şi a-şi forma propria echipă de F1, fiind în acelaşi timp atât patron cât şi pilot.

Iar My Team a deschis opusul Cutiei Pandorei, aş numi-o Cutia (de viteze, lol. But seriously) Abundenţei, în funcţie de limitele fanteziei utilizatorului adăugând infinită profunzime dimensiunii strategice şi manageriale a jocului.

Astfel, cei nostalgici au posibilitatea de a re-crea echipe iconice din istoria sportului, precum Lotus, Tyrrell sau Benetton, a alege o schemă şi paletă de culori a design-ului maşinii cât mai apropiată de varianta originală, ba chiar cu puţin noroc şi motorizarea să fie făcută de acelaşi producător din trecut. Iar dacă se aliniază astrele încă şi mai mult, a lua unul din numerele clasice pe care obişnuiau să le folosească respectivele team-uri.

Personal, chiar am început o carieră în My Team în care am resuscitat Team Lotus, cu un car-livery foarte apropiat de faimosul John Player Special, motor Renault, başca am luat şi numărul 12. Practic exact ce avea Ayrton Senna în sezoanele '85 şi '86.
În plus, dacă printr-o minune norocul va fi masiv de partea mea, intenţionez ca la sfârşitul primului sezon să-l semnez pe Kimi Raikkonen (cum am mai făcut-o într-o altă carieră), dacă nu se retrage. Ştiu, altă gâscă-n altă traistă, Lotus F1 din 2012 neavând nimic în comun cu echipa lui Colin Chapman (exceptând numele, fireşte), dar totuşi, cunoscătorii îmi vor aprecia simţul umorului.

Ca un bonus pentru nostalgie, numărul 27 e disponibil aşa că dacă îl alegi şi semnezi pentru Ferrari ai ocazia de a conduce legendara maşină roşie cu numărul respectiv, care reprezenta în anii comunismului însăşi imaginea Formulei 1 (fiind prezentă ca un etern simbol pe coperţile şi în interiorul faimoaselor almanahuri ale vremii, almanahurile Auto şi Sport) şi a-ţi aminti de iluştrii predecesori Gilles Villeneuve, Nigel Mansell, Alain Prost ori Jean Alesi.

Evident că n-am ratat ocazia de a-mi îndeplini unul din visurile copilăriei.

De menţionat şi că 2020 e ultimul an în care maşinile clasice şi-au făcut apariţia în jocurile de Formulă.

Deşi nu-i deloc perfect, având destule părţi negative pe care nu le voi menţiona (dincolo de cele enumerate deja), F1 2020 e un must-have pentru orice colecţie serioasă de racing games.
Spoiler for F1 2021 şi restul:
F1 2021 a avut uriaşa ocazie de a fi unul dintre cele mai bune jocuri făcute vreodată, ba chiar cel mai bun, singura condiţie fiind ca cei de la Codemasters să combine hit-urile din anii precedenţi (2019 şi 2020).

Dar din motive absolut necunoscute au preferat să eşueze lamentabil, şi să creeze un joc de absolut tot căcatul dpdv al controlului şi comportamentului maşinii.

Iar aci îmi voi dezlănţui toată furia şi, cu riscul de a mă lungi la infinit, voi intra în amănunte, unele dintre hibe fiind prezente şi-n jocurile precedente.

În F1 2021 maşina (dacă nu-i Mercedes) dă impresia că-i o troacă mizerabilă (plină de căcat, evident) care subvirează şi supravirează-n acelaşi timp (îmi amintesc că Alonso zicea acelaşi lucru pe când era la Ferrari), dacă-şi poate cineva închipui că o asemenea abominaţie există.
Alunecă în toate părţile şi pare a fi die-hard fan of Dead or Alive :lol:

Nu există setare-n lumea asta care să-i bage minţile-n cap. Cu Traction Control pe full, maşina-i razna.
It's damaged goods, pure and simple.

În plus, începând din 2021 maşinile dau senzaţia de cartoonish handling, adică încep să se comporte de parcă ar fi de jucărie, nu se mai străduiesc să mimeze comportamentul celor din viaţa reală, legile fizicii sunt limbi străine pentru ele.

Ca să pună capac la toate, exact în jocul ăsta s-au găsit să pună cele mai multe "capcane invizibile" pe cele mai multe circuite.
Ce vreau să spun cu asta, adică sunt zone întregi din viraje şi anumite borduri pe care dacă le atingi în timp ce accelerezi (iar în jocurile de Formulă cam ai tendinţa să accelerezi, probabil a observat toată lumea. Să mă contraziceţi dacă greşesc cumva) te duci fix dracului, parcă ar fi o zonă cu gheaţă foarte lucioasă.
Ori începi să te răsuceşti la infinit ca o staţie orbitală ori te catapultează direct în zid înainte de a apuca măcar să schiţezi a călca frâna.

Mârşăvia şi sfidarea supremă e că asemenea capacane sunt puse de cele mai multe ori fix pe racing-line (adică dacă vrei perfomanţă îi musai să treci exact pe-acolo) şi nu există deloc în viaţa reală, n-am văzut pe nimeni comiţând-o în punctele în care jocul considera de cuviinţă să-mi distrugă cursa.

Imola, ca să dau un exemplu, e un coşmar absolut într-un Ferrari, capcane în absolut toate virajele. Intri în ele ştiind că-i loterie pură dacă mai ieşi întreg au ba. Nu există să poţi face "slow in, fast out". Nu-i posibil aşa ceva...

Virajul 3 de pe Spielberg la fel. Ai călcat acceleraţia mai cumva, te-ai dus.
Îl menţionez special pentru că, pentru cunoscători, e un punct-cheie al circuitului austriac.
Pentru cine ştie F1 racing, acolo zace epiczorul, sub toate formele.

Iar eu, după câte vă puteţi da seama şi de pe urma faptului că insist să scriu aci mai mult ca Balzac, am gusturi mai... hai să le zicem neconvenţionale, care pi pistî se manifestă cam aşa şi aşa.

Deci vă puteţi închipui de ce perversiuni aş fi capabil acolo, pă zona dă frânare. :evil:

Nasol e că-n virajul respectiv e capcană şi-n F1 2019, nu atât de mare, grea şi rea ca în 2021, dar e prezentă.

În ciuda acestui fapt, epiczorul s-a manifestat de destule ori în punctul respectiv, am dat-o dar am şi luat-o, am întors adersarul ca pe o clătită în urma unui dribling scurt şi năucitor gen Garrincha dar am şi plecat după fentă ca Silvică Lung al nostru la penalty-urile contra irlandezilor...

Dacă n-ar fi capcană, acolo aş scrie legende.

En-fin, divaghez, dar frustrarea e imensă pentru că sunt perfect conştient de oportunităţile punctului respectiv, iar eu chiar sunt capabil să le valorific dacă nu-mi fuge pământu' de sub picioare (mă rog, roţi).

Iar astea sunt doar câteva exemple, aş putea da alte zeci, fără exagerare. Grămezi de capcane-n viraje pe toate circuitele, băi fraţilor...

Frustarea mea nu vine dintr-o poziţie de impotenţă, dimpotrivă, potenţa-i grozavă, dar fata-i curvă:

Image

Performanţă obţinută într-un Red Bull, care nu-i cea mai bună maşină (aia fiind Mercedes).
Şi fără Equal Performance, care face ca toate maşinile să fie la fel (adică să fie Mercedes).
Şi fără cheat codes, adică Custom Setup.
Din keyboard. Cu camera pusă pe Far Chase.

Ideea pe care încerc cu o înverşunare demnă de o cauză mai bună s-o subliniez e că nu, nu-i vorba că nu ştiu/nu pot să conduc sau că keyboard sau că nu-ştiu-ce. Jocul e de căcat.

Nu mai enumăr restul hibelor, pe majoritatea le-am pomenit aci.

Şi ce potenţial imens avea, cu My Team, Multiplayer Co-op Career, red Ferrari no. 27, Portimao, Alonso şi Raikkonen în acelaşi timp...

Despre restul, extrem de succint:

F1 2013 - n-am găsit setări potrivite, aşa că-i undrivable din keyboard. In this case, it's a me - thing. Pe lângă o selecţie interesantă de maşini istorice, merită menţionată prezenţa câtorva circuite clasice ca Brands Hatch, Imola, Estoril şi Jerez.

F1 22 - nu-i atât de rău precum zice lumea, dar senzaţia de maşină de jucărie e amplificată. Avea nişte bug-uri enervante, nu ştiu câte au mai reparat din ele.
Categoric mai bun ca căcatul din anul anterior.

F1 23 - Singurul pomenit pe care nu l-am cumpărat. E nasol rău din keyboard, parcă aş conduce un camion pe o gheaţă foarte lucioasă, iar grafica e cumplită, pozele piloţilor cu dungile alea oblice pe ele... puşcăriaşii diagonali. Merită menţionată prezenţă lui Nigel Mansell, pentru prima dată.

F1 24 - prin noiembrie 2024 când l-am încercat era surprinzător de jucabil din keyboard, chiar dacă maşina e cartoonish rău şi the front end is very, very pointy.
Am meşterit prin setări până l-am adus la limita decenţei, apoi într-o perioadă de reduceri l-am şi cumpărat.

Nu l-am prea jucat (dar am început o carieră în My Team luându-l coleg pe Nigel Mansell), ocupat fiind cu cele faine din 2019 şi 2020, iar când l-am încercat din nou, acu' vreo 2 luni... Şoc şi groază, făcuseră nuş' ce "update" care l-a distrus total.

Pur şi simplu maşina nu mai vrea să treacă de prima şicană de la Monza, viram la dreapta iar apoi la stânga refuza pur şi simplu să se rotească. Şi nu, nu understeer feroce ca-n 2021, pur şi simplu NU VIRA.

Păcat de el, avea şi ăsta potenţial, am dat nişte bătălii epice în Bahrain cu Sainz jr. şi Lewis (Ţoiu pentru cunoscători :D ), aveam impresia că în sfârşit au îmbunătăţit vizibil comportamentul AI-ului.

Dar deh, minţile creţe trebuiau să se manifeste cumva, şi dacă în mod constructiv nu puteau, au făcut-o-n mod distructiv.

L-au făcut şi pe ăsta de căcat.
Image
Magicake
Global Belit

Post by Magicake »

Cred ca daca ne dai sa ghicim vreun screenshot din F1 ne rupi.
Cristan
Dremora Lord

Post by Cristan »

Nu-s calificat să fac recomandări de jocuri cu mașini, dar aruncă un ochi și la Automobilista 2. L-am jucat recent și mi-a plăcut, e un nivel mai sus față de arcade-urile pe care le joc ocazional (NFS, Forza). Are și demo și te poți convinge rapid, are și câteva mașini de Formula-something.
Cristan wrote: 9 Jul 2025, 22:23 Nu știu pe cine ajută, dar în caz că căutați un (alt) racing sim, uitați-vă și la Automobilista 2. L-am găsit acum câteva luni când căutam un joc cu karturi care să meargă și în VR și l-am găsit pe ăsta care bifează la toate capitolele - simulare bună (din ce am citit pe la alții mai știutori), o mulțime de mașini (de toate categoriile) și de trasee în jocul de bază și (important!) toate deblocate de la început, arată bine și merge perfect cu orice device cu care l-am încercat, volan, gamepad, VR, fără tot felul de configurări. Nici nu auzisem de el până să caut, mă uitam numai la alde Asetto Corsa / iracing / Project Cars whatever, dar alea sunt și mai scumpe și pare să fie nevoie să investești mai mult timp și efort ca să merite. Pentru mine a contat cel mai mult să conduc karturi în VR și pentru asta e un vis, dar e un adevărat hidden gem și în rest.
Done
Out into the foggy street. Turn your collar up.
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

Magicake wrote: 8 Aug 2025, 13:08 Cred ca daca ne dai sa ghicim vreun screenshot din F1 ne rupi.
N-a fost niciodată intenţia mea, da' îmi dai idei.

Pe de altă parte, dacă are cineva chef să înveţe Formulă, acum ştie cui să se adreseze.

Cristan wrote: 8 Aug 2025, 15:22 Nu-s calificat să fac recomandări de jocuri cu mașini, dar aruncă un ochi și la Automobilista 2. L-am jucat recent și mi-a plăcut, e un nivel mai sus față de arcade-urile pe care le joc ocazional (NFS, Forza). Are și demo și te poți convinge rapid, are și câteva mașini de Formula-something.
Am cumpărat AMS 2 acu' vreo 2-3 ani, l-am jucat de vreo câteva ori, are două probleme: controlul maşinii din keyboard (iar după ce am văzut că se poate în F1 2019 şi F1 2020, really can't accept anything less - vorba aia, "Once you go black..." :lol: ) şi lipsa formatului competiţiei oficiale.

Pasionaţii de Formulă sunt un fel de "clienţi captivi" ai celor de la EA/Codemasters tocmai din cauza asta, că jocurile lor sunt singurele care oferă respectivul format.

În plus nici nu vreau să mai pomenesc de opţiunile extraordinare pe care le poţi avea construindu-ţi propria echipă în My Team, am descris o parte în lungul post anterior sub spoilerul de la F1 2020.

Pentru mine, fiind mare pasionat şi de strategie, bătaia peştelui e ca după ce upgradez maşina pas cu pas de-a lungul unui sezon (sau a mai multor sezoane), luând-o din coada plutonului şi ducând-o la vârf, să încep weekendul de la Interlagos ştiind că dacă o să câştig iar principalul meu oponent nu termină pe podium, sunt campion mondial la piloţi.
Iar apoi mă duc în Abu Dhabi încercând să câştig şi la constructori.

Am auzit multe lucruri bune şi despre mod-urile de Formulă din AC sau ACC, dar toate au aceeaşi hibă: nu poţi construi nimic şi nu poţi lupta pentru titlul mondial.
Image
Mărar
Electro-Chemist

Post by Mărar »

Poti face minuni din tastatura, am trecut prin zeci de mizerii arcade (nfs, trackmania, flatout) cu timpi excelenti, highest difficulty, etc, dar Dirt Rally m-a distrus complet, si o data ce am trecut la xbox controller nu ma mai pot intoarce. Bine, ma invatasem cativa ani testand nfs-uri in EA pe console ca initial nu mi s-a parut deloc intuitiv.

Anyway, cumva am F1 2020 pe steam, poate de la un bundle sau poate a fost dat gratis. M-ai facut sa-i dau o sansa desi n-am urmarit in viata mea o cursa de F1. N-ar fi o problema ca nici la raliu nu m-am uitat desi am 100 de ore in Dirty Rally
No one is as dumb as I am, but some get dangerously close

Soundcloud
Vlad Dracul
Headcrab

Post by Vlad Dracul »

Aci cu raliurile sunt în aceeaşi situaţie ca tine, n-am urmărit cap-coadă vreo transmisie televizată a vreunei etape de raliu.

Cu tot respectul pentru munca, determinarea şi abilitatea piloţilor, da’ dacă nu-i chiar deloc duel roată la roată nu mă pasionează.
Pân’ la urmă, raliul e un sport încă şi mai de nişă ca F1.

Dacă a-l urmări nu m-a atras deloc, a-l practica (fie şi sub forma unui computer-game) e o chestie total diferită.
Am jucat în draci sute de ore (necontorizate, pentru că la sfârşitul anilor ’90 nu exista Steam) unul din 1997, International Rally Championship îi zice, plus ceva sequeluri de la sfârşitul anilor ’90 – începutul anilor 2000, şi m-am distrat de minune.

Formula 1 însă e în altă ligă, fiind competiţia-regină a sporturilor cu motor.

Desigur, se poate juca F1 2020 (şi F1 2019) şi la nivel de necunoscător dar pasionat de racing în general: după ce faci nişte setări de bază ale jocului, mergi în Assists şi pui pe Off Steering şi Braking Assist (alea-s extrem de nocive, fac mai mult rău decât bine), dacă eşti interest de ceva practică să ai o vagă idee despre configuraţia circuitelor dai nişte ture în Time Trial, apoi te duci în Solo -> Grand Prix, îţi alegi o echipă şi un pilot de care ai auzit, pui Qualifying pe Single Shot, Race Distance 5 laps, Vehicle Damage No (sau Reduced), din Assist-uri ce ai chef dintre ABS, Traction Control, Gearbox etc. (aş sugera Racing Line să fie On, ajută foarte mult), AI level pe 20 sau ceva, şi-i dai bătaie.

Io zic că experienţa va fi ok, nici prea-prea, nici foarte-foarte în comparaţie cu alte racing-games.

Însă tre’ să fii conştient că epiczorul zace-n complexitatea sportului respectiv şi-i destinat celor iniţiaţi.
Chestia asta trebuie menţionată, pentru a fi scutit de orice deziluzii.

Pentru nişte informaţii de bază, aş recomanda să frunzăreşti prin paginile de-aci.

Apropo de epiczor:
https://www.youtube.com/watch?v=SJ7Ca0I8__8

Pentru că
Image
Image
Post Reply

Return to “Jocuri”